Brottmålskurs 2024

Med Martin Borgeke och Per E Samuelson

Datum

4 jan - 13 jan

Plats

Rio de Janeiro, Brasilien

Kostnad

26 700 kr

Omfattning

30 timmar

Kursen innefattar två delar, en om straffrättens allmänna del och en annan om förhörsteknik, vilka vardera omfattar två och en halv kursdag. Straffrätten är en föränderlig rättsvetenskap och förhörsteknik är ett viktigt hantverk som kan leda till att vittnen framstår som mer eller mindre trovärdiga beroende på använd teknik.

Kursen består av två delar. Den ena handlar om straffrättens allmänna del och den andra är en utbildning i förhörsteknik. Vardera delen omfattar två och en halv kursdag.

De senaste åren har det hänt mycket inom straffrätten, både genom ny lagstiftning och i form av nya prejudikat från HD. Man kan säga att straffrätten är en sorts juridikens färskvara. En av många intressanta frågor som kan ställas är om straffrätten i alla delar vilar på samma principer nu som den gjorde exempelvis vid tidpunkten för den stora påföljdsreformen år 1989.

Förhörsteknik är inte en begåvning, det är ett hantverk. Verkligheten visar att om man använder rätt teknik så leder det till att man maximerar intrycket hos domaren av att de vittnen som advokaten själv har åberopat framstår som trovärdiga och de som motparten har åberopat som mindre pålitliga.

Förlängningen (före eller efter kursveckan) är en klassiker som vi själva längtat efter sedan länge. Den argentinska huvudstaden Buenos Aires med dess fantastiska mat och sevärdheter, och Mendoza med dess vindistrikt mitt i landet. Vi får också en sevärd busstur över väldens näst högsta bergskedja, Anderna, och besöker de chilenska städerna Santiago och Valparaíso.

Som vanligt är vi noga att följa Skatteverkets regler vad det gäller avdragsgilla utbildningsresor, och våra avbokningsvillkor är sällsynt generösa.

Kursprogram

Den straffrättsliga delen av kursen är en genomgång av den allmänna straffrätten med fokus dels på sådana delar av straffrätten som ofta tillämpas, dels på den rättsutveckling som har skett.

  • Subjektiv täckning – uppsåt och oaktsamhet
  • Ansvars- och påföljdsfrågor vid psykisk störning
  • Ansvarsfrihetsreglerna samt deras koppling till täckningsprincipen
  • Medverkansansvarets utsträckning
  • Centrala frågor kring hur påföljdssystemet är uppbyggt
  • Grundprinciper och utveckling i fråga om billighetsskäl
  • Innebörden och betydelsen av brottslighetens art
  • Betydelsen för påföljdsbestämningen av den tilltalades tidigare brottslighet.

I mån av tid kommer vi också att ta upp frågor om processen i HD och om möjligheterna att få prövningstillstånd.

Förhörstekniksdelen består av en grundkurs och en fortsättningskurs på totalt 2½ dagar.

Grundkurs

  • Inledning och grundläggande genomgång av rättsregler
  • Att hålla ett bra huvudförhör
  • Att hålla ett bra motförhör – konfrontation

Fortsättningskurs

  • Skillnader mellan tvistemål och brottmål
  • Samspelet mellan RB 36:17 och 43:10
  • Att hålla ett bra motförhör – insinuation
  • Att hålla ett bra motförhör – försiktig sondering
  • Motförhör med sakkunniga och andra experter.

Let’s fly down to Rio!

”Let’s fly down to Rio” – ja, så har det hetat ända sedan den klassiska musikalfilmen skapade Riofeber på 1930-talet, och den uppmaningen anammar vi gladeligen och hälsar muito bem-vindo till vinterns brottmålskurs i en av världens absolut vackraste städer!

Här har vi varit flera gånger genom åren, både med kursevent och andra arrangerade rundresor i Brasilien. Läs mer om våra erfarenheter av Brasilien »

Rios mäktiga natur med världens största urbana regnskogar i kombination med den dramatiska stadsmiljön där bebyggelsen klämmer sig in mellan spektakulära bergstoppar i kombination med kustlinjens milslånga stränder som lystrar till de välklingande namnen Copacabana och Ipanema har gett Rio en oomstridd plats på alla listor som rankar ”World’s Top 10 most beautiful cities”!

Här, 250 mil söder om ekvatorn, råder södra halvklotets högsommar i januari med dagstemperaturer runt 30 grader. Och en tidsskillnad på bara minus fyra timmar!

Vårt kurshotell ligger i fashionabla stadsdelen Ipanemas östligaste del, där den fyra kilometer långa Ipanemastranden möter klippudden Morro do Arpoador och bildar övergången till Copacabana.

Två av världens mest mytomspunna stränder att välja mellan.

Copacabana får emellertid se sig omsprungen av Ipanema vad gäller positionen som den trendigaste och elegantaste delen av Rio och med stadens dyraste lägenheter.

Ipanema är samtidigt ett av de säkraste områdena i Rio och har alltid spelat en viktig roll i stadens kulturliv med sina gallerier, teatrar, musikklubbar, kaféer och pianobarer som hänför med sambatoner och bossanova. Minns bossanovaklassikern ”Garota de Ipanema” (Flickan från Ipanema) som tillkom på en bar i början av 1960-talet när kompositören Tom Jobim och poeten Vinicius de Moraes fascinerades av en flicka som varje dag gick förbi. Idag heter restaurangen just ”Garota de Ipanema” och är en av grannskapets otaliga restauranger av alla de slag som står till buds.

text och noter
The girl from Ipanema. Foto: Niklas Bönnemark.

För att inte tala om shoppingutbudet längs legendariska gatorna Rua Visconde de Piraja och Rua Garcia d’Aliva. Vår favoritdel av Rio helt enkelt, som sjuder av aktivitet såväl dag som natt och sörjer för yster sysselsättning mellan kurspassen.

Rio de Janeiro betyder ”Januarifloden” och fick sitt namn efter att portugiserna upptäckt platsen i januari månad år 1502. Några år tidigare hade en portugisisk expedition blåst ur kurs på väg mot Afrikas sydspets och kommit för långt västerut i Atlanten. Av en slump upptäcktes ett dittills okänt landområde och därmed inleddes den portugisiska närvaron i Sydamerika. Portugiserna intresserade sig dock mer för den några år tidigare upptäckta sjövägen runt södra Afrika som ledde dem till de åtråvärda kryddorna i Indien, det som Spanien och Portugal hade varit rivaler om och som ledde till de legendariska upptäcktsresorna. Men det var först när spanjorerna hittade enorma guldrikedomar hos azteker och inkas som portugiserna på allvar började befästa ”sin” del av kontinenten. Något guld stod inte att finna hos de folkslag som bebodde det blivande Brasilien. Däremot fanns ett attraktivt träslag, ett slags redwood som kallades bresiljeträd, efter vilket landet kom att kallas Terra do Bresil.

