Brottmålskurs 2023

Försvarartaktik – i alla avseenden

Datum

5 jan - 15 jan

Plats

Zanzibar, Tanzania

Kostnad

26 700 kr

Omfattning

30 timmar

I anglosaxiska länder tränar sig rättegångsadvokater genom praktiska övningar, så kallade mock trials. Alla moment i rättegången slipas på detta praktiska sätt. Alltid med hjälp av erfarna advokater. Inspirerade av detta erbjuder Limhamnsgruppen nu en kurs där vi skall göra just så. Slipa varje moment av processen, från de första kontakterna med media till den rungande slutpläderingen.

Fåtal platser kvar

Under kursen varvas därför undervisningen med praktisk träning av de skiftande momenten. Ett särskilt moment är också att diskutera de etiska problem som kan behöva hanteras under processens gång.

Hela kursen kommer att bygga på ett autentiskt rättsfall.

Kursen vänder sig till den som vill utveckla sin teknik och färdighet på ett nytt och annorlunda sätt inspirerat av hur världens skickligaste rättegångsadvokater har tränat sig i hundratals år.

“Experience: that most brutal of teachers. But you learn, my God do you learn.”

C.S. Lewis

Kursprogram

Dag 1

 • Presentation av lärare och deltagare.
 • Genomgång av ärendet.
 • Indelning i försvarsteam.
 • Hur ska försvaret läggas upp? Den inledande analysen. Försvarets strategi.
 • Förberedelse inför kvällspass.

Kvällspass

 • Kontakter med media. Hur ska media hanteras? Vilken strategi gäller?
 • Praktisk intervjuövning.
 • Analys av intervjuer.
 • Gemensamma diskussioner kring några autentiska intervjuer av försvarare.
 • Etiska överväganden.

Dag 2

 • Det första förhöret med särskild inriktning på försvararens agerande.
 • Tystnaden.
 • Häktningsförhandling i grupper.
 • Analys av förhandling.
 • Strategi och taktik samt noggrann genomgång av regelverket och praxis innefattande även den nya niomånadersregeln.

Kvällspass

 • Advokatetik i de häktade målen.
 • Genomgång av avgöranden från Högsta domstolen samt disciplinnämnden.

Dag 3

 • Arbetet under förundersökningen med särskild inriktning på hur bevisfrågor kan hanteras under förundersökningen. Vad kan jag/försvaret göra själv och när bör jag begära komplettering av förundersökningen? Genomgång av RB 23:18.
 • Övervägande i grupper rörande en i målet uppkommen rättsmedicinsk fråga. Ska vi kalla läkaren? Ta in en egen läkare? Vad göra?
 • Gemensam analys samt genomgång av det gällande regelverket samt möjligheterna till prövning av Socialstyrelsens rättsliga råd.

Kvällspass

 • Advokatetik med särskild inriktning på egna utredningar. Vad säger disciplinnämnden?
 • Substitution när och av vem.

Dag 4

 • Confirmation bias (bekräftelsejäv), vad är det? På vilket sätt bör det påverka ditt processande?
 • Grupperna förbereder sakframställningen.
 • Sakframställning.
 • Analys och diskussion.

Kvällspass

 • Klientens egen berättelse. Hur förbereder du den? Hur viktig är den?
 • Bevisanalys i allmänhet och i vårt övningsexempel i synnerhet.

Dag 5

 • Slutanförandet förbereds.
 • Plädering inför gruppen.
 • Gemensam analys. Hur övertygar man bäst? Går det att lära sig eller är det en medfödd egenskap?

Kvällspass

 • Att skriva kostnadsräkning. Vad gäller? Hur ska räkningen utformas? Vad är skäligt arvode? Genomgång av relevanta avgöranden.
 • Avslutande diskussion.


Förmånliga avbokningsregler

Sista avbokningsdag med fri avbokning ligger fortfarande långt fram tack vare att vi är vår egen researrangör, det är fritt att boka av till och med 1 oktober 2022.

Kursorten och förlängningarna

Som vanligt har vi, vågar jag påstå, lagt kursen på ett så perfekt ställe som möjligt. 2011 var vi på samma hotell med en ekobrottskurs. Många har frågat mig vilken kursort som jag tyckt bäst om under alla mina år på Limhamnsgruppen. Zanzibar har kommit upp varje gång bland de 7-8 favoriter som har genomfört kurser på och då speciellt i kombination med förlängningen till Serengeti. Stranden är fantastisk, poolen är bra och hotellet är ett av få på ön med egen generator vid strömavbrott. Sedan att man hälsas av lokalbefolkningen med ”Jambo” och kan i bland få till svar på frågor – Hakuna Matata gör ju att man bara blir glad.

