• Hvar, Kroatien
 • 18 900 kr
 • 18 timmar

Komplicerade frågor inom aktiebolagsrätten – en fördjupning

 

Fördjupa dina kunskaper i några av aktiebolagsrättens mest komplicerade frågor under en långhelg i kroatiska idyllen Hvar. Två av Sveriges mest framstående experter inom området, advokat Carl Svernlöv och universitetslektor Anders Lagerstedt, lotsar oss genom den gällande rätten på området.

Vi bor en långweekend på ön Hvar i Adriatiska havet, en bit sydväst om Split längs den dalmatiska kusten. Hvar tillhör ett av de mest solsäkra resmålen i Kroatien. Största orten ligger vid kusten i sydväst och har samma namn som ön. Stans venetianska arv är högst påtagligt, som exempelvis vid det centralt belägna Sankt Stefanstorget, eller ”piazzan” som lokalbefolkningen helt enkelt kallar platsen. Utöver butiker och restauranger ligger här flera av Hvars tongivande medeltida byggnader, såsom katedralen, teatern och stadsloggian. I stans mysiga gränder hittar man också restauranger, caféer och små butiker, och i den centralt belägna hamnen samsas lokala fiskebåtar med pampiga lyxjakter.

Vi tar avstamp i en grundlig genomgång av relevanta lagstadganden och från den rika praxis som kommit på senare år från Högsta domstolen och hovrätterna, och behandlar en rad konkreta fall med tonvikt på praktiska moment. Ett särskilt fokus kommer att riktas mot vissa mer komplicerade frågor gällande bolagets organisation (behörighet och befogenhet), kapitalskyddsbestämmelser (förbjudna lån m.m., och i synnerhet frågor om formenliga och formlösa värdeöverföringar) och frågor om personligt ansvar.

 

Tider och innehåll

Kursdag 1 – Bolagets organisation – en fördjupning
08.30–12.30 och 18.00–20.00

Den första dagen behandlar vi centrala frågor inom aktiebolagets organisation och förhållandet mellan de olika bolagsorganen.

 • Vad händer om styrelseordföranden underlåter att kalla vissa ledamöter till styrelsemötet?
 • Vad innebär s.k. legala befogenhetsregler?
 • Om alla styrelseledamöter utom en avgår, kan den siste ledamoten kalla till en stämma för att välja nya styrelseledamöter?
 • Bolagsstämman – några särskilda frågor
 • Jävs och majoritetsfrågor på stämmor och inom styrelsen
 • Behörighet och befogenhetsfrågor
 • Fördelning uppgifter och ansvar mellan styrelse och VD
 • Koncernchefens ställning
 • Protokoll.

Kursdag 2 – Värdeöverföringar och förbjudna lån
08.30–12.30 och 18.00–20.00

Den andra dagen kommer vi att behandla svåra frågor inom värdeöverföringar och förbjudna lån, områden som är förknippade med skarpa sanktioner.

 • Vilka redogörelser inför en utdelning kan styrelsen strunta i med samtliga aktieägares samtycke?
 • Under vilka omständigheter bör man avråda från formlösa värdeöverföringar?
 • Hur påverkar de nya reglerna om resolution aktiebolagens kapitalskyddsbestämmelser?
 • Under vilka omständigheter får ett svenskt bolag låna ut pengar till andra bolag inom samma internationella företagsgrupp med ett utomeuropeiskt ”moderföretag” i toppen?
 • Hur kan man använda dispensinstitutet för att uppnå större säkerhet vad avser bedömningen av det kommersiella låneundantaget?
 • Hur länge måste man vänta innan målbolagets medel kan användas till att betala av förvärvsfinansiering?

Med utgångspunkt i lagtext och rättspraxis från HD och hovrätterna kommer vi bl.a. att beröra:

 • Formbundna och formlösa värdeöverföringar
 • Är förtäckta värdeöverföringar förbjudna?
 • Förvärvslåneförbudet — några praktiska aspekter
 • Det kommersiella låneundantaget – räcker det med en marknadsmässig ränta?
 • Koncernlåneundantaget i förhållande till utländska ”moderbolag”
 • Sanktioner för olovliga värdeöverföringar och förbjudna lån.