Idag är Brasilien världens femte största land, både befolkningsmässigt och till ytan – Drygt 200 miljoner invånare bebor det väldiga landområde som portugiserna säkrade på 1600-talet och som sträcker sig över fyra tidszoner och är 18 gånger större än Sverige.

Med sina enorma naturresurser och sin stora industrisektor borde Brasilien egentligen vara en av världens starkaste ekonomier. Politisk vanskötsel och korruption har emellertid grusat möjligheterna, något som avhandlas humoristiskt i den brasilianska vits som berättar att när Gud skapade världen ägnade han den sjunde dagen helt och hållet åt Brasilien och strödde så mycken skönhet och rikedom över landet att man i övriga världen protesterade och tyckte att Gud därigenom var orättvis mot alla andra. Gud svarade: Lugn, bara lugn, vänta tills ni får se politikerna som jag tänker ge dem.

På den brasilianska flaggan står ”Ordem e progresso”, vilket betyder ordning och framsteg och man brukar säga att det ibland har rått ordning och ibland har det gjorts framsteg men aldrig båda samtidigt.

Som besökare kan vi dock låta oss fascineras av den brasilianska livfullheten vars främsta uttryck är den årliga Riokarnevalen. Den äger rum 40 dagar före påsk, så 2024 års karneval infaller 9 – 17 februari – bara en månad efter vårt besök. Med andra ord så är karnevalsförberedelserna i full gång under vår vistelse, och en utflykt ägnas åt besök på en av sambaskolorna för att uppleva en repetition.

Under våra utflykter visar vi olika delar av den väldiga staden som räknar fler invånare än hela Sverige.

Utflykter till Sockertoppen och Kristusstatyn ingår i grundpriset, liksom rundtur i centrala Rio.

Bara att hänga på om man har lust, medan vi behöver ha föranmälan till favelabesök och välkomstmiddag.

Välkomna!
Bengt Matthiesen, projektledare och Jörgen Westerhov, reseproducent

Kurshotell

Arena Ipanema ****

https://www.arenahotel.com.br/en/arena-hoteis/arena-ipanema

Välrenommerade och fyrstjärniga Arena Ipanema ligger vid Ipanemastranden och den som föredrar klippstrand framför sand har Arpoadorklippan in på knuten. Ett par hundra meter bort börjar den vidsträckta Copacabanastranden.

Icke att förglömma Rios vackraste solnedgång som traditionellt avnjuts varje kväll från Arpoadorklippan, där cariocas (Riobor) samlas tillsammans med besökare för att applådera ”o pôr do sol” när solen går ner bakom bergstopparna i väster

Vi bor i ”deluxerummen” som ligger högst upp och har bedårande utsikt över omgivningen. Hotellet har även en fin takpool och bar, som är en populär samlingsplats

Bastu och fitnesscenter finns också att tillgå.

Några minuters promenad bort ligger tunnelbanestationen Praca General Osório, varifrån MetroRio tillhandahåller utmärkta förbindelser till alla delar av staden. Åt ena hållet mot Copacabana–Botafogo–Flamengo–centrala Rio, och åt andra hållet Leblon–São Conrado–Barra da Tijuca.

Dagsprogram

Torsdag 4 januari

Tidig avresa med Lufthansa från Arlanda, Landvetter eller Kastrup till München och därifrån vidare 950 mil söderut till Rio de Janeiro. Resan över Atlanten och förbi ekvatorn tar drygt 11 timmar och vid ankomst är klockan åtta på kvällen brasiliansk tid. Det är då midnatt hemma så tidsskillnaden är blott minus fyra timmar. Vid ankomst möter Limhamnsgruppens kurs- och reseledning, varpå vår egen busstransfer tar oss snabbaste vägen (cirka 45 minuter) direkt till Ipanema och vårt förträffliga kurshotell Arena Ipanema.

På grund av den ringa tidsskillnaden blir det normal tid att krypa till kojs, men de som vill och orkar är välkomna att hänga med oss på en promenad i grannskapet.

Fredag 5 januari, Kursdag 1, 08.30–12.30 och 18.00–20.00, eventuellt 14.00–20.00

Välkomna att upptäcka Rio på vår första rundtur som inkluderar linbanan till Sockertoppen.

Först kollar vi in Copacabana, som egentligen fått sitt namn efter en liten ort vid Titicacasjön i Bolivia. Bakgrunden till detta och mycket annat får ni veta under bussrundturen.  Världsberömt blev namnet i och med att det första lyxhotellet, Copacabana Palace, stod klart 1923 och ”Flying down to Rio” blev ett begrepp. Linbanan till Sockertoppen består av två etapper – först två minuter till mellanstationen på Morro da Urca och sedan ytterligare två minuter till toppen. Namnet Pão da Acucar, ”Sockertoppen”, är en portugisisk förvrängning av ett indianskt namn som betyder ”enslig klippa” även om det knappt 400 meter höga berget faktiskt råkar likna en sockertopp. Utsikten är hänförande över Rios olika stadsdelar med bergstopparnas fond, och i fjärran den 14 kilometer långa bron över Guanabarábukten till Niteroi, där Niemeyers berömda konstmuseum ligger. Det finns möjlighet att äta lunch på någon av serveringarna. Vi återvänder ned till markplan och hinner med en ytterligare sväng genom Flamengo och Botafogo innan vi återvänder till Ipanema och kvällens kurspass,

Utflykten ingår i grundpriset men lunchen står man själv för.

På kvällen välkomstmiddag på trevlig restaurang, dit åker vi Rios utmärkta metro, så att alla kan vänja sig vid hur den fungerar.

Lördag 6 januari, Kursdag 2, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under eftermiddagens kursuppehåll hälsas alla välkomna att uppleva Kristusstatyn på Corcovado, som utsetts till ett av världens sju nya underverk. Resan dit tar en dryg timme och först bussas vi till den lilla järnvägsstationen för att åka med det berömda tåget upp till statyn. Tågsträckan går genom Tijucaskogen, en av Rios urbana regnskogar, och invigdes redan 1884. På den tiden drevs vagnarna av ånglok, men en rad moderniseringar har gjorts genom åren och är numera en kugghjulsbana av schweizisk modell. Linjens drygt fyra kilometer avverkas på 20 minuter och tar oss 710 meter över havet. Corcovado, som betyder ”puckeln”, härbärgerar den 30 meter höga Jesusstatyn som egentligen skulle ha stått klar till hundraårsminnet av Brasiliens frigörelse från Portugal 1922. Det dröjde dock till 1931 innan monumentet till slut kunde invigas. Först byggdes sockeln, sedan ett stort kors av järn vilket bit för bit kläddes med betong från Limhamn! Därav svenska smeknamnet ”Limhamns-Jesus”. Statyn syns över hela Rio och invånarna i landets ekonomiska motor São Paulo, som tycker att cariocas är lata dagdrivare som tillbringar all tid på stranden, menar att Jesus står där med utsträckta händer beredd att applådera när Rioborna lärt sig arbeta.

