Brottmålskurs 2021

Med nyheter på straffrättens område – Ishotellet

Datum

3 jan - 10 jan

Plats

Jukkasjärvi och Kiruna

Kostnad

24 900 kr

Omfattning

30 timmar

Som ansvarstagande kursarrangör anser vi det för närvarande inte rimligt att genomföra kurser utanför Europa. Denna kurs kommer därför inte att genomföras i Kerala, Indien, vilket var våra ursprungliga planer.

Jukkasjärvi och Kiruna bjuder på samekultur, spännande utflykter med hundspann och snöskoter bland renar, samt underjordiskt besök i världens största järnmalmsgruva. Och inte att förglömma: norrsken!

Våra två orter är internationellt eftertraktade resmål. När turisterna från Japan, USA och övriga delar av värden, som i vanliga fall vallfärdat till Jukkasjärvi, inte längre kan resa till detta exotiska resmål har vi det för oss själva så varför inte passa på att uppleva polarnätterna.

Slipa din processkicklighet och dina straffrättskunskaper tillsammans med kollegor från hela landet, under vägledning av justitierådet Martin Borgeke och advokat Per E Samuelson.

Martin Borgeke ger dig det erfarna justitierådets kunskaper i och analys av den allmänna straffrätten, påföljdsbestämningen och straffprocessrättens reglering med fokus på prövningstillstånd och överklagande till Högsta domstolen. Martin ger även en allmän presentation av viktiga nyheter inom lagstiftning och rättspraxis.

Med utgångspunkt i riktiga svenska rättegångar delar Per E Samuelson med sig av sina bästa tips för hur du ska behärska försvararens tre viktigaste verktyg i processen: sakframställning, förhör och plädering.

Nytt för i år är även ett avsnitt om bokföringsbrottet – en grundläggande genomgång av brottets konstruktion och bokföringslagens uppbyggnad samt färska exempel från riktiga svenska rättegångar, Allramålet med flera. Per går även in lite grundligare i området om ekomål.

Vad är väl varma oceaner och palmkantade stränder mot en Lapplandsvinter”, intalar vi oss ett år som detta och inleder med tre nätter på Icehotel i Jukkasjärvi, varav en natt i isrum! Sedan grupperar vi om till förtjusande Camp Ripan i Kiruna, där vi bor i fina hotellfjällstugor, och får mellan kurspassen även högintressanta inblickar i den historiska stadsomvandling vår nordligaste stad just nu genomgår.

Kursbeskrivning

Martin Borgeke går bland annat igenom

 • Allmän straffrätt för försvarare: Hur lägger man upp försvaret i skuldfrågan? Resonemangs-modeller och beslutsscheman.
 • Påföljdsbestämning: Allmänna frågor och den senaste rättsutvecklingen. Vilka uppgifter ligger på försvararen?
 • Bevisbörda och beviskrav i skuldfrågan och kravet på utredning i påföljdsfrågan.
 • En samlad genomgång av nyheter på brottmålsområdet – analys av ny lagstiftning och av nya rättsfall.
 • Betydelsen av prejudikat.
 • Överklagandefrågor: Hur maximerar jag mina chanser att få prövningstillstånd i Högsta domstolen? Häng-PT och synnerliga skäl för PT. Exempel på överklagandeskrifter gås igenom.

Per E Samuelsons del innefattar bland annat

 • Hur förbereder man ett ekomål jämfört med ett ”vanligt” brottmål?
 • Att hålla sakframställning i ekomål
 • Eget anförande från klienten
 • Att hålla motförhör med revisorer, skatterevisorer och andra experter som ekobrottsmyndigheten åberopar
 • Bokföringsbrottet: grundläggande genomgång av BrB 11:5, bokföringslagen och bokföringsnämndens allmänna råd m.m.
 • Skattebrottet: grundläggande genomgång av 2 § skattebrottslagen med förarbeten och praxis
 • Försvårande av skattekontroll: grundläggande genomgång av 10 § skattebrottslagen med förarbeten och praxis
 • Färska exempel från riktiga svenska rättegångar, Allramålet med flera
 • Något om påföljderna
 • Att förhöra ett vittne
 • Försvararens roll under förundersökningen
 • Att hålla en bra sakframställning.

Med förbehåll för ändringar i kursprogrammet.

 

Jukkasjärvi och Kiruna, Lappland

Välkomna med oss till Höga Nord och några uppfriskande kursdagar när januarimörkret i stället för av sol lyses upp av gnistrande snö och magiskt norrsken!

