• Saint-Gilles Les Bains, Île de la Réunion
 • 30 timmar

Affärsrättsseminarium 2019

Välkommen till Affärsrättseminarium 2019 som går av stapeln i Frankrike! Ja, det vill säga i det exotiska Frankrike, 900 mil från franska fastlandet, på Réunion.

Kom in med din anmälan så snart som möjligt! Det är nu dags för oss att stämma av antalet flygstolar och hotellrum med våra avtalsparter, därefter är platstillgången begränsad!

I år är seminariet huvudsakligen inriktat på rättsutvecklingen i praxis på förmögenhetsrättens område under de senaste tio åren. Även andra intressanta ämnen kommer att behandlas.

Vi har den här gången velat skapa något unikt vad gäller seminarieinnehållet och det upplevelserika sidoprogrammet, för både deltagare och medresenärer.
Affärsrättsseminariet är en av våra äldsta återkommande kursveckor. Vid varje nytt tillfälle har stora satsningar gjorts på att förnya och aktualisera innehållet. Fem dagar med sex timmar seminarium varje dag, där f.d. justitierådet Stefan Lindskog och professorn Jan Kleineman har tre dagar gemensamt samt ytterligare en dag vardera.

La Réunion är en utomeuropeisk EU-ö på södra halvklotet i Indiska Oceanen, mellan Mauritius och Madagaskar. Réunion betyder samling, möte, och är ett passande namn på en plats för ett seminarium. Namnet syftar dock på den etniska sammansättningen av olika folkslag och kulturer. Ön var nämligen obebodd när de första fransmännen anlände på 1600-talet och har efterhand befolkats även av portugiser, indier, madagasker, afrikaner och kineser. Av de drygt 800 000 invånarna härstammar en fjärdedel från Frankrike.

Réunion, denna sällsamt vackra ö, lockar med kulinariska upplevelser hos lokala gourmetrestauranger, bistroer och brasserier, vilka moderlandet Frankrike förser med nödvändiga delikatesser. Även indiska, kreolska, kinesiska m.fl. restauranger garanterar en angenäm vistelse i en fantastisk miljö bortom allfartsvägarna. Réunion erbjuder en natur som är så varierande att den känns som en hel kontinent, något vi får uppleva under utflykterna mellan kurspassen.

Kursledare

f.d. justitieråd Stefan Lindskog

Stefan Lindskog är f.d. justitieråd och Högsta domstolens ordförande mellan 2016 och 2018.

 

Professor Jan Kleineman

Jan Kleineman är professor i civilrätt vid Stockholms universitet, Stockholm Centre for Commercial Law, med inriktning på kontrakts-, skadestånds- och aktiebolagsrätt. Jan Kleineman har föreläst för Limhamnsgruppen under tjugotalet år och är mycket omtyckt som föreläsare på våra kurser.

Kursprogram

Dag 1, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Jan Kleineman

 • Övergången till en ”konstitutionell skadeståndsrätt” genom en rad nya fall som handlar om EU-rätt, EKMR
  och svenska RF.
 • Det allmännas informationsansvar i förhållande till privaträttsligt rådgivnings- och informationsansvar. Genomslag av propositionens tankar
 • Skadeståndsskyldighet vid penningtvättsbrott
 • Fråga om bestämmande av ersättning för sveda och värk som till följd av dödsfall åsamkats någon som stod den avlidne särskilt nära.

Dag 2, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Stefan Lindskog

Pengar och sakrätt
 • Kontanter, kontomedel och kryptovalutor – paradigmfråga
 • Separationsrätt till kontomedel – allmänna principer och redovisningsmedelslagen
 • Vindikationsrätt till kontomedel – sammanblandning och surrogation
 • Condictio indebiti
 • Värdepappersdepåer
När uppkommer en fordring?
 • Uppkomsttidpunktens rättsliga relevans
 • Grundläggande principer
 • Preskription
 • Handelsbolagsrättsligt respektive aktiebolagsrättsligt medansvar
 • Konkurs
Dold samäganderätt
 • Kommissionsrättsliga utgångspunkter
 • Konkludent kommissionsuppdrag
 • Dold samägares rättsställning – genomdrivande, preskription, utmätning, konkurs
 • Skuldansvar

Dag 3–5, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Rättsutvecklingen i praxis på förmögenhetsrättens område under de senaste tio åren

