Påföljdsbestämning

Vad påverkar straffmätning och påföljd?

Datum

23 sep - 27 sep

Plats

Hostellerie Le Briqueterie, Epernay, Champagne, Frankrike

Kostnad

19 500 kr

Omfattning

18 timmar

Följ med oss på ett utvecklande och fördjupande seminarium kring påföljdsbestämning, under en långweekend i Champagne. Kursen är en uppdatering av vår mycket uppskattade kurs i Deauville under våren 2019.

F.d. justitierådet Martin Borgeke och advokat Magnus Lundh tar upp frågor om påföljdbestämningens systematik och behandlar de olika omständigheter som ska påverka straffmätningen och påföljdsvalet.

Vi djupdyker i centrala systemfrågor, bl.a. betydelsen av brottets art, inverkan av tidigare brottslighet och de regler som innebär att avsteg ska göras från brottets svårhet när påföljd bestäms. Vidare fördjupar vi oss i billighetsskälen, ungdomsreduktionen och ungdomspåföljderna samt i den centrala frågan om valet mellan fängelse, villkorlig dom och skyddstillsyn. Också möjligheterna att tillämpa samhällstjänst samt fängelse enligt 28 kap. 3 § BrB kommer att diskuteras. Särskild uppmärksamhet kommer att riktas mot reglerna i 34 kap. brottsbalken. I särskilda avsnitt går vi igenom ny straffrättslig lagstiftning och nya rättsfall från HD på brottmålsområdet. Mer om kursinnehållet kan du läsa på nästa sida eller på vår webbplats.
Under seminariet  går vi igenom verkliga fall och diskuterar hur dessa bör lösas

Madames et Monsieurs, Limhamnsgruppen har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande kursdagar i ”champagnehuvudstaden” Epernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie ***** som ingår i den exklusiva hotell- och gourmetrestaurangkedjan Relais & Chateux.

Kursbeskrivning

Kursen är ett seminarium kring påföljdsbestämning. Den tar upp frågor om straffvärde och om de andra typer av omständigheter som ska påverka straffmätningen samt vad som gäller beträffande påföljdsvalet.

I särskilda avsnitt kommer ny lagstiftning och nya vägledande avgöranden från HD på brottmålsområdet att behandlas.

Centrala systemfrågor behandlas, bl.a. betydelsen av brottets art och inverkan av tidigare brottslighet samt av de olika regler som innebär att avsteg ska göras från brottets svårhet när påföljd bestäms. Fördjupning kommer att ske i fråga om billighetsskälen, ungdomsreduktionen och ungdomspåföljderna samt beträffande den centrala frågan om valet mellan fängelse, villkorlig dom och skyddstillsyn. Också möjligheterna att tillämpa samhällstjänst samt fängelse enligt 28 kap. 3 § BrB kommer att diskuteras. Särskild uppmärksamhet kommer att riktas mot reglerna i 34 kap. brottsbalken.

I ett särskilt avsnitt kommer frågor kring överklagande av lägre rätts dom att tas upp. Här kommer bl.a. förutsättningarna för prövningstillstånd i HD att gås igenom liksom hur processen går till i HD. Vi kommer att diskutera hur överklaganden till HD bör utformas för att chanserna till prövningstillstånd ska bli så stora som möjligt. I särskilda utvikningar kommer det att diskuteras hur försvararens uppgifter kan utföras på bästa möjliga sätt. Det kan röra vad man bör tänka på när man förbereder en sakframställning och vilket material som bör hämtas in, frågor om bevisbörda och beviskrav samt relationen till klienten.
Seminariet baseras i viss del på verkliga fall som analyseras och diskuteras

Kursprogram

Kursdag 1

 • Översiktlig genomgång av påföljdssystemets struktur
 • Allmän diskussion kring innebörden av försvararuppdraget
 • Nyheter på brottmålsområdet

Kursdag 2

 • Straffvärde och straffmätning, 34 kap. BrB
 • Genomgång av regelsystemet och diskussion kring verkliga fall

Kursdag 3

 • Påföljdsval, 34 kap. BrB
 • Genomgång av regelsystemet och diskussion kring verkliga fall
 • Överklagandefrågor och processen i HD
 • Frågestund

