Affärsrättsseminariet 2022

San Francisco

Datum

17 apr - 25 apr

Plats

San Francisco, USA

Kostnad

25 800 kr

Omfattning

30 timmar

Äntligen är det dags för Limhamnsgruppens omtyckta och eftertraktade Affärsrättsseminarium, ett arrangemang som funnits på programmet i nästan 30 år.

På mångas begäran styr vi åter kosan mot San Francisco och vårt förtjusande kurshotell, The Handlery, med superbt läge vid Union Square och nära affärsgatan Market Street, mitt i San Franciscos ljuvliga stadskärna.

Välkomna på affärsrättsseminarium i en av USA:s mest originella städer och njut av det fantastiska utbudet av kultur, gastronomi och intressanta sevärdheter som Golden Gatebron, Fishermans Wharf, Chinatown och fängelseön Alcatraz för att nämna några. De världsberömda kabelspårvagnarna drar passagerare upp och ner längs innerstadens branta backar, och den som vill åka till Fisherman’s Wharf hittar hållplatsen Geary and Powell Street precis intill hotellet. Trots att San Francisco är en miljonstad känns den ganska liten och bjuder på många pittoreska kvarter där viktorianska trähus blandas med skyskrapor.

Bästa tid för besök är vår och höst eftersom somrarna på grund av stadens speciella mikroklimat kan vara ganska kyliga. Minns Mark Twains ord: ”The coldest winter I ever spent was a summer in San Francisco”.

San Francisco ligger på samma latitud (37 grader nord) som Aten och Malaga och temperaturen i andra halvan av april ligger på behagliga 15–20 grader.

Kursprogram

Dag 1, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Tillräknande, genomsyn, ansvarsförskjutning och liknande

A handlar, B ansvarar. Varför? Rör det sig om skadestånd eller medansvar? I många sammanhang besväras en ansvarsplacering av olika komplicerande faktorer. Placeringen kan då bestämmas så att B får svara för vad som kan synas borde ligga på A. Det kan handla om att vad A gör tillräknas B, om att B identifieras med A, om att A i själva verket är B etc. Ansvarsplacering av det slaget behandlas systematiskt med beaktande av föreliggande praxis.

Gränsen mellan myndighetsutövning och kontraktsåtagande vad gäller enskilds förmåner

I ”Högskoleavgiften” NJA 2018 s. 266 föranledde en avgiftsbelagd undermålig utbildning ett skadeståndsansvar. Är det allmännas ansvar på väg att kontraktifieras? Vad betyder det i så fall?

Dag 2, Stefan Lindskog

Enkla bolag, särskilt aktieägaravtal

Enkla bolag är inte så enkelt. Vad som gäller allmänt i bl.a. bolagsrättsligt, obligationsrättsligt och sakrättsligt behandlas. Därefter blir den praktiska formen aktieägaravtal föremål för en särskild genomgång.

Olovlig kapitalanvändning (eller olaglig värdeöverföring eller förtäckt vinstutdelning)

Särskilt på 90-talet stod debattens frågor kring det aktiebolagsrättsliga kapitalskyddet höga. Sedan kom 2005 års ABL, och därefter har det inte hänt så mycket. Eller? Rättsläget i ljuset av såväl praxis före som praxis efter 2005 års ABL genomgås.

Dag 3, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Hur förhåller sig skadeståndsrättens skyddsändamål till straffrättens motsvarighet?

Att brott ofta utlöser skadeståndsansvar vet vi, men är bedömningsförutsättningarna olika? Kan det förhållandet att deliktet utlöser straffansvar påverka den skadeståndsrättsliga bedömningen? Dessa och andra frågor diskuteras i ljuset av bl.a. ”Det utlånade kontot” NJA 2017 s. 1053.

Ansvarsbegränsning – genombrott vid grov vårdslöshet eller jämkning?