Lunchserveringar finns att tillgå och även om man inte kan se sig mätt på den nästan overkliga utsikten är vi tvungna att så småningom anträda återfärden till Ipanema.

Utflykten till Corcovado ingår i grundpriset. Lunchen står man själv för.

betongstaty föreställande Jesus med utsträckta händer
Kristusstatyn i Rio de Janeiro. Foto: Jonas Kristensson.

Söndag 7 januari, Ledig dag

Favelatur med ledning av Marcello Armstrong

Under några förmiddagstimmar erbjuder vi en möjlighet att uppleva en favela, varmed avses ett bebyggt område på ockuperad allmän mark och som utvecklats helt utan inblandning av myndigheter.

Den första favelan upprättades i Rio redan på 1890-talet av invandrare från en ort som hette just Morro da Favela i nordöstra Brasilien. Myndigheterna accepterade länge förekomsten av dessa kåkstäder eftersom de därmed slapp engagera sig i bostadsbyggande åt fattiga. Efter fem års ockupation får favelan lagfart på marken och eftersom alla möjliga yrkeskategorier återfinns bland invånarna har man själv planerat och byggt alltsammans utan inblandning av myndigheter. Inför politiska val dyker emellertid alltid någon politiker upp och utlovar olika insatser, men till syvende och sist är det narkotikasyndikaten som har makten och finansierar infrastrukturen. I första hand följer invånarna deras lag och ser polis och stat som fiender. Myndigheterna har tvingats ta detta på allvar och börjat integrera favelor som riktiga stadsdelar i stället för att blunda för deras existens. Man är helt enkelt tvungen att konkurrera med narkotikasyndikaten som välgörare.

Vi anlitar agenturen Marcello Armstrong som specialiserat sig på att visa turister vad en favela egentligen är. Nya favelas etableras hela tiden i och med att folk strömmar till Rio och det finns idag ett tusental olika områden som betecknas som favela.

Favelaturen avslutas vid lunchtid och genomförs med minibussar. Pris per person 380 SEK inklusive transporter och specialistguide. Begränsat antal platser och därför föranmälan.

Hippie Fair

På söndagar ska man inte missa Ipanemas färgstarka gatumarknad som brukar kallas ”Hippie Fair” och ibland blir till rena folkfesten. Speciellt vid denna tidpunkt inför den annalkande karnevalen.

Rios stränder

Njut sedan av Rios ”demokratiska stränder” som de brukar kallas eftersom de är öppna för alla som oavsett bakgrund och samhällsposition delar utrymme och ligger sida vid sida.

Promenader

Söndagar är också förträffliga för promenader längs Ipanema och Copacabana då flera av de stora avenyerna är stängda för biltrafik.

Måndag 8 januari, Kursdag 3, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Niteroi

För den konstintresserade erbjuder vi under kursuppehållet besök på samtida konstmuseet i Niteroi på andra sidan Guanabarabukten. Museet ser ut som ett flygande tefat och platsen, med utsikt mot Rio, är vald med omsorg av den världsberömde arkitekten Oscar Niemeyer.. Vi åker dit och tillbaka med kollektivtrafik till självkostnadspris, så bara att hänga på för den som vill.

Tisdag 9 januari, Ledig dag

Stora karnevalsdagen

Denna lediga dag bjuder Limhamnsgruppen på en unik eftermiddags- och kvällstur till en av Rios berömda sambaskolor för en titt bakom kulisserna inför stundande karneval.

Sambaskolor kallas de sammanslutningar som sinsemellan tävlar om att koras till bästa karnevalståg. Ett karnevalståg (eller sambaskola) utgörs av ca. 3000 människor och tar mellan 80–90 minuter att paradera och dansa sig genom den specialbyggda karnevalsstadion Sambódromo.

Limhamnsgruppens karnevalsevenemang inleds med bussavfärd vid 15-tiden, så innan dess kan man njuta av strandliv eller det övriga utbudet i Ipanema.

Inledningsvis kör vi kör vi till Maracaná, en gång världens största fotbollsstadium, byggd till fotbolls-VM 1950 och då med plats för 220 000 åskådare. Efter ombyggnader och renoveringar, bland annat inför fotbolls-VM 2014, ryms här nu 180 000. Brasilianska seriespelet går från april till december och följs sedan av delstatscuper mellan januari och april. Nästa stopp gör vi vid Sambódromo, karnevalsstadion som byggdes 1984 efter ritning av Oscar Niemeyer. Här finns plats för 90 000 åskådare som under två dagar ser de största och bästa sambaskolorna paradera förbi. Övriga tider på året används byggnaderna som allmän skola.

Vidare in mot centrum och Rios moderna katedral. På utsidan liknar den en rymdkapsel eller ett kärnkraftverk, men interiören är mycket vacker. Centrala Rio består mestadels av skyskrapor med kontor och banker men även Cidade do Samba (Sambastaden), där vi får en introduktion till hur sambaskolorna förbereder den stundande karnevalen. Vi visas runt i ”dräktverkstaden” och förevisas musikinstrumenten. Så här en månad före avspark kretsar allt kring karnevalen, och tisdagar är den stora repetitionsdagen. Därför åker vi sedan vidare till de norra delarna av Rio de Janeiro och tillbringar kvällen hos en av sambaskolorna, där vi får uppleva en livad repetition av deras kommande karnevalsparad. Vi vågar lova en afton utöver det vanliga, där sambaskolan också bjuder oss på mat och dryck.

Hela dagens arrangemang (transporter, maxade karnevalsupplevelser samt middag och drycker) ingår i resans grundpris, eftersom vi utgår ifrån att ingen deltagare vill missa detta unika tillfälle att få ta del av det närmaste man kan komma en Riokarneval utanför själva karnevalsdagarna i februari.

Klockan hinner närma sig midnatt innan vi är tillbaka i Ipanema efter en minnesvärd afton.

Samban härrör från det sena 1800-talets möten mellan afrikansk och europeisk musik när den svarta befolkningen efter slaveriets avskaffande införde sina rytmer i karnevalsfirandet. De ursprungliga karnevalerna kom till Brasilien med portugiserna och var ända fram till början av 1900-talet tämligen vedervärdiga tillställningar där förmögna vita löpte amok och ställde till förödelse. Sen tog de svarta över gatuparaderna och kring 1930 uppstod de första sambaskolorna som sinsemellan började tävla om vilka som framförde den bästa gatuparaden. Ordet samba härleds från det angolesiska ordet ”semba” som betecknade en rytmisk dans. Först på 1950-talet kom sambans verkliga genombrott som brasiliansk nationalmusik. Riokarnevalen blev världsbekant genom den brasilianska filmen ”Orfeu negro” från 1954. 