Förlängningen är safari på riktigt, en av våra deltagare som var lite trött efter första dagen på förlängningen vaknade med en apa som gick igenom packningen efter mat – han hade glömt stänga fönstret. Vi såg alla big five, lejon som parade sig, låg och mumsade på gnuer, elefanter och flodhästar mm. Allt på nära håll. Även leoparder fick vi syn på. Av alla safari jag har varit på är detta denna som står högst i kurs. Att vi dessutom är i närheter av The Great Rift Valley, där mänskligheten uppstod, gör ju inte saken sämre. Vi har fantastiska guider med oss som har en otrolig förmåga att upptäcka vilt. Dessutom har vi vår egen Jörgen Westerhov med oss under hela resan. Vi har som vanligt både för- och efterförlängningar.

Viktigast av allt är kursen för oss, Johan och Lars har förberett ett riktigt bra program. De flesta av bilderna i inbjudan har jag själv tagit från vår förra kurs på Zanzibar med förlängning 2011, resterande kommer från Adobe Stock. Bilden som ligger uppe här är tagen ovanpå poolbaren på hotellet och på stranden. Vi välkomnar som vanligt medresenärer med familjer.

Tidsskillnaden är endast två timmar.

Välkomna!
Bengt Matthiesen, projektledare, Limhamnsgruppen

Zanzibar

Kursdagar på kryddnejlikornas ö

Jambo, karibuni Zanzibar! 

– vilket betyder ”Hej, välkomna till Zanzibar” på kiswahili, som vid sidan av engelska är det språk som talas på den mytomspunna ön i Indiska Oceanen.

För andra gången (senast 2011) kör vi brottmål på en av våra favoritdestinationer, Zanzibar, och hälsar alla välkomna till vårt stamställe Ocean Paradise Resort & Spa**** beläget vid den flera kilometer långa paradisstranden på öns östkust.

Namnet Zanzibar härleds från arabiskans Zinjibar, som betyder ’svarta kusten’ och syftar på den svarta befolkning som arabiska köpmän kom i kontakt med när de för ca 1000 år sedan började idka handel med Östafrika.

Araberna fördrevs i början av 1500-talet av portugiserna, som efter att ha säkrat sjövägen till Indien tog kontrollen över Zanzibar. Portugiserna besegrades och fördrevs i sin tur av araber från sultanatet Oman, som i slutet av 1600-talet tog ön i besittning. Med dem tog en vedervärdig slavhandel fart, och från afrikanska fastlandet kidnappades människor till Zanzibars slavmarknad varifrån de såldes och fördes till Mellanöstern. På 1800-talet hade Zanzibar utvecklats till knutpunkt för en slavekonomi utan like! ”Slavrutterna” på fastlandet kom sedan att utnyttjas av europeiska upptäcktsresande, t.ex. Livingstone och Stanley, som på Zanzibar utrustade sina expeditioner och anlitade erfarna elfenbens- och slavhandlare som vägvisare.

Runt 1860 frigjorde sig Zanzibar från Oman och blev ett eget sultanat, men av rädsla för den begynnande tyska koloniseringen av Östafrika sökte sultanen beskydd hos Storbritannien. Kort därefter var Zanzibar ett brittiskt protektorat.

Självständigheten från Storbritannien år 1963 följdes av uppror, oroligheter och marxistiskt kaos vilket ledde till att Zanzibar redan påföljande år bildade en union med Tanganyika, d.v.s. fastlandsdelen av dagens Tanzania, som mellan 1885 och 1919 var en tysk koloni – Tyska Östafrika. Efter tyskarnas nederlag i första världskriget blev Tanganyika ett brittiskt mandatområde fram till självständigheten år 1961. Sedan 1964 utgör Zanzibar en av två delstater i United Republic of Tanzania (därav namnet Tan-zan-ia) och har eget parlament, egen president och, bortsett från utrikes- och försvarspolitik, ett långtgående självstyre. Förutom huvudön består delstaten Zanzibar av ön Pemba och flera småöar. Av Tanzanias 55 miljoner invånare bor bara en dryg miljon i delstaten Zanzibar och huvudöns storlek motsvarar halva Gotland (85 x 20 km).

Ön med det magiska namnet är oerhört exotisk och tilltalande och bjuder på en rejäl dos spännande mystik och en sann blandning av olika kulturer. Dess stora tillgångar är östkustens palmkantade långa vackra gipsvita stränder med Indiska Oceanens turkosgröna vatten, de fantastiska människorna i byarna på landsbygden och inte minst alla små kryddplantager med muskot-, kanel- och nejliketräd, vaniljblommor, pepparbuskar och mycket annat.