Dialogseminarium

 • Förhållandet mellan bolagsrättens normer och skadeståndsrättens normer. BDO-domen och emissionsgarantidomen. Hur kommer det sig att ”allmänna förmögenhetsrättare” och ”bolagsrättare” nalkas frågorna så olika och vart leder skillnaderna?
 • Behövdes verkligen Landskronadomen? Har rättsläget klargjorts eller blev rättsfallet ännu ett bidrag till mångfalden i hur man kan argumentera på skadeståndsrättens område?
 • Är grov vårdslöshet inte längre en utgångspunkt för jämkning av ansvarsbegränsningar. Vilka konsekvenser
  får det i så fall?
 • BDO-domen floodgateargumentet och frågan om det verkligen behövs viss immunitet för skadeståndsansvar för professionella konsulter som t.ex. revisorer och advokater.
 • Beräkning av utebliven vinst och omfattningen av skadebegränsningsplikten? HD:s mest omfattande dom NJA 2017 s.9.
 • Andra sätt att begränsa revisorers skadeståndsansvar än BDO-domen t.ex. frågan om regress mot styrelseledamöter.
 • Advokats skadeståndsansvar gentemot klient.
 • Hur långt kan man tillämpa privaträttsliga principer på offentligrättsligt tillhandahållna förmåner? Domen om högskoleavgiften.
 • Finns det en allmän princip om ersättning obehörig vinst i svensk rätt? Skillnaden mellan ersättning för utebliven vinst och obehörig vinst.
 • Fråga om en fastighetsköpare – även om säljaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder – på grund av passivitet har förlorat sin rätt till påföljd för fel i fastigheten genom att inte underrätta säljaren om felet.
 • Tryckerimomsen och läran om condictio indebiti.
 • Contra bonos mores som en svensk dolusprincip.
 • Vilken betydelse har advokaterna haft för HDs praxis?

Med förbehåll för ändringar i kursprogrammet.

Saint-Gilles les Bains, Île de la Réunion

Researrangör är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Denna vackra ö hamnar ofta i skymundan av sin mer välkända granne Mauritius. Medan Mauritius präglas av luxuösa all inclusive-resorts lockar Réunion med kulinariska upplevelser av lokala gourmetrestauranger, bistroer och brasserier vilka moderlandet Frankrike förser med nödvändiga delikatesser. Även indiska, kreolska, kinesiska m.fl. restauranger garanterar en angenäm vistelse i en fantastisk miljö bortom allfartsvägarna. Réunion erbjuder nämligen en natur som är så varierande att den känns som en hel kontinent. Ön är ca 60 x 40 km i storlek (något mindre än Gotland) och är bland de yngsta öarna på jorden, bildad vid vulkanutbrott för endast tre miljoner år sedan. Dess mäktiga och särpräglade landskap utgörs av spetsiga berg, dramatiska raviner, tropisk regnskog, vattenfall och vulkaniska månlandskap. Det tropiskt fuktiga klimatet och den vulkaniska jorden har också medfört att en för Réunion helt unik flora och fauna har utvecklats (giftormar finns inte).

Östra sidan av ön är ofta regnig och blåsig men regnmolnen hindras av de 2 000–3 000 meter höga bergen på öns mitt från att nå den soliga västsidan, där vårt hotell är beläget. På den västra solsäkra läsidan sträcker sig 35 km sandstränder längs naturliga laguner skyddade av korallrev där vår kursort Saint-Gilles les Bains ligger.
Réunion betyder, samling, möte och är ett passande namn på en plats för ett seminarium. Namnet syftar dock på den etniska sammansättningen av olika folkslag och kulturer. Ön var obebodd när de första fransmännen anlände på 1600-talet och har efterhand befolkats även av portugiser, indier, madagasker, afrikaner, kineser. Av de drygt 800 000 invånarna härstammar en fjärdedel från Frankrike.

April månad är början på den ”svala” perioden med temperaturer på 25–30 grader. Den ”heta” regn- och cyklonperioden infaller december–mars.

Välkomna till en härlig kursvecka på Réunion. Den som vill kan givetvis passa på att lägga till några dagar före eller efter på närbelägna Mauritius. Eller så varmt välkomna till vår förlängning efter kursen, en äventyrlig resa genom ett av jordens mest mytomspunna länder, Madagaskar!