Vad gäller i kommersiella förhållanden efter ”Den övertagna överlåtelsebesiktningen” NJA 2017 s. 113? Har förutsebarheten minskat?  Kan parterna genom kontraktsskrivning åstadkomma bättre förutsebarhet? Vad gäller ifall parterna avtalar om ”den gamla regeln” om grov vårdslöshet som exklusiv genombrottsregel? Jan och Stefan argumenterar mer eller mindre kraftfullt för sina skilda uppfattningar.

Dag 4, Jan Kleineman

Rena och allmänna förmögenhetsskador

En bred, djup och synnerligen engagerad föreläsning av ett av juridikens viktigast ämne utlovas! Från ”Kone” NJA 1987 s. 692 till ”Gamla vägen” NJA 2019 s. 94 med bl.a. ”BDO” NJA 2014 s. 272 och ”Kommunens oriktiga upplysning” NJA 2017 s. 824 däremellan. Ros och ris kommer att utdelas!

Dag 5, Jan Kleineman och Stefan Lindskog

Senare tids praxis från HD

Under de sista två åren har det kommit ett antal domar av affärsjuridiskt innehåll från HD (bl.a. rörande skadestånd, skiljeförfarande och obehörig vinst). Många har uppmärksammats under de föregående dagarna, men inte alla. Nu är det dags för att samlat nappatag med HDs praxis senare praxis. Har det blivit bättre eller sämre sedan Stefan slutade? Debatt kommer att föras, meningar att brytas.

Kurshotell

The Handlery Union Square Hotel

Behagligt familjeägt hotell som nu drivs av fjärde generationen Handlery. Hotellet består av två delar, ”Historic” och ”Premium”, och alla våra rum ligger i den elegantare premiumdelen. På hotellet finns gym, bastu och en uppvärmd utomhuspool.

sf.handlery.com

Dagsprogram

Söndag 17 april

Avresor från Arlanda, Landvetter och Kastrup, Linköping med KLM via Amsterdam till San Francisco. Avgång tidig morgon från respektive hemort och flygtid från Amsterdam till San Francisco är knappt elva timmar. Ankomst vid lunchtid lokal tid och tidsskillnaden är minus nio timmar.

Kurs- och reseledning möter på flygplatsen och busstransfer till hotellet tar runt 30-40 minuter. Efter incheckning på The Handlery Union Square Hotel för sju nätter tar vi det lugnt och acklimatiseras resten av dagen. De som vill och orkar inviteras till en orienterande eftermiddagspromenad i grannskapet.

Måndag 18 april

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet mitt på dagen bjuder vi alla på en stadsrundtur i San Francisco.

Vi börjar med Mission Dolores där San Francisco grundades av spanjorerna år 1776. Sedan ser vi stadsdelen Haight Ashbury med sina viktorianska trähus och där ”flower power” nådde sin klimax under 1967 års ”Summer of Love” när San Francisco var hippiernas huvudstad. Vi kommer också till den högsta av stadens kullar, Twin Peaks (281 meter) och härifrån ser vi stora delar av The Bay Area, som hela storstadsområdet kallas. Vi åker upp och ner i gatorna, rena berg- och dalbanan och ser såklart också Fishermans Wharf och världens krokigaste gata, Lombard Street, innan vi återvänder till Union Square och hotellet för kvällens kurspass.

Annandag påsk (Easter Monday) är ingen officiell helgdag i USA, utan det mesta håller öppet som vanligt. 18 april 2022 infaller också ”Tax Day” då amerikanerna ska deklarera. Detta observerar vi såklart och gör en genomgång av deklarationsförfarandet i USA.

På kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på en av våra favoritrestauranger i staden.

Tisdag 19 april

Kursdag 2, 08.30–15.30

Efter kursslut beger vi oss med buss till Fishermans Wharf och vid 18-tiden avgår båten till ”pelikanön” (Alcatraz på spanska betyder pelikan)

Under 1930-talets depressionsår ökade kriminaliteten och det gamla militärfängelset på Alcatraz byggdes om för att hysa de mest svårhanterliga brottslingarna som Al Capone, ”Creepy” Karpis, Machine Gun Kelly och Robert Stroud (känd som ”fågelmannen”).