OBS! Tidvattnet är tydligt på östkusten och när det är ebb gäller badskor p.g.a. blottade koraller och stenar! Det skiljer tre, fyra meter mellan ebb och flod vilket ger den långgrunda stranden två distinkta skepnader.

För tidvattenschema under vistelsen, kolla följande länk: www.tideschart.com/Tanzania/Zanzibar-North/Kiwengwa-Beach

Tidsskillnaden är endast två timmar. När klockan är 10.00 här hemma är den 12.00 i Tanzania, så man riskerar ingen jetlag.

Under vistelsen ingår halvpension, d.v.s. frukost och middag.

Visum till Tanzania sökes via denna länk: https://eservices.immigration.go.tz/visa/

För deltagande i Limhamnsgruppens arrangemang söker man Ordinary (Single entry visa) och priset per person är 50 USD. Betalas med kort vid ansökan.

Under perioden december till februari råder temperaturer på mellan 24–32 grader. Nederbörden låg då stora regnperioden inträffar från april till juni samt under vad som kallas ”lilla regnen” i november.

Zanzibar erbjuder flera bra dykningsmöjligheter med fantastiska korallrev. På västkusten finns ett antal intressanta vrak men det är främst atollen Mnemba, precis utanför östkusten som gäller för att vara bästa dykstället. 

www.divinginzanzibar.com/diving-mnemba-atoll

För de som vill prova på djuphavsfiske och fånga tonfisk och haj finns en rad olika möjligheter under vistelsen på Zanzibar. Förbokas hos Zanzibar Big Game Fishing: www.zanzibarfishing.com

Kurshotell

Ocean Paradise Resort & Spa****

Vi bor i ”Superior Rooms” inrymda i runda hus på markplanet.

Det finns möjlighet att uppgradera till Superior Seafront.
https://oceanparadisezanzibar.com/rooms-suites/superior-seafront/

Dagsprogram

Torsdag 5 januari

Avresa med Qatar Airways från Arlanda 15.30 och från Kastrup 15.35.

Deltagare från Landvetter eller övriga flygplatser ansluter till Arlanda eller Kastrup.

Första flygetappen till Doha tar från både Arlanda och Kastrup cirka sex timmar och avståndet 460 mil. Doha ligger i samma tidszon som Tanzania, två timmar före svensk tid, och ankomsten dit är strax före midnatt lokal tid. Det hinner bli nästa dag innan den 370 mil långa vidarefärden till Zanzibar avgår vid tvåtiden på natten.

Fredag 6 januari

Efter knappt sex timmars flyg sker ankomst till Zanzibar 08.10 och Limhamnsgruppens kurs- och reseledning möter efter avklarade inreseformaliteter. En kort busstransfer tar oss till Zanzibar City där vi gör en stärkande promenad i den gamla kulturmärkta stadsdelen Stonetown. Den fascinerande och välbevarade stenstaden med sina krokiga trånga gränder, vitmenade hus med snidade sirliga träportar och snäckfossil i murarna är som hämtad ur ”Tusen och en natt” och en förtjusande introduktion till vistelsen på Zanzibar. Vi ägnar lite tid under förmiddagen åt att insupa atmosfären i denna världsarvslistade stad innan vi fortsätter cirka 45 minuter med vår buss till kurshotellet Ocean Paradise Resort & Spa****, beläget på Pwani Beach strax norr om Kiwengwa på östra sidan av ön. Incheckning för åtta nätter i ”Superior rooms” och resten av dagen anslås åt acklimatisering och vila.

På kvällen dukas vår välkomstmiddag upp på hotellet och eftersom vi har halvpension (frukost och middag) inkluderat under vistelsen ingår denna i grundpriset.

Lördag 7 januari, Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en bedårande tur till en av Zanzibars berömda kryddodlingar för att hänge oss åt dess fröjder – ett måste för Zanzibar-besökaren. Kryddorna har i mer än tusen år varit en viktig handelsvara för ön. Inte bara kryddnejlika utan också vanilj, kardemumma, kanel, muskotnöt, tamarind, citrongräs, ylang ylang, koriander, peppar, vitlök, ingefära, chili, oregano och mycket annat trivs i den tropiska lustgården. Under besöket på kryddfarmen får vi både smak- och doftupplevelser samt inblick i kryddornas egenskaper för medicinskt bruk. Vi inleder med lunch på en restaurang i närheten innan symfonin av dofter och smaker trollbinder oss under eftermiddagen.