Vill man därutöver se en sprakande (turistisk) sambashow någon av kvällarna hjälper vi er med bokning. Sambashower äger rum dagligen på olika platser och mer om det kan vi informera om på plats.

Onsdag 10 januari, Kursdag 4, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Santa Teresa

Under eftermiddagens kursuppehåll beger vi oss med metro till centrala Rio för att åka den legendariska spårvagnen till stadsdelen Santa Teresa. Spårvagnen ringlar sig fram i gatorna mellan kullarna och upp på höjderna. Från Santa Teresa promenerar vi sedan ner genom de berömda konstnärsgatorna och förser oss med snabb lunch på något av haken längs vägen. Om tiden medger kikar vi också in på lilla konstmuseet Chacara do Seu (Huset i skyn) innan vi återvänder med metron till Ipanema.

Då och då händer det att spårvagnslinjen stänger av olika orsaker, så vi får helt enkelt se vad som gäller när vi väl är på plats. Annars bara att hänga på och till självkostnadspris.

Torsdag 11 januari, Kursdag 5, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Inget organiserat utflyktsprogram, men självklart är vi behjälpliga med tips på aktiviteter.

Fredag 12 januari

Vi har bokat samtliga rum med sen utcheckning.

Deltagare i efterförlängning till Chile och Argentina avreser från hotellet kl. 14.00, se nedan.

Hemvändande deltagare behåller sina rum fram till avfärden från hotellet kl. 19.00. Lufthansa avgår mot München kl. 21.50.

Lördag 13 januari

Hemkomst till Arlanda, Landvetter eller Kastrup vid 18-tiden.

Förmånliga avbokningsregler

Sista avbokningsdag med fri avbokning ligger fortfarande långt fram tack vare att vi är vår egen researrangör, det är fritt att boka av till och med 1 september 2023.

Kursavgift

Kursavgiften är 26 700 kr. Moms tillkommer.

Ingår i grundpriset för resan

  • Flyg i ekonomiklass från Arlanda, Kastrup eller Landvetter med Lufthansa till Rio de Janeiro och åter
  • Åtta övernattningar i deluxerum med frukost på Arena Ipanema ****
  • Sen utcheckning på avresedagen
  • Flygplatstransfers i Rio de Janeiro
  • Karnevalsyra på sambaskola inkl. lunch och repetitioner
  • Utflykter till Sockertoppen, Kristusstatyn samt rundtur i Rio de Janeiro enligt program
  • Lokala skatter och avgifter
  • Limhamnsgruppens reseledning.

Viktigt att tänka på

Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.

Grundpris (flygkostnad, transfer, hotell, del i deluxerum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare29 400
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär (även kursdeltagare i enkelrum)39 300
Medresenär – del i dubbelrum i deluxerum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)19 500
Barnrabatt 50 % i samma rum med två vuxna, ett barn14 700
Pris för tredje person i trippelrum (vuxen)
Tillägg och utflykter
Enkelrum9 900
Välkomstmiddag980
Favelatur380
Flygskatter (kan komma att ändras)3 600
Önskas resa i business ber vi dig kontakta oss om pris och tillgång. Priset brukar gå upp allt eftersom.
Förlängning till Argentina och Chile FÖRE kursveckan
Grundpris per person31 900
Enkelrumstillägg sju nätter9 800
Flygskatter på förlängningen (kan komma att ändras)1 500
Barnrabatt i rum med vuxna max 15 år 25 %23 925
Vid övriga konstellationer, vänligen ring oss för prisuppgifterRing
Förlängning till Argentina och Chile EFTER kursveckan
Grundpris per person29 900
Enkelrumstillägg sju nätter8 700
Flygskatter på förlängningen (kan komma att ändras)1 500
Barnrabatt i rum med vuxna max 15 år 25 %22 425
Vid övriga konstellationer, vänligen ring oss för prisuppgifterRing

Förlängningar till Argentina och Chile

Förförlängning 27 december–4 januari
Efterförlängning 12–20 januari

Förlängning före kursveckan till Argentina och Chile

På förförlängningen flyger vi direkt till Buenos Aires och njuter under några dagar av den argentinska huvudstadens speciella atmosfär, lidelsefulla tango och restauranger som serverar köttbitar utan motstycke ackompanjerade av ypperliga kvalitetsviner. Dessutom gör vi utflykt i Evert Taubes fotspår till Pampas och Samborombón innan vi flyger vidare till Argentinas vinhuvudstad Mendoza och fröjdar i solens och vinets stad. En hisnande vacker bussresa över Anderna tar oss vidare till Chile och dess huvudstad Santiago. Vi upplever även legendariska hamnstaden Valparaíso innan flyget tar oss till Rio de Janeiro och väntande kursvecka.

Efterförlängningen har samma dagsprogram fast i omvänd ordning. Vi flyger från Rio till Santiago de Chile, åker buss över Anderna till Mendoza i Argentina och vidare med flyg till Buenos Aires. Därifrån går hemresan direkt till Europa.

Onsdag 27 december, Avresa till Buenos Aires

Avresa under eftermiddagen från Arlanda, Landvetter eller Kastrup med Lufthansa till Frankfurt och därifrån vidare vid 22-tiden direkt till Buenos Aires. Den 1140 mil långa färden söderut tar drygt 13 timmar.

Torsdag 28 december, Buenos Aires

Ankomst vid åttatiden på morgonen lokal tid. Tidsskillnaden är precis som i Rio endast fyra timmar minus och torde inte orsaka någon större jetlag. Vid ankomst möter Limhamnsgruppens reseledning och ombesörjer busstransfer till vårt trevliga hotell NH Buenos Aires 9 de Julio****, där vi checkar in för tre nätter. Hotellet är ypperligt centralt beläget på Avenida 9 de Julio, som med sin bredd på 140 meter anses vara världens bredaste aveny. Har sitt namn efter 9 juli 1816 som betecknar självständigheten från Spanien.

Vi har bokat tidig incheckning så rummen finns tillgängliga direkt vid ankomsten. Efter att ha acklimatiserat oss ger vi oss ut på en rundtur till fots i Sydamerikas näst största stad. Vi utforskar innerstadens gågator och centrala torget Plaza de Mayo med det legendariska rosa presidentpalatset Casa Rosada. På Plaza de Mayo äger fortfarande de berömda manifestationerna rum när mödrar samt far- och mormödrar efterlyser försvunna anhöriga från militärdiktaturen 1976–1983. Vi promenerar genom stadsdelen San Telmo, som brukar betecknas som Buenos Aires ”gamla stan”, och beundrar operan och andra praktbyggnader från förra sekelskiftet när Argentina räknades som ett av världens rikaste länder. Med början under 1800-talets senare del förvandlades Buenos Aires från dammig kolonialstad till världsmetropol. Förebilderna fanns i England, Frankrike och Italien och den koloniala spanska arkitekturen skulle bort. Här bosatte sig den förmögne estancieron (jordägaren) och arrenderade ut jord till nyanlända immigranter som till skillnad från i Nordamerika aldrig fick möjlighet att bli självägande bönder.

