Fördjupningskurs i kommersiella avtal

Med Christina Ramberg och Carl Svernlöv

Datum

17 maj - 21 maj

Plats

Château de l’Yeuse, Cognac, Frankrike

Kostnad

22 900 kr

Omfattning

18 timmar

På denna fördjupningskurs får vi ta del av olika perspektiv på avtalsrätten och associationsrätten från professor Christina Ramberg och advokat och adjungerad professor Carl Svernlöv, två av Sveriges mest framstående experter inom dessa områden.

Vi håller kursen på det bedårande 1800-talsslottet Château de l’Yeuse, beläget i lummig omgivning strax utanför staden Cognacs centrum. Slottet har endast 24 rum och en behaglig konferenslokal. Swimmingpool och spaanläggning samt en välrenommerad gourmetrestaurang bäddar för en givande och behaglig kursmiljö. Slottshotellet är också vida bekant för sitt cognathéque, där fler än 180 olika konjaksmärken finns att avnjuta.

Denna fördjupningskurs riktar sig till alla som arbetar med kommersiella avtal, såväl advokater som bolagsjurister och andra. Kursen utgår i sina allmänna delar från den rika praxis som kommit på senare år från Högsta domstolen och hovrätterna. I seminarieform diskuteras avtalsrätten och dess utveckling i ljuset av dessa domar. Vi tar avstamp i konkreta fall med tonvikt på praktiska moment.

Särskilt fokus kommer att riktas mot en viss typ av kommersiella avtal, nämligen aktieägaravtalet. I mångt och mycket lever associationsrätten och avtalsrätten sina separata liv med ganska få beröringspunkter. Med aktieägaravtalet som utgångspunkt kommer kursen att ge inblick och insikter i samspelet mellan regelverken och hur parternas klara och uttalade avsikter i kommersiella avtal kan få stå tillbaka för tvingande element inom associationsrätten.

kvinna och man som ler
Välkommen på kurs med Christina Ramberg och Carl Svernlöv.

Kursprogram

Samtliga dagar 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Kursdag 1 och 2: Avtals uppkomst och förändring, avtalsbrott och ansvar

Kommersiell avtalsrätt med utgångspunkt i nya rättsfall från Högsta domstolen och vissa utländska uppmärksammade avgöranden.

Ämnen som behandlas är till exempel

 • tolkning och jämkning av ansvarsbegränsningar
 • avtalstolkning, bland annat av ramavtal, konsultavtal och företagsöverlåtelseavtal
 • ansvaret för konsulter
 • reklamation
 • skadeståndsberäkning
 • 36 § avtalslagen i kommersiella avtal.

Kursdag 3: Fördjupning i aktieägaravtal

Fördjupningsavsnitt om aktieägaravtal och interaktionen mellan associationsrätt och avtalsrätt.

Under detta avsnitt behandlas bland annat

 • aktieägaravtalets syfte och funktion
 • avtalsbundenhet – associationsrätten kontra avtalsrätten i ljuset av nyare praxis
 • röstbindning
 • bolagsstyrning
 • kontroll över ägarkretsen
 • avtalstid och upplösning
 • tvistlösning och sanktioner..

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Cognac

Cognac, med runt 20 000 invånare, ligger på båda sidor om floden Charente i regionen Nouvelle-Aquitaine i sydvästra Frankrike, och är förstås mest känd för drycken som uppkallats efter staden. Ursprungligen var det holländare, vilka på 1500-talet slagit sig ner i Cognac, som började destillera traktens vin till brännvin – eau-de-vie. Idén var att vindestillatet skulle förhindra att vinet blev dåligt under långa transporter och att det således skulle blandas ut med vatten för att åter bli vin. Men i stället upptäckte omvärlden vindestillatets enastående kvalitet och struntade i att blanda det med vatten.

Vi flyger till och från Paris, men vidarefärden gör vi med legendariska franska snabbtåget TGV. Direkttåget mellan Charles de Gaulle-flygplatsen och Angoulême, som ligger några mil öster om Cognac, tar tre timmar. Kursdagarna kryddas med intressanta utflykter i trakten.

