Trovärdighet och stödbevisning – vem äger sanningen vid rättens bevisvärdering?

Datum
Omfattning
18 timmar
Plats
Hotel Excelsior, Venedig, Italien
Kursavgift
18 900 kr

Lär dig utnyttja bristerna i bilden av ”den alltigenom trovärdiga målsäganden”.
Få domstolen att förstå att det inte räcker med en trovärdig målsägande utan
att det ska finnas stödbevisning värd namnet.

Välkomna på ljuvliga kursdagar i La Serenissima – ”den mest lysande” – som tvivelsutan är en av världens mest unika och sägenomspunna städer.

Följ med och njut av en högintressant kurs i en oslagbar miljö. Vi bor fyra nätter på ett av stadens mest anrika och stämningsfulla hotell – femstjärniga Excelsior Venezia Lido – med tillgång till både världsarvet Venedig och en behaglig strand- och poolmiljö.

Varmt välkommen till några innehållsrika kursdagar i Venedig, när sommaren redan har anlänt runt Medelhavet.

Det kanske svåraste momentet i straffprocessen är att med framgång ifrågasätta målsägandens trovärdighet. I vissa mål måste du våga och kunna göra just det för att hjälpa din klient. Advokaterna och framgångsrika försvararna Johan Eriksson och
Lars Kruse delar med sig av sin rika erfarenhet och processrättsliga verktygslåda.

Kursledare

Advokat Johan Eriksson

Johan Eriksson (Försvarsadvokaterna, Stockholm) är en av Sveriges mest erfarna och kända brottmålsadvokater som försvarat i många uppmärksammade och svåra mål. Johan Eriksson är författare till Handbok för försvarare, en bok utgiven av Limhamnsgruppen 2018.

Följ Johan Eriksson på Facebook!

Advokat Lars Kruse

Advokat Lars Kruse har arbetat processinriktat som advokat sedan 1989. Han arbetar sedan många år uteslutande med brottmål och har varit försvarare i många uppmärksammade brottmål. Han är också en van föreläsare.

Tider och innehåll

Fredag 18 maj, kursdag 1

Kurstider 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

 • Presentation av kursen och deltagarna.
 • Vi genomför ett trovärdighetsförhör där syftet är att
  ifrågasätta målsägandens uppgifter.
 • Analys av träningsförhöret
 • Trovärdighet: vad är det?

Lördag 19 maj, kursdag 2

Kurstider 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

 • Historisk expose’ om bevisvärdering gällande trovärdighet från NJA 1991 s. 83 till JK:s rapport ”Felaktigt dömda” och vändpunkten NJA 2005 s. 712
 • Vad är stödbevisning?
 • Hur skall försvaret läggas upp?
 • Verktyg för att kontrollera en berättelse
 • Egna utredningar
 • Förberedande av ett trovärdighetsförhör
 • Tekniker för att genomföra ett trovärdighetsförhör
 • Vilka frågor är tillåtna?

Söndag 20 maj, kursdag 3

Kurstider 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

 • Genomförande av ett nytt träningsförhör utifrån den
  strategi som kursen söker förmedla
 • Gemensam analys av träningsförhöret
 • Pläderingstips.

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Kursen har tidigare genomförts i Köpenhamn med mycket nöjda deltagare. Kursen blev snabbt fullbokad och vi tvingades att begränsa antalet deltagare.

Tag chansen att besöka en av världens vackraste städer samtidigt som du kan förkovra dig i ett högaktuellt ämne med två av Sveriges främsta försvarsadvokater.
Vi har dessutom kanske världens bästa guide med på resan – Jörgen Westerhov från First Class Travel i Höllviken.

Venedig

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Till skillnad från flertalet italienska städer grundades Venedig efter västromerska rikets fall på 400-talet, när invånarna på fastlandet flydde undan de invaderande germanfolken och bosatte sig på öarna ute i lagunen.

Med tiden tog en av jordens mest osannolika städer form och utvecklades, tack vare sitt monopol på kryddhandeln med orienten, till ett av medeltidens mäktigaste handelsimperier.
Venedig lyckades hävda sin självständighet och var under tusen år, från slutet av 700-talet till år 1797, en egen republik. Storhetstiden upphörde successivt efter att portugiserna 1497 hittade sjövägen till Indien och kunde bryta kryddmonopolet, men de medeltida palatsen från fornstora dar står kvar bland kanalerna och bildar ett stadslandskap vars like världen aldrig har eller kommer att få skåda.

Mellan kurspassen följer de som vill med på olika promenader genom gyttret av gränder bland kanalerna eller så kopplar man av på Lido och njuter av elegansen på hotellet.

Hotel Excelsior Venezia Lido *****

Anrikt hotell ute på Lido med egen båt som erbjuder gratistransport till Markusplatsen för promenader bland Venedigs trånga gränder och magnifika broar. Sista båten till hotellet går strax efter midnatt.
Dessutom tar man sig enkelt med vaporetto (”vattenbuss”) från och till Lido.

Hotellet är designat för att påminna om ett luxyöst Venetsianskt palats och öppnade den 21 juli 1908. Det blev snabbt en destination för de rika och berömda, filmstjärnor och kungligheter.

Berömda gäster som bott på vårt hotell är Winston Churchill, hertingen och hertiginnan av Windsor, Marlene Dietrich, Barbara Hutton, John Steinbeck, Ingrid Bergman och Aga Khan. Vem vet som har bott i just ditt rum?

Dagsprogram

Torsdag 17 maj

Avresa från Arlanda kl. 09.10 och från Landvetter kl. 09.35 med SAS-anslutning till Kastrup.

Från Kastrup avgår SAS direktflyg till Venedig kl. 11.40 och flygtiden är knappt två timmar. Efter ankomst möter kurs- och reseledning och från Marco Polo-flygplatsen i Venedig åker vi specialchartrad båt direkt till Hotel Excelsior i Lido di Venezia. Incheckning vid 16-tiden och kl. 18.00 samlas vi för avfärd med vaporetto till Markusplatsen, varifrån vi promenerar genom gränderna till trakterna av Rialtobron och vår förnämliga restaurang där välkomstmiddagen serveras.

Fredag 18 maj

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet hänger de som vill med på en guidad promenad där vi stannar för lunch (självkostnadspris, men vi förbokar platser på restaurang) och sedan gör en orienterande promenad genom gyttret av gränder, förbi storslagna torg, ger tips om hur man bäst bokar en gondolfärd och annat som kan vara till nytta under vistelse i La Serenissima.

Den konstintresserade missar inte Peggy Guggenheim Collection (öppet alla dagar 10–18 utom tisdagar) och Galleria dell’ Accademia med verk av renässansmästarna Tintoretto, Tizian och Veronese.

Vi inleder och avslutar med vaporettofärd från och till Lido.

Lördag 19 maj

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet hänger de som vill med till den del av Venedig som från början av 1500-talet och fram till republikens upplösning 1797 var det judiska ghettot. Här hittar vi en trevlig restaurang för lunch och gör sedan en promenad genom den säregna stadsdelen.

Söndag 20 maj

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 17.00–19.00

Under kursuppehållet kan de som vill följa med till ”glasbruksön” Murano för lunch och glasbruksbesök. Båtfärden dit tar en knapp halvtimme. Sedan slutet av 1200-talet har glasblåsarna verkat på Murano och vi besöker Vetreria Artistica Colleoni och ser hur glasmästaren blåser och skulpterar enligt traditionella venetianska glashantverksmetoder.

Måndag 21 maj

Ledig förmiddag och kl. 12.00 avgår specialchartrad båt direkt till flygplatsen.
Avgång med SAS till Kastrup kl. 14.20, och därifrån vidare med anslutningar till Arlanda (ankomst kl. 18.20) resp. Landvetter (ankomst kl. 18.05).

Allmän info

Kursavgift

Kursavgiften inkluderar kursmaterial och kaffepaus. Mervärdesskatt tillkommer.

Deltagarantal

Antalet deltagare är begränsat. Antagning sker i den ordning anmälan och betalning kommer in till Limhamnsgruppen.

Anmälan

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 16 mars 2018 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726.

Avbokning

Klicka här för att se gällande avbokningsregler.

Betalning

Faktura på kursavgift sänds från Limhamnsgruppen AB.
Betalning sker till bankgiro 5903-0726.

Slutbetalning ska ske senast 16 april 2018.

 

Med förbehåll för force majeure.

Grundpris (del i dubbelrum, frukost, flygkostnad)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare 14 850
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär 22 280
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär) 7 420
Tillägg (SEK)
Enkelrum7 430
Obligatoriskt avbeställningsskydd 1 275
Välkomstmiddag890
Flygtillägg från Stockholm och Göteborg880