VÄLKOMMEN PÅ

Tvistemålsanalys i skarpt läge

Tvistemålsanalys
i skarpt läge

En strukturerad metod för bättre processföring

22 500 kr

17–21 oktober 2024

18 timmar

Ilulissat, Grönland

Tvistemålsanalys
i skarpt läge

En strukturerad metod för bättre processföring

Föreläsare

Erik Sundström

Föreläsare

Patrik Schöldström

Välkommen till en långweekend med spetsutbildning i tvistemålsanalys.

Hovrättspresident Erik Sundström och hovrättsråd, docent och f.d. advokat Patrik Schöldström leder tre lärorika kursdagar, där du utöver nya kunskaper får umgås och diskutera med vänner och kollegor.


Kursens övergripande syfte är utveckla deltagarnas förmåga att föra processer i dispositiva tvistemål. Fokus ligger på praktiskt viktiga frågor och problem och på hantering av dem. Även processrättslig teori behandlas med ett praktiskt anslag. Kursen tar upp frågor och svårigheter som regelbundet kommer upp i dispositiva tvistemål. Ett antal publicerade och opublicerade rättsfall analyseras i detalj.

Kursdagar vid Diskobuktens gigantiska isberg på centrala Grönlands västkust.

Vår kursort Ilulissat kallas med rätta för isbergens huvudstad på grund av läget vid den världsarvsklassade Isfjordens mynning. Längst inne i den drygt fyra mil långa fjorden kalvar glaciärerna mängder av isberg, som i en aldrig sinande ström sedan flyter mot fjordmynningen och uppenbaras för oss i Diskobukten.


Den dramatiska naturen i och kring Ilulissat brukar betecknas som Grönland i ett nötskal, så mellan kurspassen hinner man få sig till livs en god dos av den grönländska storslagenheten.

Kursprogram


Kursdag 1, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


  • Presentation av kursledare och deltagare och genomgång av kursens upplägg.
  • Presentation av en arbetsmetod.
  • Processhuset.
  • Stämningsansökan. Yrkande, grunder, omständigheter, bevis; formella regler och strategier.
  • Svaromålet. Inställning, invändningar om rättegångshinder.
  • Inledande överväganden och åtgärder innan rättegång inleds. Anskaffning av bevis, riskbedömningar och strategier.


Kursdag 2, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


  • Säkerhetsåtgärder, när och varför?
  • En effektiv förberedelse. Genomgång av verktyg för effektiv förberedelse: tidsplaner, sammanställningar och processlägesanalyser.
  • Gruppövningar angående den skriftliga förberedelsen.
  • Bevisfrågor. Genomgång av bevisbörda och beviskrav.
  • Skriftliga bevis/ostridig handling och edition. Syn.
  • Säkerhetsåtgärder, när och varför?
  • Formulering av bevisuppgifter.
  • Hur kan en ”obstruerande part” bemötas? Anstånd, byte av ombud, otillgänglig motpart mm. Taktik/överväganden, diskussion och ”tips”.


Kursdag 3, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


  • Muntlig bevisning: förberedelser av förhör, genomförandet av förhör.
  • Bevisvärdering.
  • Svårigheter när huvudförhandling närmar sig.
  • Genomförande av huvudförhandlingen. Ombudets pedagogik. Hur lägger man upp en sakframställning? Hur ska handlingar hanteras under huvudförhandlingen? Hur hanteras nya yrkanden, omständigheter och bevis under huvudförhandlingen? Hur kan man hantera frågor utanför bevistemat? Vad gäller för handlingar som presenteras först under förhör? Hur bör man höra sakkunniga? Vad bör man tänka på under ett slutanförande?
  • Rättegångskostnadsfrågor.
  • Närmare om förlikning och medling, när och hur?
  • Tid för avslutande diskussion och frågor.


Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Ilulissat, Grönland

Grönland eller Kalaallit Nunaat, som man säger på lokalt inuitspråk, är världens största ö (Australien är en kontinent) och mäter 265 mil från norr till söder och cirka 100 mil från öst till väst. Fem gånger större än Sverige och till drygt 80 procent täckt av den inlandsis som utgör resterna av senaste istiden.


Ilulissat, som betyder just 'isberg', är en levande och pittoresk småstad med ett hyfsat utbud av kulturattraktioner. Det danska namnet är Jakobshavn och latituden ungefärdensamma som Nordkap. Nittio procent av Grönlands 56 000 invånare bor i samhällena längs västkusten, och av dem bor cirka 5 000 i Ilulissat. Detta är därmed öns tredje största ort efter huvudstaden Nuuk och hamnstaden Sisimiut, båda belägna längre söderut.


Rent geografiskt hör Grönland till den nordamerikanska kontinenten men är politiskt en autonom del av Danmark. Grönland är varken med i EU eller Schengensamarbetet, så därför krävs pass eller nationellt ID-kort för inresa.