Resa till och från Kiruna kan bokas på egen hand eller med hjälp av oss. Flyg med SAS avgår från Arlanda den 3 januari kl. 16.15 och ankommer till Kiruna kl. 17.55. Anslutning från övriga orter med flyg eller tåg till Arlanda.

För dem som önskar resa med tåg till Kiruna rekommenderas nattåg från Göteborg eller Stockholm till Boden, med avresor på kvällen lördagen den 2 januari. Vi hjälper till med anslutning från övriga orter, och efter byte av tåg i Boden sker ankomst till Kiruna den 3 januari kl. 15.06.

Kurshotell

Icehotel, Jukkasjärvi

Totalt tre övernattningar, 3–6 januari:
Två nätter i Kaamos hotellrum (varma).
En natt i isrum. Mot tillägg kan man välja att bo i iskonstsvit.

Camp Ripan, Kiruna

Fyra övernattningar i hotellstuga, 6–10 januari
Läs om hotellet här

Ripan

Dagsprogram

Söndag 3 januari

Buss och reseledning möter på stationen i Kiruna respektive flygplatsen och ombesörjer busstransfer till Icehotel i Jukkasjärvi, som ligger vid Torneälven knappt två mil öster om Kiruna. Här befinner vi oss 20 mil norr om polcirkeln och checkar efter ankomst in för två nätter i vad som kallas “varma” rum på Icehotel. Det motsvarar alltså normala hotellrum, och den vanligaste kombinationen under uppehåll på Ishotellet är att man stannar en natt i isrum och övriga nätter i hotellets “varma” rum. Därför gör vi så och förbereder oss för “isnatten” med att värma upp oss under två inledande nätter. Efter incheckning samlas vi för välkomstdrink i isbaren och gör sedan en orienterande runda genom hotellfaciliteterna innan vi tar plats i restaurangen för en femrätters ”ismeny”, som blir vår välkomstmiddag. Denna middag, tillsammans med vinpaket, ingår i grundarrangemanget för resa/boende. Icehotel Restaurant rankas som Kirunas bästa och råvarorna hämtas, som det heter, ”från älvar. berg, myrar och skogar i vår omgivning”.

Måndag 4 januari

Kursdag 1. 08.30–12.30 och 18.00–20.00
Ishotellets konferensrum (inget isrum!)

Under kursuppehållet mitt på dagen gör vi en rundtur med buss och till fots i Jukkasjärvi, vars namn betyder “mötesplats vid vattnet”. Här gör Torneälvens bredd att den mer liknar en sjö. Jukkasjärvi är en av de äldsta byarna i Norrbotten, och om detta vittnar “Lappkyrkan” från början av 1600-talet, helt byggd i trä. Vi besöker hembygdsgården med sina rustika timmerhus från 1760-talet och hälsar på hos Nutti Sami Siida och Café Sápmi, en jättelik tältkåta med en öppen eld. Här njuter vi av en rejäl fika innan vi återvänder till ishotellet och kvällens kurspass.

Tisdag 5 januari

Kursdag 2. 08.30–15.30
Ishotellets konferensrum (inget isrum)

För medresenärer erbjuds under dagen ett separat program.

På eftermiddagen är det dags att förbereda sig för isrummen, och incheckning i dessa sker vid 18-tiden. Större bagage kan deponeras separat, så ha övernattningsväska redo för isrummet. Det görs noggrann genomgång och utdelning av utrustning som krävs för att överleva isnatten. I övrigt är aftonen ledig, och middag kan bokas på någon av ishotellets tre restauranger. Vi hoppas på en god och välgörande natt på isbädden.

Mot tillägg kan man välja att bo i konstsvit. Konstsviterna är individuellt designade och skulpterade efter unika teman. Läs mer på https://www.icehotel.com/sv/konstsvit

Onsdag 6 januari

Ledig dag

Ledig dag, som inleds med utcheckning från ishotellet kl. 10.00. Buss står redo, och vi lämnar Jukkasjärvi för att få inblick i vad den stora stadsomvandlingen innebär för Kiruna. Vi ser de nya stadsdelarna och för höra historierna om detta väldiga projekt innan vi gör paus för lunch i centrum.

För dem som vill gör vi en tur till raketbasen Esrange, några mil nordost om Kiruna.

På eftermiddagen står rummen redo för incheckning på Camp Ripan, centralt beläget, där vi installerar oss i hotellfjällstugor för fyra nätter. Camp Ripan har en egen restaurang men middagar kan även intas på restauranger i centrum.

På Camp Ripan har vi även Aurora Spa.

