• Hotel Continental Sorrento, Sorrento, Amalfikusten, Italien
 • 19 500 kr
 • 30 timmar

Försvararrollens ABC

Följ med Limhamnsgruppen till Sorrento i Italien för en veckas gnuggning i försvararrollens ABC!

Advokaterna Johan Eriksson och Lars Kruse ger dig som just är på väg att ta dig an dina första försvararuppdrag, kanske redan haft några uppdrag eller hållit på några år, utveckling och fördjupning av dina försvararkunskaper. I en inspirerande och utmanande miljö, bland kollegor, och med två av landets främsta brottmålsadvokater som kursledare.

Vi går igenom allt från det inledande klientbesöket på kontoret till mötet i arrestlokalen och på häktet via polisförhören, delgivning av förundersökningen, förberedelsefasen, in i huvudförhandlingen, genom korsförhöret, pläderingen och fram till frikännande dom.

Allt på en nivå som passar advokater med mindre eller ny erfarenhet som försvarare. En praktiskt inriktad kursvecka, med inslag av gruppövningar för att höja verklighetsgraden och pulsen på deltagarna.

Möt våren i sydvästra Italien, under en lärorik kursvecka i ljuvliga Sorrento! Intressanta kursdagar varvas med utflykter och vandringar i ett av Italiens vackraste landskap. Sorrento, en av Italiens mest namnkunniga destinationer, är en åretruntdestination med subtropiskt mikroklimat där det omgivande kulturlandskapet med sina karaktäristiska citrus- och olivodlingar ståtar med grönska året om. Temperaturen i april brukar ligga runt 15–20 grader och Sorrento visar sig från sin bästa sida på vårkanten, innan de stora turisthorderna strömmar till. Flanera i de smala gränderna, mellan de vackra byggnaderna, i staden på Sorrentohalvöns klippiga kust längs Neapelbukten.

Vårt kurshotell, anrika Continental, ligger mitt i gamla stan med närhet till ett stort utbud av restauranger och tavernor.

Kursledare

Advokat Johan Eriksson

Johan Eriksson (Försvarsadvokaterna, Stockholm) är en av Sveriges mest erfarna och kända brottmålsadvokater som försvarat i många uppmärksammade och svåra mål. Johan Eriksson är författare till Handbok för försvarare, en bok utgiven av Limhamnsgruppen 2018.

Följ Johan Eriksson på Facebook!

Advokat Lars Kruse

Advokat Lars Kruse har arbetat processinriktat som advokat sedan 1989. Han arbetar sedan många år uteslutande med brottmål och har varit försvarare i många uppmärksammade brottmål. Han är också en van föreläsare.

Kursbeskrivning

Har du funderat på att ta dig an dina första försvararuppdrag, redan haft uppdrag eller hållit på några år men känner att du vill fördjupa dina kunskaper? Följ då med oss till Sorrento i Italien för en 30-timmars gnuggning i försvararrollens ABC.

Vi vägleder dig från det inledande klientbesöket på kontoret, i arrestlokalen och på häktet via polisförhören, delgivning av förundersökningen, förberedelsefasen, in i huvudförhandlingen, genom korsförhöret, pläderingen och fram till frikännande dom.

Kursen hålls på en nivå som passar alla advokater med mindre eller ny erfarenhet som försvarare. Kursen är i allt väsentligt praktiskt inriktad med inslag av gruppövningar för att höja verklighetsgraden och pulsen på deltagarna.

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

Kursprogram

Kursdag 1

 • Mottagande av uppdraget
 • Checklistor vid mottagandet
 • Det inledande klientbesöket
 • Vad att tänka på om klienten är frihetsberövad?
 • Bildandet av försvarsallians med klienten
 • Delgivning av misstanken
 • Polisförhöret som kommunikationssituation

Kursdag 2

 • Formerande av inställningen till misstanken – vilken är den arbetshypotes du ska forma försvaret efter?
 • Häktningsförhandlingen
 • Arbetet under förundersökningen
 • Delgivning av förundersökningen
 • Egen bevisning?