1963 stängdes fängelset på order av dåvarande justitieministern Robert Kennedy.

1969-1971 ockuperades ön av indianer under en protestaktion då de krävde att få köpa Alcatraz av USA. Ön ansågs likna ett normalt indianreservat: Isolerad från omvärlden, allmänt eländig jordmån och inget djurliv. Under besöket förses man med audioguide där f.d. fångar och fångvaktare till ackompanjemang av autentiskt bakgrundsljud berättar om tillvaron på fängelset och de mest kända flyktförsöken.

Sedan återvänder vi med båt till Fisherman’s Wharf där var och en kan fortsätta på egen hand, till restaurangerna i Fisherman’s Wharf eller åka till hotellet med kabelspårvagnen.

Onsdag 20 april

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Eftermiddagsutflykt till redwoodträden i Muir Woods.

Jätteträden på Nordamerikas västkust är bland de största levande organismer som finns på jorden. I nationalparken Muir Woods, en knapp timmas färd nordväst om San Francisco hittar vi redwoodträden som kan bli upp till 100 meter höga! Trädets enda fiender är åskblixten, som kan klyva det mitt itu, samt människan som kan hugga ner det. Under guldruschen i mitten av 1800-talet avverkades redwood och mammutträd i en rasande fart innan man insåg att träden höll på att försvinna och skyddade dem i nationalparker.

Torsdag 21 april

Ledig dag

Vi erbjuder en heldagstur till närbelägna vindistrikten Sonoma och Napa Valley. En dryg timmas bussresa nordost om San Francisco ligger den 55 kilometer långa och vackra dalen Napa Valley, USAs mest berömda vindistrikt och känt från TV-serien Falcon Crest.

Först under de senaste decennierna har kaliforniska viner blivit ett kvalitetsbegrepp, Som en följd av förbudstiden och världskrigen vanvårdades vingårdarna och på 1940-talet låg vinproduktionen i spillror. Man fick börja om på nytt och under rekonstruktionsperioden, som varade fram till 1965, producerades främst söta, tunga viner som kallades ”Foxy Wines” – rävgift, och med en bouquet som påminde om våta raggsockor.

Efter 1965 inträffade attitydförändringar i och med flower power och hippietiden. Karriärfolk flydde San Francisco och blev vinodlare. Tiden mellan 1965 och 1980 kallas därför för ”Explosionen”, och efter 1980 talar man om förfiningens tidevarv. Under dagen ingår en trevlig lunch i Sonoma och vinprovningar i Napa Valley.

Fredag 22 april

Kursdag 4, 08.30–15.30

Inget speciellt program men vi står givetvis till förfogande med tips på aktiviteter.

Om vädret medger kommer vi dock att arrangera en cykeltur över Golden Gatebron till Sausalito som ligger på andra sidan bukten. Därifrån sedan återfärd med båt.

Bokas och betalas på plats.

Lördag 23 april

Kursdag 5, 08.30–15.30

Inget speciellt program men vi står givetvis till förfogande med tips på aktiviteter.

Söndag 24 april

Utcheckning och avresa från San Francisco.

Deltagare i förlängningen ”Längs Highway One till La-la-land” har avgång från hotellet 09.00. Se program för förlängningen nedan.

För hemvändande deltagare gäller utcheckning och avresa från hotellet 12:30. Busstransfer till flygplatsen och flygavgången med KLM är 16.30. Direktflyg över natten till Amsterdam.

Vi har inget planerad förlängning denna gång då alternativen är allt för många och önskemålen lika många. Kontakta gärna oss för ett personligt upplägg av Jörgen Westerhov på vår resebyrå LG Travel.

Måndag 25 april

Ankomst till Amsterdam vid lunchtid och anslutningsflygen till Arlanda, Landvetter och Linköping, Kastrup når respektive hemort vid 17-tiden på eftermiddagen.