Lux Saint–Gilles*****

www.luxresorts.com/en/hotel-reunion/luxsaintgilles

Réunions enda femstjärniga hotell, beläget i en tropisk trädgårdsomgivning precis vid stranden i Saint-Gilles les Bains och med öns största swimmingpool och alla tänkbara faciliteter. Flera bra restauranger i närheten där man förutom fransk kokkonst kan njuta det lokala kreolska kökets mustiga grytor med ingefära, chili, vitlök och gurkmeja som stående ingredienser.

Dagsprogram

Söndag 14 april

Tidig avresa från Arlanda, Landvetter och Kastrup med Air France till Paris. Efter ankomst till Charles de Gaulle-flygplatsen hämtar vi ut bagaget och tar plats i väntande buss som tar oss på liten rundtur i Paris i kombination med lunch innan vi åker vidare till Orly-flygplatsen. Bagaget förvaras i bussen under uppehållet i Paris. Direktflyget till Réunion avgår 17.55. Flygtiden är drygt 10 timmar.

Måndag 15 april

Tidsskillnaden är plus två timmar, ankomst 06.50 på morgonen. Eftersom vi befinner oss i Frankrike och EU, är det inga inreseformaliteter, utan snart sitter vi i bussen på väg till hotellet. Från flygplatsen utanför huvudorten Saint-Denis är det 45 km till hotellet i Saint-Gilles les Bains (vilket tar lika många minuter). Efter incheckning står hotellets frukostbuffé redo. Resten av dagen anslås åt vila och acklimatisering.

Saint-Gilles les Bains är västkustens största by med en utpräglad fransk atmosfär kryddad med exotiska inslag. Den vita sandstranden (öns längsta) skyddas av korallrev och längs vattnet ligger brasserier och restauranger.
På kvällen erbjuder vi välkomstmiddag.

Tisdag 16 april

Kursdag 1, 08.30–12.30 och 8.00–20.00

Under kursuppehållet mitt på dagen erbjuder vi en utflykt till öns magnifika botaniska trädgård i Saint-Leu, en lämplig introduktion till Réunions unika flora. Vi inleder med lunch och får sedan under ledning av lokal expertis en fascinerande insikt i såväl endemisk som introducerad tropisk växlighet. Réunion är en stor leverantör av eteriska oljor och aromämnen till parfymhusen i Paris och här ser vi bl.a. växter som bidrar med ingredienser till månget välbekant ”luktegott”.

Onsdag 17 april

Kursdag 2, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en härlig katamarankryssning längs västkusten. Efter kort busstransfer till marinan i Saint-Gilles njuter vi under några eftermiddagstimmar av vyer mot Réunions dramatiska landskap, möte med delfiner samt förstås bad och snorkling. Lunch serveras med drycker.

Torsdag 18 april

Ledig dag

Välkomna på en heldagstur med vandring i Réunions mäktiga landskap. Inlandet domineras av tre stora kitteldalar, Cilaos, Mafate och Salazie, vilka kallas Les Cirques och är resultatet av kollapsade vulkaner. Les Cirques kringgärdar den sköldformade vulkanen Piton des Neiges (3 070 meter, öns högsta) och ger Réunion dess särpräglade geografi. Vi startar tidigt och beger oss med buss mot inlandet, det vill säga uppåt! Efter en timme når vi den lilla byn Rivière des Galets, möter våra bergsguider och byter till fyrhjulsdrivna fordon för den fortsatta färden mot Cirque de Mafate, en av de tre kitteldalarna. Nu är vi i väglöst land och fortsätter till fots förbi väglösa byar, som försörjs via helikoptrar, mot Grand Place Cayenne beläget i en hänförande natur. I en bergsstuga väntar dagens lunch och under eftermiddagen fortsätter vi vandringen några timmar, badar i vattenfall och studerar livsbetingelserna för den fåtaliga lokalbefolkning som lever här uppe. Fyrhjulsdrivna fordon tar oss åter till civilisationen och väntande buss för färd tillbaka till Saint-Gilles les Bains, dit ankomst är beräknad till 19-tiden.
Till fots avverkas under dagen 15 km vilket under fem timmars vandring. Höjdskillnaden är runt 400 meter upp och ner.

Fredag 19 april

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en utflykt till den livliga fredagsmarknaden i Saint-Paul, öns mest färgstarka marknad som samtidigt är rena folkfesten.

