• Gros-Islet, Saint Lucia
 • 23 900 kr
 • 30 timmar

Brottmålsseminarium 2019

Slipa din processkicklighet och dina straffrättskunskaper tillsammans med kollegor från hela landet, under vägledning av  f.d. justitierådet Martin Borgeke och advokat Per E Samuelson i karibiska öparadiset Saint Lucia.

Martin Borgeke ger dig det erfarna justitierådets kunskaper i och analys av den allmänna straffrätten, påföljdsbestämningen och straffprocessrättens reglering med fokus på prövningstillstånd och överklagandet till Högsta domstolen.

Med utgångspunkt i riktiga svenska rättegångar delar Per E Samuelson med sig av sina bästa tips för hur du ska behärska försvararens tre viktigaste verktyg i processen: sakframställning, förhör och plädering.

Saint Lucia, Karibiens pärla – den vackraste av dem alla, med långsträckta paradisstränder och en hänförande natur. Saint Lucia har verkligen allt och litet till! Frodig vegetation, exotiskt djurliv, calypsomusik, hisnande utsikter, bubblande svavelkällor och världens enda drive-in-vulkan som vi naturligtvis upplever under en av de utflykter som arrangeras mellan kurspassen.

Kursledare

Justiteråd Martin Borgeke

Martin Borgeke är jur. dr h.c. (Uppsala) och har tidigare varit hovrättslagman i Hovrätten över Skåne och Blekinge och justitieråd i Högsta domstolen. Martin Borgekes specialitet är straffrätt och straffprocessrätt. Han har en omfattande erfarenhet av undervisning av både domare, advokater och åklagare. Han har deltagit i flera statliga utredningar på straffrättens område och är författare till böckerna Att bestämma påföljd för brott (3 uppl. 2016 tillsammans med Mari Heidenborg) och Studier rörande påföljdpraxis m.m. (7e-uppl. 2018 tillsammans med andra). Martin Borgeke har också publicerat ett flertal uppsatser i bl.a. SvJT och JT.

Advokat Per E Samuelson

Per E Samuelson har mångårig erfarenhet som försvarsadvokat. Blev ledamot av advokatsamfundet redan 1987. Delägare i advokatfirman SSW. Författare till handboken Att förhöra ett vittne som nyligen utkommit i ny fjärde upplaga. Föreläsare i praktiskt inriktade kurser för advokater sedan 1997.

Kursprogram

Kursdag 1, söndag 6 jan. 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Central allmän straffrätt, särskilt uppsåt och ansvarsfrihet (tankescheman – resonemangsexempel).

Kursdag 2, måndag 7 jan. 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Sakframställning och plädering

 • Genomgång av rättsregler om sakframställning och plädering
 • Sakframställning
 • Plädering.

Kursdag 3, tisdag 8 jan. 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Påföljdsbestämning. Grundläggande struktur och centrala frågeställningar. Psykiskt störda lagöverträdare och reglerna i 34 kap. BrB.

Kursdag 4, torsdag 10 jan. 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Förhörsteknik

 • Genomgång av rättsregler om förhörsteknik
 • Huvudförhör
 • Motförhör.

Kursdag 5, fredag 11 jan. 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Förhörsteknik fortsättning

 • Motförhör med sakkunniga m.m.

Prövningstillstånd i HD och processen där.

Frågestund.

Med förbehåll för ändringar i kursprogrammet.

Saint Lucia, Västindien

Researrangör är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Välkomna till Karibiens pärla – den vackraste av dem alla – med långsträckta paradisstränder och en hänförande natur. Saint Lucia har verkligen allt och litet till! Frodig vegetation, exotiskt djurliv, calypsomusik, hisnande utsikter, bubblande svavelkällor och världens enda drive-in-vulkan! Vår karibiska drömö mäter 43 x 22 km och är en självständig stat inom Brittiska Samväldet. Saint Lucia är uppkallad efter samma kristna martyr som är förebild för ”vår” Sankta Lucia och den enda staten i världen som har namn efter en kvinna!