Oktober betyder annalkande vinter med dagsljus mellan kl. 09.30 och 18.15. Efter solnedgången är chansen stor att få se norrskenet dansa på himlavalvet.


Grönlandsflygen utgår från Kastrup, men vi kan erbjuda SAS-anslutningar från Arlanda och Landvetter.


I grundpriset för resan ingår alla i programmet nämnda utflykter samt de flesta måltider.

Kurshotell


Hotel Arctic****

hotelarctic.com


Hotellet ligger på en höjd i norra delen av Ilulissat, och alla våra rum har havsutsikt med betagande vy över isbergen i Diskobuktens djupblå vatten.

Dagsprogram

Torsdag 17 oktober

Avresa från Kastrup


Flygavgång med Air Greenland från Kastrup kl. 10.00. Deltagare från Landvetter och Arlanda kan ansluta med tidig SAS-anslutning.


Flygtiden från Kastrup till Kangerlussuaq är runt 4½ timme och avståndet nästan 350 mil. Tidsskillnaden är minus tre timmar från svensk tid, så klockan är 11.40 lokal tid vid ankomst.


Kangerlussuaq betyder 'långa fjorden' men är även känt under sitt danska namn Søndre Strømfjord och beläget omedelbart norr om polcirkeln. Det är Grönlands huvudflygplats och byggdes som militärbas av USA 1941 längst in i den sexton mil långa fjorden.


Vid 13-tiden är det dags att borda inrikesflyget för vidarefärden till Ilulissat, dryga 30 mil norrut. Flygtiden är bara 40 minuter men bjuder på enastående vyer över världens enda kvarvarande inlandsis utanför Antarktis. Sydvästra Grönlands kustområde gör skäl för namnet och är faktiskt grönt på sommaren, men nu går färden över de oändliga isvidderna. 


Vid ankomst till Ilulissat möter Limhamnsgruppens kurs- och reseledning, och busstransfern till kurshotellet tar bara några minuter.


Efter incheckning och lunch på egen hand ger vi oss under eftermiddagen ut på en guidad "byvandring" och får oss till livs historier och inblickar i hur det lokala livet levs i denna del av världen. De flesta av invånarna livnär sig på fiske och i fiskeindustrin. Vi ser brættet, som är den lokala marknaden med sitt utbud av kött och fisk. Bland grönländskt konsthantverk hittas produkter av skinn, päls och tyg.


På kvällen beger vi oss till restaurang Hvide Falk och avnjuter en förträfflig grönländsk välkomstmiddag.

Fredag 18 oktober

Kursdag 1, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


Lunch serveras i hotellets välrenommerade restaurang och därefter är det dags för en fotvandring i det betagande grannskapet. Vi beger oss till den gamla övergivna boplatsen Sermermiut, naturskönt belägen ett par kilometer söderut och med en hänförande utsikt över Isfjorden.


Området kring Diskobukten anses vara platsen för det allra tidigaste befolkandet av Grönland, cirka 2500 år före vår tideräkning, då eskimåer eller inuiter, som man numera säger, invandrade från dagens arktiska Kanada. Flera invandringsvågor av inuitiska folkslag avlöste varandra under de följande årtusendena, och under vikingatiden anlände de första skandinaviska bosättarna. Under vandringen får vi höra om inuiternas liv och traditioner.


Skandinaverna övergav Grönland under 1400-talet och sedan dröjde det till 1720-talet innan Danmark inledde koloniseringen.


Vandringen går genom ett fascinerande landskap, och för att skydda den arktiska naturen har man anlagt kilometervis av brädstigar.


Efter kvällens kurspass är det bara att kasta sig ut i Ilulissats fredagsvimmel och inta en god middag på egen hand.

Lördag 19 oktober

Kursdag 2, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


Efter lunchen på hotellet väntar en naturupplevelse man sent glömmer. Här gäller dock att ha med varma kläder, eftersom vi åker ut på en båttur och kryssar bland Diskobuktens enorma isberg. Vissa av dem når mer än hundra meter över vattenlinjen, och är det solsken så glimmar de vita, medan molnigt väder får de blåskimrande nyanserna att framträda. Kaffe eller te serveras under båtturen.


Man tror att det isberg som kom att orsaka Titanics undergång 1912 härstammade härifrån.

Sälar och valrossar torde kunna siktas, men de flesta valar har gett sig av söderut i oktober. Vikval och sillval övervintrar dock och har vi tur så visar de sig för oss. Namnet till trots är sillvalen världens näst största däggdjur, som kan bli upp till 27 meter lång och väga närmare 100 ton. Bara blåvalen är större.


Efter kvällspasset är lördagskvällen på egen hand i Ilulissat.