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Champagne skall vara kall, torr och gratis!
– Winston Churchill

I segerns stund förtjänar man det – i nederlagets stund behöver man det!
– Napoleon Bonaparte

Jag dricker bara champagne vid två tillfällen – när jag är kär, och när jag inte är det!
– Coco Chanel

Champagne

Madames et Monsieurs, Limhamnsgruppen har glädjen att invitera till några livgivande och bubblande kursdagar i ”champagnehuvudstaden” Épernay. Här bor vi i elegant miljö på fantastiska Hostellerie Le Briqueterie (*****) som ingår i den exklusiva hotell- och gourmetrestaurangkedjan Relais & Chateux.

Mellan kurspassen njuter vi av strövtåg i de vackra omgivningarna i hjärtat av Champagne och besöker såklart ett och annat välbekant champagnehus!

Med sin berömda ”L’Avenue de Champagne” är staden Épernay varje champagne-entusiasts drömstad. Längs avenyn ligger berömda producenter som Pol Roger, Perrier-Jouët, Mercier och inte minst Moët & Chandon, som vi inledningsvis besöker.

Champagne är en historisk provins som numera ingår i regionen Grand Est, en av Frankrikes 18 regioner, och Champagne är det nordligast belägna vinområdet i landet. Även om mousserande viner även görs på annat håll är det endast produkter härifrån som får benämnas Champagne. Området indelas i sin tur i fem olika distrikt och Épernay är beläget i Côte des Blancs, där man företrädesvis odlar chardonnay. Varje distrikt har specialiserat sig på olika druvsorter och de flesta champagner görs på en blandning (”cuvée”) av chardonnay, pinot noir och pinot meunier som de stora champagnehusen köper in av odlarna. Flera av vinbönderna tillverkar också sin egen unika champagne.

Skördetid i Champagne brukar infalla under första halvan av september men beroende på vädret, så kan den även pågå till slutet av månaden då också de traditionella skördefesterna avhålls i byarna.

Staden Épernay med cirka 25,000 invånare lockar champagnekonnässörer från hela världen och ståtar, trots sin litenhet, med flera högt rankade restauranger som naturligtvis vet vilka rätter som passar till just champagne. Prova till exempel den gräddiga sherrydoftande ärtpurén Crème Ninon, pilgrimsmusslor, kokt hummer med senapshollandaise eller gåslever med tryffel på grovt bröd i kombination med lämplig champagne.

Kurshotell

Hostellerie Le Briqueterie *****

Vårt kurshotell ligger några kilometer utanför Épernay, omgivet av vinodlingar och erbjuder elegant logi, spa-avdelning, inomhuspool, champagnebar och en välrenommerad gourmetrestaurang.

www.labriqueterie.fr

Dagsprogram

Onsdag 23 september

Avresor från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn under förmiddagen och ankomst till Paris vid 14-tiden. Kurs- och reseledning möter upp och från Charles de Gaulle-flygplatsen drar vår buss iväg österut mot bubbelvinets hemtrakter. Efter en halvtimma stannar vi för sen lunch vid en pub i Meaux och då kanske det smakar bra med ortens specialitet, Brie de Meaux. Denna vittbekanta ost har anor från Karl den Stores tid i slutet av 700-talet och har sedan dess nått vida berömmelse och benämnts som ”ostarnas kung”.

Därefter fortsätter vi drygt halvannan timma till Épernay och vårt kurshotell. Efter incheckning för fyra nätter samlas vi kl. 19:30 för aperitif och välkomstmiddag i hotellets nobla restaurang där le Chef har komponerat en utsökt fyrarättersmeny åt oss.

Torsdag 24 september

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet på eftermiddagen beger vi oss först till ett brasserie i centrala Épernay och avnjuter en ståndsmässig lunch. Sedan väntar besök hos Moët & Chandon och en grundlig introduktion till champagnetillverkningen. Företaget grundades 1743 av Claude Moët och var den första vinfirma som uteslutande producerade mousserande vin. Ludvig XV:s famösa älskarinna, Madame de Pompadour, fattade tycke för bubblet och därmed var företagets lycka gjord. När Pierre Gabriel Chandon klev in i verksamheten skapades det bekanta varumärket som sedan blivit den ledande champagnetillverkaren.