Kursdag 3 – Personligt ansvar i aktiebolaget
08.30–12.30 och 18.00–20.00

Fördjupningsavsnitt om det aktiebolagsrättsliga skadeståndsansvaret, tvångslikvidationsansvaret och andra ansvarsgrunder. Ämnen som behandlas är t.ex.

 • Den aktiebolagsrättsliga skadeståndsrättens utveckling under 2000-talet
 • Ansvarsfördelningen mellan bolagsorganen
 • Ansvarsfrihet – några särskilda frågor
 • Ansvarsgenombrott
 • Tvångslikvidationsansvar i ljuset av HD:s rättspraxis
 • Skattebetalningsansvar.

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Kursledare

Advokat Carl Svernlöv

Carl Svernlöv är partner i den globala advokatbyrån Baker & McKenzie och adjungerad professor i associationsrätt vid Uppsala Universitet. Han är en av de ledande experterna inom aktiebolagsrätt i Sverige, och har arbetat med internationella företagsöverlåtelser i över 25 år och är även member of the New York Bar. Carl har författat 12 böcker och över 150 artiklar om svensk och internationell affärsjuridik. Han är också en uppskattad talare och undervisar ofta i dessa ämnen. Se vidare http://www.bakermckenzie.com/CarlSvernlov/

Universitetslektor Anders Lagerstedt

Anders Lagerstedt är universitetslektor och specialiserad på associationsrätt, i vilket han undervisar vid Stockholms och Örebros universitet. Sedan lång tid tillbaka arbetar Anders även med vidareutbildning och rådgivning inom associationsrätt för bl.a. advokater, revisorer och bolagsjurister. Anders är mycket uppskattad för sin pedagogiska förmåga och kunskap i ämnet. Han har också skrivit ett flertal böcker i associationsrätt.

Hvar, Kroatien

Researrangör är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Det är inte lätt att välja en favorit i Kroatiens underbara övärld, men ön Hvar är nog ändå vinnaren tack vare sitt soliga klimat samt varierande utbud av pittoreska städer, små fiskebyar, vingårdar och härliga badvikar. Hvar ligger i Adriatiska havet en bit sydväst om Split längs den dalmatiska kusten. Det bor ca 12 000 bofasta människor på ön och den är en av de mest solsäkra i Kroatien. Ön har ingen flygplats, men man tar sig enkelt dit med båt från Split. Största orten ligger vid kusten i sydväst och den har samma namn som ön, dvs Hvar. Stans venetianska arv är högst påtagligt, som exempelvis vid det centralt belägna Sankt Stefanstorget, eller ”piazzan” som lokalbefolkningen helt enkelt kallar platsen. Utöver butiker och restauranger ligger här flera av Hvars tongivande medeltida byggnader, såsom katedralen, teatern och stadsloggian. I stans mysiga gränder hittar man också restauranger, caféer och småbutiker, och i den centralt belägna hamnen samsas lokala fiskebåtar med pampiga lyxjakter. En kort båttur sydväst om staden hittar man de förtjusande Paklaniöarna, som även de erbjuder vackra vyer och fantastiska badvikar i kristallklart vatten. Italienarna har inte bara satt sin prägel på arkitekturen, utan också på den regionala maten och drycken. Till delikatesserna hör färsk fisk av olika slag, skaldjur, lufttorkad skinka, ost och lokalt tillverkad olivolja. Druvor har sedan urminnes tider odlats på ön. Den lokala druvsorten Plavac mali (Den lilla blå) är mycket populär på ön Hvar och den ger smakrika viner. Typiskt för ön är också det inhemska dessertvinet Prošek som inte bör missas vid ett restaurangbesök. Annars är nog lavendel den mest kända naturprodukten som förknippas med Hvar. Lavendel säljs överallt, antingen torkad i påsar eller som essens i små flaskor.