Söndag 8 januari, Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under dagens kursuppehåll erbjuder vi utflykt till ”apskogen” i Jozani Natural Forest Reserve. Återstoden av den regnskog som ursprungligen täckte Zanzibar finns bevarad i detta naturreservat. Regnskogen har efterhand trängts undan av de talrika odlingarna av kryddor och kokospalmer. Efter en smaklig lunch stiftar vi bekantskap med de för Zanzibar unika röda kolobusaporna (en slags silkesapa) som lever fritt bland träden och vissa hävdar att enstaka individer av den förmodligen utdöda zanzibarleoparden fortfarande smyger omkring i den frodiga grönskan med slingerväxter och skruvpalmer.

Måndag 9 januari, Ledig dag

Under förmiddagen inbjuds samtliga deltagare och medresenärer till ett besök i närbelägna byn Pwani Mchangani, dit det är gångavstånd. Vi delar upp oss i olika grupper. Byäldsten (hövdingen) tar emot och vi besöker byns skola och de sociala inrättningar som vi genom att bo på Ocean Paradise Resort & Spa är med och sponsrar. Vårt hotell har sedan det invigdes 2004 stöttat utvecklingsprojekt i byn.

www.oceanparadisezanzibar.com/community-project

Deltagare får mer än gärna ta med sig gåvor, till exempel leksaker till barnen, pennor och annat. Vi kan uppdatera om lämpliga gåvor i god tid före avresa och vill gärna också påminna om att donationer till mödravårdskliniken är mycket välkomna.

Efter denna intressanta inblick i vardagslivet i en by på Zanzibar är det bara att smälta intrycken under återstoden av denna lediga dag.

Under eftermiddagen kan man följa med på en ”off road Quad Bike-tur” genom sockerrörsplantager och byar och på kvällen kan de som vill åka med till Stonetowns berömda nattmarknad, men dessa arrangemang ombesörjer och bokar vi på plats.

Tisdag 10 januari, Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Inget organiserat utflyktsprogram utan njut av stranden, ta promenader eller delta i någon individuell aktivitet typ dykning, ridning, korallvandring (om det är lågvatten) eller annat som står till buds. Se mer här om hotellets aktivitetsutbud:

https://drive.google.com/file/d/1Z1OSibPv4McroGJojKMWewXCHXWxpAs6/view?usp=sharing

Onsdag 11 januari, Kursdag 4, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet mitt på dagen erbjuder vi utflykt till berömda Prison Island på västkusten där vi hälsar på de kolossala aldabrasköldpaddorna. Namnet ”fängelseön” kommer sig av att ön tidigare var hemvist åt ett beryktat fängelse och karantänläger. Vi åker först en dryg halvtimma med buss till västkusten och efter lunch på en trevlig restaurang är det 20 minuters båttur till denna lilla ö som numera är hemvist åt landlevande jättesköldpaddor. Deras naturliga ursprung är Seychellerna, men på Prison Island tas ett hundratal av dem om hand och skyddas i detta reservat. Giganterna låter sig gärna matas av besökare och några av dem antas vara 200 år gamla!

Torsdag 12 januari, Ledig dag

Vi erbjuder en heldags ”Blue Safari” med traditionell segelbåt som kallas ”dhow” och gör strandhugg på atoller och småöar. Först åker vi buss till Fumba på södra Zanzibar och därifrån seglar vi i Menai-buktens arkipelag av obebodda småöar. Här finns också gott om delfiner och vi gör strandhugg på sandbankar varifrån man kan snorkla bland korallreven. Lunch serveras i form av seafood barbecue under tamarindträdens skugga på bedårande Kwale Island. Här blir det givetvis också tillfälle till bad och den som vill kan prova på att manövrera en ”ngalawa” – en lokal variant av utriggarkanot. Återkomst till hotellet på eftermiddagen.

Fredag 13 januari, Kursdag 5, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Inget speciellt utflyktsprogram, njut av vistelsen eller delta i någon av hotellets individuella aktiviteter – dykning, ridning etc – eller njut av omgivningarna.

Lördag 14 januari

Utcheckning vid lunchtid och strax därefter avgår vår buss till Stonetown, där vi ges ytterligare möjlighet att uppleva mer av den historiska stadskärnan, som grundades av araber för mer än 1 000 år sedan. Mellan 1830 och 1860 var Stonetown till och med huvudstad i sultanatet Oman.  Vi inleder med lunch (självkostnadspris) direkt efter ankomst och gör sedan ett besök i gamla sultanpalatset Beit-el-Ajaib som betyder ’Undrens hus’. Genom gyttret av gränder tar vi oss sedan fram till huset där Freddie Mercury föddes som Farrokh Bulsara år 1946. Vi ser också den hemska slavkällarens mörka utrymmen där slavar som kidnappats från fastlandet satt tätt hoppackade i väntan på att skeppas till Mellanöstern. Ovanför den vedervärdiga slavmarknaden byggde britterna en kyrka efter att de avskaffat slaveriet i slutet av 1800-talet. Som ett minne står svenska stenskulptören Clara Sörnäs slavmonument ”De hopkedjade slavarna”.