Fredag 29 december, Buenos Aires

Under förmiddagen har vi en buss till förfogande för att utforska platser utanför själva innerstaden. Först till Recoletakyrkogården med sina överdådiga gravmonument. Störst uppmärksamhet tilldrar sig Evita Peróns grav och historien om hur hennes kvarlevor till slut hamnade där. Vi ser de vackra parkområdena i stadsdelen Palermo och fortsätter till ESMA – Escuela de Mecanica de la Armada (Marinens tekniska skola) – vilken användes som hemligt fängelse och tortyrcentral under militärdiktaturen. På senare år har det blivit museum och minnesplats. Här mördades förmodligen svenska Dagmar Hagelin innan hon, liksom tusentals av juntans övriga offer, dumpades från helikopter och försvann spårlöst i Atlanten. Sedan till den sägenomsusade stadsdelen La Boca, där den av Evert Taube omsjungna krogen Ultramar låg. Det ”färgglada” La Boca byggdes upp och befolkades av immigranter under slutet av 1800-talet. Idag är delar av området tämligen nergånget, förutom längs turiststråket Caminito, där tangomusiken ljuder från barer och souvenirbutiker. Här ges också tillfälle till lunch innan vi återvänder till hotellet och kan tillbringa eftermiddagen med eget strosande.

På kvällen tar vi er med på tangoshow med middag, en uppvisning något utöver det vanliga. Tangon är en manifestation av de olika kulturer som möttes i Argentina och Uruguay vid förra sekelskiftet och den antas ha utgått från Tambon, de svartas dans. Nostalgin med sorg, längtan och stolthet är det typiskt utmärkande för tangon.

Lördag 30 december, Buenos Aires och Samborombón

Vi gör en heldagsutflykt till Pampas och Samborombón. Från Buenos Aires åker vi i Evert Taubes fotspår ut på Pampas till Cerro de la Gloria där den gamla vägkrogen fortfarande finns kvar som (enligt Evert själv) var platsen där Fritiof Andersson steg in och på bänken i mantilj och med en ros vid sin barm satt den bedårande lilla Carmencita. Ett stycke svensk kulturhistoria i det fjärran Argentina, dit Evert Taubesällskapet ordnar årliga resor. Färden går över det vidsträckta Pampas till trakterna där Evert under en tid arbetade vid kanalbyggen. Han vistades i Argentina 1910–1915 och ville gärna få oss att tro att han arbetade som gaucho, argentinsk cowboy. Den ursprungliga gauchon, en av Argentinas nationalsymboler, hörde till tiden före de stora inmutningarna av Pampas, innan boskapen märkts och blivit enskild egendom, ”den tid då en gaucho som blev hungrig gjorde upp eld, dödade en vild ko, satte sig på en pall gjord av koskalle, åt och red vidare”. Med tiden tvingades dock de fria viddernas män i tjänst på estancior och den riktige gauchon var ett minne blott redan vid tidpunkten för Evert Taubes vistelse i landet.

Den lilla byn Cerro de la Glória blev visans Samborombón, en liten by förutan gata. Samborombón finns dock på riktigt, men är namnet på en flod samt på den intilliggande havsbukten där floden mynnar ut. Efter att ha upplevt ”magin” vid den gamla vägkrogen vid Rio Samborombón beger vi oss till estancian La Ensenada de San Martín där där Evert träffade ägarfamiljens dotter Cecilia Jaca de Cortejarena. Hon blev sedan visans Carmencita och idag drivs estancian av hennes dotterson, Martin Cespedes. Gårdshuset vimlar av Taubememoria och tillsammans med ”Carmencitas” ättlingar låter vi oss väl smaka av den asado (argentinsk barbeque) som tillagas traditionsenligt på estancian. Vi är tillbaka i Buenos Aires på sena eftermiddagen och säkert lockar något av stadens mäktiga stekhus eller andra restauranger.

Söndag 31 december, Buenos Aires–Mendoza

Vi checkar ut under förmiddagen och beger oss till inrikesflygplatsen Aeroparque varifrån Aerolineas Argentinas flyger, inte ”många hundra gröna mil”, men i varje fall 110 mil, över Pampas till Mendoza.

Argentina var före spanjorernas ankomst befolkat av nomadiserade indianstammar som i det längsta försökte hindra spanjorernas erövring. Spanjorerna tvingades ge upp sina första kolonisationsförsök men lämnade kvar medförda hästar och boskap, som skingrades på Pampas. I det paradisiska landskapet av gräs fanns inga naturliga fiender till djuren och de förökade sig så våldsamt att när spanjorerna återvände, och så småningom besegrade indianerna på 1580-talet, fanns ett bestånd på hundratusentals djur. Inmutningen av Pampas kunde börja. Det var bara att ta för sig av land och boskap. Indianerna drevs undan mer och mer och på 1870-talet mördades de i systematiska utrotningskrig. Av Argentinas befolkning på ca. 40 miljoner är nästan 90 % ättlingar till européer (främst från Spanien och Italien) som invandrade mellan 1860 och 1930, då Argentina ansågs vara det stora framtidslandet.

Mendoza, solens och vinets stad, har drygt en miljon invånare och utgör en konstbevattnad oas i det torra och karga stäpplandskapet på Andernas östsida. Redan på 1500-talet, när de allra första spanska nybyggarna kom, började man odla vin och idag är Mendoza Argentinas största vinregion med 146 000 hektar vinodlingar.

Efter ankomst åker vi den korta biten till centralt belägna Diplomatic Hotel****.

På kvällen blir det givetvis nyårsfirande med supé i Mendoza, vilket ingår i priset för förförlängningen.

Måndag 1 januari, Mendoza

Härligt uppvaknande och inledning på nytt år i Sydamerikas vin- och matmecka.  Behagligt klimat, fördelaktig jordmån, konstbevattning samt satsningen på avancerad teknologi har förvandlat Mendozavinerna ”från rödtjut till tangovin”, som det brukar heta. Under förmiddagen fördjupar vi oss i Mendozas viner och besöker en av stadens mest välrenommerade vingårdar, där vi också njuter av en härlig lunch. Det blir också en kort stadstur i denna mycket intressanta stad.

Tisdag 2 januari, Bussresa över Anderna till Santiago de Chile

Efter frukost bordas vår inhyrda buss för en hänförande resa över Anderna. Dagens etapp på 35 mil tar oss förbi västra halvklotets och Sydamerikas högsta berg, Aconcagua, nästan 7 000 m högt.

