Vinna i tvistemål – modern domstolsprocess på djupet

Datum
Omfattning
18 timmar
Plats
Grand Hotel de la Ville, Parma, Italien
Kursavgift
17 900 kr

Fördjupning i den centrala moderna tvistemålsprocessen. Konkreta råd och instruktioner om hur tvistemålet bör hanteras från stämningsansökan till plädering.

Två av landets främsta tvistemålsexperter, lagman Erik Sundström och f.d. rådman Thore Brolin, leder en praktiskt inriktad och kunskapstät weekendkurs i Parma.

Efter kursen kommer du att vara väl bekant med det regelverk som styr processen och därför bättre på att bedöma vilka överväganden som bör göras i varje situation.

Vi möter den fina norditalienska hösten i Parma. Det gastronomiska högsätet, beläget i regionen Emilia-Romagna, med mat- och finkultur i perfekt kombination. Vi bor och konfererar på femstjärniga Grand Hotel de la Ville. Lediga eftermiddagar med intressanta kulinariska och kulturella utflykter eller egna strövtåg. Ett glas vin eller en espresso på någon av stadens trattorior och kaffebarer innan hungern gör sig påmind och lockar till kvällens umgänge, restaurangbesök och kanske en opera på stadens berömda operahus.

Vi tar fortfarande emot anmälningar i mån av plats på flyg och hotell, så hör av dig så snart som möjligt!

 

 

Innehållet är delvis nytt jämfört med tidigare kurstillfällen. Mer tid är avsatt för seminarier där vi gräver djupare i de mest centrala delarna av tvistemålsprocessen. Kursupplägget är inriktat på att deltagarna tillsammans i mindre grupper diskuterar processuella frågor med utgångspunkt i verkliga och fiktiva rättsfall. Frågorna diskuteras sedan gemensamt under ledning av Thore och Erik. I samband med diskussionen får deltagarna en omfattande och noggrann genomgång av tvistemålprocessens olika delar på den nivå deltagarna sätter med sina frågor och sin erfarenhet.

Eftersom utrymmet för deltagarnas frågor är stort, kan de punkter som beskrivs i programmet göras kortare eller längre. Kursledarna ser gärna att deltagarna lämnar förslag på frågor de är intresserade av att diskutera. Aktuell praxis från Högsta domstolen, i främst processuella frågor, kommer att beaktas.

 

Kursledare

Lagman Erik Sundström

Erik Sundström är lagman vid tingsrätten i Lycksele. Han har tidigare arbetat som hovrättsråd i Svea hovrätt och dessförinnan på Justitiedepartementet och hos Justitieombudsmannen. Erik har flera gånger anlitats av Limhamnsgruppen för utbildning om bland annat tvistemålsprocessen, bevisvärdering och påföljdsbestämning. Han undervisar även om tvistemålsprocessen på Domstolsakademin och medverkade vid Domstolsverkets utbildning av domare inför införandet av En modernare rättegång.

F.d. rådman Thore Brolin

Thore Brolin var under åren 1992-2014 rådman vid Stockholms tingsrätt. Han ger numera råd som oberoende juridisk konsult och arbetar även som skiljeman, medlare och föreläsare. Han är accredited mediator vid Chartered Institute of Arbitrators i London och har deltagit i ett stort antal skiljetvister och medlingar. Thore är författare till böckerna Tvistemålsprocessen I och II och har deltagit i Domstolsakademins kurser för domare. Han är aktiv även inom idrotten, bl.a. som vice president i FIS Court och European Athletics Court.

Tider och innehåll

Dag 1 Torsdag 21 sep

08.30–12.30, 18.00–20.00

 • Presentation av kursledare och deltagare. Genomgång av kursens upplägg.
 • Början på en tvist. Kan den lösas på ett enkelt sätt?
 • Om rättegång är nödvändig: Vad kan jag bevisa? Vilka risker är det med att börja rättegången? Vilka strategier kan jag välja mellan?
 • Hur beskriver man en tvist för domstolen?
 • Stämningsansökan. Yrkande, grunder, omständigheter, bevis; formella regler och strategier. Övningsuppgifter med gemensam diskussion
 • Svaromålet. Inställning, invändningar om rättegångshinder. Har jag alla handlingar jag behöver?