Vid 19-tiden beger vi oss till flygplatsen och avgången med Qatar Airways till Doha är 23.15.

Söndag 15 januari

Flygbyte i Doha tidigt på morgonen och ankomst till Kastrup respektive Arlanda ca 12.30 svensk tid, och deltagare med destination Landvetter åker vidare med SAS-anslutning.

Kursavgift

Kursavgiften är 26 700 kr. Moms tillkommer.

Ingår i grundarrangemanget

 • Flyg med Qatar i ekonomiklass från Kastrup / Arlanda till Zanzibar och åter
 • Åtta övernattningar i ”Superior Room” med frukost och middag (halvpension) på Ocean Paradise Resort & Spa, Zanzibar. (Även välkomstmiddagen ingår)
 • Flygplatstransfers på Zanzibar
 • Rundtur i Stonetown både vid ankomst och vid avresa
 • Lokala skatter och avgifter
 • Limhamnsgruppens egen kurs- och reseledning

Viktigt att tänka på

Passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemkomst.
Tänk på att det är väldigt långa väntetider för ansökan om nytt pass.

Grundpris (flygkostnad, transfer, hotell del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare26 900
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär35 520
Medresenär – del i dubbelrum i juniorsvit med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)18 280
Barnrabatt 50 % i samma rum med två vuxna, ett barn13 450
Tillägg och utflykter
Enkelrum8 620
Uppgradering till Superior Seafront, per rum7 600
Flygskatter (kan komma att ändras)3 200
Anslutning med SAS från/till Landvetter2 800
Önskas resa i business ber vi dig kontakta oss om pris och tillgång.
Utflykt till en av Zanzibars berömda kryddodlingar, inklusive lunch640
Utflykt till ”apskogen” i Jozani Natural Forest Reserve, inklusive lunch580
Utflykt till Prison Island med aldabrasköldpaddorna, inklusive lunch570
Heldagstur med Lue Safari, strandhugg på atoller och småöar, inklusive lunc1 100
Förlängning med safari i norra Tanzania FÖRE kursveckan
Grundpris per person33 200
Enkelrumstillägg sex nätter3 100
Barnrabatt max 11 år i trippelrum med två vuxna 50%16 600
Barnrabatt 12-15 år i trippelrum med två vuxna 25%, 16 år fyllda ger vuxenpris21 580
Vid övriga ”konstellationer”, vänligen ring oss för prisuppgifterRing
Förlängning med safari i norra Tanzania EFTER kursveckan
Grundpris per person31 200
Enkelrumstillägg sex nätter3 100
Barnrabatt max 11 år i trippelrum med två vuxna 50%15 600
Barnrabatt 12-15 år i trippelrum med två vuxna 25%, 16 år fyllda ger vuxenpris20 280
Vid övriga ”konstellationer”, vänligen ring oss för prisuppgifterRing

Förlängning före kursveckan med safari i norra Tanzania

Storvilt på savannen före eller efter lugnet på kryddornas ö!

Limhamnsgruppen välkomnar till en klassisk safari i norra Tanzania – Lake Manyara, Serengeti och Ngorongoro – de nomadiska massajfolkets hemtrakter som tillsammans bildar ett av världens mest kända naturområde med en enorm viltrikedom inklusive The Big Five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard.

Vår förstklassiga safariförlängning kan göras antingen före eller efter kursveckan på Zanzibar. Vi färdas i egna fyrhjulsdrivna jeepar med plats för sex personer i varje där alla har fönsterplatser och öppna takluckor. Under safarin ingår helpension (frukost, lunch och middag) och övernattningarna har vi förlagt till Serena Safaris fyrstjärniga vildmarkslodger med alla nödvändiga faciliteter. Läs om dem nedan:

Lake Manyara, 1 natt – https://www.serenahotels.com/lake-manyara

Serengetti, 3 nätter – https://www.serenahotels.com/serengeti

Ngorongoro, 1 natt – https://www.serenahotels.com/ngorongoro

Vi anlitar Anderson´s Safari, som drivs av Christer Andersson och har sin egen flotta av safarifordon. Christer har bedrivit safariverksamhet i Tanzania sedan1986.

Mer info här: https://www.andersons.se

Safarikarta: https://www.savannen.com/docs/Norra%20Tanzania.pdf

Fredag 30 december

Avresa med Qatar Airways från Arlanda 15.30 och från Kastrup 15.35

Deltagare från Landvetter eller övriga flygplatser ansluter till Arlanda eller Kastrup.