Karibindianer bebodde ön innan spanjorerna, i efter-dyningarna av Columbus ”upptäckt” av nya världen, siktade ön på luciadagen 1502 – därav namnet. Första europeiska bosättare var emellertid franska pirater som i mitten av 1500-talet gjorde ön till bas för piratattacker mot spanska galjoner fullastade med guld från inka- och aztekrikena. Århundradena därefter stred Frankrike och England om herraväldet över ön och besatte den växelvis under ständiga krig, dels mot varandra och dels mot de bofasta karibindianerna, vilka motsatte sig den europeiska närvaron. Krigen pågick till 1814, då engelsmännen till slut avgick med segern och tog kommandot. Saint Lucia var därefter en brittisk koloni fram till självständigheten 1979. Kulturellt är de franska influenserna emellertid påtagliga vilket märks i ortsnamn som Soufrière, Gros Islet, Vieux Fort m.fl. och trots att engelska är officiellt språk fungerar det franskklingande kreolspråket patois som vardagsspråk åt dagens lucianer. Urbefolkningen decimerades av européernas medförda sjukdomar och av ständiga krig, så istället lät engelsmännen föra hit afrikaner som slavar på plantagerna. Majoriteten av St. Lucias afrokaribiska befolkning på ungefär 185 000 härstammar från dessa. Vår kursort är Rodney Bay Village i Gros Islet, någon mil norr om huvudstaden Castries på nordvästra sidan av ön. Restaurangutbudet är stort och stränderna långa, därtill klassade som öns bästa!

Saint Lucia erbjuder en behaglig mix av franskt med engelska övertoner eller vice versa, om man så vill. Januari är torrperiod och högsäsong i Karibien och temperaturen kring 30 grader!

På ditresan kräver flygtiderna med British Airways övernattning i London och som förlängning (antingen före eller efter kursen!) erbjuder vi en magnifik regnskogstur i ett av Sydamerikas mer okända och orörda trakter, nämligen Guyana – vattnens land – odödliggjort av Jan Lindblads böcker och av hans enastående TV-serie.

Bay Gardens Beach Resort & Spa ****

www.baygardensresorts.com/Beach-Resort

Hotellet är uppfört i kolonialstil i Rodney Bay med direkt tillgång till den vackra stranden Reduit.

Dagsprogram

Fredag 4 januari

Kvällsavresor från Arlanda, Landvetter och Kastrup med British Airways till London Heathrow. Efter ankomst möter transferbuss för färd till hotellet i Kensington, The Rembrandt, och incheckning för en natt. Den som önskar kan givetvis åka tidigare till London och utöka vistelsen där.

Lördag 5 januari

Efter tidig ”English Breakfast” avgår transferbuss till London Gatwick varifrån British Airways direktflyg till St. Lucia lyfter 10.05. Flygtiden över Atlanten är 8½ timma och ankomst till Saint Lucia lokal tid 15.00. Tidsskillnaden är minus fyra timmar från Storbritannien (fem från Sverige!) och från flygplatsen är det är en timmas busstransfer (55 km) till vår kursort Gros Islet och kurshotellet Bay Gardens Beach Resort & Spa. Incheckning för sju nätter. Resten av dagen vila och acklimatisering och självklart hinner man med ett första dopp i Karibiska Havet. Den som orkar hänger med på en liten orienterande promenad i grannskapet.

Söndag 6 januari

Kursdag 1, 08.30–12.30 och 8.00–20.00

Under kursuppehållet inbjuder vi till en introduktionstur med buss och till fots i omgivningarna och till Pigeon Island, strax norr om Gros Islet. Det var vid Fort Rodney på Pigeon Island som engelsmännen slutligen besegrade fransmännen i ett avgörande slag år 1814. Pigeon Island är numera förbundet med fastlandet via en landbrygga och är nationalpark med vidunderlig utsikt över omgivningarna.
Ingår i resans pris, men lunch till självkostnadspris.

Måndag 7 januari

Kursdag 2, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under kursuppehållet mitt på dagen erbjuder vi en utflykt där vi upplever det inre av ön och besöker en bananplantage och ett rombränneri. Tidigare var bananexport öns huvudnäring, men nu har istället har turismen blivit nummer ett. Fortfarande är dock Saint Lucia Västindiens dominerande bananproducent, medan sockerrör numera främst används för produktion av rom. Vi besöker ett rombränneri där givetvis även provsmakning sker. Utflykten inleds med en god lunch.

