Kursen behandlar konkursförfarandet och vänder sig till handläggare och jurister oavsett bakomliggande utbildning.
Kurstillfälle i Stockholm 22 november
Deltagarna ges möjlighet att påverka kursinnehållet genom att i förväg komma in med frågor eller önskemål. Deltagarna ges vidare tillfälle att under kursens genomförande ta upp frågor av allmänt intresse.
Handläggare är alltför ofta hänvisade till egen förkovran och att lära genom egen erfarenhet. Sätten att hantera standardfrågor varierar betydligt mellan förvaltarbyråerna i landet. Organisationerna hinner många gånger inte justera sitt arbetssätt och sina mallar i takt med rättsutvecklingen, detta på punkter som kan te sig oviktiga men där fel emellanåt kan få obehagliga konsekvenser.
Kursen vänder sig både till dem som har viss erfarenhet och till nybörjaren. Den mer erfarne har också stor nytta av kursen, särskilt inom organisationer som vill se över och förbättra sin hantering.
Nya upplagan av Konkurspraktikan ingår som kursmaterial. Övrigt kursmaterial kommer finnas tillgängligt som nedladdningsbar pdf-fil några dagar innan kursdagen.
För dig som regelbundet hanterar räkenskapshandlingar vill vi rekommendera vår kurs Att läsa och förstå årsredovisningar. Aukt revisor Mikael Fredstrand lär på ett mycket metodiskt och pedagogiskt sätt ut hur du läser och tolkar årsredovisningar.
Ta gärna en titt på Login Hasselbergs kurser. De erbjuder kurser i konkurs- och lönegarantihandläggning med Garanti XL och tilläggstjänsten Garanti Portal. De har en introduktionskurs för dig som just börjat använda deras system och en kurs för dig som redan har erfarenheter men vill lära dig mer.
Läs mer och hitta nästa kurstillfälle hos Login Hasselberg här
Tider och innehåll
09.00–17.00, lunch 12.00–13.00
- Vad är konkurs? Konkursinstitutet och dess idé. Om litteratur, källor och andra hjälpmedel
- Aktörerna. Vem arbetar konkursförvaltaren för?
- Konkurshandlingarna från start till mål i översikt
- Förmånsrätterna
- Inledande åtgärder: registrering, registerforskning och andra åtgärder för att underlätta den fortsatta konkurshanteringen
- Bouppteckningen
- Förvaltarberättelsen
- Boets redovisning
- Boets avveckling
- Konkursens avslut
- Åtgärder som kan förekomma efter avslutad konkurs
- Övrig löpande hantering
- I mån av tid behandlas även vissa frågor om bevakning och även något om arbetstagare under konkurs.
Förbehåll för ändringar i programmet.