Första flygetappen till Doha tar från både Arlanda och Kastrup cirka sex timmar och avståndet 460 mil. Doha ligger i samma tidszon som Tanzania, två timmar före svensk tid, och ankomsten dit är strax före midnatt lokal tid. Det hinner bli ny dag innan vi flyger vidare 360 mil till Kilimanjaro International Airport i norra Tanzania.

Lördag 31 december

Vid 8-tiden på morgonen landar vi och hoppas på klart väder så att vi kan välkomnas av det storslagna panoramat över Kilimanjaro och dess karakteristiska glaciärtäcke. Afrikas högsta berg är 5 892 meter högt.

Här möter Limhamnsgruppens kurs- och reseledning tillsammans med Anderson’s lokala rangers och safarifordon, och vi drar iväg från Kilimanjaro Airport på en inledande 17 mil lång färd österut i Tanzania mot lilla staden Mto wa Mbu. Vägarna är i gott skick och etappen tar runt tre timmar. Strax utanför Mto wa Mbu ligger Lake Manyara Serena Safari Lodge **** i sanslöst vackra regnskogsliknande omgivningar. Vid ankomsten serveras lunch och sedan är eftermiddagen ledig för avkoppling innan vi avrundar dagen och året med en nyårsmiddag.

Söndag 1 januari

Vi börjar året med Lake Manyara National Park som är känd för sina trädklättrande lejon och väldiga elefanthjordar. Själva Lake Manyara är en sodasjö med rikt fågelliv, bland annat flamingo, och vid sjöns stränder ser vi babianflockar och flodhästar. Sedan styr vi kosan mot nordväst och vegetationen glesnar efterhand. På de vida vidderna lever massajfolket i symbios med de vilda djuren, vilka snart börjar synas längs vägkanterna. Dagens etapp, 20 mil på ”bushväg”, tar åtminstone fem timmar men är en upplevelse i sig.  Vägen går genom östafrikanska riftsystemet, Great Rift Valley, den 700 mil långa gravsänkan som löper från Mocambique genom Östafrika till Mellanöstern. Den afrikanska och den eurasiska plattan har under miljontals år glidit isär med 6–7 millimeter per år och som resultat av kontinentaldriften har förkastningen skapats. Olduvaiklyftan, där tyska arkeologer i början på 1900-talet hittade kvarlevor av vad som länge troddes vara de första människoliknande varelserna, blir platsen för vår medhavda picknicklunch. Och även om ännu äldre fynd senare påträffats i Etiopien (bland annat ”Lucy”) och i Sydafrika infinner sig ändå känslan av att befinna sig i mänsklighetens vagga.

Så kommer vi till Serengeti, savannernas savann, och ansett som Afrikas, om inte världens, bästa djurskådningsområde. Vi inleder direkt med en första safaritur. Sedan incheckning för tre nätter på vårt basläger, Serengeti Serena Safari Lodge ****, med bästa tänkbara läge i mitten av den väldiga Serengetisavannen (nästan 15 000 kvadratkilometer stor) som i norr sträcker sig in i Kenya och kallas Masai Mara. På kvällen serveras middagen i matsalen på denna spektakulära lodge, belägen på en ”kopje”, alltså en av de granitkullar som ligger utspridda på savannen, och vars arkitektur nästan smälter ihop med det omgivande landskapet.

Måndag 2 januari – tisdag 3 januari

Två hela dagar i Serengeti med olika game drives på de enorma vidderna med öppna gräsmarker och små dungar av akacieträd som brukar utgöra själva sinnebilden av Afrikas savann. Serengeti betyder ”oändliga slätter” på massajernas språk. Safariturer och game drives anpassar våra rangers på bästa sätt efter väder och var djuren befinner sig. Tack vare lodgens ypperliga läge behöver vi inte ägna onödig tid åt långa transporter, utan viltet finns alldeles in på knutarna.

Någon av morgnarna kan de som vill flyga luftballong över savannen. En enastående upplevelse, men ruskigt dyr: Kostar nästan 5 000 SEK per person för en dryg timmes ballongflygning i ottan. Men då ingår också en extra champagnefrukost.

Annars ingår såklart frukost, lunch och middag under vistelsen på Serengeti Serena Safari Lodge. Och även lodgens infinitypool bjuder på vidunderlig utsikt över savannen.

Onsdag 4 januari

Utcheckning och omgruppering till Ngorongorokratern, en etapp på 15 mil som tar runt tre till fyra timmar beroende på vad som dyker upp längs vägen.

