Affärsrättsseminariet 2022

San Francisco

Datum

17 apr - 25 apr

Plats

San Francisco, USA

Kostnad

25 800 kr

Omfattning

30 timmar

Äntligen är det dags för Limhamnsgruppens omtyckta och eftertraktade Affärsrättsseminarium, ett arrangemang som funnits på programmet i nästan 30 år.

På mångas begäran styr vi åter kosan mot San Francisco och vårt förtjusande kurshotell, The Handlery, med superbt läge vid Union Square och nära affärsgatan Market Street, mitt i San Franciscos ljuvliga stadskärna.

Välkomna på affärsrättsseminarium i en av USA:s mest originella städer och njut av det fantastiska utbudet av kultur, gastronomi och intressanta sevärdheter som Golden Gatebron, Fishermans Wharf, Chinatown och fängelseön Alcatraz för att nämna några. De världsberömda kabelspårvagnarna drar passagerare upp och ner längs innerstadens branta backar, och den som vill åka till Fisherman’s Wharf hittar hållplatsen Geary and Powell Street precis intill hotellet. Trots att San Francisco är en miljonstad känns den ganska liten och bjuder på många pittoreska kvarter där viktorianska trähus blandas med skyskrapor.

Bästa tid för besök är vår och höst eftersom somrarna på grund av stadens speciella mikroklimat kan vara ganska kyliga. Minns Mark Twains ord: ”The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco”.

San Francisco ligger på samma latitud (37 grader nord) som Aten och Malaga och temperaturen i andra halvan av april ligger på behagliga 15–20 grader.

Kursprogram

Dag 1, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Tillräknande, genomsyn, ansvarsförskjutning och liknande

A handlar, B ansvarar. Varför? Rör det sig om skadestånd eller medansvar? I många sammanhang besväras en ansvarsplacering av olika komplicerande faktorer. Placeringen kan då bestämmas så att B får svara för vad som kan synas borde ligga på A. Det kan handla om att vad A gör tillräknas B, om att B identifieras med A, om att A i själva verket är B etc. Ansvarsplacering av det slaget behandlas systematiskt med beaktande av föreliggande praxis.

Gränsen mellan myndighetsutövning och kontraktsåtagande vad gäller enskilds förmåner

I ”Högskoleavgiften” NJA 2018 s. 266 föranledde en avgiftsbelagd undermålig utbildning ett skadeståndsansvar. Är det allmännas ansvar på väg att kontraktifieras? Vad betyder det i så fall?

Dag 2, Stefan Lindskog

Enkla bolag, särskilt aktieägaravtal

Enkla bolag är inte så enkelt. Vad som gäller allmänt i bl.a. bolagsrättsligt, obligationsrättsligt och sakrättsligt behandlas. Därefter blir den praktiska formen aktieägaravtal föremål för en särskild genomgång.

Olovlig kapitalanvändning (eller olaglig värdeöverföring eller förtäckt vinstutdelning)

Särskilt på 90-talet stod debattens frågor kring det aktiebolagsrättsliga kapitalskyddet höga. Sedan kom 2005 års ABL, och därefter har det inte hänt så mycket. Eller? Rättsläget i ljuset av såväl praxis före som praxis efter 2005 års ABL genomgås.

Dag 3, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Hur förhåller sig skadeståndsrättens skyddsändamål till straffrättens motsvarighet?

Att brott ofta utlöser skadeståndsansvar vet vi, men är bedömningsförutsättningarna olika? Kan det förhållandet att deliktet utlöser straffansvar påverka den skadeståndsrättsliga bedömningen? Dessa och andra frågor diskuteras i ljuset av bl.a. ”Det utlånade kontot” NJA 2017 s. 1053.

Ansvarsbegränsning – genombrott vid grov vårdslöshet eller jämkning?

Vad gäller i kommersiella förhållanden efter ”Den övertagna överlåtelsebesiktningen” NJA 2017 s. 113? Har förutsebarheten minskat?  Kan parterna genom kontraktsskrivning åstadkomma bättre förutsebarhet? Vad gäller ifall parterna avtalar om ”den gamla regeln” om grov vårdslöshet som exklusiv genombrottsregel? Jan och Stefan argumenterar mer eller mindre kraftfullt för sina skilda uppfattningar.

Dag 4, Jan Kleineman

Rena och allmänna förmögenhetsskador

En bred, djup och synnerligen engagerad föreläsning av ett av juridikens viktigast ämne utlovas! Från ”Kone” NJA 1987 s. 692 till ”Gamla vägen” NJA 2019 s. 94 med bl.a. ”BDO” NJA 2014 s. 272 och ”Kommunens oriktiga upplysning” NJA 2017 s. 824 däremellan. Ros och ris kommer att utdelas!

Dag 5, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Senare tids praxis från HD

Under de sista två åren har det kommit ett antal domar av affärsjuridiskt innehåll från HD (bl.a. rörande skadestånd, skiljeförfarande och obehörig vinst). Många har uppmärksammats under de föregående dagarna, men inte alla. Nu är det dags för att samlat nappatag med HDs praxis senare praxis. Har det blivit bättre eller sämre sedan Stefan slutade? Debatt kommer att föras, meningar att brytas.

Kurshotell

The Handlery Union Square Hotel

Behagligt familjeägt hotell som nu drivs av fjärde generationen Handlery. Hotellet består av två delar, ”Historic” och ”Premium”, och alla våra rum ligger i den elegantare premiumdelen. På hotellet finns gym, bastu och en uppvärmd utomhuspool.

sf.handlery.com

Dagsprogram

Söndag 17 april

Avresa från Kastrup med SAS direkt till San Francisco. Avgång 12.05 och anslutningsflyg erbjuds samma dag från Arlanda och Landvetter. Samt från andra orter på begäran  Flygtiden från Kastrup till San Francisco är 11 timmar och klockan är 14.20 lokal tid vid ankomst. (Tidsskillnad minus 9 timmar från svensk tid)

Kurs- och reseledning möter på flygplatsen och busstransfer till hotellet tar runt 30–40 minuter. Efter incheckning på The Handlery Union Square Hotel för sju nätter tar vi det lugnt och acklimatiseras resten av dagen. De som vill och orkar inviteras till en orienterande promenad i grannskapet.

Måndag 18 april

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet mitt på dagen bjuder vi alla på en stadsrundtur i San Francisco.

Vi börjar med Mission Dolores där San Francisco grundades av spanjorerna år 1776. Sedan ser vi stadsdelen Haight Ashbury med sina viktorianska trähus och där ”flower power” nådde sin klimax under 1967 års ”Summer of Love” när San Francisco var hippiernas huvudstad. Vi kommer också till den högsta av stadens kullar, Twin Peaks (281 meter) och härifrån ser vi stora delar av The Bay Area, som hela storstadsområdet kallas. Vi åker upp och ner i gatorna, rena berg- och dalbanan och ser såklart också Fishermans Wharf och världens krokigaste gata, Lombard Street, innan vi återvänder till Union Square och hotellet för kvällens kurspass.

Annandag påsk (Easter Monday) är ingen officiell helgdag i USA, utan det mesta håller öppet som vanligt. 18 april 2022 infaller också ”Tax Day” då amerikanerna ska deklarera. Detta observerar vi såklart och gör en genomgång av deklarationsförfarandet i USA.

På kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger i staden.

Tisdag 19 april

Kursdag 2, 08.30–15.30

Efter kursslut beger vi oss med buss till Fishermans Wharf och vid 18-tiden avgår båten till ”pelikanön” (Alcatraz på spanska betyder pelikan)

Under 1930-talets depressionsår ökade kriminaliteten och det gamla militärfängelset på Alcatraz byggdes om för att hysa de mest svårhanterliga brottslingarna som Al Capone, ”Creepy” Karpis, Machine Gun Kelly och Robert Stroud (känd som ”fågelmannen”).

1963 stängdes fängelset på order av dåvarande justitieministern Robert Kennedy.

1969-1971 ockuperades ön av indianer under en protestaktion då de krävde att få köpa Alcatraz av USA. Ön ansågs likna ett normalt indianreservat: Isolerad från omvärlden, allmänt eländig jordmån och inget djurliv. Under besöket förses man med audioguide där f.d. fångar och fångvaktare till ackompanjemang av autentiskt bakgrundsljud berättar om tillvaron på fängelset och de mest kända flyktförsöken.

Sedan återvänder vi med båt till Fisherman’s Wharf där var och en kan fortsätta på egen hand, till restaurangerna i Fisherman’s Wharf eller åka till hotellet med kabelspårvagnen.

Onsdag 20 april

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Eftermiddagsutflykt till redwoodträden i Muir Woods.