 

Kurshotell

Amfora Hvar Grand Beach Resort (****)

På hotellet finns ett tjusigt poolområde. Runt poolen finns flera sittplatser där man kan njuta av lunch, läsa en bok eller ta en drink. Nere vid havet hittar man hotellets Beach Club, där man kan hyra solstolar, ta en drink eller beställa massage. Shopping och restauranger finns i orten Hvars centrum, en kort promenad från hotellet. https://www.suncanihvar.com/amfora-hvar-grand-beach-resort.html

Dagsprogram

Onsdag 19 september

Avresa med SAS på morgonen från Landvetter (via Kastrup) och från Arlanda (direkt till Split). Framåt lunchtid avgår flyget från Kastrup till Split. Flygtiden från Kastrup och Arlanda är ca 2 tim 45 min.

Vid ankomst tar chartrade båtar oss direkt från flygplatsen i Split till hotellet i Hvar. Båtfärden tar ca en timme. Efter incheckningen på hotellet står resten av eftermiddagen till eget förfogande med möjlighet till bad, eller till exempel att promenera in till centrala Hvar för att ta en fika på någon av stadens trevliga caféer och njuta av folklivet.

På kvällen åker vi iväg till en restaurang med fantastisk utsikt över stan, för att där avnjuta en välkomstmiddag.

Pris per person inkl. dryck SEK 850.

Torsdag 20 september

Under dagens kursuppehåll börjar vi med att äta en gemensam lunch innan vi beger oss iväg till en vinprovning hos en vinproducent i en av de närbelägna byarna.

Vi provar tre olika sorters vin, plus dessertvinet Prošek och en grappa. Tillverkningen av det söta Prošek-vinet görs med den så kallade Passito-metoden: efter skörden låter man druvorna torka på speciella mattor varvid den söta druvsaften koncentreras innan jäsningen startar. Metoden har sitt ursprung i Veneto i nordöstra Italien.

Pris per person SEK 995 inkl. lunch, transporter och vinprovning.

Fredag 21 september

Vid kursuppehållet gör vi en båttur. Utanför Hvar ligger 16 stycken små öar, Pakleniöarna, som enligt en gammal legend ska ha tillkommit som ett resultat av en hemlig kärleksaffär mellan havsguden Poseidon och en sjönymf. Ombord på båten serveras en enklare lunch och efter det gör vi strandhugg med badmöjligheter i någon av de vackra vikarna. Att åka till Hvar utan att besöka Pakleniöarna, är lite grann som att hoppa över Eiffeltornet när man är i Paris.

Ibland kallas öarna för Helvetesöarna eftersom pakleni betyder helvetisk. Men faktum är att namnet har med ett helt annat ord att göra, nämligen paklina, som betyder tjära. För ute på öarna utvann man i äldre tider grankåda som torrdestillerades till tjära för att användas till att täta båtskrov med.

Pris per person SEK 700 inkl. båtresa och lunch.

Lördag 22 september

Inget organiserat program under dagens kursuppehåll, men vi står gärna till tjänst med tips på aktiviteter.

På kvällen blir det avskedsmiddag med lokal mat och dryck på en av Hvars mysiga restauranger i närheten av hamnen.

Pris avskedsmiddag inkl dryck per person SEK 650.

Söndag 23 september

Vid 8-tiden på morgonen går vår båttransfer tillbaka till Splits flygplats. Flyget avgår kl 10.20 till Köpenhamn och Göteborg, samt kl 10.50 till Stockholm.

Kursavgift

Kursavgiften är 18 900 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass från Arlanda/Landvetter/Kastrup till Split, tur och retur, med SAS
 • Dagens flygskatter
 • Flygplatstransfers med chartrad snabbåt mellan flygplatsen i Split och hotellet i Hvar
 • Fyra nätter med frukost i dubbelrum på Amfora Hvar Grand Beach Resort i Hvar
 • Lokala skatter och avgifter
 • Reseledare från First Class Travel, som är teknisk researrangör.

 Reskostnader

Grundpris (del i dubbelrum, frukost)
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare12 400
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär15 900
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)8 900
Tillägg och utflykter
Enkelrum3 500
Välkomstmiddag inkl. dryck850
Lunch och vinprovning995
Lunch och båttur Pakleniöarna700
Avskedsmiddag inkl. dryck650
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 275

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Se även kompletterande resevillkor för de resor som First Class Travel i Höllviken AB arrangerar för Limhamnsgruppen AB, Villkor för resor. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 20 mars 2018 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 15 juni 2018.

Med förbehåll för force majeure.