Ett vida bekant fenomen är ju gnuernas och zebrornas vandring, som ofta kallas ”migrationen” och kan omfatta över en miljon gnuer och hundratusentals zebror. Under vintermånaderna brukar de enorma hjordarna normalt uppehålla sig på slätterna här i södra och sydöstra Serengeti, så givetvis håller vi utkik. Efter kalvningssäsongen under januari–mars rör sig migrationen från savannens sydöstra del över till den västra varifrån de vandrar norrut till kenyanska Masai Mara i juni–juli under vad som kallas ”Den stora migrationen”. Tillgången på dricksvatten och bete styrs av regnperioderna och därför förflyttar sig hjordarna över stora områden.

I oktober–november återvänder de från Masai Mara till sydöstra Serengeti

Ngorongorokratern, enligt många världens åttonde underverk, är världens största caldera – alltså en kollapsad vulkan- som är flera mil bred!  Kraterbottnen utgörs av såväl öppen savann som skogsområden. De många vattenhålen gör att flertalet östafrikanska djurarter återfinns här på en ganska koncentrerad yta. Vi inleder med medhavd picknicklunch vid Ngoitokitok Springs, en sötvattenskälla på kraterbottnen, och ägnar sedan eftermiddagen åt game drives. Kratern är bästa stället i Tanzania för att se noshörning, som annars inte är så vanligt förekommande i Serengeti.

Till slut tar våra fordon oss upp för den 600 meter höga kraterkanten för incheckning på Ngorongoro Serena Safari Lodge ****, vars läge tjusar med en enastående utsikt över kratern. Vi tar in för en natt och serveras middag i den förtjusande lodgerestaurangen.

Torsdag 5 januari

Utcheckning och avresa mot Arusha, en färd på 18 mil och återkomst till ”civilisationen”. Vid ankomst till Arusha väntar lunch på ett av stadens hotell. Arusha är Tanzanias tredje största stad och ligger vid foten av landets näst högsta berg, Mount Meru, i en bördig jordbruksbygd med många kaffeodlingar. Under eftermiddagen fortsätter vi till flygplatsen och tar farväl av våra rangers.

En drygt timslång flygning tar oss 45 mil söderut till Zanzibar och den världsarvsmärkta stenstaden, som är den äldsta delen av Zanzibar City.

Läs mer om Stonetown under grundprogrammet, och här passar vi på att fullkomna upplevelsen genom att bo en natt på Tembo House Hotel i denna magiska stad.

Varje kväll äger den berömda nattmarknaden rum i Stonetown. Det är en härlig upplevelse av dofter, ljud och folkmyller där matlagningsglöden lyser upp den afrikanska natten. I Stonetown finns åtskilliga bra restauranger, pubar och kulturella evenemang, och kvällens middag är på egen hand.

Fredag 6 januari

Utcheckning efter frukost och vi sällar oss till deltagarna i grundprogrammet, som landar denna morgon för vidare transport till kurshotellet. Se vidare under grundprogrammets text.

Förförlängning före kursveckan inkluderar

 • Utresa med Qatar Airways till Kilimanjaro International Airport
 • Inrikesflyg Arusha–Zanzibar inkl. flygskatter
 • Fem övernattningar med helpension på lodger enligt program
 • En övernattning med frukost på Tembo House i Stonetown, Zanzibar
 • Safaris och game drives enligt program
 • Samtliga nationalparks- och koncessionsavgifter i Tanzania, ungefär 6 000 SEK
 • Samtliga transfers och transporter
 • Lokala skatter och avgifter
 • Engelsktalande rangers/chaufförer samt Limhamnsgruppens reseledning.

Vi kan även erbjuda förlängning av vistelsen på kurshotellet Ocean Paradise Resort & Spa. Förläng vistelsen före eller efter kursveckan.
Hör av er till oss för prisuppgift.

Förlängning efter kursveckan med safari i norra Tanzania

Storvilt på savannen före eller efter lugnet på kryddornas ö!

Lördag 14 januari

Se grundprogrammets text beträffande avresa från kurshotellet och besök i Stonetown. När hemvändande deltagare beger sig till flygplatsen checkar efterförlängarna in för en natt på Tembo House Hotel. En magisk afton i en förtrollande miljö väntar och nattmarknaden kan upplevas. Obs! Denna afton ingår ingen middag.

Söndag 15 januari

Utcheckning och avresa på morgonen från Zanzibar till Arusha. Den 45 mil långa inrikesflygningen norrut tar en dryg timme och vid ankomst möter Anderson’s lokala rangers med safarifordon och först av allt stundar lunch på en restaurang i Arusha. Tanzanias tredje största stad ligger vid foten av landets näst högsta berg, Mount Meru, i en bördig jordbruksbygd med många kaffeodlingar.

Efter god lunch startar vår expedition med en 15 mil lång färd österut i Tanzania mot lilla staden Mto wa Mbu. Vägarna är i gott skick och etappen tar runt tre timmar. Strax utanför Mto wa Mbu ligger Lake Manyara Serena Safari Lodge **** i sanslöst vackra regnskogsliknande omgivningar. Här installerar vi oss för en natt och blir på aftonen serverade en angenäm middag i hotellrestaurangen.