Här saluförs flätade korgar och inhemskt hantverk, lokala produkter såsom vin och vaniljstänger, tropiska frukter och givetvis öns utmärkta lokalproducerade rom. En marknadsupplevelse utöver det vanliga och ett måste.

Lördag 20 april

Kursdag 4, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en kortare vandring (ca 2 tim.) längs Sentier du Gol, en loopformad vandringsled på södra delen av ön. Leden går genom ett grönskande landskap som kallas Tévelave vilket betyder, ’stora Skogen’. Området är känt för sina tamarindträd och frodiga ormbunksväxter.

Söndag 21 april

Ledig dag

Under denna lediga dag erbjuder vi två heldagsturer att välja mellan:

 1. Vulkanvandring som inleds med bussresa söderut. Från den vilda sydkusten tar vi oss till den aktiva vulkanen Piton de la Fournaise, (2 631 meter hög). Vägen dit är hänförande. Vandringen anpassas efter vulkanens aktivitet och går genom ett ömsom månliknande, ömsom frodigt landskap med ständigt pågående utbrott. En spännande vandring och lunch i bergsstuga.
 2. Den som inte lockas av vulkanvandring kan i stället erbjudas en ö-rundtur som börjar med bussresa norrut förbi huvudorten Saint-Denis till den stormiga östkusten, med en annan karaktär än västkusten. Här växer sockerrör och byarna är färre. Ett stopp görs vid den berömda ”vulkankyrkan”, som klarade sig undan ett vulkanutbrott 1977 genom att lavan rann vid sidorna om kyrkan. Övrig bebyggelse i byn förstördes vid utbrottet men kyrkan står kvar inramad av förstenade lavaflöden och har därigenom blivit ett viktigt vallfartsmål. Efter kreolsk lunch i en av fiskebyarna fortsätter färden till vilda södern, som det kallas, eftersom havet är rejält vilt och vågorna gigantiska utan de skyddande korallrev som finns på västkusten.

Måndag 22 april

Kursdag 5, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Inget speciellt program. Njut av sol och bad eller besök det intressanta Le Aquarium de la Réunion i Saint-Gilles och hälsa på hajar och andra invånare i havet. Vi står givetvis till tjänst med tips på andra aktiviteter.

Tisdag 23 april

Ledig förmiddag och utcheckning från rummen 12.00. Beroende på hotellets bokningssituation kan sen utcheckning eventuellt erbjudas.

Som grande finale på vistelsen kan man ägna förmiddagen åt helikoptertur över ön. Avgångar på morgonen och helikopterfärden över ön tar en timme. En enastående upplevelse, men kan bara genomföras vid gynnsam väderlek. Förbeställning rekommenderas dock.

Flyget hem avgår mot Paris 21.10, medan deltagare i förlängning till Madagaskar har flygavgång 16.10.

Onsdag 24 april

Ankomst till Paris-Orly 06.25 där bagage hämtas ut och bärs till väntande bussar utanför terminalen. Busstransfer till Charles de Gaulle flygplatsen och hemvändande flyg till Arlanda, Landvetter och Kastrup under eftermiddagen.
Ingen särskild vaccination krävs och det förekommer heller ingen malaria, men vi rekommenderar myggmedel under utflykterna. Kan köpas på lokala apotek.

Förlängning till Madagaskar

23 april–1 maj

Efter kursveckan erbjuder vi en förlängning till ett av jordens mest mytomspunna länder! Lemurernas ö, ”den åttonde kontinenten”, har länge varit geografiskt isolerad från omvärlden och fram till människans ankomst för 2000 år sedan kunde öns djur- och växtliv utvecklas i lugn och ro. Det innebär att 90 procent av alla arter är endemiska och alltså inte finns någon annanstans. Jordens fjärde största ö (efter Grönland, Nya Guinea och Borneo) är till ytan något större än Sverige – 1570 x 570 km – och hyser nästan 25 miljoner invånare. Trots att Madagaskar hör till afrikanska kontinenten har madagaskerna ett distinkt asiatiskt utseende vilket beror på att ön koloniserades från Asien och inte från Afrika och språket, malagassiska, tillhör den austronesiska (västindonesiska) språkgruppen. Madagaskar blev fransk koloni 1896 men skakades av flera uppror mot franska centralmakten innan självständigheten 1960. Tiden därefter resulterade i en socialistisk Moskva-stödd diktatur och inte förrän 1993 kunde fria val hållas på Madagaskar. Demokratin hade emellertid svårt att få fäste, så politisk oro med militärkupper och kravaller fortsatte in på 2000-talet. Men efter att en folkvald president tillträtt 2014 råder politiskt lugn och framtiden verkar för första gången te sig någorlunda ljus och landet vara på rätt väg.