Château de l’Yeuse (****)

Vårt kurshotell är 1800-talsslottet Château de l’Yeuse med stor tillhörande park beläget strax utanför centrum av staden Cognac. På slottet finns endast 24 rum och en behaglig konferenslokal. Det finns swimmingpool och spaanläggning samt en välrenommerad gourmetrestaurang. På slottshotellets cognathéque finns fler än 180 olika konjaksmärken att avnjuta.

Hotellets webbplats »

Dagsprogram

Onsdag 17 maj

byggnader i en stad sedda snett uppifrån
Stadsdelen Montparnasse i Paris. Foto: Mike Yukhtenko/Unsplash.

Tidig avresa med SAS från Arlanda, Landvetter eller Kastrup till Paris. Efter ankomst vid halv elva möter Limhamnsgruppens kurs- och reseledning, och vi tar plats i vår inhyrda buss för transfer till centrala Paris och en god lunch på en restaurang i Montparnasse. (Självkostnadspris, vi förbokar.)

Kl. 14.15 avgår TGV-tåget från stationen Paris-Montparnasse, och under två timmar njuter vi av förstaklasskomforten medan vi susar söderut förbi Loiredalen och Poitiers. Topphastigheten ligger på 320 km/h, och vid ankomst till Angoulême vid 16-tiden möter buss för den sista etappen på fyra mil till vårt förtjusande slottshotell i Cognac.

På kvällen erbjuder vi en fyrarätters välkomstmiddag i den eleganta slottsrestaurangen.

Torsdag 18 maj, Kristi himmelsfärdsdag (kursdag 1)

Under kursuppehållet mitt på dagen hälsas alla välkomna på en promenad genom ”Vieux Cognac” och dess pittoreska gränder med byggnader från 1400-1700-talen. I staden huserar flera av de stora cognacsproducenterna, som Remy Martin, Hennessy och Otard, och efter god lunch (självkostnadspris) gör vi ett besök på det äldsta av dem – Martell & C:o, grundat 1715. Efter intressant inblick i framställningen avslutar vi såklart med provsmakning (ingår i resans grundpris).

Kristi himmelsfärd är allmän helgdag även i Frankrike, le Jeudi de l’Ascension.

ett glas med konjak på ett bord
Konjak. Foto: Nika Benedictova/Unsplash.

Fredag 19 maj (kursdag 2)

Under dagens kursuppehåll erbjuder vi en bussutflykt genom delar av vindistriktet Cognac som indelas i sex olika områden: Grand Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois och Bois Ordinaries. Den enda dryck som får kallas cognac är det destillat på vitt vin som har sitt ursprung i något av dessa områden. Här framställs också Pineau de Charante, som vi provsmakar under ett besök hos en vinodlare.

Vi äter lunch på en restaurang i Jarnac (hemvist åt Courvoisier) innan vi återvänder till vårt slott i Cognac och aftonens kurspass.

gröna fält
Vinodlingar i Champagne. Foto: Jonne Mäkikyrö/Unsplash.

Lördag 20 maj (kursdag 3)

ostron med knivar på ett fat på en klippa vid havet
Ostron. Foto: Tommaso Cantelli/Unsplash.

Eftermiddagstimmarnas kursuppehåll ägnar vi åt ostron! En timmes bussfärd bort ligger nämligen Marennes-Oleron, som är världens största område för ostronodling. Hälften av alla ostron som konsumeras i Frankrike kommer härifrån, och ostron från Marennes-Oleron hittar även till restauranger i Sverige.

Det insiktsfulla besöket ger god kännedom om ostronodling, till exempel affinage en claires, där ostronen får mogna i de grunda saltbassänger som kallas claires. Inledningsvis avnjuter vi en delikat lunch bestående av sex fines de claires (finns alternativ för dem som inte vill ha ostron), anka, ost och dessert. Även om man inte är förtjust i ostron är besöket oerhört givande, och vi får även stifta bekantskap med vad som brukar anses som världens bästa ostron, Royal Cabanet.

Söndag 21 maj

Under förmiddagen finns ytterligare tid att njuta av vårt formidabla slottshotell och dess spa, härliga parkområde och inbjudande pool.