Måndag 16 januari

Från Lake Manyara till Serengeti. Läs mer under förförlängningen: Söndag 1 januari.

Tisdag 17 januari – onsdag 18 januari

Två hela dagar i Serengeti. Läs mer under förförlängningen: Måndag 2 januari – tisdag 3 januari.

Torsdag 19 januari

Från Serengeti till Ngorongoro. Se förförlängningen: Onsdag 4 januari

Fredag 20 januari

Utcheckning och avresa mot Kilimanjaro International Airport, en färd på 18 mil och återkomst till ”civilisationen”. Vi gör stopp för vår lunch på en restaurang i Arusha innan de återstående milen till den internationella flygplatsen avverkas. Som en grande finale hoppas vi på klart väder så att vi kan avsluta med det storslagna panoramat över Kilimanjaro och dess karakteristiska glaciärtäcke. Afrikas högsta berg är 5 892 meter högt. Qatar Airways avgår från Kilimanjaro International Airport 17.10 och ankommer till Doha vid midnatt. Efter planbyte fortsatt färd hemåt.

Lördag 21 januari

Flygen anländer till Kastrup respektive Arlanda vid halv sju-tiden på morgonen svensk tid och deltagare med destination Landvetter åker vidare med SAS-anslutning.

Efterförlängning efter kursveckan inkluderar:

 • Inrikesflyg Zanzibar – Arusha inkl. flygskatter
 • En övernattning med frukost på Tembo House i Stonetown, Zanzibar
 • Fem övernattningar med helpension på lodger enligt program
 • Safaris och game drives enligt program
 • Samtliga nationalparks- och koncessionsavgifter i Tanzania.
 • Samtliga transfers och transporter
 • Hemresa med Qatar Airways från Kilimanjaro International Airport
 • Lokala skatter och avgifter
 • Engelsktalande rangers/chaufförer samt Limhamnsgruppens reseledning.

Vi kan även erbjuda förlängning av vistelsen på kurshotellet Ocean Paradise Resort & Spa. Förläng vistelsen före eller efter kursveckan.
Hör av er till oss för prisuppgift.

Reskostnader

Det är kostnadsfri avbokning fram till sista anmälningsdag, det går även att anmäla sig efter sista anmälningsdag i mån av plats.

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.
Villkor för utbildningen: se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark.
Villkor för resan: se Våra villkor (SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor).

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Advokatsamfundet erbjuder bl.a. frivilliga försäkringar som gäller vid tjänsteresa. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Medresenärer bör se över sin hemförsäkring separat.

Limhamnsgruppen erbjuder inget försäkringsskydd. Önskar man teckna försäkring går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.
En av anledningarna är att många advokater redan har ovan nämnda försäkring via Advokatsamfundet.

Anmälan ska göras senast den 1 oktober 2022 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 15 oktober 2022.
Priserna är baserade på en valutakurs på 9.50-10 SEK per USD.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Inspirationsdag

Med Johan Eriksson
8 dec
Scandic Crown, Göteborg

Försvararyrket kan ibland upplevas som stressigt och ensamt. Då kan lite inspiration göra susen.

Inspirationsdag

Med Johan Eriksson
9 dec
Scandic St Jörgen, Malmö

Försvararyrket kan ibland upplevas som stressigt och ensamt. Då kan lite inspiration göra susen.

Häktning

Med fokus på försvararens praktiska agerande
7 mar
Scandic Anglais, Stockholm

Hör du till dem som tycker att det emellanåt känns hopplöst att biträda klienter vid häktningsförhandlingar?
Att de flesta blir häktade hur man än beter sig. Då kan detta vara en kurs för dig.

Grundkurs för försvarare

Brottmålsprocessen ur ett praktiskt perspektiv
24 mar
- 26 mar
Hotel Skansen, Båstad

En utbildningshelg i toppklass med avkopplande umgänge med kollegor, på härliga Hotel Skansen i Båstad.

Målsägandebiträde

Ett allt viktigare uppdrag
4 apr
Scandic Anglais, Stockholm

Hur du blir säkrare som målsägandebiträde i frågor om processrätt, straffrätt och skadeståndsrätt. Så hanterar du de praktiska problem som ofta har sin lösning i aktuell lagstiftning.

Fortsättningskurs för försvarare

Fördjupning i brottmålsprocessen
28 apr
- 30 apr
Hotel J, Nacka Strand

Fördjupning i den praktiska hanteringen av i stort sett samtliga moment i brottmålsprocessen.