Den nya upphandlingsrätten – ett helhetsgrepp med fördjupning

Datum
Omfattning
18 timmar
Plats
Grand Hotel Excelsior, Valletta, Malta
Kursavgift
18 500 kr

Det här är kursen för dig som vill få ett juridiskt helhetsgrepp om ämnet offentlig upphandling. Kursen ger dig en genomgång och fördjupning i de nya upphandlingslagarna som trädde i kraft i januari 2017. Våra eminenta lärare går igenom ämnet såväl teoretiskt som praktiskt, och behandlar praxis och nyheter samt fördjupning i särskilt problematiska frågor.

Vi är glada att kunna presentera denna kurs med två av Sveriges främsta experter inom ämnet, advokat Catharina Piper och docent Andrea Sundstrand. Med deras långa erfarenhet inom offentlig upphandling kommer det att bli innehållsrika och aktiva kursdagar. De nya lagarna (LOU, LUF samt LUK), har tillfört en rad olika nya bestämmelser, vissa frivilliga och andra obligatoriska. Lärarna kommer, förutom en inledande teoretisk som praktisk genomgång, att fördjupa sig i de största och viktigaste nyheterna/förändringar inom området. Vi fördjupar oss också i de viktigaste frågeställningarna och belyser den praktiska hanteringen kring offentlig upphandling. Det kommer att finnas möjlighet att diskutera olika former av upphandlingsrättsliga frågor under alla tre kursdagar.

Välkommen till tre spännande kursdagar på den underbara ön Malta som tar emot dig med sol och värme samt en intressant historia. Namnet kommer från öns honungsgula kalksten, vilket kan härledas ut grekiskans ”melita” som betyder just honung. Vi bor på det femstjärniga hotellet Grand Hotel Excelsior som ligger idealiskt precis utanför Vallettas stadsmur. Bekvämt nära till restauranger, butiker och kultur. Mellan våra kurspass arrangerar vi gemensamma utflykter för den som vill följa med och ta del av Maltas spännande kultur och historia. Eller så strövar man själv bland Vallettas små gränder och bara njuter.

Tider och innehåll

Dag 1 Torsdag 17 maj

08.30–12.30 samt 18.00–20.00

 • Morgonpasset
  • senaste nyheterna
  • nya LOU – de viktigaste nyheterna
  • nya LUF – de viktigaste nyheterna
  • OSL ur ett upphandlingsrättsligt perspektiv
 • Kvällspasset
  • nya LUK
  • olika former av rättsmedel inom offentlig upphandling (pågående utredning)

Dag 2 Fredag 18 maj

08.30–12.30 samt 18.00–20.00

 • Morgonpasset
  • grundläggande praxis inom svensk offentlig upphandling
   • komplettering
   • utvärdering
   • uppfyllande av olika krav
  • grundläggande praxis från EU-domstolen
  • nyare praxis från EU-domstolen
 • Kvällspasset
  • förhandling vid offentlig upphandling med praktiska exempel

Dag 3 Lördag 19 maj

08.30–12.30 samt 18.00–20.00

 • Morgonpasset
  • miljökrav vid offentlig upphandling
  • sociala krav vid offentlig upphandling
  • särskilt om arbetsrättsliga villkor
  • hur utvecklar vi offentlig upphandling vid t.ex. innovationspartnerskap, förhandlat förfarande etc.
  • olika former av ramavtal och uppdelning av kontrakt
 • Kvällspasset
  • ändring av kontrakt
  • jäv och korruption vid offentlig upphandling

Rätt till ändringar i programmet förbehålles

Kursledare

Docent Andrea Sundstrand

Andrea Sundstrand är Sveriges enda docent med inriktning mot offentlig upphandlingsrätt. Hon är kursföreståndare för specialkurserna i offentlig upphandling vid Juridicum, Stockholms universitet, och handledare för studenter som skriver mastersuppsatser om offentlig upphandling. Andrea undervisar även vid universiteten Georg Washington i Washington, King’s College i London, Stellenbosch i Kapstaden och vid Tartu i Tallin. Hon är dessutom en flitig föreläsare utanför universitetetsvärlden och uttalar sig ofta i medierna i olika upphandlingsfrågor. Andrea är även ledamot av Insynsrådet vid Upphandlingsnyndigheten och ledamot för Transparency International Sweden. Hon har startat och driver Upphandlingsrättslig Tidskrift (UrT), en tidskrift med artiklar av svenska och internationella forskare. Hon har även startat och driver sedan år 2007 det Juridiska nätverket för offentlig upphandling. Andrea arbetade under elva år på den tidigare tillsynsmyndigheten för offentlig upphandling.

Advokat Catharina Piper

Catharina Piper är advokat och arbetar på Advokatfirman Lindahl i Malmö och specialiserad inom upphandlingsrätt. Hon har lång erfarenhet av ämnesområdet såsom, expert och rådgivare och är medförfattare till Lagkommentaren om offentlig upphandling samt Lagkommentaren om försörjningssektorerna. Hon har även publicerat en rad artiklar inom ämnet. Catharina föreläser vid universitet, olika utbildningsinstitut och för myndigheter och leverantörer. Hon sitter även i Region Skånes råd för strategisk upphandling. Catharina har också bakgrund som chefsjurist vid ett av de största anbudsgivande företagen och har arbetat vid Nämnden för offentlig upphandling. Hon företräder så väl upphandlande myndigheter som leverantörer i olika frågor som rör upphandling och därtill upphandlingsrelaterad juridik.

Valletta, Malta

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Välkomna till några innehållsrika kursdagar på den historiska ön Malta. Ön har influerats av fenicier, greker, kartager, romare, araber, korsriddare, sicilianare, fransmän, spanjorer och engelsmän. Många sjöfararnationers leder har korsats här vid Medelhavets yttersta utpost mot Afrika och många har stridit om herraväldet över denna isolerade lilla arkipelag. Förutom den förhistoriska tempelkulturen, äldre än både Stonehenge och Egyptens pyramider, är det främst malteserriddarnas 270 år långa epok som lämnat kulturella avtryck i form av befästningar, barockkyrkor och storslagna palats.

Valletta grundades år 1565 och var sedan malteserordens högsäte fram till slutet av 1700-talet då Napoleon intervenerade och förvisade riddarna. Efter en kort tid av franskt herravälde tog engelsmännen över 1814 och styrde fram till Maltas självständighet 1964. Den maltesiska örepubliken är med sina 316 km² världens nionde minsta nation och består förutom huvudön även av öarna Gozo och Comino samt några mindre obebodda öar. Här bor en knapp halv miljon invånare och vid sidan av maltesiska är engelska officiellt språk. Med öns lokala busslinjenät (Main Bus Terminus ligger alldeles invid hotellet) når man lätt i stort sett alla platser på ön. Avstånden är korta och turtätheten hög.

Bästa månaderna att besöka Malta är april – maj samt oktober – november.

Kurshotellet

Grand Hotel Excelsior (*****)

Vårt hotell är idealiskt beläget precis vid huvudstaden Vallettas stadsmurar, nära till maltesisk kultur och bra restauranger.

För att läsa mer och se bilder från hotellet, klicka på länken http://www.excelsior.com.mt/

Dagsprogram

Onsdag 16 maj

Avresa vid 10-tiden från Arlanda / Landvetter / Kastrup via Frankfurt till Malta. Efter ankomst till Malta kl. 15.55 möter kurs- och reseledning upp. Därefter tar vi oss med busstransfer (8 km) till kurshotellet för incheckning – femstjärniga Grand Hotel Excelsior. På sena eftermiddagen bjuder vi på en orienterande stadspromenad i Valletta och en första bekantskap med öns intressanta historia. Under rundvandringen ser vi bl.a. Grand Masters Palace, varifrån malteserriddarnas stormästare styrde sitt rike och som idag är säte för Maltas parlament och president, samtSt.John´s Co-Cathedral vilken ursprungligen var riddarnas klosterkyrka. Från parken Upper Barakka Gardens har vi utsikt över Vallettas hamn, Grand Harbour. Efter rundvandringen erbjuder vi en välkomstmiddag på en av Vallettas topprestauranger.

Pris person SEK 990 inklusive fyrarättersmeny samt drycker.

Torsdag 17 maj

Under kursuppehållet erbjuder vi en utflykt till Maltas gamla huvudstad, Mdina, grundad av fenicierna redan på 700-talet före vår tid, och belägen i öns ”inland”. Fast vi inleder med lunch och vinprovning på den fina vingården Meridiana Wine Estate, där Maltas bästa viner produceras. Läs här:  http://meridiana.com.mt/

Därefter några minuters vidarefärd till Mdina, som präglas av slingrande, smala gränder och arkitektur från arabisk tid. Araberna besatte Malta år 870 men i slutet av 1000-talet erövrades ön av de normander som under korstågen lagt under sig Sicilien.

Efter stadspromenad fortsätter vi några kilometer med buss till västkustens magnifika naturfenomen, de lodräta Dingli Cliffs. Sedan väntar ett första smakprov på maltesiska mysterier i form av öns märkliga ”hjulspår” – parallella fördjupningar i hårda kalkstensklippor vars ursprung och syfte är okänt och därmed ett mysterium.

Pris per person SEK 910 inklusive transporter, lunch och entréer.

Fredag 18 maj

Denna eftermiddag erbjuder vi en dos av ”mystiska Malta” och dess megalitiska tempelkultur från stenåldern. Först äter vi lunch i den förtjusande fiskebyn Marsaxlokk, 10 km söder om Valletta och känd för sina färgglada fiskebåtar som kallas luzzu och karakteriseras av sitt beskyddande Osiris-öga målat i fören. Efter god lunch på en av hamnkrogarna väntar närbelägna tempelkomplexet Hagar Qim, vars sällsamma tempelbyggnader uppfördes för mer än 5000 år sedan och därmed ansedda som jordens äldsta religiösa byggnader.

Avslutningsvis till Tarxien-templen, daterade till 3600–2500 före vår tid, de mest komplexa av Maltas alla tempelplatser. De består av fyra megalitkonstruktioner med detaljerade stenreliefer.

Pris per person SEK 890 inklusive transporter, lunch och entréer

Lördag 19 maj

Inget organiserat program denna eftermiddag. Men vi står gärna till tjänst med tips på aktiviteter. Några tips kan nämnas redan här.

Den som är intresserad av Maltas förhistoriska kulturer bör inte missa ett besök på det enastående Hal Saflieni Hypogeum, som är en underjordisk nekropolis – de dödas hus – i flera våningar nedåt, ett unikt monument och utmärkt exempel på underjordisk arkitektur. Biljetter måste bokas individuellt och i MYCKET GOD TID! För info och biljetter klicka på länken:  http://heritagemalta.org/hal-saflieni-hypogeum-tickets-now-available/

Ett annat utflyktsmål är de vackra trädgårdarna i San Anton, strax utanför Valletta, eller en båttur i Vallettas hamn till de tre städerna.

Den som vill avnjuta en exceptionell måltidsupplevelse under vistelsen kan överväga ”Dinner In The Sky” där matbordet hissas 40 meter upp i luften. Måste bokas i god tid via denna länk:  http://dinnerintheskymalta.com/

Söndag 20 maj

Utcheckning och bussavgång vid 10-tiden och flygavgång från Malta är kl. 12.25. Hemresan med Lufthansa går via München och hemkomst till Arlanda / Landvetter / Kastrup vid 18-tiden.

Grundpris inkluderar:

 • flyg i ekonomiklass Arlanda/Kastrup/Landvetter – Valletta, Malta och åter
 • flygskatter
 • fyra övernattningar med frukost på Grand Hotel Excelsior
 • flygplatstransfers på Malta
 • rundvandring i Valletta
 • lokala skatter och avgifter
 • reseledare från First Class Travel.

Allmän info

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa.

Utbildning

Arrangör av utbildningen

Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB (org. 556671-6709). Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se.

Kursavgift

Kursavgiften är 18 500 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

Resa

Researrangör, reseledare

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB (org. 556557-2251), vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan. Läs om villkoren för resan här.

Från First Class Travel medverkar den kunnige och bereste reseledaren och guiden Jörgen Westerhov. Jörgen finns till hands för våra medresenärer under tiden vi andra är upptagna med kursen.

Reskostnader

Grundpris(del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare12 600
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär17 500
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)7 700
Tillägg och utflykter
Enkelrum4 900
Välkomstmiddag - fyrarättersmeny samt drycker990
Mdina, vingården Meridiana Wine Estate samt Dingli Cliffs (lunch och vinprovning ingår)910
"Mystiska Malta" (lunch och entréer ingår)890
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 275

Anmälan och betalning

Anmälan ska göras senast den 17 januari 2018. I mån av plats tar vi även emot anmälningar efter detta datum. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 8 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 26 februari 2018.
Med förbehåll för force majeure