Kursdag 3

 • Åklagarens stämningsansökan – hur angriper jag denna?
 • Förberedelserna inför huvudförhandlingen
 • Processtaktiska överväganden

Kursdag 4

 • Huvudförhandlingen
 • Egen sakframställning
 • Huvudförhör
 • Mot- eller korsförhöret
 • Återförhöret

Kursdag 5

 • Förhöret – fortsättning
 • Pläderingen – en lustfylld upplevelse för lyssnaren
 • Presentationstekniker
 • Avslutning och frågestund

Rätt till ändringar i programmet förbehålles.

 

Sorrento och Amalfikusten

Researrangör är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Möt våren i södra Italien under en härlig kursvecka i ljuvliga Sorrento! Angenäma kursdagar varvas med utflykter och vandringar i ett av Italiens allra vackraste områden. Sorrento, en av Italiens mest namnkunniga destinationer, är en åretruntdestination med subtropiskt mikroklimat där det omgivande kulturlandskapet med sina karaktäristiska citrus- och olivodlingar ståtar med grönska året om.

Temperaturen i april brukar ligga runt 15–20 grader och Sorrento visar sig från sin bästa sida på vårkanten innan de stora turisthorderna strömmar till.

Njut av Sorrentos smala gränder och eleganta byggnader och dess läge på Sorrentohalvöns klippiga kust med vidunderlig utsikt över Neapelbukten.

Vårt kurshotell, anrika Continental, ligger mitt i gamla stan med närhet till ett stort utbud av restauranger och tavernor.

Nära också till Amalfikusten, Vesuvius, Neapel och Pompeji dit man enkelt tar sig på egen hand eller genom att följa med på de utflykter vi arrangerar då vi bl.a. vandrar längs Italiens finaste vandringsleder.

Vi flyger med SAS till och från Rom och tar oss med egen transferbuss därifrån via Neapel till Sorrento.

Kurshotell

Hotel Continental Sorrento****

Anrikt hotell med bästa tänkbara läge i centrala Sorrento och fin utsikt. Alla rum har balkong, terrass, och rum med havsutsikt erbjuds mot tillägg. Se bild på första sidan.

www.continentalsorrento.com

Dagsprogram

Torsdag 28 mars

Direktflyg med SAS till Rom avgår från Kastrup 10.00 och från Arlanda 08.30. Anslutning från Landvetter eller andra orter med SAS-trafik möjlig. Ankomster till Rom vid lunchtid där kurs- och reseledning möter upp med transferbuss. Till Sorrento är det 25 mil så vi gör uppehåll för lunch längs vägen. Efter att ha passerat Neapel kör vi ut på den vackra Sorrentohalvön och beräknas anlända till kurshotellet Continental i centrala Sorrento vid 18-tiden.
Incheckning för sju nätter och lite senare på kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på en härlig restaurang i Sorrento.

Fredag 29 mars

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet på eftermiddagen bjuder vi på en orienterande rundtur till fots och med buss i Sorrento och dess omgivningar. Lunch till självkostnadspris. Bussen tar oss till utsiktsplatsen Monte San Costanzo varifrån panoramat över Neapelbukten, Capri och Vesuvius är bedårande. De som vill hänger med på en tvåtimmes vandring till Punta Campanella som är beläget på den yttersta spetsen av halvön.

Lördag 30 mars

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under eftermiddagens kursuppehåll beger vi oss med buss ett stycke bort till Amalfikustsidan med utsikt över Galliöarna, de mytomspunna Sirenernas hemvist, och inleder med lunch på en lantlig restaurang. Sedan följer vi en naturstig genom olivlundar och citrusodlingar innan det blir dags att möta bussen för återfärd till Sorrento och kvällspasset.

