Kurstillfälle i Göteborg 17 november 2022 »
Ny sexualbrottslagstiftning föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022. Nya brott tillkommer, våldtäktsbegreppet utvidgas ännu en gång samt omfattande straffskärpningar genomförs. Beträffande den lagstiftning som infördes 2018 avseende bl a frivillighet och oaktsamhet har Högsta domstolen kommit med ett flertal avgöranden. Hur agerar du som försvarare eller målsägandebiträde i sexbrottmål med anledning av hur lagstiftningen är utformad?
När det handlar om frivillighet och oaktsamhet har teknisk bevisning oftast ingen eller mycket liten betydelse. Det handlar om trovärdigheten hos målsäganden, den misstänkte och vittnen. Hur argumenterar du i dessa fall?
Advokat Bengt Ivarsson, expert i 2014-års Sexualbrottskommitté, går igenom de olika sexualbrotten i 6 kap. brottsbalken varvid särskilt fokus kommer att läggas vid ändringarna 2018 samt den praxis som uppkommit därefter. Som underlag kommer användas avgöranden från Högsta domstolen men även ett antal avgöranden från tingsrätt och hovrätt kommer presenteras. Vidare kommer en genomgång ske av den lagstiftning som träder i kraft den 1 augusti 2022.
Med sin gedigna erfarenhet som försvarare och målsägandebiträde är Bengt Ivarsson väl förtrogen med problematiken. Han har dessutom under flera år undervisat om sexualbrott för bl.a. advokater, domare och poliser.
Utbildningen bygger på ett aktivt utbyte och diskussion mellan kursledare och deltagare om sexualbrottslagstiftningen och praxis.
Bengt Ivarssons kurser om sexualbrott för Limhamnsgruppen har genomgående fått högsta betyg av deltagarna.
Tider och innehåll
09.30–16.30 med en timmes lunch
Under dagen diskuteras och besvaras bl.a. nedanstående frågor. Aktuella rättsfall tas upp och diskuteras i samband med frågorna.
- Genomgång av de olika brotten i 6 kap brottsbalken.
- Vilka ändringar träder i kraft den 1 augusti 2022
- Gränsdragning mellan grova brott och brott av normalgraden.
- Sexualbrott mot barn.
- Vad innebär, enligt lagstiftning och praxis, kravet på frivillighet?
- Finns det några situationer där en uttryckt frivillighet inte är giltig?
- Ställs det några särskilda krav på agerandet när man förordnas som försvarare eller målsägandebiträde i ett mål om sexualbrott?
- Vad innebär, enligt lagstiftning och praxis, oaktsamhetsbrotten? Är oaktsamhetsbrottet ett artbrott och hur ska man resonera angående påföljdsval?
- Vad gäller beträffande sexualbrott som sker på distans, t ex på internet?