Kursavgift

Kursavgiften är 25 900 SEK. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris ingår

  • Flyg med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till San Francisco och åter
  • Sju övernattningar i Premium section med American Breakfast på The Handlery
  • Flygplatstransfers i San Francisco
  • Stadsrundtur i San Francisco
  • Lokala skatter och avgifter
  • Svensk reseledning från LG Travel/Limhamnsgruppen.

Reskostnader

Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare23 800
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär33 300
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)14 300
Tillägg och utflykter
Enkelrum9 500
Flygskatter3 700
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 475
Välkomstmiddag990
Besök på Alcatraz950
Utflykt till Muir Woods och Redwood740
Sonoma och Napa Valley1 300

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556982-4500. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen. Även för resan är arrangören Limhamnsgruppen AB, 556982-4500.

Anmälan till resan kan göras antingen här på vår webbplats limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 12 000 SEK/resenär på bankgiro 5694-0430. Sista anmälningsdag med fri avbokning är 17 december 2021. Slutbetalning ska erläggas senast 30 december 2021.

Med förbehåll i händelse av force majeure (”acts of God, the Queen’s or public enemies”). Nya coronautbrott får räknas in här.

Efter senaste programvaruuppdateringen av vår webbplats fungerar inte anmälningsformuläret vad gäller välkomstmiddag, utflykter, förlängning, avreseort.
Vänligen notera detta i rutan Eventuella noteringar.

Vi arbetar på att lösa omprogammeringen.

Om inget annat anges gäller våra villkor och avbokningsregler som du kan läsa om här
Här kan du även läsa om den allmänna informationen om kursen och resan.

Anmälningsformulär

  • Kursdeltagare
  • Tillval och önskemål
  • Faktureringsadress
Kursdeltagare
Medresenär
Tillval och önskemål
Faktureringsadress

Tipsa om kursen

Relaterade kurser

Aktiebolagslagen

En grundlig genomgång
16 mar
Scandic Anglais, Stockholm

En bred och grundlig genomgång av Aktiebolagslagens viktigaste delar. Advokat Carl Svernlöv fördjupar din förståelse för reglerna och ger dig verktygen att hantera de svåra frågorna på bästa sätt.

hand som håller schweiziska sedlar i solfjäderform

Värdeöverföringar och förbjudna lån

En fördjupning med Carl Svernlöv
21 apr
Scandic Anglais, Stockholm

Lär dig på ett interaktivt och praktiskt sätt att tränga in i de komplicerade reglerna om kapitalanvändning och låneförbud.

Hemliga tvångsmedel

Venedig
28 apr
- 2 maj
Hotel Excelsior, Venedig, Italien

Följ med Limhamnsgruppen till en lite lyxigare kurs i Venedig med tre dagars gnuggning om hemliga tvångsmedel.

HD och obligationsrätten

Rättsutveckling och analys av praxis
26 okt
Scandic Anglais, Stockholm

En djupgående och detaljerad analys av HD:s praxis inom obligationsrätten och dessa rättsfalls innebörd och inverkan på rättsläget.

Aktiebolagslagen

En grundlig genomgång
2 nov
Scandic Anglais, Stockholm

En bred och grundlig genomgång av Aktiebolagslagens viktigaste delar. Advokat Carl Svernlöv fördjupar din förståelse för reglerna och ger dig verktygen att hantera de svåra frågorna på bästa sätt.

Reklamationsinvändningar

Om risken för rättsförlust p.g.a. sen reaktion
2 nov
Scandic Anglais, Stockholm

Under kursen går vi igenom reklamationsreglerna i åtskilliga avtalstyper. Med tyngdpunkt i lag och praxis behandlas reklamationsfristens utgångspunkt och längd i olika fall samt krav på reklamationens form, innehåll, precision, rätt avgivare och adressat, sändsätt, befordringsrisk, bevisbörda och beviskrav.