Dag 2 Fredag 22 sep

08.30–12.30, 18.00–20.00

 • Säkerhetsåtgärder, kan det hjälpa klienten?
 • En effektiv förberedelse. Ska parterna enas om handläggningen eller ska domaren använda förelägganden? Handläggningsmöten per telefon? Tidsplan, sammanställning och processlägesanalyser.
 • Om det går för långsamt? Eller för fort? Anstånd, byte av ombud, otillgänglig motpart mm. Taktik/överväganden, diskussion och ”tips”.
 • Gruppövningar angående den skriftliga förberedelsen.
 • Bevisfrågor. Genomgång av bevisbörda och beviskrav.
 • Skriftliga bevis/ostridiga handlingar och edition. Syn.
 • Bevisuppgifter. 

Dag 3 Lördag 23 sep

08.30–12.30, 18.00–20.00

 • Muntlig bevisning: förberedelser av förhör, att hålla förhör
 • Bevisvärdering. Seminarium med utgångspunkt i balkongfallet NJA 2015 s. 702
 • Den muntliga förberedelsen. Vilket intresse har klienten? Hur förbereder ombudet klienten och sig själv? Förlikningsfrågan?
 • Närmare om förlikning, när och hur?
 • Gruppövningar på temat ”svårigheter när huvudförhandling närmar sig”
 • Genomförande av huvudförhandlingen. Pedagogik. Presentera handlingar? Nya yrkanden, omständigheter och bevis? Frågor utanför bevistemat? Nya handlingar visas under förhör? Förhör med sakkunniga? Plädering?
 • Rättegångskostnad, fördelning mellan parterna och ersättningens storlek
 • Avslutande diskussion och frågor

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

 

Parma

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB (org. 556557-2251), vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Parma är inte bara känt för sina världsberömda lokala delikatesser utan här är det god mat överhuvudtaget som gäller på stadens många välrenommerade restauranger. Livsmedelsindustrin, bl.a. bekanta pastatillverkan Barilla, dominerar detta kulinariska högsäte och EU-myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har sitt högkvarter i Parma. Den mycket välmående staden ligger mitt på Po-slätten i regionen Emilia-Romagna, räknar runt 175.000 invånare, och på den omgivande landsbygden produceras skinkor, vin, ost m.m.

 

Förutom mat stoltserar Parma även med vackert måleri i galleriet Palazzo della Pilotta, musik och många medeltida byggnader. Här finns ett av Italiens främsta operahus och längs dess eleganta gator ligger många exklusiva butiker. Kontrasten är stor mellan dagens mycket välmående stad och dess förflutna, då Parma under flera sekler var ett eget hertigdöme. Före det moderna Italiens enande under 1860- och 1870-talen var hertigdömet Parma närmast en symbol för korrupt styre, om vilket man t.ex. kan läsa i Stendhals romanklassiker ”Kartusianklostret i Parma” från 1839.

Mellan kurspassen arrangeras kulinariska vandringar och utflykter i och kring staden.

 

Grand Hotel de la Ville

  

Vårt hotell där vi bor och konfererar är beläget på gångavstånd till centrum med restauranger, barer, kaféer och butiker m.m. Klicka på länken nedan så kommer du till hotellets webbplats.

<http://www.grandhoteldelaville.com/en/index.jsp>

Dagsprogram 

Onsdag 20 september

Efter ankomst till Malpensa i Milano möter kurs- och reseledning och busstransfern till Parma (120 km) tar ca en och en halv timme.  Efter incheckning på Grand Hotel de la Ville erbjuder vi en sen men utomordentlig italiensk välkomstmiddag på hotellets förträffliga restaurang ”Il Parmigianino”. Pris/person 880 kr inklusive dryck.