Vid tolvtiden checkar vi ut och bussas till stationen i Angoulême, varifrån norrgående TGV-tåg avgår vid halv två. Efter tre timmars behaglig färd i förstaklassvagnen anländer vi till Charles de Gaulleflygplatsen och tar sikte på SAS-incheckningen. Flygavgång vid 20-tiden mot Kastrup och därifrån vidare till Landvetter eller Arlanda, dit ankomst sker vid midnatt.

Kursavgift

Kursavgiften är 22 900 kr. EU-moms tillkommer.

I grundpris för resan ingår

 • flyg i ekonomiklass med SAS från Kastrup, Landvetter eller Arlanda till Paris och åter
 • flygskatter
 • tågresa med TGV i 1:a klass från Paris till Angoulême och åter
 • fyra övernattningar med frukost på Château de l’Yeuse (****) i Cognac
 • busstransfer Angoulême–Cognac–Angoulême vid ankomst och avresa
 • guidad promenad i Cognac samt besök på Martell med cognacsprovning
 • lokala skatter och avgifter, EU-moms
 • Limhamnsgruppens reseledning.

Reskostnader

Priserna är baserade på en valutakurs på 10,50–11,00 SEK/EUR.

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare17 400
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär21 200
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)13 600
Tillägg och utflykter
Enkelrum3 800
Välkomstmiddag 17 maj inklusive aperitif, drycker samt kaffe och digestif1 120
Utflykt 19 maj genom vindistriktet Cognac inkl. vinprovning och lunch770
Ostronutflykt 20 maj inklusive guidat besök och lunch med dryck1 070

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.
Villkor för utbildningen: se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark.
Villkor för resan: se Våra villkor (SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor).

Limhamnsgruppen erbjuder inget försäkringsskydd. En av anledningarna är att många advokater redan har det via Advokatsamfundet. Önskar man teckna försäkring går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda. Försäkring kan behövas i fall av sjukdom före avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld m.m.

Anmälan ska göras senast den 27 januari 2023 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430.

Slutbetalning ska erläggas senast 3 mars 2023.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

hand som håller schweiziska sedlar i solfjäderform

Värdeöverföringar och förbjudna lån

En fördjupning med Carl Svernlöv
14 dec
Scandic Anglais, Stockholm

Lär dig på ett interaktivt och praktiskt sätt att tränga in i de komplicerade reglerna om kapitalanvändning och låneförbud.

Brottmålskurs 2023

Försvarartaktik – i alla avseenden
5 jan
- 15 jan
Zanzibar, Tanzania

I anglosaxiska länder tränar sig rättegångsadvokater genom praktiska övningar, så kallade mock trials. Alla moment i rättegången slipas på detta praktiska sätt. Alltid med hjälp av erfarna advokater. Inspirerade av detta erbjuder Limhamnsgruppen nu en kurs där vi skall göra just så. Slipa varje moment av processen, från de första kontakterna med media till den rungande slutpläderingen.

HD och obligationsrätten

Rättsutveckling och analys av praxis
22 mar
Scandic Anglais, Stockholm

En djupgående och detaljerad analys av HD:s praxis inom obligationsrätten och dessa rättsfalls innebörd och inverkan på rättsläget.

Brottmålskurs

Straffrättsliga och straffprocessuella frågeställningar, särskilt påföljdsbestämning
6 maj
- 10 maj
Hotel de Londres, San Sebastián, Baskien, Spanien

Följ med oss på ett utvecklande och fördjupande seminarium om straffrättsliga och straffprocessuella frågeställningar, särskilt påföljdsbestämning, under en långweekend i San Sebastian i Baskien, Spaniens kulinariska centrum.

Försvararrollens ABC

21 maj
- 28 maj
Cenobio dei Dogi, Camogli, Ligurien, Italien

Följ med oss till Camogli i Ligurien, Italien för en veckas gnuggning i försvararrollens ABC. Intressanta kursdagar varvas med utflykter och vandringar vid en av Medelhavets vackraste kuster.

Kontraktuell lojalitetsplikt

En växande rättsfigur i avtalsrätten
21 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Under kursen behandlas lojalitetsplikten i många avtalstyper, såsom anställning och mellanmansavtal (kommission, handelsagentur, mäkleri etc.), köp, entreprenad, försäkring, kreditgivning och borgen.