Hemliga tvångsmedel

Venedig

Datum

28 apr - 2 maj

Plats

Hotel Excelsior, Venedig, Italien

Kostnad

24 500 kr

Omfattning

18 timmar

Följ med Limhamnsgruppen till en lite lyxigare kurs i Venedig med tre dagars gnuggning om hemliga tvångsmedel.

Hur kan du som försvarare på ett tidigt stadium i en förundersökning upptäcka att åklagaren använt hemliga tvångsmedel? Hur går det till när ärendet initieras hos polisen, när åklagare ansöker och domstol fattar beslut om hemliga tvångsmedel?

Advokaterna och tidigare specialiståklagarna Markus Bergdahl och Eleonora Johansson lär under tre dagar ut hur du som försvarare – med specialkunskaper om de olika tvångsmedlen och hur de används – bäst hjälper din klient redan från första förhörstillfället.

Kursen behandlar hemliga tvångsmedel ur lagstiftningsperspektiv och ur ”skarpt läge”-perspektiv.

Ur innehållet:

 • interimistisk passivitet och kontrollerade leveranser
 • vilken information får domstol när de fattar beslut om hemliga tvångsmedel?
 • de brottsmisstankar som kan motivera hemliga tvångsmedel
 • tips om hur man skall angripa t.ex. telefonanalyser, m.m.
 • hemlig dataavläsning

Välkomna på ljuvliga kursdagar i La Serenissima – ”den mest lysande” – som tvivelsutan är en av världens mest unika och sägenomspunna städer. Till skillnad från flertalet italienska städer grundades Venedig efter västromerska rikets fall på 400-talet, när invånarna på fastlandet flydde undan de invaderande germanfolken och bosatte sig på öarna ute i lagunen. Med tiden tog en av jordens mest osannolika städer form och utvecklades, tack vare sitt monopol på kryddhandeln med orienten, till ett av medeltidens mäktigaste handelsimperier.  Venedig lyckades hävda sin självständighet och var under tusen år, från slutet av 700-talet till år 1797, en egen republik. Storhetstiden upphörde successivt efter att portugiserna 1497 hittade sjövägen till Indien och kunde bryta kryddmonopolet, men de medeltida palatsen från fornstora dar står kvar bland kanalerna och bildar ett stadslandskap vars like världen aldrig har eller kommer att få skåda. Följ med och njut av en högintressant kurs i en oslagbar miljö. Vi bor fyra nätter på ett av stadens mest anrika och stämningsfulla hotell – femstjärniga Excelsior Venezia Lido – med tillgång både till världsarvet Venedig och en behaglig strand- och poolmiljö. Mellan kurspassen hänger de som vill med på olika promenader genom gyttret av gränder bland kanalerna eller så kopplar man av på Lido och njuter av elegansen på hotellet.

Tider och innehåll

Kursdag 1, 08.30–12.30 och 17.00–19.00

 • Den rättsliga regleringen och kraven på tillstånd för hemliga tvångsmedel
 • Hemliga tvångsmedel i praktiken
 • I vilka ärenden används vanligen hemliga tvångsmedel?

Kursdag 2, 08.30–12.30 och 17.00–19.00

 • Skälig misstanke (aktuellt vid bedömning om hemliga tvångsmedel), vad krävs för skälig misstanke och hur används den bedömningen i praktiken?
 • Övningsuppgifter
 • Misstänkts rätt till insyn under förundersökningen
 • Försvararens arbete – när kan vi förutse och informera klienten om att det troligen har använts hemliga tvångsmedel?

Kursdag 3, 08.30–12.30 och 17.00–19.00

 • Särskilt om hemlig dataavläsning – det nyaste tillskottet till den hemliga verktygslådan
 • Avslutande frågor och diskussion

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Tag chansen att besöka en av världens vackraste städer samtidigt som du kan förkovra dig i ett högaktuellt ämne med två mycket erfarna advokater innom hemliga tvångsmedel.

Venedig

Till skillnad från flertalet italienska städer grundades Venedig efter västromerska rikets fall på 400-talet, när invånarna på fastlandet flydde undan de invaderande germanfolken och bosatte sig på öarna ute i lagunen.

Med tiden tog en av jordens mest osannolika städer form och utvecklades, tack vare sitt monopol på kryddhandeln med orienten, till ett av medeltidens mäktigaste handelsimperier.

Venedig lyckades hävda sin självständighet och var under tusen år, från slutet av 700-talet till år 1797, en egen republik. Storhetstiden upphörde successivt efter att portugiserna 1497 hittade sjövägen till Indien och kunde bryta kryddmonopolet, men de medeltida palatsen från fornstora dar står kvar bland kanalerna och bildar ett stadslandskap vars like världen aldrig har eller kommer att få skåda.

Mellan kurspassen följer de som vill med på olika promenader genom gyttret av gränder bland kanalerna. Eller så kopplar man av på Lido och njuter av elegansen på hotellet.

Hotel Excelsior Venezia Lido *****

Anrikt hotell ute på Lido med egen båt som erbjuder gratistransport till Markusplatsen för promenader bland Venedigs trånga gränder och magnifika broar. Sista båten till hotellet går strax efter midnatt. Det tar 15 minuter att nå Markusplatsen med hotellbåten. Dessutom tar man sig enkelt med vaporetto (”vattenbuss”) från och till Lido.

