Trovärdighet och stödbevisning

Vem äger sanningen vid rättens bevisvärdering?

Datum

26 aug - 30 aug

Plats

Hamburg, Tyskland

Kostnad

19 900 kr

Omfattning

18 timmar

Lär dig utnyttja bristerna i bilden av ”den alltigenom trovärdiga målsäganden”. Få domstolen att förstå att det inte räcker med en trovärdig målsägande. Det ska finnas stödbevisning värd namnet.

Välkommen till några stimulerande kursdagar förlagda till en ofta förbisedd världsstad i vårt närområde. Många är de som bara susar förbi på Autobahn, eller möjligen byter tåg, men här ges tillfälle att mellan kurspassen stifta en närmare bekantskap med Hamburg. Den gamla hansestaden är synnerligen välmående och har bland de högsta BNP per capita i EU.

Vi bor på Park Hyatt mitt i centrum, vid Mönckebersstrasse, nära till restauranger, butiker och kultur.

Det kanske svåraste momentet i straffprocessen är att med framgång ifrågasätta målsägandens trovärdighet. I vissa mål måste du våga och kunna göra just det för att hjälpa din klient. Advokaterna och framgångsrika försvararna Johan Eriksson och Lars Kruse delar med sig av sin rika erfarenhet och processrättsliga verktygslåda.

Kursprogram

Torsdag 27 augusti, kursdag 1

8.30–12.30 samt  17.00–19.00

 • Presentation av kursen och deltagarna
 • Vi genomför ett trovärdighetsförhör, där syftet är att
  ifrågasätta målsägandens uppgifter
 • Analys av träningsförhöret
 • Trovärdighet, vad är det?

Fredag 28 augusti, kursdag 2

8.30–12.30 samt  17.00–19.00

 • Historisk exposé om bevisvärdering gällande trovärdighet från NJA 1991 s. 83 till JK:s rapport ”Felaktigt dömda” och vändpunkten NJA 2005 s. 712
 • Vad är stödbevisning?
 • Hur skall försvaret läggas upp?
 • Verktyg för att kontrollera en berättelse
 • Egna utredningar
 • Förberedande av ett trovärdighetsförhör
 • Tekniker för att genomföra ett trovärdighetsförhör
 • Vilka frågor är tillåtna?

Lördag 29 augusti, kursdag 3

08.30–12.300, lunch, 13.30–15.30

 • Genomförande av ett nytt träningsförhör utifrån den
  strategi kursen söker att förmedla
 • Gemensam analys av träningsförhöret
 • Pläderingstips

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

I kursavgiften ingår det fika under förmiddagen och eftermiddagen samt luncher samtliga kursdagar.

Kursen har tidigare genomförts i Köpenhamn och Venedig med mycket nöjda deltagare. Kursen blev snabbt fullbokad och vi tvingades att begränsa antalet deltagare.

Tag chansen att besöka en av världens vackraste städer samtidigt som du kan förkovra dig i ett högaktuellt ämne med två av Sveriges främsta försvarsadvokater.

Hamburg

Här bor fler miljonärer än någon annanstans i Tyskland och staden betraktas som “affärshjärnan och den drivande kraften i den tyska ekonomin”.

Den starka ekonomiska utvecklingen har anor från 1300-talet när Hamburg, som självständig fri riksstad, blev en av de ledande hansestäderna. Självständigheten består, Freie- und Hansestadt Hamburg är en egen delstat i förbundsrepubliken.

Därtill en kulturstad av format och räknas vid sidan av London som Europas ledande musikalstad. Icke att förglömma de storartade muséerna, det enorma shoppingutbudet och det fartfyllda nöjeslivet! Hamburg är dessutom den stad i Europa som har flest broar, hela 2500 totalt. Fler än Amsterdam och Venedig tillsammans!

Trots sitt läge ett tiotal mil från Nordsjön är vattnet ständigt närvarande och under dessa sensommardagar kan man även idka strandliv i Hamburg vid någon av de kilometerlånga sandstränderna längs floden Elbe.

Musik- och teaterutbudet här: www.hamburg-travel.com/see-explore/musicals-shows/

Vårt femstjärniga kurshotell ligger perfekt vid Mönckebergsstrasse, i shoppingkvarteren med gigantiskt utbud av butiker och gallerior, varifrån man till fots når det mesta av intresse i innerstaden.

Vi erbjuder direktflyg med SAS från Arlanda och Kastrup med möjlighet till anslutning från Landvetter och andra orter, föredrar man att ta tåget till Hamburg så ordnar vi såklart även det:

 • Tåg avgår Stockholm C den 26 augusti 06.21, ankomst Köpenhamn H 11.21
 • Avgång Göteborg C 07.40, ankomst Köpenhamn H 11.21
 • Vidare från Köpenhamn H 12.56 och ankomst Hamburg Hbf 18.02
 • Hemresa från Hamburg den 30 augusti 12.53, ankomst Köpenhamn H 17.33
 • Avgång Köpenhamn H 18.20, ankomst Stockholm C 23.41
 • Avgång från Köpenhamn H 18.27, ankomst Göteborg C 22.20
 • Flygen avgår den 26 augusti från Arlanda 08.25 och från Köpenhamn 08.10
 • Hemkomst den 30 augusti till Arlanda 20.55 och till Köpenhamn 20.10.

Det går också bra att förlänga vistelsen i Hamburg med tilläggsnätter. Hör av er till oss med förfrågan.

