Avancerad förhörsteknik 2022

Datum

19 okt - 23 okt

Plats

The George Hotel, Edinburgh, Skottland

Kostnad

22 900 kr

Omfattning

20 timmar

Utbildning och praktisk träning i förhörsteknik enligt den anglosaxiska modellen, med några av världens främsta försvarsadvokater.

För åttonde gången håller vi kursen Avancerad förhörsteknik, nu i Edinburgh. Kursen kanske inte behöver någon närmare presentation, då den i stort sett blir fullbelagd varje år.

Vi bor på The George Hotel mitt i centrala Edinburgh, som är ett av våra favorithotell och som andas klass och stil. Hotellet har ett förträffligt läge i New Town, den eleganta stadsdel som tog form under 1700-talet och tjusar med sin enhetliga och stilfulla arkitektur.

I år har vi även en förlängning till västra Skottland, mer om detta längre ner i inbjudan.

Det finns fortfarande platser kvar.

Det kanske svåraste momentet i alla processer är konsten att hålla ett bra förhör. Även om det finns de som hävdar att det bästa förhöret är det där det inte ställs en enda fråga, kan det vara bra att ha en plan att falla tillbaka på när du måste konfrontera ett vittne.

Tillsammans med våra amerikanska och brittiska advokater samt advokaterna Johan Eriksson och Lars Kruse lär vi oss olika förhörstekniker och hur de kan tillämpas i svensk domstol. Med på kursen under den praktiska träningen ansluter vanligtvis en eller flera Queen Counsels, vilket är en titel för särskilt erfarna och kvalificerade jurister i Storbritannien, Barristers och Solicitors. Kenneth Carr är en av de främsta och mest kända Solicitors i Storbritannien.

I kursen ingår även ett rättegångsbesök. Även här är det Kenneth Carr som har de främsta kontakterna i Storbritannien, och vi brukar erbjudas VIP-behandling på domstolarna med mottagande före rättegångarna och ibland även efter.

Under kursdagarnas praktiska delar har vi tidigare år även fått besök från Paris främsta byrå som även de deltar i förhören samt några studenter från juristlinjen i London, Edinburgh och Dublin. Som vanligt blir vi väl mottagna av lokala kollegor.

I filmen The Mauritanian, som hade premiär 2021, porträtteras Nancy Hollander av Jodie Foster. Shailene Woodley och Benedict Cumberbatch är två av de andra skådespelarna i filmen. Tahar Rahim spelar Mohamedou Ouls Slahi, som Nancy Hollander lyckades få ut från Guantánamofängelset.

Kursen omfattar 20 timmar och fyller således Advokatsamfundets utbildningskrav för ett år.

Antalet deltagare är begränsat till 30.

Välkommen!

Tider och innehåll

19 oktober, kursdag 1

17.00–19.00

 • Presentation av kursen.
 • Förberedelser inför av rättegångsbesök och inför förhörstekniksträningen ”clinics”.

20 oktober, kursdag 2

09.00–16.00 med en timmes lunch

Besök på Edinburgh Sheriff Court and Justice of the Peace Court. Förutom domstolsbesöket kan det tillkomma introduktion av rättens ordförande m.m. Här kan allt hända beroende på dagens schema i domstolen. Vi får hjälp att välja de mest intressanta rättegångarna.

21 oktober, kursdag 3

09.00–16.00, med en timmes lunch, vilken ingår i kursavgiften

Praktisk förhörsteknik i mindre grupper, ”clinics” med Nancy Hollander och Linda Moreno m.fl. Baserat på ett verkligt mål. Även förhör av sakkunniga vittnen. Deltagarna får i god tid möjlighet att läsa in målet hemifrån.

22 oktober, kursdag 4

08.30–15.30, med en timmes lunch, vilken ingår i kursavgiften

 • Hur planerar du förhör?
 • Hur formulerar du dina frågor?
 • Hur leder du ditt förhör dit du vill?
 • Hur uppträder du?
 • Hur sammanfattar du förhöret under själva förhöret
  och i pläderingen?
 • Frågestund.

Med reservation för ändringar i programmet.

Edinburgh och The George Hotel*****

Välkomna till Edinburgh och Skottland, som efter folkomröstning den 18 september 2014 med 55 % av rösterna bestämde sig för att kvarstå som en del av Storbritannien.

Missa inte vår förlängning med två nätters boende i sober skotsk slottsmiljö och besök i whiskyregionen Campbeltown.