Söndag 20 oktober

Kursdag 3, 08.30–12.30 och 17.00–19.00


Lunch ingår, och under kursuppehållet kan de som vill följa med till Ilulissats Isfjordscenter, ett spektakulärt kulturcenter med olika utställningar. Läs mer här: isfjordscentret.gl


Alternativt finns det möjlighet att boka helikoptertur (betalas separat) eller bara strosa runt på gångstigarna och njuta av den mäktiga naturen.


Efter kvällspasset väntar en angenäm avslutningsmiddag i hotellets restaurang.

Måndag 21 oktober

Hemresa


Utcheckning och avfärd till flygplatsen vid niotiden. Inrikesflyget till Kangerlussuaq avgår kl. 10.25, och efter cirka 40 minuters tjusig färd över isöknen landar vi och byter till direktflyget mot Kastrup, som avgår vid 13-tiden. Flygtiden är 4½ timme, men ankomst till Köpenhamn blir kl. 20.25, eftersom vi får ställa fram klockan tre timmar. SAS-anslutningar till Arlanda och Landvetter avgår vid 22-tiden.


Tänk på att ha marginal vid hemresan, om det skulle uppstå förseningar eller om flygtidtabellen skulle förändras innan vi reser. Vi rekommenderar att inte sätta ut några möten på tisdagen som inte kan bokas om.

Kurskostnad

Kursavgiften (utan resa) är 22 500 SEK. Moms (25 %) tillkommer.

Resans pris


Grundpris för resan inkluderar

  • flyg i ekonomiklass från Kastrup till Kangerlussuaq och åter
  • inrikesflyg Kangerlussuaq–Ilulissat–Kangerlussuaq
  • flygskatter
  • fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på Hotel Arctic****
  • två middagar och tre luncher exklusive drycker
  • guidade vandringar enligt program samt båttur i Diskobukten
  • flygplatstransfers i Ilulissat
  • Limhamnsgruppens reseledning samt grönländska lokalguider
  • lokala avgifter och skatter

Reskostnader (SEK)


Grundpris (flyg, transfer, del i dubbelrum, frukost, två middagar och tre luncher exkl. drycker, reseledning, guidade vandringar enligt program samt båttur i Diskobukten)


Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare
36 700

Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär
43 000

Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare
30 400


Tillägg

Enkelrumstillägg för fyra nätter
6 300

Priserna är baserade på en valutakurs på 1,45–1,65 SEK/DKK.

Det går bra att anmäla sig endast till kursen och ordna resa och logi på egen hand.

Efter anmälan återkommer vi till er angående resa, hotell med mera.

Anmälan och betalning


Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.



Se gärna över ditt försäkringsskydd. Advokatsamfundet erbjuder bl.a. frivilliga försäkringar som gäller vid tjänsteresa. Detta kan behövas i fall av sjukdom före avresa, sjukdom eller olycka på plats, stöld mm. Medresenärer bör se över sin hemförsäkring separat.

Anmälan ska göras senast den 10 juni 2024 för fri avbokning. Det går att anmäla sig även senare, men efter detta datum gäller avbokningsreglerna enligt villkoren ovan.

Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 12 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 10 juli 2024.

Med förbehåll för force majeure.

Anmälan

Fyll i namn och e-postadress för att anmäla dig till kursen. När vi har fått din anmälan återkommer vi angående resa, hotell med mera.


Din varukorg är tom

Du har inga varor i din varukorg ännu!

Tack för din beställning

Kundinformation

Fakturaadress

Leveransmetod

Inga leveransmetoder tillgängliga!

Betalningsmetod

Inga betalningsmetoder tillgängliga!

Guaranteed Safe Checkout
Secured with 256-bit Encryption

Välj ditt alternativ

Produkt Kvantitet Pris
Delsumma:
Rabatt 
Frakt:
Rabatt 
Totalt:

Frågor?

Skicka oss ett meddelande

Namn Obligatoriskt fält!
E-post Obligatoriskt fält!
Ämne Obligatoriskt fält!
Meddelande Obligatoriskt fält!

Info

Limhamnsgruppen AB | Tycho Brahegatan 63 | 216 14 Limhamn | Organisationsnr 556982-4500 


Limhamnsgruppen är specialister på juridiska vidareutbildningskurser för advokater, andra jurister och revisorer.

info@limhamnsgruppen.se | 040-36 90 40

Hitta din kurs

Från praktiker till praktiker – våra kurser fungerar i praktiken.


 Limhamnsgruppen AB

 Tycho Brahegatan 63

 216 14 Limhamn


 040-36 90 40

 Orgnr 556982-4500

 info@limhamnsgruppen.se

© Limhamnsgruppen AB 2024

Din varukorg är tom Fortsätt
Varukorg
Delsumma:
Rabatt 
Rabatt 
Visa detaljer
- +
Slutsåld