Se tidtabeller här:  http://actv.avmspa.it/en/content/vaporetto

Karta över linjenät: https://actv.avmspa.it/sites/default/files/mappa_linee_di_navigazione%20_13_09_2021web.pdf

Hotellet är designat för att påminna om ett luxuöst venetianskt palats och öppnade 1908. Det blev snabbt en destination för de rika och berömda, filmstjärnor och kungligheter.

Berömda gäster som bott på vårt hotell är Winston Churchill, hertigen och hertiginnan av Windsor, Marlene Dietrich, Barbara Hutton, John Steinbeck, Ingrid Bergman och Aga Khan. Vem vet vem som har bott i just ditt rum?

Dagsprogram

Torsdag 28 april

Avresor från Arlanda kl. 09.10 och från Landvetter kl. 09.35 med SAS-anslutning till Kastrup.

Från Kastrup avgår SAS direktflyg till Venedig kl. 11.30 och flygtiden är knappt två timmar. Vid ankomst möter kurs- och reseledning och från Marco Polo-flygplatsen i Venedig åker vi specialchartrad båt direkt till Hotel Excelsior i Lido di Venezia. Incheckning vid 15-tiden och kl. 18.00 samlas vi för avfärd med vaporetto till Markusplatsen, varifrån vi promenerar genom gränderna till trakterna av Rialtobron och vår förnämliga restaurang där välkomstmiddagen serveras.

Fredag 29 april

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet hänger de som vill med på en guidad promenad i Venedig där vi stannar för lunch (självkostnadspris, men vi förbokar platser på restaurang) och sedan gör en orienterande promenad genom gyttret av gränder, förbi storslagna torg, ger tips om hur man bäst bokar en gondolfärd och annat som kan vara till nytta under vistelse i La Serenissima. Den konstintresserade missar inte Peggy Guggenheim Collection och Galleria dell’Accademia di Venezia med verk av renässansmästarna Tintoretto, Tizian och Veronese. Vi inleder och avslutar med vaporettofärd från och till Lido.

Lördag 30 april

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Inget speciellt program, men vi finns såklart tillgängliga för tips på egna vandringar och upptäckter i Venedig.

Söndag 1 maj

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet kan de som vill följa med till ”glasbruksön” Murano. Båtfärden dit tar en knapp halvtimme. Sedan slutet av 1200-talet har glasblåsarna verkat på Murano och vi besöker Vetreria Artistica Colleoni och ser hur glasmästaren blåser och skulpterar enligt traditionella venetianska glashantverkmetoder. Självkostnadspris, betalas på plats.

Måndag 2 maj

Ledig förmiddag och kl. 12.00 avgår specialchartrad båt direkt till flygplatsen. Avgång med SAS till Kastrup kl. 14.25, och därifrån vidare med anslutningar till Arlanda (ankomst kl. 19.25) resp. Landvetter (ankomst kl. 18.50).

Kursavgift

Kursavgiften är 24 500 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg med SAS från Kastrup till Venedig och åter.
 • Flygskatter
 • Fyra övernattningar med frukostbuffé på Excelsior Lido di Venezia
 • Flygplatstransfer med egen båt, vilket annars är väldigt kostsamt
 • Rundvandring i Venedig
 • Lokala skatter och avgifter
 • Reseledare från Limhamnsgruppen

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum ”classic”, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare17 050
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär24 700
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)9 400
Tillägg och utflykter
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 250
Välkomstmiddag1 070

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.
Villkor för utbildningen: se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark.
Villkor för resan: se Våra villkor (SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor).

Anmälan ska göras senast den 27 januari 2022 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 15 februari 2022.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Sexualbrotten

Med fokus på frivillighet och oaktsamhet
27 jan
Scandic Anglais, Stockholm

Hur agerar du som försvarare eller målsägandebiträde i sexbrottmål? I vilka fall är ett sexualbrott att anse som grovt och var går gränsen mellan ett ofredande och ett sexuellt ofredande?

Grundkurs för försvarare

Brottmålsprocessen ur ett praktiskt perspektiv
25 mar
- 27 mar
Scandic Anglais, Stockholm

Kursen behandlar samtliga moment i försvarar­uppdraget – från första mötet med klienten tills att uppdraget avslutats.

Målsägandebiträde

Ett allt viktigare uppdrag
5 apr
Scandic Anglais, Stockholm

Hur du blir säkrare som målsägandebiträde i frågor om processrätt, straffrätt och skadeståndsrätt. Så hanterar du de praktiska problem som ofta har sin lösning i aktuell lagstiftning.

Affärsrättsseminariet 2022

San Francisco
17 apr
- 25 apr
San Francisco, USA

Äntligen är det dags för Limhamnsgruppens omtyckta och eftertraktade Affärsrättsseminarium, ett arrangemang som funnits på programmet i nästan 30 år.

Fortsättningskurs för försvarare

Fördjupning i brottmålsprocessen
20 maj
- 22 maj
Scandic Kødbyen, Köpenhamn

Fördjupning i den praktiska hanteringen av i stort sett samtliga moment i brottmålsprocessen.

Hovrättsprocessen i brottmål

Förbättra dina möjligheter till framgång i hovrätten
8 nov
Scandic Crown, Göteborg

De flesta stora brottmål överklagas till hovrätten, där målen slutligen avgörs. Ändringsfrekvensen ligger så högt som 35–40 procent.