I unionsfördraget år 1707 stadfästes att de två kungadömena England och Skottland ”hädanefter för evigt skall vara förenade i ett kungadöme med namnet Storbritannien” och med ett gemensamt brittiskt parlament i London. Edinburgh, som varit permanent skotsk huvudstad sedan 1400-talet, degraderades därmed till provinsstad. Namnet United Kingdom of Great Britain and Ireland kom till stånd 1801 efter det slutliga inlemmandet av Irland, men efter den irländska fristatens upprättande 1922 är det officiella namnet United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. I en tidigare folkomröstning (september 1997)  fick skottarna ta ställning till återupprättandet av ett eget skotskt parlament och ifall Skottland skall ha rätt att bestämma egna skattesatser. Majoriteten röstade den gången för, och våren 1999 kunde skottarna för första gången sedan 1707 välja ett eget lokalt parlament och blev liksom Wales en självstyrande riksdel inom Storbritannien.

Trots unionsfördraget 1707 bibehöll dock Skottland eget bankväsende, eget rättsväsende, eget utbildningssystem samt egna kyrkväsenden.

I det skotska rättssystemet finns förutom de ”vanliga” skyldig eller icke skyldig ytterligare ett domstolsutslag, nämligen not proven (icke bevisat ).

Edinburgh har nästan en halv miljon invånare och stadens namn lär komma från Dun Eiden, som lär betyda ’fort på sluttande bergsrygg’. Edinburgh har liksom Rom sju kullar, vilka bildades för sådär 325 miljoner år sedan när lavaströmmar från våldsamma vulkanutbrott stelnade. I och kring Edinburgh är därför en mäktig natur närvarande. På en av de sju kullarna har borgen, Edinburgh Castle, ett dramatiskt läge. Överst på den branta klippan restes stenbefästningar redan på 600-talet, men kring år 1000 byggdes den första egentliga borgen som skydd mot engelsmännen i söder. I mitten av 1700-talet var Skottland helt och hållet erövrat av England och Edinburgh började expandera utanför borgklippans befästningar. Nya stadsdelar bredde ut sig enligt en mycket speciell stadsplan med kvarter i cirklar och halvcirklar och i detta ”New Town” ligger vårt kurshotell, anrika The George Hotel.

I hotellets omedelbara närhet hittar vi klassiska pubstråket Rose Street och shoppinggatan Princes Street, och till gamla stans gränder och dess huvudstråk The Royal Mile är det bara några minuters promenad. Läget med andra ord ypperligt centralt.

Ett anrikt och legendariskt Edinburghhotell som Limhamnsgruppen använder sig av för tredje gången. Hotellet invigdes 1881 och är inrymt I karakteristiska “townhouses” byggda I den georgianska stil som kännetecknar arkitekturen I Edinburghs “New Town”.

Dagsprogram

Onsdag 19 oktober

Kursdag 1, 17.00–19.00

Avresa vid niotiden på morgonen med KLM från Landvetter, Kastrup, Arlanda och Linköping via Amsterdam till Edinburgh, dit ankomsten är 12.40.  Kurs- och reseledning möter och vi inleder med en orienterande rundtur med buss genom Edinburgh och får en introduktion till den skotska huvudstaden. Efter incheckning på The George och efter att ha njutit hotellets stämningsfulla elegans samlas vi 17.00 i kurslokalen för en två timmars kurspresentation och viktig genomgång med lärarna.

Senare på kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på en av Edinburghs välrenommerade restauranger.

Torsdag 20 oktober

Kursdag 2, 08.30–15.30

Rättegångsbesök.

På sena eftermiddagen arrangeras ett besök på The Scotch Whisky Experience med deltagande i en Plantinum Tour – A Whisky lover´s Dream. Här ges god insikt i whiskyns historia och dess framställning, och så blir det förstås provsmakning.
www.scotchwhiskyexperience.co.uk/tour/platinum-tour

Fredag 21 oktober

Kursdag 3, 08.30–15.30 , lunch ingår för kursdeltagare

På kvällen erbjuder vi en av Edinburghs berömda spökvandringar – The Late Night Ghost Tour. Följ med den som vågar genom mörka gränder och ner i det underjordiska Edinburgh, de av osaliga andar hemsökta Blair Street Underground Vaults! Gångna tiders bestialiska dåd återuppväcks i skuggorna från de levande ljusen, och bisarra karaktärers gengångare förgyller vistelsen i de dunkla och fuktdrypande valven. Fråga gärna Nancy Hollander om turen.

