Brottmålskurs

Straffrättsliga och straffprocessuella frågeställningar, särskilt påföljdsbestämning

Datum

6 maj - 10 maj

Plats

Hotel de Londres, San Sebastián, Baskien, Spanien

Kostnad

21 500 kr

Omfattning

18 timmar

Följ med oss på ett utvecklande och fördjupande seminarium om straffrättsliga och straffprocessuella frågeställningar, särskilt påföljdsbestämning, under en långweekend i San Sebastian i Baskien, Spaniens kulinariska centrum.

F.d. justitierådet Martin Borgeke och advokaten Magnus Lundh redovisar och analyserar nyheter på brottmålsområdet och fördjupar sig i påföljdsbestämningens grunder och utvecklingslinjer.

I en särskild del av seminariet tar vi upp den lagstiftning om bl.a. kronvittnen, skärpta straff mot gängbrottslighet och nya skadeståndsregler som nyligen har införts. Vi redovisar och analyserar också det senaste årets rättsfall från HD.

I en annan del behandlar vi reglerna för påföljdsbestämning. Vi tar upp både de grundläggande reglerna och de förändringar som har gjorts under senare tid. Vi beskriver också rättsläget avseende det straffrättsliga ansvaret för psykiskt störda lagöverträdare.

Under seminariet kommer vi att gå igenom och diskutera olika praktiska fall. Vi diskuterar också vad man bör tänka på vid ett överklagande till Högsta domstolen för att maximera chanserna till prövningstillstånd.

Kursbeskrivning

Kursen är ett seminarium om de senaste årens utveckling på straffrättens område och om påföljdsbestämning. Den tar upp nyare lagstiftning och HD:s prejudikatbildning under främst åren 2022 och 2023. I fråga om påföljdsbestämning behandlar vi regelsystemets uppbyggnad och tillämpning men också hur en försvarare på bästa sätt ska kunna ta tillvara klientens intresse i fråga om påföljden.

Exempel på ny lagstiftning som redovisas är den nya kronvittnesregleringen, de ändringar av reglerna om sexualbrott som har skett under senare tid, lagstiftningen mot gängbrottsligheten och de nya reglerna om skadestånd på grund av brott.

Beträffande påföljdsbestämningen behandlas centrala systemfrågor, bl.a. omständigheter som påverkar straffvärdet av brottsligheten, betydelsen av brottets art och inverkan av tidigare brottslighet och det förhållandet, att den tilltalade begick brotten innan han hade fyllt 21 år. Fördjupning görs i fråga om betydelsen av billighetsskälen i 29 kap. 5 § BrB och beträffande den centrala frågan om valet mellan fängelse, villkorlig dom och skyddstillsyn.

Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt reglerna i 34 kap. BrB och åt ansvarsförutsättningarna vid allvarlig psykisk störning.

Kursprogram

Kursdag 1

 • Genomgång av ny lagstiftning
 • Allmän diskussion om innebörden av försvararuppdraget
 • Nyare prejudikat från HD på brottmålsområdet

Kursdag 2

 • Översiktlig genomgång av påföljdssystemets struktur
 • Genomgång och diskussion av praktiska fall

Kursdag 3

 • Genomgång och diskussion av praktiska fall
 • Överklagandefrågor och processen i HD
 • Frågestund.

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

San Sebastián

Välkomna på kurs i San Sebastián, Baskiens pärla, och framför allt: gourmetstaden nummer ett i Europa! Per capita rankad som världens ”Michelintätaste” stad. San Sebastián och dess omedelbara omgivning ståtar nämligen med tre restauranger som tilldelats tre Michelin. Därtill två med två stjärnor och tre enstjärniga.

Här är mat en kreativ konst och uppfinningsrikedomen enorm, något som sägs ha sin grund i de många slutna gastronomiska sällskap som funnits sedan mitten av 1800-talet och där man har träffats och utvecklat baskisk matlagning till en konstart.

I San Sebastián är man med rätta kräsen, och invånarna spenderar hellre stora summor på stadens pärlband av stjärnkrogar än på tekniska prylar och resor.

På baskiska heter staden Donostia. Det är Spanien men ändå inte. Baskien är som ett land i landet, en välbärgad autonom provins som många basker gärna skulle se helt självständig från Spanien. Separatiströrelsen ETA förde tidigare en blodbesudlad kamp för ett självständigt och socialistiskt Baskien, men efter att ha lagt ned vapnen för drygt tio år sedan upplöstes organisationen helt 2018 efter decennier präglade av mord, terror och kidnappningar.

San Sebastián med sitt spektakulära läge vid Biscayabukten är en av Spaniens mest anrika badorter och utvecklades under la belle époque vid förra sekelskiftet till favoritort för den spanska kungafamiljen och adeln. Den stora stranden La Concha (’snäckan’) påminner om Copacabana i Rio de Janeiro och inramas vackert av de båda bergen Urgull och Txubillo (Igeldo).

Mellan kurstiderna är det bara att hänge sig åt baskiska backanaler bland pintxosbarer och Michelinkrogar, och givetvis erbjuder vi även några givande utflykter i grannskapet.

Restauranger med Michelinstjärnor i San Sebastián med omnejd

Bokningar i regel öppna två till tre månader före önskat datum, så boka i god tid via respektive restaurangs hemsida.

