Fortsättningskurs för försvarare – brottmålsprocessen ur ett praktiskt perspektiv

Datum
Omfattning
18 timmar
Plats
Yasuragi Hasseludden, Saltsjö-Boo
Kursavgift
17 950 kronor

 

Praktisk hantering av i stort sett samtliga moment i brottmålsprocessen. Vi kommer särskilt att fördjupa oss i häktning, förhörsteknik, egna utredningar och hovrättsprocessen.

En fördjupningskurs som riktar sig till dig som gått Grundkurs för försvarare eller motsvarande kurs och vill fortsätta att utveckla dina färdigheter. Även för dig som är lite mer erfaren och vill uppdatera dina kunskaper.

Vi går igenom strategier för hur försvararuppdraget ska utföras och därmed utveckla deltagarnas förmåga att genom ordning, noggrannhet, engagemang samt initiativrikedom tillvarata klientens intressen på bästa sätt.

Advokaterna Johan Eriksson och Lars Kruse samt hovrättslagman Hjalmar Forsberg delar med sig av sina samlade erfarenheter.

 

 

Tider och innehåll

Dag 1, 10.00–18.00, lunch 12.30–13.30

 • Presentation m.m.
 • Gärningsbeskrivningens betydelse.
 • Formulerande av inställning.
 • Häktningsförhandlingen.
 • När ska man överklaga häktningsbeslut och hur får man ändring i hovrätten?

På kvällen arrangeras gemensam Japansk middag för övernattande gäster.

Dag 2, 09.00–18.00, lunch 12.00–13.00

 • Egna utredningar – kan man göra det?
 • Förhörsteknik avseende samtliga förhör under huvudförhandlingen.
 • Hur påverkas rätten av förhören?
 • Hur ska försvararen uppträda i rätten?
 • Plädering.
 • Utformande av kostnadsräkningar.

På kvällen arrangeras gemensam Teppanyakimiddag för övernattande gäster.

Dag 3, 09.00–12.00, lunch 12.00

 • Hovrättsprocessen.
 • När får man hålla tilläggsförhör m.m.?
 • Ny bevisning?
 • Överklagandets utformning.
 • Frågestund.

Lunch serveras för de som önskar (ingår i kursavgiften).

Förbehåll för ändringar i programmet.

Kursledare

Advokat Johan Eriksson

Johan Eriksson – Försvarsadvokaterna, Stockholm – en av våra mest erfarna och kända brottmålsadvokater som försvarat i många uppmärksammade och svåra mål.

Följ Johan Eriksson

Advokat Lars Kruse

Lars Kruse – erfaren processadvokat som under ca 25 års tid i huvudsak ägnat sig åt processer i domstol och skiljenämnd. Numera arbetar han uteslutande med brottmål och har i detta arbete verkat som försvarare i en rad uppmärksammade mål. Så sent som 2015 försvarade han en 14-åring som stod åtalad för mord.

Hovrättslagman Hjalmar Forsberg

Hjalmar Forsberg är sedan 2011 lagman i Hovrätten för Västra Sverige. Han har många års gedigen erfarenhet av att döma brottmål, bl.a. som chefsrådman i Stockholms tingsrätt. Han har undervisat i processrätt och straffrätt på Stockholms universitet, Åklagarmyndigheten, Advokatsamfundet och Domstolsakademin.

Allmän info

Kursavgift

Kursavgiften inkluderar kursmaterial, lunch, för- och eftermiddagskaffe. Mervärdesskatt tillkommer.

Middag fredag och lördag kväll

Gemensam middag ingår både under fredag och lördagskvällen för övernattande gäster. På fredagskvällen serveras en 4 rätters japaninspirerad middag i restaurang Tokyo. Under lördagskvällen erbjuds det Teppanyaki stekbordsmiddag. Till båda middagarna finns det vegetariska alternativ om man så önskar.  Dryck ingår ej. Möjlighet ges även för icke övernattande gäster att delta på middagarna (kontakta oss på Limhamnsgruppen).

 

2

 

Yasuragi Spa

1

 

Det finns en mängd olika aktiviteter på Yasuragi. Bor man på kurshotellet under kursvistelsen kan man nyttja Yasuragis japanska bad utan kostnad. Då ingår även yukata (badrock), badtofflor och badkläder.

Vi  har fått reda på att spaavdelningen på Yasuragi håller på att renoveras och att de är försenade med detta. Jag blev lovad att man skulle vara klar i god tid till vår kurs men nu blir det inte av förrän i januari 2018.

Även om det är kursen som är viktigast så är det kanske lite trist att spaavdelningen inte är öppen.

Jag tycker att miljön är trevlig och att sammanhållningen är god i gruppen när vi bor en bit ut från stan så jag har valt att vara kvar på Yasuragi. Naturligtvis ska vi inte betala för spavistelsen (för de som bor över) och vi drar av 774:- ex. moms på övernattningen och eftersom deras Teppanyakirestaurang ligger i samma byggnader så blir vi erbjudna en avsmakningsmeny på sex rätter i stället (ett lite dyrare alternativ).

Vi är som sagt ledsen över att behöva meddela er om att ombyggnation drar ut på tiden. Vi hoppas dock att ni vill komma på kursen ändå och uppleva allt som Yasuragi har att erbjuda i övrigt.

Kursen vet jag att den blir minst lika bra som alltid.

Kursavgift (SEK. På kursavgiften tillkommer moms.)17 950
Tillägg (SEK)
Enkelrum 1–3 december, 2 nätter med två middagar3 102
Enkelrum 2–3 december, 1 natt med en middag1 551
Enkelrum 30 november–3 december, 3 nätter med middagar4 653

Med förbehåll för force majeure.