Vi flyger från Réunion till huvudstaden Antananarivo och färdas sedan landvägen drygt 100 mil till sydvästra delen av ön och upplever flera olika landskapstyper. Eftersom restaurangutbudet utanför huvudstaden är begränsat har vi valt att inkludera samtliga måltider, dvs frukost, lunch och middag ingår varje dag.

Tisdag 23 april, Réunion–Antananarivo

Under eftermiddagen flyger vi västerut från Réunion till Antananarivo, Madagaskars huvudstad. Avståndet är 900 km och flygtiden knappt två timmar. Efter ankomst väntar inreseformaliter vilket innebär att man löser visum till Madagaskar. Detta betalas kontant, EUR 35 per person. Sedan busstransfer till centrum och incheckning för en natt på centralt belägna PALISSANDRE HOTEL & SPA (****). I hotellets restaurang serveras sedan middag.

Hotellinfo: http://www.hotel-restaurant-palissandre.com/en/

Onsdag 24 april, Antananarivo–Ranomafana

Vidare utforskning av huvudstaden sparar vi till slutet av resan och anträder istället vår expedition söderut. Från Antananarivo på högplatån i centrala höglandet, går färden söderut. Inga motorvägar här, utan landsvägar av varierande kvalitet genom byar och småstäder byggda av lerhus och gröna kullar med terrasserade risodlingar där chauffören navigerar mellan fotgängare, pousse-pousse (rickshaws), oxkärror och motorcyklar. Vi stannar för lunch i Antsirabe, som grundades av norska missionärer i slutet av 1800-talet. Antsirabe ligger på ca 1500 m höjd och har ett svalt och behagligt klimat, känd för sina välgörande varma källor och sin utmärkta öl som bryggs på mineralvatten från området. Vi fortsätter ytterligare söderut till dagens mål Ranomafana – en liten stad belägen i en dalgång och omgiven av berg täckta med tät regnskog. Även här finns varma källor vars välgörande effekter uppmärksammades under den franska kolonialtiden. Dagens besökare kommer dock i första hand hit för att uppleva den enastående Ranomafana National Park med sina tolv arter av lemurer.  Här tar vi in för två nätter på CENTREST SEJOUR (***) och serveras på kvällen middag.

Hotellinfo: http://travel2madagascar.com/accommodation/centrest-sejour/

Efter skymningen ger vi oss ut på vår första vandring. Vi vandrar tillsammans med en guide och letar efter djur som endast är vakna nattetid. Av Madagaskars drygt hundra arter av lemurer är cirka en tredjedel aktiva endast på natten.

Torsdag 25 april, Ranomafana

Vi vandrar i Ranomafana nationalpark under några morgontimmar tillsammans med en lokal naturguide genom regnskogens täta vegetation och många små vattendrag. Här kan vi se flera olika lemurarter, bl a den gyllene bambulemuren som upptäcktes för bara några decennier sedan. Ranomafana anses som landets främsta nationalpark och bildades 1991 med syftet att skydda den då nyupptäckta bambulemuren. Här finns även andra däggdjur som fossa, mungo, kameleont och ödlor med fantasieggande namn som satanisk lövsvansad gecko!  Lemurer tros ha funnits även i Afrika, men rovdjur och apor på afrikanska fastlandet drev till slut lemurerna där till utrotning, så hade inte Madagaskar för sådär 100 miljoner år sedan blivit en ö med avsaknad av större rovdjur så hade sannolikt inga lemurer funnits kvar på jorden idag. Vilda lemurer finns enbart på Madagaskar. Vi återvänder till hotellet för lunch och under eftermiddagen kan man njuta av termalbadet eller ta en promenad i den lilla staden Ranomafana. Efter kvällens middag, när mörkret lagt sig, ger vi oss åter ut i regnskogen för att leta efter nattaktiva djur.