Torsdag 21 september

Under eftermiddagen erbjuder vi en kulinarisk och kulturell vandring genom Parma. Vi inleder med lunch på en restaurang vid Piazza al Duomo, där det serveras en rad parmesanska specialiteter. Efter det vidtar en guidad promenad genom den trivsamma stadskärnan med såväl kulturella som gastronomiska nedslag. Vi besöker domen, operahuset och kikar in hos lokala producenter för provsmakning av parmesanost (som egentligen heter Parmiggiano-Reggiano) samt givetvis lokalt vin på någon av stadens vinstugor. Pris 690 kr/pers inklusive lunch med vin, entréer, lokal guide samt diverse provsmakningar.

Fredag 22 september 

Runt 13.00 beger vi oss med buss ut i Parmas omgivningar och inleder med en lantlig lunch. Här smakar vi bl.a. traktens speciella pasta, Tortelli, samt en rad andra läckerheter som sköljs ned med lokalt vin. Därefter gör vi ett intressant besök hos en av traktens 167 producenter av parmaskinka och får en genomgång av hur ”skinkornas konung” framställs. En av orsakerna till parmaskinkans utpräglade smak är att grisarna utfordras med vassle från parmesanostframställningen. Därför ligger ofta skink- och osttillverkningen sida vid sida. Skinkan mognar sedan i en miljö där det råder perfekt balans mellan temperatur, luftfuktighet och ventilation. Hela tillverkningsprocessen – saltning, vila, tvättning, torkning, infettning och mognad – tar minst ett år.

Sedan beger vi oss i riktning Modena och gör ett besök hos en producent av balsamvinäger, där vi förutom inblick i produktionen även får provsmaka ett par olika varianter. Den traditionella balsamvinägern från Modena är unik i världen då den produceras av speciellt utvalda druvor från regionen och själva tillverkningen sker under väl förborgade hemligheter. Vi kan på platsen även inhandla dessa produkter som lagrats i minst 12 år. Pris 770 kr/pers inklusive transporter, lunch, vin, lokal guide samt provsmakningar.

Lördag 23 september

Inget organiserat utflyktsprogram. Njut av Parma!

Söndag 24 september 

Utcheckning efter frukost. Transferbuss till Malpensa avgår ca 09.30. Exakt tid meddelas på plats. Flygavgång med KLM 12.55 och efter byte i Amsterdam ankomst till Arlanda, Landvetter och Kastrup på tidiga kvällen.

Allmän info

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa.

Utbildning

Arrangör av utbildningen

Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB (org. 556671-6709). Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se.

Kursavgift

Kursavgiften är 17 900 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I kursavgiften ingår:

 • undervisning enligt kursprogram ovan
 • kursledare från Limhamnsgruppen
 • kursmaterial
 • lokal
 • fika i pauserna.

Resa

Researrangör, reseledare

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB (org. 556557-2251), vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Från First Class Travel medverkar den kunnige och bereste reseledaren och guiden Jörgen Westerhov. Jörgen finns till hands för våra medresenärer under tiden vi andra är upptagna med kursen.

I grundpris för resa ingår

 • flyg i ekonomiklass med KLM från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Milano-Linate och åter
 • fyra övernattningar, del i dubbelrum inkl. frukost på Grand Hotel de la Ville
 • flygplatstransfers Linate–Parma–Linate
 • lokala skatter och avgifter
 • reseledare från First Class Travel i Höllviken.

Reskostnader

GrundprisSEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare 11 900
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär 15 100
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär) 8 700
Tillägg (SEK)
Enkelrum3 200
Obligatoriskt avbeställningsskydd 1 275
Välkomstmiddag880
Promenad i Parma. Mat och Kultur. inkl. lunch och provsmakningar690
Kulinarisk utflykt m buss, inkl. lunch och provsmakningar 770

Anmälan och betalning

Anmälan ska göras senast den 1 maj 2017. Vi tar fortfarande emot anmälningar i mån av plats på flyg och hotell, så hör av dig så snart som möjligt! Eftersom antalet platser är begränsat sker antagning i den ordning anmälan och anmälningsavgift kommer in. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa här på sidan eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726.

Slutbetalning ska erläggas senast 15 juni 2017.