Tisdag 8 januari

Kursdag 3, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under kursuppehållet mitt på dagen erbjuds en utflykt till regnskogarna som inleds med en picknicklunch i det gröna. Sedan dags att ”flyga” mellan trädkronorna på s.k. zip-line, då man iklädd klättersele svävar genom regnskogen från plattform till plattform på en ”linbana” där vajrar bundits runt stabila träd. Den hänförande färden utgörs av 10 olika etapper vilka varierar i avstånd mellan ca 100 och 350 meter. Vid 16-tiden är vi tillbaka vid hotellet.

Onsdag 9 januari

Ledig dag

Vi erbjuder en örundtur med nedslag i öns historia och kultur. Först längs östkusten där Atlantens vågor slår in med aldrig sinande kraft och med en helt annan karaktär än den lugna karibiska västra sidan av Saint Lucia. Vi kommer till södra delen av ön och byn Soufrière, grundad av fransmännen på 1700-talet, och belägen invid de bägge karakteristiska regnskogsklädda 800 meter höga sockertoppsbergen Gros Piton och Petit Piton, som är Saint Lucias symbol. Här serveras lunch innan vi fortsätter till Sulphur Springs och världens enda ”drive-in vulkan”. Inuti kraterns månlandskap ligger källor och små lerpölar där man tar ett hälsosamt ”lerbad” bland heta svaveldoftande ångor. Efter uppfriskande dusch i friskt källvatten återvänder vi till Gros Islet via Saint Lucias lilla huvudstad Castries.

Torsdag 10 januari

Kursdag 4, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en seglats med katamaran längs västkustens gröna, regnskogsklädda kullar och palmkantade stränder, förbi Marigot Bay med sina luxuösa villor på sluttningarna. Strandhugg vid en av paradisstränderna, tillfälle till snorkling och bad, lunchbuffé serveras ombord.

Fredag 11 januari

Kursdag 5, 08.30–12.30 och 18.00–20.00

Inget organiserat program, men vi står gärna till tjänst med tips på aktiviteter. Följande kan t.ex. erbjudas:

 • Två timmar på hästryggen längs stränderna.
 • Djuphavsfiske
 • Scuba diving
 • Guidad buggytur bortom allfartsvägarna på
  norra delen av ön.

Som en grande final på vistelsen blir det traditionella lokala fredagsfirandet Gros Islet Friday Night Street Party, när gatorna fylls av calypsomusik och dansande människor. Efter sena kurspasset är det bara att ge sig ut i vimlet och festa loss med lokalbefolkning (och alla andra turister…)

Lördag 12 januari

Deltagare i förlängning avreser vid lunchtid, se nedan. För hemvändande deltagare gäller utcheckning och bussavgång till flygplatsen 16.00. Rummen kan behållas fram tills dess. Flygavgång med British Airways 20.05 och nattflyget över Atlanten tar åtta timmar.

Söndag 13 januari

Ankomst till London Gatwick 08.20 lokal tid och väntande transferbuss står redo för en timmes resa till Heathrow, varifrån hemvändande flyg till Arlanda, Landvetter och Kastrup avgår vid 13–14-tiden.

Förlängning till Guyana – Amazonas, Vattnens land

12–19 januari alternativt 29 december–5 januari

Efter mötesdagarna på Saint Lucia erbjuder vi en unik möjlighet att lära känna ett av Sydamerikas minst kända länder – Guyana! Här väntar ett regnskogsäventyr i världsklass där vi flyger med små Cessnaplan över Amazonas oändliga grönska till världens högsta vattenfall!

Namnet Guyana betyder ”Vattnens land” och landet är ett av världens tio vattenrikaste, känt från Jan Lindblads fantastiska TV-serie från 1970-talet där man i ett avsnitt kunde se honom brottas med en anakonda. Vi räknar inte med att kunna erbjuda någon liknande brottningsmatch utan nöjer oss med att i alla fall få se världens största orm i sin naturliga omgivning. Guyana ligger vid vad som kallas Sydamerikas glömda kust och utanför de gängse turiststråken, men har under de senaste åren fokuserat på lite mer exklusiv ekoturism. Turisterna är därför få. Liksom Saint Lucia var Guyana tidigare en brittisk koloni (självständigt sedan 1966) och är följaktligen engelskspråkigt.

Mer än 80 procent av Guyana är täckt av orörd, skyddad primär regnskog och avverkning och avskogning närmast obefintlig. Möjligheterna att få se vilda djur är därför mycket större här än på andra håll i Amazonas. Förutom myrslok, tapir, olika apor, kapybara (vattensvin) är det också stor chans att träffa på Sydamerikas tre vilda kattdjur – ozelot, puma och jaguar!

Denna förlängning kan även göras som ”för-förlängning” före kursen på Saint Lucia. Avresa blir då 29 december, och ankomst till St. Lucia den 5 januari som övriga gruppen.

OBS! Maxantal på respektive förlängning till Guyana är begränsat till 18 deltagare!

De som önskar kan istället förlänga till någon annan ö i Västindien, hör med oss för förslag!

Lördag 12 januari, Saint Lucia–Georgetown

Deltagare i förlängningen till Guyana avreser från hotellet 13.00 och flyger från Saint Lucia via Port of Spain på Trinidad, till Georgetown, huvudstaden i Guyana. Efter ankomst 21.50 väntar transfer till förtjusande hotellet Cara Lodge som är inrymt i en byggnad från 1840-talet och ursprungligen brittiske guvernörens bostad. Vi tar in för en natt, redo att påbörja expeditionen söderut påföljande dag. Vi återvänder hit för två nätter i slutet av expeditionen, så överflödigt bagage kan lämnas kvar på hotellet.

Söndag 13 januari, Georgetown–Iwokrama

Efter tidig frukost lämnar vi Georgetown med fyrhjulsdrivna fordon och färdas söderut på ”vägen” som slingrar sig genom Guyana ända ner till gränsen mot Brasilien. Resan tar dagen i anspråk och nog repeterar man mer än en gång mantrat: ”It’s true what they say – getting around Guyana is half the fun!” (Lugn, återresan till Georgetown sker med flyg!) Men målet är resan värd, och Iwokrama (250 km söder om Georgetown) är ett av jordens bäst bevarade regnskogsområden, unikt i många hänseenden: för sin fantastiska artrikedom, den framstående forskning som pågår i området och för det framgångsrika projektet att involvera lokalbefolkningen – makushifolket. Under 1700-talets engelska erövring av Guyanas kust drog de sig undan till regnskogarna djupt inne i landet. Till detta ”gröna helvete” vågade sig inte engelsmännen och makushifolket kunde fortsätta sina liv i lugn och ro och försörja sig av vad naturen gav. De döpte området till Iwokrama, som betyder tillflyktsort och utgör idag en knapp tiondel av Guyanas befolkning på nästan 800 000. (Majoriteten utgörs av svarta afroguyaner och de indiskättade indoguyanerna)

Iwokrama International Centre for Rainforest Conservation and Development är större än hela Småland och har sedan etablerandet 1996 utvecklats till en av jordens främsta platser för regnskogsforskning. Vi installerar oss för tre nätter på Iwokrama River Lodge, vackert belägen i en krök av den mäktiga Essequibofloden. En stor del av intäkterna från lodgen går till makushifolket, som också blir våra guider under de båda påföljande dagarnas regnskogsexpeditioner.
Måltider serveras som buffé och intas tillsammans med stationerad administrativ och vetenskaplig personal samt lokala rangers.

Solceller och en dieselgenerator genererar nödvändig el och wifi finns tillgängligt, samt en välutrustad bar. Dock inget varmvatten, men vem efterfrågar det i den tropiska regnskogens hetta? https://iwokramariverlodge.com/

Efter middagen gör vi en flodtur i regnskogens mörker och söker efter nattaktiva djur: kajmaner, boaormar, trädgrodor m.m. Bland de ovanliga fåglarna noterar vi långstjärtad tandnattskärra, glasögonuggla och zebrahäger. Efter det somnar man gott till kakofonin från regnskogen och den som vill kan sova i hängmattan på terrassen…

Måndag 14 januari, Iwokrama

Tidigt på morgonen ger vi oss ånyo ut på floden när regnskogen vaknar och spanar efter jätteuttrar och färgglada tukaner med sina jättenäbbar. Sedan åter till lodgen för frukost, och efter det bär det iväg mot ”Turtle Mountain”. Till toppen av det 360 meter höga berget leder en väl underhållen gångstig. Det tar nästan två timmar, men utsikten över sjöar, vattendrag och den tropiska regnskogens trädkronor är värd all klättermöda! Kanske ser man också harpya, världens största örn! Den som inte känner för att bestiga berget erbjuds istället en båttur på Stanley Lakes med labyrintiska vattenvägar där det finns gott om jätteuttrar. På och kring berget finns ett rikt djurliv. Jaguarpopulationen är hög och Iwokrama anses vara bästa platsen i världen att få en glimt av det skygga kattdjuret. Vi återvänder till lodgen för lunch och litet vila innan vi på eftermiddagen gör båtutflykt till de små vattenfallen Kurupukari Falls där man, beroende på vattenståndet, också kan ta ett dopp bland pirayorna. (Den lokala arten är vegetarianer!) Vid fallen finns också de berömda petroglyferna, hällristningar, som tros vara 6000 år gamla. Efter återkomst till lodgen tar våra rangers med oss på en skymningspromenad och vi spanar efter myrslok, sengångare och tapir och naturligtvis efter kattdjuren. Middag på lodgen avslutar dagen.

Tisdag 15 januari, Iwokrama

Efter frukost ger vi oss av med fyrhjulsdrivna fordon en dryg timma söderut. Trafiken är gles så stor chans att träffa på tapirer, myrslokar, puma, gnagardjuret aguti och den vesslaliknande tayran (ett mårddjur) samt den sällsynta fågeln svart hjälmhocko. Från att ha vistats på markplan och på floderna ska vi denna dag upp i regnskogens trädkronor. Iwokrama Canopy Walkway består av hängbroar och plattformar, den högsta mer än 30 meter över marken. Livet i trädkronorna skiljer sig markant från det på marken och här kommer vi bl.a. nära vrålapor och svarta spindelapor samt ett otal exotiska fågelarter. Lunch serveras på Atta Rainforest Lodge och efter det gör vi ännu en mäktig promenad i den orörda och uråldriga regnskogen. Under återfärden till Iwokrama fortsätter vi spana efter djur och efter kvällens middag återstår ännu en magisk natt att tillbringa i denna jungfruliga avkrok av planeten.

Onsdag 16 januari, Iwokrama–Kaieteur Falls–Georgetown

Efter frukost checkar vi ut och åker en dryg halvtimma till ett flygfält mitt ute i regnskogen – Fairview Village Airstrip. I chartrade Cessnaplan gör vi en oförglömlig flygtur över de majestätiska floderna och den oändliga tropiska regnskogen i norra Amazonas. Efter en dryg timmas flygtur västerut landar vi vid Kaieteur Falls, ett av världens naturunder med en obruten fallhöjd på 228 meter, mer än fem gånger Niagarafallen och dubbelt så högt som Victoriafallen! Vi gör en fotvandring mellan några av utsiktspunkterna och studerar även flora och fauna. Här finns t.ex. köttätande växter, pilgiftsgrodor och säregna fåglar som den enastående vackra guldklippsfågeln. Efter picknicklunch bordar vi åter våra Cessnaplan och flyger vidare tillbaka till huvudstaden Georgetown och den platta kustremsan där 90% av landets knappt 800 000 invånare bor, och bekanta hotell Cara Lodge, där vi tar in för två nätter. Kvällens middag på egen hand i Georgetown.

Torsdag 17 januari, Georgetown

Dagen ägnas åt huvudstaden Georgetown, som präglas av kanaler kantade av unik trähusbebyggelse från 1800-talet. Den mest imponerade träkonstruktionen är St. George’s Cathedral från 1892, vilken dessutom betecknas som en av världens största fristående träbyggnader. Vi gör ett intressant stopp vid Guyana Heritage Museum och får inblick i landets kultur – en blandning av de indianska ursprungsinvånarna samt de av britterna hitförda afrikanska och indiska folkslagen. Vidare besöker vi den ”bisarra basaren”, Stabroek Market, där allt från enkla redskap och pilbågar till hängmattor, keramik och guld finns till salu. Botaniska trädgården är ett annat intressant mål för dagen liksom rombränneriet Demerara Distillery. Under eftermiddagen finns tid på egen hand för shopping och på kvällen kan vi gemensamt bege oss till en restaurang där var och en beställer på egen hand.

Fredag 18 januari, Hemresa Via Trinidad

Frukost och utcheckning, busstransfer till flygplatsen. Avgång från Georgetown med Caribbean Airlines 10.20 till Port of Spain, huvudstaden i Trinidad & Tobago. Vidarefärden med British Airways till London avgår inte förrän 18.45, så om vårt flyg från Georgetown landar i rätt tid 11.30 hinner vi med en sväng in om Port of Spain.

Lördag 19 januari, Hemkomst

Efter nattflygningen över Atlanten landar vi på London Gatwick 09.00. Här väntar transferbussar som kör oss en timme till Heathrow där hemvändande flyg till Arlanda, Landvetter och Kastrup avgår vid 14-tiden och landar på respektive hemmaplan runt 17.00.

Program för förförlängning till Guyana

29 December – 5 januari

Förlängningen till Guyana kan även göras som förförlängning, med den skillnad att vi inleder med två nätters vistelser i huvudstaden Georgetown (och firar nyårsafton!) och på sluttampen stannar en natt där.

Max 18 deltagare!

Lördag 29 december

Kvällsavresor från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn med British Airways till London Heathrow. Efter ankomst möter transferbuss och kör till hotellet i Kensington, The Rembrandt, och incheckning för en natt.

Söndag 30 december

Efter tidig English Breakfast avgår transferbuss till London Gatwick varifrån British Airways avgår till Port of Spain på Trinidad 10.05. Ankomsten dit är 17.00 lokal tid. Tidsskillnaden är minus fyra timmar från Storbritannien (minus fem från Sverige) och från Port of Spain åker vi vidare med Caribbean Airlines 20.40 och landar efter en knapp timma i Georgetown, huvudstad i Guyana. Här väntar transfer till vårt hotell för två nätter, Cara Lodge.

Måndag 31 december

Nyårsafton i Georgetown! För övrigt program, se under Torsdag 17 januari ovan.

Tisdag 1 januari

Se program under Söndag 13 januari ovan.

Onsdag 2 januari

Se program under Måndag 14 januari ovan.

Torsdag 3 januari

Se program under Tisdag 15 januari ovan.

Fredag 4 januari

Se program under Onsdag 16 januari ovan.

Lördag 5 januari

Utcheckning och transfer till flygplatsen i Georgetown varifrån avgång med Caribbean Airlines 10.20 till Port of Spain på Trinidad. Efter byte av flyg fortsätter vi till St. Lucia, ankomst 14.55, några timmar före övriga gruppens ankomst från Europa. Incheckning på kurshotellet Bay Gardens Beach Resort & Spa. Resten av dagen ledig för vila inför morgondagens kursstart.

Kursavgift

Kursavgiften är 23 900 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

I grundpris för resan ingår

 • Flyg i ekonomiklass med British Airways från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Saint Lucia och åter
 • En övernattning med English Breakfast på The Rembrandt i London på utresan
 • Sju övernattningar med frukost på Bay Gardens Beach Resort & Spa i Rodney Bay
 • Flygplatstransfers i London och på Saint Lucia
 • Orienterande promenad i Rodney Bay och Pigeon Island
 • Lokala skatter och avgifter
 • Reseledare från First Class Travel och lokala guider under utflykter

Reskostnader

Grundpris(flygkostnad, del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare23 980
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär37 530
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär)10 430
Tillägg och utflykter
Enkelrum13 550
Flygskatter (kan komma att ändras)5 000
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 450
Välkomstmiddag880
Bananplantage med rombränneri inkl. lunch och romprovning940
Zipline ”flyg” mellan trädkronorna, inkl. lunch1 060
Örundtur med drive-in vulkan och lerbad1 060
Seglats med katamaran, strandhugg och bad, inkl. lunch1 070
Förlängning till Guyana – Amazonas, Vattnens land
Flyg, flygskatter (vilka kan förändras något), transfer, hotellnätter, inkl. frukost
Del i dubbelrum27 600
Enkelrumstillägg5 280
Obligatoriskt avbeställningsskydd1 275

Anmälan och betalning

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se Villkor för kurs utanför Sverige och Danmark. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Se även kompletterande resevillkor för de resor som First Class Travel i Höllviken AB arrangerar för Limhamnsgruppen AB, Villkor för resor. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 31 juli 2018 (för fri avbokning), efter detta datum gäller de ovan nämnda avbokningsreglerna. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på vår hemsida limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 1 oktober 2018.

Obs! Resebyrån vill ha en kopia av varje resenärs pass. Skanna in (eller fotografera av) det och skicka det till info@limhamnsgruppen.se.

Med förbehåll för force majeure.