Fredag 26 apri, Ranomafana–Isalo

Efter frukost fortsätter vi mot universitetsstaden Fianarantsoa, Madagaskars lärdomscenter, vars namn på malagassiska betyder just ”bra utbildning”. Fianarantsoa är också centrum för Madagaskars begynnande vinindustri och på de angränsande kullarna växer fler och fler vinodlingar fram. Landskapet förändras sedan gradvis när vi lämnar högplatån och kommer till kargare och halvökenliknande nejder. Vi gör ett uppehåll hos en papperstillverkare som för hand tillverkar ett speciellt papper av barken från det lokala avohaträdet. Under ett besök på naturreservatet Anja, som drivs av lokalbefolkningen, tas vi med på en vandring till områdets ringsvanslemurer. Efter lunch fortsätter vi och i det karga landskapet betar hjordar av sebukreatur med sin karakteristiska puckel. Dessa boskapsdjur är mycket ansedda på Madagaskar och föds upp av det nomadiska Barafolket. Djuren slaktas enligt traditionella ritualer vid viktiga religiösa eller sociala sammankomster. Vårt mål för dagen blir sedan Isalo nationalpark, ett glesbefolkat område som till stor del består av eroderad sandsten och brukar kallas för ”Madagaskars Colorado”. Här tar vi in för två nätter på Le Jardin du Roy ***

Hotellinfo:  http://www.lejardinduroy.com/

Lördag 27 april, Isalo

Vi tillbringar dagen i denna storslagna natur bestående av en kombination av dramatiska raviner och ett understundom månliknande landskap där Barafolket begraver sina döda i klippgravar. De flesta besökare brukar vara överens om att floran överträffar faunan i Isalo – bland annat ser vi växten ”Elefantfot” (Pachypodium rosulatum) och en rad olika kaktusväxter och Madagaskars inhemska aloeväxt. Men här finns förstås även olika lemurer, tillika en rad olika reptilarter och egendomliga fåglar. Vi gör en förmiddagsexkursion till fots ner i en av ravinerna och återvänder sedan till hotellet för lunch. Därefter, under den oftast mycket heta eftermiddagen, beger vi oss till ett av nationalparkens svalkande vattenfall med tillhörande lagun och njuter av uppfriskande bad. Och innan kvällens middag bedåras vi av solnedgången genom bergsformationen ”Isalos fönster”.

Söndag 28 april, Isalo–Ifaty

Från Isalo bär det vidare mot Indiska Oceanen på Madagaskars västkust och landskapet förändras igen och blir mer savannliknande. Längs vägen ser vi Mahafalyfolkets stora gravmonument som symboliserar den dödes tidigare yrkesliv och fungerar som en slags kommunikation mellan de levande och deras döda förfäder. Madagaskars 25 miljoner invånare utgörs av 18 olika etniska grupper, alla med sina speciella seder och bruk, som lever tillsammans i harmoni. Vi stannar under förmiddagen i Zombitse nationalpark och spanar efter de åtta olika lemurarter som lever där. Vidare mot västkusten och i takt med att landskapet blir allt torrare så dyker också de underligt formade baobab- eller apbrödsträden träden upp. Dessa speciella tjocka träd med sina små trädkronor kan bli över 1000 år gamla, 20 meter höga och ha en diameter på 11 meter. Trädet suger upp enorma mängder med vatten som lagras i stammen för att klara långa perioder av torka. De har i alla tider varit viktiga för folktron och många byar har ett heligt baobabträd i mitten av byn. Lunchpaus i kuststaden Tulear / Toliara. De flesta städer i Madagaskar har två namn, ett på malagassiska och ett på franska. Tuléar grundades av franska fribrytare på 1600-talet men utvecklades till stad när Madagaskar blev fransk koloni år 1897. Kustområdena i väster tillhör de torraste områdena på Madagaskar och bebos av vezofolket (betyder folket som fiskar) vilka inte utgör ett eget folkslag utan snarare betecknar en livsstil som går ut på att man istället för att odla lever av vad havet ger. Strax norr om Tuléar ligger den lilla fiskebyn Ifaty där vi installerar oss för en natt på HOTEL LE PARADISIER (***), beläget vid paradisiska stränder. Här serveras också kvällens middag varpå säkerligen ett dopp i havet lockar.