Jätteträden på Nordamerikas västkust är bland de största levande organismer som finns på jorden. I nationalparken Muir Woods, en knapp timmas färd nordväst om San Francisco hittar vi redwoodträden som kan bli upp till 100 meter höga! Trädets enda fiender är åskblixten, som kan klyva det mitt itu, samt människan som kan hugga ner det. Under guldruschen i mitten av 1800-talet avverkades redwood och mammutträd i en rasande fart innan man insåg att träden höll på att försvinna och skyddade dem i nationalparker.

Torsdag 21 april

Ledig dag

Vi erbjuder en heldagstur till närbelägna vindistrikten Sonoma och Napa Valley. En dryg timmas bussresa nordost om San Francisco ligger den 55 kilometer långa och vackra dalen Napa Valley, USAs mest berömda vindistrikt och känt från TV-serien Falcon Crest.

Först under de senaste decennierna har kaliforniska viner blivit ett kvalitetsbegrepp, Som en följd av förbudstiden och världskrigen vanvårdades vingårdarna och på 1940-talet låg vinproduktionen i spillror. Man fick börja om på nytt och under rekonstruktionsperioden, som varade fram till 1965, producerades främst söta, tunga viner som kallades ”Foxy Wines” – rävgift, och med en bouquet som påminde om våta raggsockor.

Efter 1965 inträffade attitydförändringar i och med flower power och hippietiden. Karriärfolk flydde San Francisco och blev vinodlare. Tiden mellan 1965 och 1980 kallas därför för ”Explosionen”, och efter 1980 talar man om förfiningens tidevarv. Under dagen ingår en trevlig lunch i Sonoma och vinprovningar i Napa Valley.

Fredag 22 april

Kursdag 4, 08.30–15.30

Inget speciellt program men vi står givetvis till förfogande med tips på aktiviteter.

Om vädret medger kommer vi dock att arrangera en cykeltur över Golden Gatebron till Sausalito som ligger på andra sidan bukten. Därifrån sedan återfärd med båt.

Bokas och betalas på plats.

Lördag 23 april

Kursdag 5, 08.30–15.30

Inget speciellt program men vi står givetvis till förfogande med tips på aktiviteter.

Söndag 24 april

Utcheckning och avresa från San Francisco.

Deltagare i förlängningen, Längs Higway 1 till La-la-land, har avgång från hotellet vid åttatiden. Se program för förlängningen nedan.

För hemvändande deltagare är bussavgången till flygplatsen kl. 12.00 och flygavgång med SAS direktflyg till Kastrup kl. 16.10.

Måndag 25 april

Ankomst till Kastrup 11.50 och de anslutande flygen till Arlanda resp. Landvetter avgår vid 14-tiden.

Förlängning – Längs Highway 1 till La-la-land

24–30 april 2022

Följ med på vår förlängningsresa från San Francisco till Los Angeles längs legendariska kustvägen Highway 1 med besök i Carmel, Big Sur, Hearst Castle och den danskgrundade staden Solvang.

Söndag 24 april, San Francisco–Monterey–Carmel

Bussavfärd från kurshotellet kl. 09:00 och vi anträder färden på Highway 1 längs Stilla Havets bedårande kustlinje med stränder och vackra utsiktspunkter. Efter Santa Cruz når vi Montereybukten och njuter en härlig lunch i Montereys gamla fabrikskvarter Cannery Row. Fast de gamla konservfabrikerna har numera förvandlats till souvenirbutiker och eleganta seafoodrestauranger. Forna tiders Cannery Row skildrade John Steinbeck i romanen med samma namn (Fast på svenska heter romanen ”Det stora kalaset”)

Mellan Monterey och Carmel åker vi sedan på berömda ”17 Miles Drive” som leder förbi världens vackraste golfbanor vid Pebble Beach. Och i Carmel, där Clint Eastwood varit borgmästare, tar vi in för en natt på charmiga Pine Inn, med superbt läge mitt stadens pittoreska centrum med sina talrika konstgallerier. För den badsugne ligger stranden en kort promenad från hotellet och fantastiska restauranger finns det gott om.

230 km.