Dagsprogram

Onsdag 26 augusti

Avresor på morgonen med SAS direktflyg från Arlanda eller Kastrup till Hamburg dit ankomsten är redan vid 10-tiden på förmiddagen.

Kurs- och reseledning möter på flygplatsen och vi beger oss direkt till Willkomm-Höft för att välkomnas till Hamburg. Fast egentligen avser välkomstceremonin vid Willkomm-Höft de fartyg som är på väg till hamnen i Hamburg, som ligger ett tiotal mil uppströms från Elbes flodmynning. Elbeleden är en av världens mest trafikerade skeppsrutter och fartygen välkomnas med sitt lands nationalhymn som tillsammans med hälsning på det egna språket ljuder från högtalarna. Likaså tillönskas lämnande fartyg ”Auf Wiedersehen” på sin väg ut mot Nordsjön.

Vi stannar för en förmiddagsfika eller tidig lunch, om man så vill, på legendariska värdshuset ”Schuhlauer Fährhaus” och fortsätter sedan längs Elbe in mot centrum. Vi passerar den exklusiva stadsdelen Blankenese och tar sedan vägen via Köhlbrandbrücke, en imponerande 3,5 kilometer lång bro som löper rakt över Hamburgs hamn – Europas näst största efter Rotterdam – och kommer till HafenCity, en helt ny stadsdel som tagit form när de gamla hamnkvarteren byggts om till bostäder, kontor, hotell och inte minst till det nya konserthuset Elbphilharmonie.

Vi gör även en sväng om legendariska Reeperbahn och de bägge Alstersjöarna innan vi kommer till Park Hyatt Hamburg för incheckning. De som vill kan därefter följa med på en orienterande promenad i grannskapet, och på kvällen
erbjuder vi en trevlig och livad välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger, nämligen Gröninger Braukeller.

Torsdag 27 augusti

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet mitt på dagen erbjuder vi en guidad rundvandring på Hamburgs nya konserthus, Elbphilharmonie. Denna arkitektoniska pärla rymmer förutom konsertlokaler även hotell, restauranger och lägenheter och har byggts ovanpå ett gammalt hamnmagasin. Det spektakulära konserthuset invigdes i januari 2017, nästan tio år efter byggstarten, och har redan blivit Hamburgs nya riktmärke. Slutnotan sägs ha hamnat på över 800 miljoner euro! Exakta tider för besöket meddelas i slutet av maj månad eftersom guidade rundvandringar kan bokas tidigast tre månader i förväg.

Efter kvällspasset tar vi med de som vill till nöjeskvarteren i St. Pauli där vi först beger oss till en trevlig restaurang och sedan tar en promenad längs Reeperbahn och i dess angränsande kända och ökända grannskap.

Fredag 28 augusti

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Efter dagens kursslut erbjuder vi ett besök på Miniatur Wunderland, som är världens största modelljärnväg. Följ med till Speicherstadt, alltså de som världsarv klassade gamla lagerhuskvarteren, som numera bland annat inrymmer detta enastående modelljärnvägsbygge. Sedan invigningen 2001 har anläggningen expanderat och fortfarande planeras ytterligare tillägg och utbyggnad. På denna förbokade rundtur slipper man inte bara köa utan får dessutom en intressant inblick i hur idéerna tog form och förverkligades samt en titt bakom kulisserna.

Lördag 29 augusti

Kursdag 3, 08.30–12.30, samt, 13.30–15.30

Ingen planerad aktivitet, men vi kan rekommendera besök på Tysklands största konstmuseum – Kunsthalle.

Eller varför inte hyra en roddbåt på en av Alstersjöarna? En annan trevlig aktivitet sommartid är promenad från Landungsbrücke i hamnområdet längs Elbestranden till Övelgönne. Här hittar man en rad strandklubbar med hitforslad sand, palmer och barer som serverar tropiska drinkar. Och så restaurangen Strandperle, en avslappnande oas med utsikt över hamnen.

Söndag 30 augusti

Varje söndagsmorgon mellan 05.00–09.30 äger Hamburgs berömda Fischmarkt rum i St. Pauli , och de som har lust och är morgonpigga hänger med på en tidig visit. Vi åker tunnelbana dit och tillbaka (självkostnadspris) och tar del av den livliga kommersen som blandas med eftersläntande nattsuddare från nöjeskvarteren som avrundar sin natt när fiskmarknaden drar igång. Således är stämningen ganska livad på morgonkvisten när det dansas och musiceras under fiskauktionerna.

Utcheckning från Park Hyatt är 12.00 och deltagare som valt tågalternativet har avgång från Hauptbahnhof 12.53.

Deltagare som avreser med flyg blir hämtade på hotellet vid 17-tiden för busstransfer till flygplatsen. Flygavgångar till Kastrup eller Arlanda 19.15 respektive 19.25.

Kursavgift

Kursavgiften är 19 900 SEK. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris ingår

 • Flyg från Arlanda eller Kastrup till Hamburg och åter
 • Flygskatter
 • Fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på Park Hyatt Hamburg *****
 • Flygplatstransfers
 • Rundtur i Hamburg enligt program
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledning från LG-Travel.

Reskostnader

Grundpris(flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare12 760
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär16 940
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)8 580
Tillägg och utflykter
Enkelrum4 180
Flygskatter (kan komma att ändras)
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 240
Välkomstmiddag890
Besök på Elbphilharmonie600
Miniatur Wunderland300

Anmälan och betalning

Anmälan till resan kan göras antingen till LG Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 31 juli 2020. Slutbetalning ska erläggas senast 31 juli 2020.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser