• Hotel Barrière le Normandy, Deauville, Normandie, Frankrike
 • 18 900 kr
 • 18 timmar

Påföljdsbestämning

Följ med oss på ett utvecklande och fördjupande seminarium kring påföljdsbestämning, under en långweekend i Deauville i Normandie, Frankrikes nordliga riviera.

F.d. justitierådet Martin Borgeke och advokat Magnus Lundh tar upp frågor om påföljdbestämningens systematik och behandlar de olika omständigheter som ska påverka straffmätningen och påföljdsvalet.

Vi djupdyker i centrala systemfrågor, bl.a. betydelsen av brottets art, inverkan av tidigare brottslighet och de regler som innebär att avsteg ska göras från brottets svårhet när påföljd bestäms. Vidare fördjupar vi oss i billighetsskälen, ungdomsreduktionen och ungdomspåföljderna samt i den centrala frågan om valet mellan fängelse, villkorlig dom och skyddstillsyn. Också möjligheterna att tillämpa samhällstjänst samt fängelse enligt 28 kap. 3 § BrB kommer att diskuteras. Särskild uppmärksamhet kommer att riktas mot reglerna i 34 kap. brottsbalken. Mer om kursinnehållet kan du läsa på nästa sida eller på vår webbplats.
Seminariet sker i form av arbete i mindre grupper där vi går igenom specifika fall och sedan diskuterar dessa i storgrupp. Erfarenheten har visat att ett sådant upplägg ger mest utbyte för deltagarna.

Välkomna till en stimulerande kursmiljö par excellence i Deauville, ”Drottningen av Normandie”, på den vackra Calvadoskusten vid Engelska kanalen! Calvados associerar till traktens berömda äppelbrännvin som fått sitt namn av det département (län) – som i sin tur är en del av regionen Normandie. En fashionabel destination med sin inbjudande strandpromenad, eleganta arkitektur, hästkapplöpningsbana och sina lyxbutiker.

Kursledare

Justiteråd Martin Borgeke

Martin Borgeke är jur. dr h.c. (Uppsala) och har tidigare varit hovrättslagman i Hovrätten över Skåne och Blekinge och justitieråd i Högsta domstolen. Martin Borgekes specialitet är straffrätt och straffprocessrätt. Han har en omfattande erfarenhet av undervisning av både domare, advokater och åklagare. Han har deltagit i flera statliga utredningar på straffrättens område och är författare till böckerna Att bestämma påföljd för brott (3 uppl. 2016 tillsammans med Mari Heidenborg) och Studier rörande påföljdpraxis m.m. (7e-uppl. 2018 tillsammans med andra). Martin Borgeke har också publicerat ett flertal uppsatser i bl.a. SvJT och JT.

Advokat Magnus Lundh

Magnus Lundh har mångårig erfarenhet som försvarare. Han blev ledamot av advokatsamfundet 1987. Magnus har ingått i styrelsen för Södra avdelningen av Sveriges Advokatsamfund. Sedan 1994 har han varit kursledare för kurser i brottmål både i advokatsamfundets och i Limhamnsgruppens regi. Dessutom har han medverkat i kursverksamhet för domare.

Kursbeskrivning

Kursen är ett seminarium kring påföljdsbestämning. Den tar upp frågor om straffvärde och om de andra typer av omständigheter som ska påverka straffmätningen samt vad som gäller beträffande påföljdsvalet.

Centrala systemfrågor behandlas, bl.a. betydelsen av brottets art och inverkan av tidigare brottslighet samt av de olika regler som innebär att avsteg ska göras från brottets svårhet när påföljd bestäms. Fördjupning kommer att ske i fråga om billighetsskälen, ungdomsreduktionen och ungdoms-påföljderna samt beträffande den centrala frågan om valet mellan fängelse, villkorlig dom och skyddstillsyn. Också möjligheterna att tillämpa samhällstjänst samt fängelse enligt 28 kap. 3 § BrB kommer att diskuteras. Särskild uppmärksamhet kommer att riktas mot reglerna i 34 kap. brottsbalken.

I ett speciellt avsnitt kommer frågor kring överklagande av lägre rätts dom att tas upp. Här kommer bl.a. förutsättningarna för prövningstillstånd i HD att gås igenom liksom hur processen går till i HD. Vi kommer att diskutera hur överklaganden till HD bör utformas för att chanserna till prövningstillstånd ska bli så stora som möjligt. I särskilda utvikningar kommer det att diskuteras hur försvararens uppgifter kan utföras på bästa möjliga sätt. Det kan röra vad man bör tänka på när man förbereder en sakframställning och vilket material som bör hämtas in, frågor om bevisbörda och beviskrav samt relationen till klienten.

Seminariet sker i form av arbete i mindre grupper med specifika fall och genomgångar och diskussioner i storgrupp. Erfarenheten har visat att ingen annan kursform ger lika stort utbyte för deltagarna.

Kursprogram

Kursdag 1

 • Översiktlig genomgång av påföljdssystemets struktur
 • Allmän diskussion kring innebörden av försvararuppdraget
 • Lösning av praktikfall i grupp

Kursdag 2

 • Redovisning av praktikfall. Diskussion och fördjupning
 • Lösning av praktikfall i grupp

Kursdag 3

 • Redovisning av praktikfall. Diskussion och fördjupning
 • Överklagandefrågor och processen i HD
 • Frågestund

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Deauville och Normandie

Researrangör är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Välkomna till en stimulerande kursmiljö par excellence på nordfranska rivieran i Deauville, ”Drottningen av Normandie”, på den vackra Calvadoskusten vid Engelska Kanalen. Calvados associerar till traktens berömda äppelbrännvin som fått sitt namn av det département (län) – som i sin tur är en del av regionen Normandie – där Deauville är beläget.

Välkända badorter som Honfleur, Cabourg, tvillingorterna Deauville och Trouville ligger på rad, fast Deauville sticker ut som elegansens högborg och som en av Frankrikes mest anrika tummelplatser. Under tiden kring förra sekelskiftet, La Belle Epoque, utvecklades Deauville till förlustelseort åt överklassen i Paris och håller stilen än idag som fashionabel destination med sin inbjudande strandpromenad, eleganta arkitektur, hästkapplöpningsbana och sina lyxbutiker. (Här öppnade Coco Chanel sin allra första butik år 1913.)

Under senare delen av 1800-talet fann de franska impressionisterna en outtömlig inspirationskälla i det magiska ljuset på den normandiska blomsterkusten och här skrev Marcel Proust sin väldiga romansvit På spaning efter den tid som flytt. Nuförtiden lockar den årliga filmfestivalen, Festival du Cinema Americain, tillsammans med ett flertal andra evenemang en företrädesvis välbärgad publik till den prestigefyllda normandiska badorten, och under några dagar i maj lockar Limhamnsgruppen till en givande kurssejour. Mellan kurspassen laddas batterierna med angenäma gastronomiska upplevelser på ortens gemytliga restauranger och inte minst under våra utflykter till invasionsstränderna, Bayeuxtapeten och i det omgivande vackra landskapet där vi avnjuter calvados- och ostprovning.

Kurshotell

Hotel Barrière le Normandy *****

Ett klassiskt lyxhotell med anor från La Belle Epoque och vittbekant för sin excellenta champagnebar och storslagna Tudorinspirerande arkitektur. På hotellet finns en elegant spaavdelning och en praktfull inomhuspool. Bredvid hotellet ligger kasinot från 1912.

Dagsprogram

Onsdag 15 maj

Avresa på förmiddagen med SAS från Kastrup eller Arlanda direkt till Paris. Deltagare från Landvetter eller övriga flygplatser med SAS-förbindelser erbjuds anslutning till Kastrup eller Arlanda.