Hotellinfo: https://www.pineinn.com/ 

Måndag 25 april, Carmel–Hearst Castle–Cambria

Efter frukost drar vi vidare söderut och njuter vyerna från den vackraste delen av Highway 1 under färden genom Big Sur. Namnet härstammar från spanskan ”el sur grande” (stora södern) och åsyftar ett område med otilllgänglig och vild natur som lockat många författare att slå sig ner vid denna dramatiska kustlinje. Henry Miller och Jack Kerouac som exempel, och vi gör såklart lämpliga stopp för att insupa landskapets skönhet.

Vi fortsätter söderut och stannar för lunch i San Simeon innan det är dags för ett högintressant besök i Hearst Castle. Tidningskungen William Randolph Hearst (1863-1951)  lät under ett par decennier uppföra denna ”sommarstuga” med 165 rum, inom- och utomhuspooler, guld- och marmorbeklädda salar med antikviteter från när och fjärran. En intressant film – ”Hearst Castle – building the dream” – inleder den guidade rundturen, som tar en timma. Om tidningskungen Hearst finns mycket att förtälja och med detta i bagaget tar vi oss den återstående korta biten ner till kuststaden Cambria och tar in för en natt på Fogcather Inn, ett förtjusande värdshus beläget vid ortens berömda strand, Moonstone Beach, där man förutom ett dopp i Stilla Havet även kan göra härlig promenad längs kuststigarna.

170 km.

Hotellinfo:  https://www.fogcatcherinn.com/

Tisdag 26 april, Cambria–San Luis Obispo–Solvang

Efter frukost blir det tid för en morgonpromenad eller kanske ett morgondopp i Stilla Havet. Sedan har vi en timslång färd till San Luis Obispo, som förutom att vara en av Kaliforniens äldsta städer även är en betydande vinort. Vinregionen Central Coast AVA sträcker sig från San Francisco till Santa Barbara och runt San Luis Obispo hittar vi deldistrikt som Paso Robles, Edna Valley och Arroyo Grande. Vi gör ett besök på en av vingårdarna och njuter provsmakning  och härlig lunch innan eftermiddagsfärden på cirka två timmar tar oss till den ”danska” staden Solvang, grundad av danskar i början av 1900-talet. Här finns en påtaglig dansk atmosfär med hotellnamn som Kronborg Inn, The Hamlet Inn, Atterdag Inn samt kopior av Rundetårn och Lille Havsfrue. Vår charmerande logi för en natt heter dock Wine Valley Inn, men adressen är Copenhagen Drive.

180 km.

Hotellinfo:  https://www.winevalleyinn.com/

Onsdag 27 april,  Solvang–Santa Barbara–Santa Monica

Efter danskt gemyt drar vi vidare mot ”La-la-land” men stannar till i Santa Barbaras historiska kvarter. Spanjorerna koloniserade Kaliforniens kust genom att i slutet av 1700-talet anlägga de 21 missionsstationer, från San Diego till Sonoma, som blev början till San Francisco, Los Angeles, Carmel, San Luis Obispo och förstås Santa Barbara. Efter promenad genom dess livade downtown avrundar vi med lunch och fortsätter kustvägen förbi Malibu till vårt mål Santa Monica, den västligaste delen av Los Angeles storstadsområde. Ikoniska hotellet The Georgian blir vår bas för två nätter, och nästan mittemot ligger den berömda Santa Monica Pier. Strandpromenaden leder längs vattnet till stadsdelen Venice, där vi faktiskt hittar ett område med huskantade kanaler enligt venetiansk förebild.

220 km.

Hotellinfo:  https://www.georgianhotel.com/

Torsdag 28 april, Santa Monica/Los Angeles

Under förmUnder förmiddagen gör vi en bussrundtur till Hollywood och besöker Chinese Theatre med filmstjärnornas handavtryck. Vidare till Beverly Hills och Rodeo Drive samt en sväng om Los Angeles downtown.
De som vill delta i någon av de filmstudioturer som erbjuds kan meddela oss så hjälper vi till med bokning på Universal Studios, Warner Brothers eller Paramount.
Intresserad? Hör med oss, vi känner till dem alla och kan samordna vår rundtur och boka lämplig tur. Läs om de olika studioturerna här:
Universal Studios: https://www.universalstudioshollywood.com/web/en/us
Warner Brothers: https://www.wbstudiotour.com/
Paramount:  http://www.paramountstudiotour.com/
Observera att Disney och Marvel inte erbjuder några studioturer annat än vid speciella tillfällen och för medlemmar i Disney Fan Club, men ovanstående kan vi hjälpa er med och boka enligt önskemål.

Fredag 29 april, Avresa från Los Angeles

Efter frukost checkar vi ut och beger oss på en timslång bussfärd Utcheckning och avresa 09.00 och vi har en knapp timmes färd till Los Angeles International. SAS direktflyg till Kastrup avgår kl. 13.35 och flygtiden cirka elva timmar.

Lördag 30 april, Hemkomst

Ankomst till Kastrup 09.45 och vidare med anslutningar till Arlanda, Landvetter m.fl.

Kursavgift

Kursavgiften är 25 900 SEK. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris ingår

 • Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till San Francisco och åter
 • Sju övernattningar i Premium section med American Breakfast på The Handlery
 • Flygplatstransfers i San Francisco
 • Stadsrundtur i San Francisco
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledning från LG Travel/Limhamnsgruppen.

I förlängningen ingår

 • Flygtillägg för hemresa från Los Angeles
 • Fem övernattningar med frukost inkluderad på hotell enligt program
 • Samtliga busstransporter och nationalparksavgifter/entréer enligt program
 • Fyra luncher (Monterey, San Simeon, San Luis Obispo och Santa Barbara)
 • Lokala skatter och avgifter
 • Svensk reseledning från LG Travel/Limhamnsgruppen

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare23 800
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär33 300
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)14 300
Tillägg och utflykter
Enkelrum9 500
Flygskatter3 700
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 475
Välkomstmiddag990
Besök på Alcatraz950
Utflykt till Muir Woods och Redwood740
Sonoma och Napa Valley1 300
Förlängning Längs Highway 1 till La-la-land17 500
Enkelrumtillägg under förlängningen6 820
Obligatoriskt avbeställningsskydd under förlängning1 175

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen. Även för resan är arrangören Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.

Anmälan till resan kan göras antingen här på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 12 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 17 december 2021. Slutbetalning ska erläggas senast 30 december 2021.

Med förbehåll i händelse av force majeure (”acts of God, the Queen’s or public enemies”). Nya coronautbrott får räknas in här.

Efter senaste programvaruuppdateringen av vår webbplats fungerar inte anmälningsformuläret vad gäller välkomstmiddag, utflykter, förlängning, avreseort.
Vänligen notera detta i rutan Eventuella noteringar.

Vi arbetar på att lösa omprogammeringen.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

 • Kursdeltagare
 • Tillval och önskemål
 • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Avancerad förhörsteknik 2021

6 okt
- 10 okt
The Rembrandt, London, Storbritannien

Utbildning och praktisk träning i förhörsteknik enligt den anglosaxiska modellen, med några av världens främsta försvarsadvokater.

HD och obligationsrätten

Rättsutveckling och analys av praxis
27 okt
Scandic Anglais, Stockholm

En djupgående och detaljerad analys av HD:s praxis inom obligationsrätten och dessa rättsfalls innebörd och inverkan på rättsläget.

Aktiebolagslagen

En grundlig genomgång
3 nov
Scandic Anglais, Stockholm

En bred och grundlig genomgång av Aktiebolagslagens viktigaste delar. Advokat Carl Svernlöv fördjupar din förståelse för reglerna och ger dig verktygen att hantera de svåra frågorna på bästa sätt.

Reklamationsinvändningar

Om risken för rättsförlust p.g.a. sen reaktion
3 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Under kursen går vi igenom reklamationsreglerna i åtskilliga avtalstyper. Med tyngdpunkt i lag och praxis behandlas reklamationsfristens utgångspunkt och längd i olika fall samt krav på reklamationens form, innehåll, precision, rätt avgivare och adressat, sändsätt, befordringsrisk, bevisbörda och beviskrav.

Tvistemålsanalys i skarpt läge

Hur du analyserar dispositiva tvistemål
10 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Hur kan du strukturera en systematisk arbetsmetod för att kunna bygga upp och granska din talan, eller som svarandeombud plocka isär kärandens talan? Docenten i processrätt, hovrättsrådet och f.d. advokaten Patrik Schöldström leder denna fördjupande kursdag.

Kontraktuell lojalitetsplikt

En växande rättsfigur i avtalsrätten
23 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Under kursen behandlas lojalitetsplikten i många avtalstyper, såsom anställning och mellanmansavtal (kommission, handelsagentur, mäkleri etc.), köp, entreprenad, försäkring, kreditgivning och borgen.