Lördag 22 oktober

Kursdag 4, 08.30–15.30, lunch ingår för kursdeltagare

Inget organiserat utflyktsprogram med njut av staden och dess livliga utbud. Naturligtvis hjälper vi gärna till med idéer och förslag.

Söndag 23 oktober

Busstransfer till flygplatsen avgår vid 11-tiden  Flygavgång med KLM 13.15 och via Amsterdam till Kastrup, Arlanda, Landvetter och Linköping.

Kursavgift

Kursavgiften är 22 900 kr. Moms tillkommer.

Reskostnader

Grundpris (del i dubbelrum inkl. frukost, flygskatter (vilka kan förändras något) samt transfer.SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare15 900
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär21 500
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)10 300
TilläggSEK
Enkelrum5 600
Välkomstmiddag990
The Scotch Whisky Experience Platinum Tour560
The Late Night Ghost Tour330
Förlängning till Stonefield Castle & Campbeltown9 800
Enkelrumstillägg för två nätter3 120

I grundpriset för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass från Landvetter, Arlanda, Köpenhamn eller Linköping till Edinburgh och åter
 • Dagens flygskatter
 • Fyra övernattningar med ”Full Scottish Breakfast” på The George
 • Flygplatstransfers och rundtur i Edinburgh
 • Lokala skatter och avgifter
 • Limhamnsgruppens egen kurs- och reseledning

Miniförlängning till Stonefield Castle & Campbeltown

23–25 oktober

Efter kursdagarna i Edinburgh inbjuder vi till en härlig miniförlängning med två nätters boende i sober skotsk slottsmiljö och besök i whiskyregionen Campbeltown.

Slottshotellet Stonefield Castle har ett oslagbart läge på Kintyrehalvön, någon kilometer norr om den pittoreska fiskebyn Tarbert, och med hänförande panoramautsikt över havsviken Loch Fyne. Campbeltown, längst ned på Kintyrehalvön, var tidigare känd som Skottlands whiskyhuvudstad med ett trettiotal destillerier. Idag kvarstår endast två, men ändå håller Campbeltown positionen som ett eget whiskydistrikt. Skottlands övriga fyra whiskydistrikt är Highlands, Speyside, Lowlands och Islay. Campbeltownwhiskyn har en säregen karaktär och bränneriet Springbank är tvivelsutan ett av de mest genuina och mest sevärda av dem alla.

Stonefield Castle är byggt 1837 i den skotska baronstil som var mycket populär under 1800-talet. Många av de ursprungliga tidstypiska detaljerna är bevarade. Slottet byggdes på resterna av en tidigare borg av John Campbell of Stonefield men såldes i slutet av 1940-talet och blev ett hotell med 38 rum.  De 25 hektar stora trädgårds- och skogsmarkerna på sluttningarna ner mot havsviken Loch Fyne erbjuder ljuvliga promenadmöjligheter.

Den prisbelönta restaurangen på Stonefield Castle erbjuder traditionella skotska specialiteter med lokala ingredienser. Det finns även ett stort urval fina viner.

Söndag 23 oktober

Vi lämnar Edinburgh vid 10-tiden och kör först halvannan timma västerut, förbi Glasgow, och där floden Clyde mynnar ut i fjorden Firth of Clyde väntar en 20 minuters färjeöverfart till Dunoon på Cowalhalvön. Här är vi redan bortom allfartsvägarna och fortsätter mot vad som brukar kallas Skottlands hemliga kust längs Kyles of Butes.  Vi stannar för lunch på puben i Tighnabruaich. och den sista biten av dagens etapp skeppas bussen ånyo med skotsk fjordfärja, nu över havsviken Loch Fyne. Efter en halvtimme rullar vi iland i Tarbert, och strax därpå är vi framme vid Stonefield Castle och checkar in för två nätter.

Måndag 24 oktober

Efter lugn förmiddag beger vi oss med buss till den sydligaste delen av Kintyrehalvön och legendariska whiskybränneriet Springbank i Campbeltown.

Här inleder vi med lunch och sedan dags för en rundvandring på bränneriet. Springbank, ett av få kvarvarande familjeägda destillerier och samtidigt det äldsta destilleriet som fortfarande ägs och drivs av samma grundarfamilj – J & A Mitchell & Co. Ltd, grundat 1828.