Från slättlandet på Andernas östsida börjar bussen sin klättring. Vägarna är bra och efter några timmar når vi gränsövergången mellan Argentina och Chile. Innan Argentina enades under ett förbundsstyre 1861 var gränserna ”flytande” men den ökande inflyttningen av européer innebar att även det väldiga Patagonien och Eldslandet koloniserades. På bekostnad av den nomadiserade urbefolkning som varken kände till inmutade ägor eller gränser. Gränsdragningen mellan Argentina och Chile är resultat av en överenskommelse år 1881 som innebar att gränsen drogs mellan de högsta bergstopparna i Anderna och gav Chile sin något udda geografi – 430 mil långt men som mest bara 18 mil brett.

Det finns egentligen inte öst och väst utan bara nord och syd. Dessutom ligger landet oerhört isolerat: I norra delen hittar vi ett av jordens torraste områden, Atacama-öknen och i söder det kyliga Patagonien med sina glaciärer. I öster bildar Anderna en barriär mot Argentina och i väster ligger det oändliga Stilla Havet. Totalt 756 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar Sveriges och Norges sammanlagda yta. Trots sin imponerande långa kustlinje, som spänner från tropikerna till polarklimat är det bara nummer sju till ytan bland Sydamerikas länder. (Störst är Brasilien, följt av Argentina, Peru, Colombia, Bolivia och Venezuela).

Lämplig lunchpaus görs i den kända skidorten Portillo, belägen cirka 3 000 meter över havet. Vi siktar högsta berget Aconcagua innan vägarna leder neråt längs Andernas västsida. Ökenartad stäpp och blomstrande jordbrukslandskap tar vid ju längre ned vi kommer. Under eftermiddagen når vi så Santiago de Chile och inleder vår vistelse med en orienterande stadsrundtur.

Den chilenska huvudstaden ligger i mitten av landet, i de bördiga centrala dalarna, och grundades av spanska conquistadorer år 1541. Under rundturen ser vi presidentpalatset La Moneda, mest känt genom de dramatiska händelserna vid militärkuppen den 11 september 1973, när president Salvador Allende och hans anhängare barrikaderade sig därinne.

Huvudgatan Avenida Libertador Bernardo O’Higgins har fått sitt namn efter den man som, enligt den chilenska historien, befriade landet från spanjorerna år 1818. Här ligger vårt ypperliga hotell, Plaza San Francisco*****. På gångavstånd ligger katedralen och huvudtorget Plaza de Armas. Innerstadens gågator inbjuder till flanerande och vi tar er med på en promenad.

Onsdag 3 januari, Santiago och Valparaíso

Efter frukost ger oss i väg 10 mil västerut mot Stilla havet och legendariska hamnstaden Valparaíso. Det är dessutom Chiles äldsta stad, grundad redan 1536 och uppsatt på Unescos världsarvslista. Valparaíso breder ut sig på ett fyrtiotal kullar bebyggda med färgglada trähus och vindlande gator. De gamla viktorianska husen delar numera kullarna med kåkstäder som har klämt in sig på alla möjliga men främst omöjliga ställen. Här är det fortfarande skramlande och gnisslande ascensores, bergbanor från slutet av 1800-talet, som upprätthåller trafiken mellan Valparaísos övre och nedre delar. Självklart gör vi en tur med en av dem och njuter av utsikten över det som en gång var en av världens mest trafikerade hamnar. Dess storhetstid varade fram till öppnandet av Panamakanalen 1914, då fartygen inte längre behövde ta vägen genom Magellans sund i södra Chile. Sedan dess har Valparaíso gradvis förfallit och för att blåsa nytt liv i staden lät man efter demokratins återinförande 1989 flytta hit Chiles parlament från Santiago.

Chile var för övrigt ett av de första länderna i Sydamerika som utvecklade demokratiska system och hade före Pinochets militärkupp 1973 sluppit större militära interventioner.

Vi ser parlamentsbyggnaden, som kostade en hisklig summa att uppföra, och framför står det stora kopparmonumentet som erinrar om landets största exportvara. Koppargruvor ser vi även längs vägen tillbaka till Santiago, men de flesta finns i norra Chile.

I Valparaísos centrum ser vi också flera byggnader som tillhörde olika rederier under guldåren. Flera av byggnaderna uppvisar skador efter den stora jordbävningen 1985.

Tillbaka i Santiago hänger de som vill med oss ut till någon av stadens trevliga restauranger.

Torsdag 4 januari, Santiago de Chile–Rio de Janeiro

Efter frukost bär det av med buss till flygplatsen och avgång med LATAM vid 12-tiden. Till Rio är det nästan 300 mil och direktflyget tar knappt fyra timmar. Eftersom vi är i samma tidszon är klockan fyra på eftermiddagen vid ankomst, och härifrån tar det bara 45 minuter på expressvägen till Ipanema och vårt kurshotell för kommande vecka.

Förförlängning före kursveckan inkluderar

  • Flygtillägg för utresa till Buenos Aires
  • Flyg i ekonomiklass med LATAM Santiago de Chile–Rio de Janeiro
  • Inrikesflyg med Aerolineas Argentinas Buenos Aires–Mendoza
  • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
  • Utflykt på Pampas med lunchbarbecue och dryck
  • Tangoshow i Buenos Aires med middag och dryck
  • Nyårssupé i Mendoza
  • Rundturer och transporter enligt program
  • Lokala skatter och avgifter
  • Limhamnsgruppens reseledning.

Förlängning efter kursveckan till Argentina och Chile

Fredag 12 januari, Rio de Janeiro–Santiago de Chile

Bussavgång mot flygplatsen kl. 14.00 och flygavgång med LATAM kl. 17.00. Direktflyget till Santiago de Chile tar fyra timmar (300 mil) och efter ankomst på kvällen väntar snabb busstransfer till hotell Plaza San Francisco***** i centrum. Hotellet ligger vid huvudgatan Avenida Libertador Bernardo O’Higgins, som har fått sitt namn efter den man som, enligt den chilenska historien, befriade landet från spanjorerna år 1818.

Lördag 13 januari, Santiago och Valparaíso

Den chilenska huvudstaden ligger i mitten av landet, i de bördiga centrala dalarna, och grundades av spanska conquistadorer år 1541. Vi börjar dagen med en rundtur och ser presidentpalatset La Moneda, mest känt genom de dramatiska händelserna vid militärkuppen den 11 september 1973, när president Salvador Allende och hans anhängare barrikaderade sig därinne.

Efter frukost ger vi oss i väg 10 mil västerut mot Stilla havet och legendariska hamnstaden Valparaíso. Det är dessutom Chiles äldsta stad, grundad redan 1536 och uppsatt på Unescos världsarvslista. Valparaíso breder ut sig på ett fyrtiotal kullar bebyggda med färgglada trähus och vindlande gator. De gamla viktorianska husen delar numera kullarna med kåkstäder som har klämt in sig på alla möjliga men främst omöjliga ställen. Här är det fortfarande skramlande och gnisslande ascensores, bergbanor från slutet av 1800-talet, som upprätthåller trafiken mellan Valparaísos övre och nedre delar. Självklart gör vi en tur med en av dem och njuter av utsikten över det som en gång var en av världens mest trafikerade hamnar. Dess storhetstid varade fram till öppnandet av Panamakanalen 1914, då fartygen inte längre behövde ta vägen genom Magellans sund i södra Chile. Sedan dess har Valparaíso gradvis förfallit och för att blåsa nytt liv i staden lät man efter demokratins återinförande 1989 flytta hit Chiles parlament från Santiago.

Chile var för övrigt ett av de första länderna i Sydamerika som utvecklade demokratiska system och hade före Pinochets militärkupp 1973 sluppit större militära interventioner.

Vi ser parlamentsbyggnaden, som kostade en hisklig summa att uppföra, och framför står det stora kopparmonumentet som erinrar om landets största exportvara. Koppargruvor ser vi även längs vägen tillbaka till Santiago, men de flesta finns i norra Chile.

I Valparaísos centrum ser vi också flera byggnader som tillhörde olika rederier under guldåren. Flera av byggnaderna uppvisar skador efter den stora jordbävningen 1985.

Tillbaka i Santiago hänger de som vill med oss ut till någon av stadens trevliga restauranger.

Söndag 14 januari, Bussresa över Anderna till Mendoza

Efter frukost bordas vår inhyrda buss för en hänförande resa över Anderna. Dagens etapp på 35 mil tar oss förbi västra halvklotets och Sydamerikas högsta berg, Aconcagua, nästan 7 000 m högt.

Vi lämnar de bördiga jordbruksområdena i centrala dalen och påbörjar stigningen upp på Andernas västsida. På 3 000 meters höjd gör vi lunchpaus i den kända skidorten Portillo. Vi siktar högsta berget Aconcagua innan vägarna leder neråt längs Andernas östsida.

Vägarna är bra och efter några timmar når vi gränsövergången mellan Chile och Argentina. Gränsdragningen mellan Argentina och Chile är resultat av en överenskommelse år 1881 som innebar att gränsen drogs mellan de högsta bergstopparna i Anderna och gav Chile dess något udda geografi – 430 mil långt men bara 18 mil brett.

På eftermiddagen når vi Mendoza, solens och vinets stad, som har drygt en miljon invånare och utgör en konstbevattnad oas i det torra och karga stäpplandskapet på Andernas östsida. Redan på 1500-talet, när de allra första spanska nybyggarna kom, började man odla vin, och idag är Mendoza Argentinas största vinregion med 146 000 hektar vinodlingar.

Efter ankomst tar vi in på centralt belägna Diplomatic Hotel****.

Måndag 15 januari, Mendoza

Härligt uppvaknande i Sydamerikas vin- och matmecka.  Behagligt klimat, fördelaktig jordmån, konstbevattning samt satsningen på avancerad teknologi har förvandlat Mendozavinerna ”från rödtjut till tangovin”, som det brukar heta. Under förmiddagen fördjupar vi oss i Mendozas viner och besöker en av stadens mest välrenommerade vingårdar, där vi också njuter av en härlig lunch. Det blir också en kort stadstur i denna mycket intressanta stad.

Tisdag 16 januari, Mendoza–Buenos Aires

Efter frukost checkar vi ut och lämnar Mendoza för en drygt timslång flygning med Aerolineas Argentinas – inte ”många hundra gröna mil”, men i varje fall 110 mil, över Pampas till Buenos Aires, där vi landar på inrikesflygplatsen belägen mitt i staden. Transfer till vårt härliga hotell NH Buenos Aires 9 de Julio****, där vi checkar in för tre nätter. Hotellet är ypperligt centralt beläget på Avenida 9 de Julio, som med sin bredd på 140 meter anses vara världens bredaste aveny. Har sitt namn efter 9 juli 1816 som betecknar självständigheten från Spanien.

Vi ger oss ut på en rundvandring i Sydamerikas näst största stad. Vi utforskar innerstadens gågator och centrala torget Plaza de Mayo med det legendariska rosa presidentpalatset Casa Rosada. På Plaza de Mayo äger fortfarande de berömda manifestationerna rum när mödrar samt far- och mormödrar efterlyser försvunna anhöriga från militärdiktaturen 1976–1983. Vi promenerar genom stadsdelen San Telmo, som brukar betecknas som Buenos Aires ”gamla stan”, och beundrar operan och andra praktbyggnader från förra sekelskiftet när Argentina räknades som ett av världens rikaste länder. Med början under 1800-talets senare del förvandlades Buenos Aires från dammig kolonialstad till världsmetropol. Förebilderna fanns i England, Frankrike och Italien och den koloniala spanska arkitekturen skulle bort. Här bosatte sig den förmögne estancieron (jordägaren) och arrenderade ut jord till nyanlända immigranter, som till skillnad från i Nordamerika aldrig fick möjlighet att bli självägande bönder.

Onsdag 17 januari, Buenos Aires

Under förmiddagen har vi en buss till förfogande för att utforska platser utanför själva innerstaden. Först till Recoletakyrkogården med sina överdådiga gravmonument. Störst uppmärksamhet tilldrar sig Evita Peróns grav och historien om hur hennes kvarlevor till slut hamnade där. Vi ser de vackra parkområdena i stadsdelen Palermo och fortsätter till ESMA – Escuela de Mecanica de la Armada (Marinens tekniska skola) – vilken användes som hemligt fängelse och tortyrcentral under militärdiktaturen. På senare år har det blivit museum och minnesplats. Här mördades förmodligen svenska Dagmar Hagelin innan hon, liksom tusentals av juntans övriga offer, dumpades från helikopter och försvann spårlöst i Atlanten. Sedan till den sägenomsusade stadsdelen La Boca, där den av Evert Taube omsjungna krogen Ultramar låg. Det ”färgglada” La Boca byggdes upp och befolkades av immigranter under slutet av 1800-talet. Idag är delar av området tämligen nergånget, förutom längs turiststråket Caminito, där tangomusiken ljuder från barer och souvenirbutiker. Här ges också tillfälle till lunch innan vi återvänder till hotellet och kan tillbringa eftermiddagen med eget strosande.

På kvällen tar vi er med på tangoshow med middag, en uppvisning något utöver det vanliga. Tangon är en manifestation av de olika kulturer som möttes i Argentina och Uruguay vid förra sekelskiftet och den antas ha utgått från Tambon, de svartas dans. Nostalgin med sorg, längtan och stolthet är det typiskt utmärkande för tangon.

Torsdag 18 januari, Buenos Aires och Samborombón

Vi gör en heldagsutflykt till Pampas och Samborombón. Från Buenos Aires åker vi i Evert Taubes fotspår ut på Pampas till Cerro de la Gloria där den gamla vägkrogen fortfarande finns kvar som (enligt Evert själv) var platsen där Fritiof Andersson steg in och på bänken i mantilj och med en ros vid sin barm satt den bedårande lilla Carmencita. Ett stycke svensk kulturhistoria i det fjärran Argentina, dit Evert Taube-sällskapet ordnar årliga resor. Färden går över det vidsträckta Pampas till trakterna där Evert under en tid arbetade vid kanalbyggen. Han vistades i Argentina 1910–1915 och ville gärna få oss att tro att han arbetade som gaucho – argentinsk cowboy. Den ursprungliga gauchon, en av Argentinas nationalsymboler, hörde till tiden före de stora inmutningarna av Pampas, innan boskapen märkts och blivit enskild egendom, ”den tid då en gaucho som blev hungrig gjorde upp eld, dödade en vild ko, satte sig på en pall gjord av koskalle, åt och red vidare”. Med tiden tvingades dock de fria viddernas män i tjänst på estancior och den riktige gauchon var ett minne blott redan vid tidpunkten för Evert Taubes vistelse i landet.

Den lilla byn Cerro de la Glória blev visans Samborombón, en liten by förutan gata. Samborombón finns dock på riktigt, men är namnet på en flod samt på den intilliggande havsbukten där floden mynnar ut. Efter att ha upplevt ”magin” vid den gamla vägkrogen vid Rio Samborombón beger vi oss till estancian La Ensenada de San Martín där där Evert träffade ägarfamiljens dotter Cecilia Jaca de Cortejarena. Hon blev sedan visans Carmencita och idag drivs estancian av hennes dotterson, Martin Cespedes. Gårdshuset vimlar av Taubememoria och tillsammans med ”Carmencitas” ättlingar låter vi oss väl smaka av den asado (argentinsk barbeque) som tillagas traditionsenligt på estancian. Vi är tillbaka i Buenos Aires på sena eftermiddagen och säkert lockar något av stadens mäktiga stekhus eller andra restauranger.

Fredag 19 januari, Avresa från Buenos Aires på kvällen

Vi behåller rummen fram till bussavfärd till flygplatsen vid 15-tiden. 18.00 lyfter Lufthansas Boeing 747 och återbördar oss till Europa.

Lördag 20 januari, Hemkomst

Ankomst till Frankfurt vid elvatiden på förmiddagen och efter byte av flyg är hemkomst under sena eftermiddagen till Arlanda, Landvetter eller Kastrup.

Efterförlängning efter kursveckan inkluderar:

  • Flyg i ekonomiklass med Latam Rio de Janeiro–Santiago de Chile
  • Inrikesflyg med Aerolineas Argentinas Mendoza–Buenos Aires
  • Flygtillägg för hemresa från Buenos Aires
  • Sju övernattningar med frukost på hotell enligt program
  • Tangoshow i Buenos Aires med middag och dryck
  • Rundturer och transporter enligt program
  • Lokala skatter och avgifter
  • Limhamnsgruppens reseledning

Eget flyg och logi

Som alltid hos Limhamnsgruppen går det utmärkt att på egen hand ordna flyg och logi och bara anmäla sig till själva kursen. Då ingår inga av de i researrangemanget inkluderade rundturerna i Rio de Janeiro.

Om man väljer att enbart boka flyg på egen hand men delta i Limhamnsgruppens arrangemang med hotell och aktiviteter görs avdrag med 8 500 SEK på grundpriset och då debiteras heller inga flygskatter. Dock ingår inga flygplatstransfers utan dessa får ordnas på egen hand.

Anmälan och betalning

Det är kostnadsfri avbokning fram till sista anmälningsdag, det går även att anmäla sig efter sista anmälningsdag i mån av plats.

Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.
Villkor för utbildningen: se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark.
Villkor för resan: se Våra villkor (SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor).

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Advokatsamfundet erbjuder bl.a. frivilliga försäkringar som gäller vid tjänsteresa. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Medresenärer bör se över sin hemförsäkring separat.

Limhamnsgruppen erbjuder inget försäkringsskydd. Önskar man teckna försäkring går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.
En av anledningarna är att många advokater redan har ovan nämnda försäkring via Advokatsamfundet.

Anmälan ska göras senast den 1 september 2023 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430.

För förlängningsresorna är även anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär och betalas vid anmälan.

Slutbetalning ska erläggas senast 10 oktober 2023.
Priserna är baserade på en valutakurs på 10,00–10,50 SEK per USD.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

Kursbokning utlandskurs
  • Kursdeltagare
  • Tillval och önskemål
  • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Tipsa

Relaterade kurser

Avancerad förhörsteknik 2023

6 sep
- 10 sep
The Rembrandt, London, Storbritannien

Drömmer du om att kunna hålla bättre förhör? Följ med på denna utbildning och få praktisk träning i förhörsteknik enligt den anglosaxiska modellen, med några av världens främsta försvarsadvokater.

en hand som håller ner armen på en liggande person

Sexualbrotten

Med fokus på frivillighet och oaktsamhet
19 sep
Scandic Crown, Göteborg

Från och med den 1 augusti 2022 har vi åter en ny sexualbrottslagstiftning. Nya brott har tillkommit, våldtäktsbegreppet har utvidgats ännu en gång, och omfattande straffskärpningar har genomförts.

Försvararen i förundersökningen

Chefsåklagarens, domarens och advokatens perspektiv
20 sep
- 21 sep
Scandic Crown, Göteborg

För dig som vill ha full koll på hur du i praktiken på bästa sätt tillvaratar klientens intressen under förundersökningen.

Familjerättsveckan 2023

Praktisk hantering av ekonomiskt familjerättsliga problem
26 sep
- 3 okt
Grand Hotel Cannigione, Sardinien, Italien

Välkomna till årets familjerättsvecka som går av stapeln på Sardinien.
Familjerättsveckan, en av Limhamnsgruppens mest älskade kurser, kombinerar spetskunskaper, utvecklande erfarenhetsutbyten och avkopplat umgänge med juristkollegor och vänner.

Försvararen i förundersökningen

Chefsåklagarens, domarens och advokatens perspektiv
1 nov
- 2 nov
Scandic Anglais, Stockholm

För dig som vill ha full koll på hur du i praktiken på bästa sätt tillvaratar klientens intressen under förundersökningen.

en hand som håller ner armen på en liggande person

Sexualbrotten

Med fokus på frivillighet och oaktsamhet
9 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Från och med den 1 augusti 2022 har vi åter en ny sexualbrottslagstiftning. Nya brott har tillkommit, våldtäktsbegreppet har utvidgats ännu en gång, och omfattande straffskärpningar har genomförts.