Söndag 31 mars

Kursdag 3, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en bussutflykt till Vesuvius, den 1 277 meter höga vulkanen. Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv. Senaste utbrottet var 1944. På cirka 1 000 meters höjd kliver vi av bussen och vandrar upp till kraterkanten. Utflykten inleds med lunch på en trevlig vingård på Vesuvius sluttningar, där vi även får provsmaka det lokala vinet ”Lacryma Christi” (Kristi tårar).

Måndag 1 april

Ledig dag

Vi erbjuder en utflykt längs Amalfikusten med vandring längs ”Gudarnas stig”.

Inledningsvis åker vi buss längs den fantastiska Amalfikusten och tar oss till byn Bomerano. Här börjar den världsberömda vandringsleden som i sin helhet tar 4–5 timmar att avverka. Man kan dock göra kortare variant och ta sig ner till någon av byarna för busstransport tillbaka till Sorrento om man inte vill gå hela sträckan. Dagsbiljett till det lokala busslinjenätet ingår i utflyktspriset.

”Gudarnas stig” (Sentiero degli Dei på italienska) är sitt poetiska namn till trots ganska stenig, brant och ojämn, men bjuder på några av Italiens mest undersköna vyer över öar och hav. Efter ett par timmars vandring når vi den lilla byn Nocelle, med bibehållen gammal karaktär, och fortsätter härifrån nedåt på åsnetrappor och genom olivlundar till Positano. Denna osannolikt vackra stad har kommit att utgöra själva sinnebilden för Amalfikusten, där husen klänger sig fast längs bergsväggen och tycks staplade på varandra från havsnivån och ett par hundra meter upp i bergen. Vi återvänder med lokalbuss till Sorrento, så var och en kan avgöra själv när återfärden ska ske.

Tisdag 2 april

Kursdag 4, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet tar vi tåget till Pompeji. Avgång från Sorrento 13.07 och efter en halvtimme är vi framme i den legendariska ruinstaden Pompeji, som ödelades under Vesuvius utbrott år 79. Här väntar lunch följt av en två timmes guidad promenad. Tåget tillbaka avgår från Pompeji avgår 17.13 och är åter i Sorrento 17.47, lagom till kvällspasset.

Onsdag 3 april

Kursdag 5, 08.30–11.30 samt 18.00–20.00

Inget speciellt program, men vi står gärna till förfogande med tips på aktiviteter. Det går till exempel att ta snabbfärja till såväl Capri som Neapel för den som önskar.

Torsdag 4 april

Utcheckning och avresa från Sorrento med buss 07.30 direkt till flygplatsen i Rom och flygavgångar med SAS 12.45 till Arlanda och 13.25 till Kastrup.
Ankomster 16.00 och från Kastrup eller Arlanda vidare med anslutningar till Landvetter och övriga flygplatser.

 

Kursavgift

Kursavgiften är 19 500 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass med SAS
 • Sju nätter med frukost på Continental Sorrento****
 • Flygplatstransfers
 • Introduktionstur i Sorrento
 • Skatter och avgifter, förutom flygskatt
 • Reseledare från First Class Travel i Höllviken

Reskostnader

Grundpris (flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare11 990
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär17 390
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)6 590
Tillägg och utflykter
Enkelrum5 400
Flygskatter (kan komma att ändras)1 430
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 200
Välkomstmiddag980
Utflykt till Sirenernas hemvist, inklusive lunch740
Del i dubbelrum med havsutsikt, tillägg per person2 120
Enkelrumstillägg för rum med havsutsikt, tillägg per rum4 240
Utflykt till Vesuvius med besök vid kratern, inklusive lunch 870
Heldagsutflykt längs Amalfikusten med vandring till Positano, inklusive lunch750
Utflykt till Pompeji, inklusive lunch750

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Se även kompletterande resevillkor för de resor som First Class Travel i Höllviken AB arrangerar för Limhamnsgruppen AB, Villkor för resor. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 16 januari 2019 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 30 januari 2019.

Obs! Resebyrån vill ha en kopia av varje resenärs pass. Skanna in (eller fotografera av) det och skicka det till info@limhamnsgruppen.se.

Med förbehåll för force majeure.