Springbank är ende whiskytillverkaren i Skottland där hela produktionen – allt från mältning till buteljering – sker inom destilleriets egna väggar. Många av de metoder som används är mer traditionsenliga än vid andra destillerier, till exempel vänds malten under mältningen helt för hand. Springbank har alltid gått sin egen väg vid sidan av den övriga whiskyindustrin. När andra har moderniserat sin produktion har Springbank hållit kvar vid sina ålderdomliga produktionsmetoder och är tvivelsutan ett av Skottlands mest intressanta destillerier att besöka. Genom stark självkänsla har man byggt upp sina varumärken och den karaktäristiska Campbeltownwhiskyn – The Whiskydrinker´s Whisky –  hyllas över hela världen. 

Läs mer här:  https://www.springbank.scot/whisky/

På kvällen är vi tillbaka på Stonefield Castle och middagen kan man inta i slottsrestaurangen eller på någon av restaurangerna i Tarbert.

Tisdag 25 oktober

Utcheckning och avresa från Stonefield Castle vid elvatiden. Vi följer Loch Fyne norrut drygt sex mil till staden Inveraray där vi gör ett stopp för lunch.  Här kan man även göra goda fynd i den berömda och välsorterade whiskyaffären ”Loch Fyne”, med ett enormt whiskyutbud.

Sedan fortsätter färden ytterligare 10 mil längs sjön Loch Lomond och till Glasgow Airport varifrån KLM avgår kl. 17:00. Efter planbyte i Amsterdam ankomst sena aftonen till Arlanda / Landvetter / Kastrup / Linköping.

I miniförlängningen ingår:

 • Samtliga buss- och färjetransporter enligt program
 • Två nätter i rum med fjordutsikt på Stonefield Castle (****) inklusive frukost
 • Rundvandring och provsmakning på Springbank i Campbeltown
 • Hemresa med flyg från Glasgow
 • Lokala skatter och avgifter
 • Limhamnsgruppens egen reseledning.

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar: dels utbildning, dels resa. Arrangör av båda delarna är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.
Villkor för utbildningen: se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark.
Villkor för resan: se Våra villkor (SRF:s allmänna resevillkor för paketresor och Limhamnsgruppen AB:s särskilda villkor).

Se gärna över ditt försäkringsskydd. Advokatsamfundet erbjuder bl.a. frivilliga försäkringar som gäller vid tjänsteresa. Detta kan behövas i fall av av sjukdom innan avresa, sjukdom/olycka på plats, stöld mm. Medresenärer bör se över sin hemförsäkring separat.

Limhamnsgruppen erbjuder inget försäkringsskydd. Önskar man teckna försäkring går det att vända sig till ERV-Europeiska eller Gouda.
En av anledningarna är att många advokater redan har ovan nämnda försäkring via Advokatsamfundet.

Anmälan ska göras senast den 1 juli 2022 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Slutbetalning ska erläggas senast 1 augusti 2022.

Med förbehåll för force majeure.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Familjerättsveckan 2022

Otranto, Italien
3 okt
- 10 okt
Masseria Muntibianchi Agriresort, Apulien, Italien

En inspirerande och kunskapsfylld vecka på Masseria Muntibianchi Agriresort, Italien, med fördjupning i och diskussion kring den ekonomiska familjerättens mest centrala delar, under ledning av två av Sveriges kunnigaste och mest erfarna praktiker.

Häktning

Med fokus på försvararens praktiska agerande
3 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Hör du till dem som tycker att det emellanåt känns hopplöst att biträda klienter vid häktningsförhandlingar?
Att de flesta blir häktade hur man än beter sig. Då kan detta vara en kurs för dig.

Hovrättsprocessen i brottmål

Förbättra dina möjligheter till framgång i hovrätten
8 nov
Scandic Crown, Göteborg

De flesta stora brottmål överklagas till hovrätten, där målen slutligen avgörs. Ändringsfrekvensen ligger så högt som 35–40 procent.

Försvararen i förundersökningen

Chefsåklagarens, domarens och advokatens perspektiv
9 nov
- 10 nov
Scandic Crown, Göteborg

För dig som vill ha full koll på hur du i praktiken på bästa sätt tillvaratar klientens intressen under förundersökningen.

Hovrättsprocessen i brottmål

Förbättra dina möjligheter till framgång i hovrätten
16 nov
Scandic Anglais, Stockholm

De flesta stora brottmål överklagas till hovrätten, där målen slutligen avgörs. Ändringsfrekvensen ligger så högt som 35–40 procent.

Sexualbrotten

Med fokus på frivillighet och oaktsamhet
17 nov
Scandic Crown, Göteborg

Från och med den 1 augusti 2022 har vi åter en ny sexualbrottslagstiftning. Nya brott har tillkommit, våldtäktsbegreppet har utvidgats ännu en gång, och omfattande straffskärpningar har genomförts.