Hotellinfo:   https://www.paradisier.net/en/homepage.html

Måndag 29 april, Ifaty–Tuléar–Antananarivo

Vi tar det lugnt under förmiddagen och njuter av strand och bad innan det blir dags att bege sig till närbelägna flygplatsen i Tuléar. På vägen gör vi stopp vid ytterligare en unik typ av växtlighet som sydvästra Madagaskar är ensamt om; taggskog. Var namnet kommer från är lätt att förstå, då växterna har utvecklat ett raffinerat försvar i form av stora taggar. Lunch på vägen och sedan inrikesflyg tillbaka till huvudstaden Antananarivo och bekanta PALISSANDRE HOTEL & SPA, där vi begås med middag på aftonkvisten.

Tisdag 30 april, Antananarivo

Vi disponerar dagrum på hotellet eftersom avfärd till flygplatsen sker sent på kvällen. Under dagen gör vi en rundtur i Antananarivo eller Tana, som den kort och gott kallas. Huvudstaden har runt 1,5 miljoner invånare och ligger strategiskt mitt i landet på en smal högplatå. De många lutande gränderna och trappgatorna ger staden en speciell karaktär. Under förmiddagens rundtur beser vi staden och har sedan tid på egen hand innan avfärd till flygplatsen vid 22-tiden på kvällen.

Onsdag 1 maj–Paris och hemkomst

Flygavgång med Air France efter midnatt, kl. 00:55. Direktflyget till Paris tar 11 timmar och ankomst lokal tid kl. 06:25. (Ställ tillbaka klockan två timmar!) Flygen från Madagaskar landar på Charles-de-Gaulle så vi har bara att invänta anslutningarna till Arlanda, Landvetter och Kastrup som avgår vid lunchtid. Hemkomst till respektive ort under eftermiddagen.

Reseinformation

Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. ”Visa-on-arrival” utfärdas vid inresan till Madagaskar och kostar f.n. EUR 35.

Ta med två passfoton i färg!

Madagaskar har fyra olika klimatzoner och två årstider. Det är vinter från maj till september och sommar från oktober till april. Huvuddelen av regnet faller under sommaren, främst i de östra delarna och centrala högländerna. April månad innebär övergången från sommar till vinter och är därmed en bra tidpunkt för besök.

Madagaskars valuta heter ariany (MGA) och kan inte växlas utanför landet.

1 EUR = 3800 MGA

Tag med EURO eller USD i kontanter och växla på plats. Växla bara lite åt gången, för det går inte att växla tillbaka sedan. Kreditkort accepteras sällan. Det förekommer uttagsautomater i de större städerna men man får ta ut motsvarande max ca 150 EURO per gång.

Pannlampa/ficklampa är bra att ha med vid utflykter i skogen på kvällen och vid de vanligt förekommande strömavbrotten.

Kursavgift

Kursavgiften är 28 250 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

Reskostnader

Grundpris flyg i ekonomiklass med Air France, transfers, reseledning från First Class Travel, del i dubbelrum och frukost, lokala skatter och avgifter.SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare23 760
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär33 330
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)14 190
Tillägg och utflykter
Enkelrum9 570
Flygskatter (kan komma att ändras)3 700
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 700
Välkomstmiddag920
Botaniska trädgården i Saint-Leu, inkl. lunch och entré890
Katamarankryssning, inkl. lunch1 200
Heldagstur med vandring och fyrjulsdivna fordon i Réunions mäktiga landskap, inkl. lunch1 375
Utflykt till fredagsmarknaden i Saint Paul, inkl. lunch med drycker900
Vandring längs Sentier du Gol845
Heldagstur 1 - Vulkanvandring vid Piton de la Fournaise, inkl. lunch och entré1 300
Heldagstur 2 - Örundtur med buss, inkl. lunch900
Helikoptertur över Réunion3 500
Förlängning till Madagaskar
Flyg, flygskatter (vilka kan förändras något), transfer, hotellnätter, inkl. frukost, lunch och middag
Del i dubbelrum24 640
Enkelrumstillägg7 480
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 275

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB,
556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se.
Se även kompletterande resevillkor för de resor som First Class Travel i Höllviken AB arrangerar för Limhamnsgruppen AB, Villkor för resor. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 10 januari 2019 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna.
I mån av plats tar vi även emot anmälningar efter detta datum. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 12 000 SEK/resenär på bankgiro
5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 15 januari 2019.

Obs! Resebyrån kräver en kopia av varje resenärs pass. Skanna in (eller fotografera av) det och skicka det till info@limhamnsgruppen.se.

Med förbehåll för force majeure.