Här finns ytterligare restaurangtips

Kurshotell

Hotel de Londres****

Vårt storslagna kurshotell är ett av stadens landmärken och en upplevelse i sig, perfekt beläget vid La Conchastranden. Alla våra rum har balkong och havsutsikt. Gångavstånd till Parte Vieja (’gamla stan’) med världens högsta koncentration av barer. Dessa tävlar om att servera bästa pintxos (uttalas ”pinchos”)  –  den baskiska motsvarigheten till tapas, vilka dessutom anses vara de mest kreativa och välsmakande i hela Spanien!

www.hlondres.com

Dagsprogram

Lördag 6 maj

Flyg med KLM från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Linköping via Amsterdam till Bilbao. Efter ankomst vid 17-tiden väntar kurs- och reseledning med buss för transfer till San Sebastián och vårt magnifika kurshotell. Busstransfern tar en dryg timme (tio mil motorväg) genom det grönkulliga baskiska landskapet.

Efter incheckning samlas vi igen ca kl. 20.30 för att bege oss till välkomstmiddag, en första bekantskap med den baskiska gastronomin på en av San Sebastiáns välrenommerade restauranger.

På lördagskvällar kan man, liksom lokalbefolkningen, ägna sig åt en txikiteo. Detta baskiska uttryck kan närmast översättas med brittiskt pub crawl, då man rör sig mellan olika barer och njuter av det lokala lätt pärlande vita vinet txakoli.

Söndag 7 maj

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under eftermiddagens kursuppehåll bjuder vi på en orienterande stadspromenad genom Parte Vieja (gamla stan) och inleder lämpligen med en pintxoslunch (självkostnadspris). Efter denna introduktion av de baskiska tapasfröjderna fortsätter vi promenaden längs La Concha-stranden till den berömda funicularen (invigd 1912) som tar oss upp till utsiktsterrassen på berget Txubillo (Igeldo).

Måndag 8 maj

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under eftermiddagens kursuppehåll erbjuder vi en utflykt till det världsberömda Museo Guggenheim Bilbao. Den spektakulära byggnaden signerad kanadensisk-amerikanske arkitekten Frank Gehry invigdes 1997 på vad som tidigare var ett gammalt varvsområde. Utanför ruvar Louise Bourgeois jättespindelskulptur ”Maman”.

Lunch på egen hand, och på Guggenheimmuseet finns två restauranger: dels en elegant bistro och dels restaurang Nerua, som förärats en stjärna av Michelin.

Tisdag 9 maj

Kursdag 3, 08.30–15.30

Inget utflyktsprogram, njut av staden! Givetvis står vi till förfogande med tips på aktiviteter.

Onsdag 10 maj

Utcheckning och avresa vid 9-tiden till flygplatsen i Bilbao och avgång med KLM  kl. 11.50. Hemresa via Amsterdam till Köpenhamn, Landvetter,  Arlanda eller Linköping och hemkomst vid 18-tiden (till Linköping dock sent på kvällen).

Vi ses! … och ja, det är mycket matbilder. / Bengt Matthiesen, Limhamnsgruppen

Kursavgift

Kursavgiften är 21 500 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass med KLM enligt ovan
 • Flygskatter
 • Fyra övernattningar i rum med havsutsikt och balkong på Hotel de Londres (****)
 • Daglig frukostbuffé
 • Flygplatstransfers Bilbao–San Sebastián–Bilbao
 • Stadspromenad i San Sebastián
 • Lokala skatter och avgifter
 • Limhamnsgruppens reseledning

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare17 800
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär25 700
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)9 900
Tillägg och utflykter
Enkelrum7 900
FlygskatterInkluderade i priset
Välkomstmiddag inkl. mat och dryck1 100
Utflykt söndag 7 majInkluderad i priset, exkl. luncher
Utflykt till Museo Guggenheim Bilbao840

Priserna är baserade på en valutakurs på 10,50–11,00 SEK/EUR.

Anmälan och betalning

Anmälan till resan kan göras antingen till LG Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 12 januari 2023. Slutbetalning ska erläggas senast 17 februari 2023.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Inspirationsdag

Med Johan Eriksson
8 dec
Scandic Crown, Göteborg

Försvararyrket kan ibland upplevas som stressigt och ensamt. Då kan lite inspiration göra susen.

Inspirationsdag

Med Johan Eriksson
9 dec
Scandic St Jörgen, Malmö

Försvararyrket kan ibland upplevas som stressigt och ensamt. Då kan lite inspiration göra susen.

Brottmålskurs 2023

Försvarartaktik – i alla avseenden
5 jan
- 15 jan
Zanzibar, Tanzania

I anglosaxiska länder tränar sig rättegångsadvokater genom praktiska övningar, så kallade mock trials. Alla moment i rättegången slipas på detta praktiska sätt. Alltid med hjälp av erfarna advokater. Inspirerade av detta erbjuder Limhamnsgruppen nu en kurs där vi skall göra just så. Slipa varje moment av processen, från de första kontakterna med media till den rungande slutpläderingen.

Häktning

Med fokus på försvararens praktiska agerande
7 mar
Scandic Anglais, Stockholm

Hör du till dem som tycker att det emellanåt känns hopplöst att biträda klienter vid häktningsförhandlingar?
Att de flesta blir häktade hur man än beter sig. Då kan detta vara en kurs för dig.

Grundkurs för försvarare

Brottmålsprocessen ur ett praktiskt perspektiv
24 mar
- 26 mar
Hotel Skansen, Båstad

En utbildningshelg i toppklass med avkopplande umgänge med kollegor, på härliga Hotel Skansen i Båstad.

Målsägandebiträde

Ett allt viktigare uppdrag
4 apr
Scandic Anglais, Stockholm

Hur du blir säkrare som målsägandebiträde i frågor om processrätt, straffrätt och skadeståndsrätt. Så hanterar du de praktiska problem som ofta har sin lösning i aktuell lagstiftning.