Efter ankomster till Charles de Gaulle-flygplatsen vid 13–14-tiden möter kurs- och reseledning med buss för transfer till Deauville, dit det är cirka 20 mil. Ganska omgående gör vi ett stopp för sen lunch norr om Paris och fortsätter därefter mot Normandie. Beräknad ankomst till kurshotellet i Deauville vid 18-tiden. Incheckning för fyra nätter och lite senare på kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på en av Deauvilles stilfulla restauranger.

Torsdag 16 maj

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under dagens kursuppehåll beger vi oss några mil inåt landet för att hänge oss åt normandiska smaker. Normandie är känt för sina många äppelodlingar och sin goda cider, varur äppelbrännvinet Calvados destilleras. Calvados är liksom Cognac och Champagne ursprungsskyddad varubeteckning och i sin tur indelat i tre olika deldistrikt. Här befinner vi oss i centrala delen, Pays d’Auge, där den finaste calvadosen framställs, och gör besök hos Christian Drouin, en av de mest välrenommerade producenterna. fyrarätters lunch i herrgården med vatten, pommeau, vin och kaffe. Guidning av destilleriet inklusive provning av cider, pommeau och calvados (inkl några äldre årgångar). Därefter återvänder vi till Deauville och hinner ta det lugnt ett slag innan kvällspasset vidtar.

Fredag 17 maj

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Tiden mellan dagens kurspass ägnar vi åt invasionskusten och inleder med en halvtimmes bussresa till Bénouville, som har gått till historien som Pegasusbron där de första luftlandsättningarna ägde rum under de ödesmättade gryningstimmarna i inledningen av D-dagen 6 juni 1944. Här väntar lunch på legendariska Café Gondrée, vars dåvarande ägare hjälpte de första engelsmännen att säkra Pegasusbron. Efter lunch fortsätter vi längs några av invasionsstränderna till Arromanches och dess berömda Musée du Débarquement. Här finns även rester av de s.k. ”mullbärshamnarna” till beskådande – prefabricerade kajer och landbryggor som sattes ihop under invasionen och hade kapacitet att ilandsätta mängder av soldater, fordon och förnödenheter.

Lördag 18 maj

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under eftermiddagens kursuppehåll erbjuder vi utflykt till Bayeux, en timmes bussresa bort. Efter ankomst inleder vi med lunch på trevlig restaurang och beser sedan den mäktiga ”Bayeuxtapeten”, en 70 m lång broderad linneremsa som i 72 olika bilder beskriver slaget vid Hastings år 1066 och hur Vilhelm Erövraren efter den normandiska invasionen blev kung av England.

Söndag 19 maj

Ledig tid fram till bussavfärd kl. 14.00 och för hemvändande sker busstransfer till Charles de Gaulle-flygplatsen varifrån flyg till Arlanda, Kastrup och Landvetter avgår vid 19-tiden.

Kursavgift

Kursavgiften är 18 900 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass med SAS
 • Fyra nätter med frukost på Le Normandy
 • Flygplatstransfers
 • Skatter och avgifter, förutom flygskatt
 • Reseledare från First Class Travel i Höllviken

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare13 420
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär19 360
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)7 480
Tillägg och utflykter
Enkelrum5 940
Flygskatter (kan komma att ändras)1 430
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 200
Välkomstmiddag1 090
Besök på Christian Drouin Calvados, inkl. lunch med drycker och provning960
Utflykt till invasionskusten, Musée du Débarquement, inkl. lunch670
Utflykt till Bayeux med luch730

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Se även kompletterande resevillkor för de resor som First Class Travel i Höllviken AB arrangerar för Limhamnsgruppen AB, Villkor för resor. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 14 december 2018 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 1 februari 2019.

Obs! Resebyrån vill ha en kopia av varje resenärs pass. Skanna in (eller fotografera av) det och skicka det till info@limhamnsgruppen.se.

Med förbehåll för force majeure.