På kvällen hoppas vi på norrsken! Norrskensturerna kan genomföras med buss, snöskoter eller rensläde. I samtliga turer ingår middag.

Torsdag 7 januari

Kursdag 3. 08.30–12.30 samt 18.00–20.00
Camp Ripans konferensrum

Under kursuppehållet erbjuder vi ett besök hos LKAB i underjorden. Följ med till världens största underjordiska järnmalmsgruva och upplev LKAB:s visningsgruva, där vi ser hur malmen bryts med hjälp av fjärrstyrda maskiner och fraktas med förarlösa tåg. Besöket tar nästan tre timmar och temperaturen i gruvan är 8–12°C.

Fredag 8 januari

Kursdag 4. 08.30–12.30 och 18.00–20.00
Camp Ripans konferensrum

Under förmiddagspasset kan medresenärer delta i en exkursion till fots med snöskor eller ägna sig åt längdåkning. Även med instruktör, om så önskas.

Under kursuppehållet erbjuder vi en utflykt ut i vildmarken med hundspann och samisk överlevnad i vinterlandskapet. Lunch är inkluderad.

Lördag 9 januari

Kursdag 5. 08.30–15.30
Camp Ripans konferensrum

Genomgående kurspass denna dag 08.30–15.30 med avbrott för lunch, som ingår i kursavgiften.

På kvällen ingår en gemensam avslutningsmiddag i ”Andrummet” på Camp Ripan, där samiska, tornedalsfinska och svenska matkulturer möts.

Söndag 10 januari

Ledig förmiddag och avfärd från Camp Ripan kl. 12.00 för flygresenärer. Transfer till Kiruna flygplats och flygavgång med SAS till Arlanda kl. 13.40. Därifrån vidare med tåg- eller flyganslutning till respektive hemort.
Direkttåg till Stockholm C avgår från Kiruna kl. 18.29 och ankommer Stockholm C måndag 11 januari kl. 09.22.

Kursavgift

Kursavgiften är 24 900 kr. Kursavgiften inkluderar som standard kursmaterial i digital form (sökbar pdf-fil). Mervärdesskatt tillkommer. Mot en extra avgift skriver vi ut kursmaterialet. I anmälningsformuläret anger du med en bock om du vill ha materialet utskrivet.

Resa och boende

I grundpriset ingår:

 • Transfers från och till järnvägsstationen eller flygplatsen i Kiruna
 • Tre övernattningar med frukost i dubbelrum på Icehotel, varav en natt i isrum
 • Fyra övernattningar med frukost i hotellfjällstuga på Camp Ripan
 • Välkomstmiddag (5-rätters ”Ismeny” inkl. vinpaket) på Icehotel Restaurant
 • Rundtur i Jukkasjärvi den 4 januari
 • Utflykt under hotellbyte den 6 januari med rundtur enligt program i Kiruna
 • Avslutningsmiddag på Camp Ripan den 9 januari
 • Reseledare från LG Travel och lokala guider
Grundpris (se ovan vad som ingår). På priserna tillkommer mervärdesskatt.SEK
Standardvariant
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare19 800
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär28 750
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller endast en medresenär)10 850
Variant med en natt i konstsvit (se 5 januari i programmet ovan)
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare (inkl. en natt i konstsvit)20 890
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär (inkl. en natt i konstsvit)31 840
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller endast en medresenär) (inkl. en natt i konstsvit)9 940
Tillägg och utflykter
Enkelrum (standardvariant)8 950
Enkelrum (variant med en natt i konstsvit)10 950
Norrskensutflykt2240
Besök på LKAB395
Utflykt med hundspann1450

Anmälan och betalning

Anmälan till resan kan göras antingen till LG Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 12 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Sista anmälningsdag för fri avbokning är 31 augusti 2020. Slutbetalning ska erläggas senast 31 oktober 2020.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Kurspaket med Johan Eriksson

I tre helt nyinspelade kurser delar advokaten Johan Eriksson med sig av sina kunskaper inom tre skiftande områden.
Webbkurs

Kurserna om häktning, sakframställning och plädering samt förhörsteknik vänder sig till alla processande jurister som

Johan Eriksson

Häktningsförhandling

Webbkurs - Försvararteknik del 1 med Johan Eriksson
Webbkurs

År efter år har Sverige kritiserats för långa häktningstider, kritiken har ofta riktats mot åklagare

Johan Eriksson

Sakframställning och plädering

Webbkurs - Försvararteknik del 2 med Johan Eriksson
Webbkurs

Konsten att sälja in en idé. Allt framgångsrikt processande bygger på att domstolen kan ta