En rundvandring i de imponerande vindlande champagnekällarna avslutas förstås med en degustation av husets produkter.

Fredag 25 september

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under dagens kursuppehåll erbjuder vi en utflykt till Champagnes mest mytomspunna ort, Hautvilliers, en dryg mil norr om Épernay. Byn i sig är en sevärdhet med sina gamla stenhus och dess trädgårdar, fönster med blomsterlådor och små gränder. Här avnjuter vi en formidabel lunch på ett av de lokala värdshusen. I klosterkyrkan Abbaye Saint-Pierre d´Hautvillers ligger benediktinermunken Dom Pérignon begravd. Enligt legenden var han den förste att använda champagnemetoden, det vill säga en andra jäsning i flaskan. Som varumärke hos Moët & Chandon har Dom Pérignon blivit världsberömd! Från Hautvilliers gör vi sedan en tre kilometer lång vandring genom vinfälten till byn Champillon där bussen möter för återfärd till hotellet.

Lördag 26 september

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under dagens kursuppehåll åker vi några mil norrut för ett kort stopp vid ”spökskogen” Faux de Verzy, med sina urgamla, knotiga och förvridna träd av arten dvärgbok. Därefter väntar en utsökt lunch på en vingård. I distriktet finns över 20 000 vinbönder, varav de flesta är småbönder som säljer vidare sina druvor till de större champagnehusen eller slår sig samman till mindre kooperativ. Vi besöker Mailly Grand Cru-gården som ligger bland vinsluttningarna – en modern glasbyggnad under vilken man hittar sju källarnivåer och en kilometerlång kalkgrotta för produktion och lagring av champagne.

På återvägen passerar vi byn Aÿ, där champagnehuset Bollinger finns. Bollinger tar dessvärre inte emot besökare, så vi får nöja oss med de vackra vyerna.

Söndag 27 september

Efter utcheckning kl. 11:00 beger vi oss till Reims, (30 km ) och stannar där några timmar. Reims tävlar med Épernay om vilken som är den mest betydande champagnestaden och längs dess avenyer hittar vi Taittinger, Ruinart, Mumm, Pommery och Veuve Clicquot (”Änkan” Cliquot) mer känd som ”Gula Änkan” på grund av flaskornas gula etiketter. Grundaren Francois Cliquot avled hastigt i febersjukdom år 1805 och lämnade sin 27-åriga änka att ensam driva företaget, vilket hon gjorde med den äran. Den som vill kan göra ett besök hos sin ”favorit”, men eventuellt besök bör förbokas. Förutom champagnehusen är den väldiga katedralen stadens främsta sevärdhet. Den påminner om Notre Dame i Paris och var tidigare kröningskyrka åt de franska kungarna.

Det finns även tid för lunch på egen hand innan vi vid 15-tiden lämnar Reims och kör motorvägen (130 km) till Charles de-Gaulle-flygplatsen. Hemvändande flyg till Arlanda / Landvetter / Kastrup avgår vid 19-tiden .

Vi ses/ Bengt Matthiesen, Limhamnsgruppen AB

Kursavgift

Kursavgiften är 19 500 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass från Arlanda, Köpenhamn, Landvetter till Paris och åter
 • Flygskatter, i dag 1 500 SEK
 • Fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på Hostellerie La Briqueterie *****
 • Flygplatstransfers inklusive besök i Reims på hemresedagen
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledning från LG-Travel.

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare15 900
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär23 470
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)8 330
Tillägg och utflykter
Enkelrum7 570
FlygskatterInkluderat i priset
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 200
Välkomstmiddag1 340
Lunch med besök hos Moët & Chandon1 070
Lunch och utflykt till Hautvillers med vandring genom vinfälten935
Lunch på vingård och besök på Mally Grand Cru gården m.m.960

Anmälan och betalning

Anmälan till resan kan göras antingen till LG Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 31 juli 2020. Slutbetalning ska erläggas senast 31 juli 2020.Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser