• Kapstaden, Sydafrika
 • 23 900 kr
 • 30 timmar

Vinnande strategier i brottmål – gott och blandat från försvararens smörgåsbord

Är du försvarsadvokaten som efter varje plädering känner att du precis satte pricken över i och gav ännu en klient ett fulländat försvar? Då kan du sluta läsa nu.

Men tillhör du dem av oss som upplever att du har svårt att matcha åklagarnas teknikförsprång och övertygande powerpoint presentationer, som undrar om du ska våga ställa frågor till rättsläkaren och avslöja din okunnighet, som undrar vem HAK, HÖK, HRA och HKÖ är och som har svårt att få ihop en snärtig plädering där domaren genast fattar pennan, då kanske du ska följa med oss till Kapstaden!

Vi åker till Sydafrika, som har ett behagligt, medelhavsliknande klimat och vinodlingar. Breda sandstränder, hög standard, låga priser och en mycket god service gör landet till något av ett paradis för en turistande europé. Sydafrika, som är tre gånger så stort som Sverige, har en mycket varierande natur och i januari är det sydafrikansk högsommar med för oss behagliga temperaturer på mellan 20 och 25 grader. Vårt kurshotell är beläget mitt i Waterfront, Kapstadens renoverade och livliga hamnområde. Här finns allt – shopping, restauranger och ett färgstarkt folkliv!

Vår ambition är att erbjuda ett smörgåsbord av praktiska övningar och konkreta råd för
att kunna ge din klient ett aktivt försvar och en rättvis rättegång.

Lärare

Advokat Johan Eriksson

Johan Eriksson (Försvarsadvokaterna, Stockholm) är en av Sveriges mest erfarna och kända brottmålsadvokater som försvarat i många uppmärksammade och svåra mål. Johan Eriksson är författare till Handbok för försvarare, en bok utgiven av Limhamnsgruppen 2018.

Följ Johan Eriksson på Facebook!

Advokat Lars Kruse

Advokat Lars Kruse har arbetat processinriktat som advokat sedan 1989. Han arbetar sedan många år uteslutande med brottmål och har varit försvarare i många uppmärksammade brottmål. Han är också en van föreläsare.

Båda två är mycket erfarna försvarsadvokater med tillsammans mer än 50 års erfarenhet och många uppmärksammade rättegångar bakom sig. De är också två vana och uppskattade föreläsare.

Kursprogram

Kursdag 1

Straffprocessuella tvångsmedel.

Hur identifierar du redan vid häktningsförhandlingen att polisen använt sig av provokativa åtgärder? Var går gränsen för tillåtna och otillåtna provokationer?

Informatör, infiltratör och UC-agent, vad skiljer dem åt?

HAK, HÖK, HKÖ, HRA – en genomgång av begrepp du måste kunna.

Detta och mycket mer går vi igenom den första dagen så att du från första besöket hos klienten i arresten kan berätta vad polisen sannolikt haft för sig före anhållandet och vad klienten kan förvänta sig

Kursdag 2

Nödvärn, nödvärnsexcess och putativformerna av dessa ansvarsfrihetsgrunder.

Genomgång av lag och praxis utifrån en fallstudie ”Vallåkra-målet”.

Kursdag 3

Tillförlitlighet och trovärdighet – två centrala begrepp i bevis-läran.

Hur angriper du ”en alltigenom trovärdig” målsägare? Vad betyder att en berättelse bär ”det självupplevdas prägel”? Hur förhindrar du en domstol att skriva att ”inget har framkommit som visar att målsägaren har anledning att sanningslöst tillvita den tilltalade aktuell gärning”? Vilken kvalitet skall stödbevisning ha för att stödja målsägarens berättelse? Hur betraktar vi hörsägen ur bevissynpunkt? Dessa och många fler frågeställningar gås igenom denna dag.

Kursdag 4

”Rättegångsbalken 23 kap 18 och 19 § § eller konsten att sätta käppar i hjulet för åklagarens utredning.

En ofta förbisedd och sällan utnyttjad rätt ges den aktive försvararen genom dessa paragrafer. Låt polis och åklagare utreda de händelseförlopp du anser viktiga. Och skulle du få avslag på din begäran, vänd dig till rätten. Skulle du få avslag där också ska vi visa dig hur du ändå kan bygga en vinnande strategi. Autentiska övningsexempel varvas med analyser av övningarna.

Kursdag 5

Pläderingen – ska vara en lustfylld upplevelse för lyssnaren!

Under förmiddagen jobbar vi med praktiska pläderings-övningar, individuellt och i lag!

Under eftermiddagen analyserar vi övningarna och ger konkreta råd för hur en bra plädering ska byggas upp.

Förbehåll görs för eventuella ändringar i kursprogrammet.

Sydafrika och Kapstaden

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Välkomna till ”The Mother City” – så benämnd eftersom det var här de första holländarna slog sig ner år 1652 – det vita Sydafrikas äldsta stad. Förfäderna till dagens svarta sydafrikaner hade då funnits här i nästan två tusen år. Idag utgörs Sydafrikas befolkning på drygt 50 miljoner till 80 procent av svarta! De vita utgör mindre än tio procent.

1652-års holländska kolonisering var unik i alla avseenden. Varken kung eller parlament tog del i styrandet av den avlägsna Kapkolonin, utan makten låg helt i händerna på en liten klick köpmän, Ostindiska Kompagniets styrelse. Kompaniet motverkade invandring av det slag som inletts i t.ex. Nordamerika, i stället styrdes Kapkolonin i strikt kommersiellt intresse med följd att undervisning och kulturliv led brister. Det blev predikanter som sörjde för utbildningen och den holländsk-reformerta kyrkan tolkade bibeln som att de invandrade holländarna var ”Guds utvalda folk” med rätt att ta det förlovade landet i besittning. I början av 1800-talet, under Napoleonkrigen, ockuperade britterna Kapkolonin och öppnade upp för mer omfattande invandring. Detta föranledde de holländska boerna (betyder ”bönder”) att dra sig inåt land i en folkvandring som kallades ”The Great Trek”. Boerna lutade sig mot bibelskrifterna och ansåg att britterna gjorde avsteg från den gudomliga ordningen. De grundade en ny stat i inlandet (runt dagens Johannesburg) där alla människor med färgad hud intog sin korrekta plats under dessa ”Guds utvalde”!  1948 tog det boerdominerade Nationalistpartiet makten och apartheidpolitiken infördes i hela landet. Sedan dröjde det till 1994 innan fria val kunde hållas, då ANC (African National Congress) med Nelson Mandela i spetsen kunde leda landet.

Efter kursveckan erbjuder vi en förlängning till Zambia – Zimbabwe – Botswana, där vi besöker Victoriafallen, promenerar med lejon och åker på safari i Chobe-reservatet i Botswana.

Kurshotell

Victoria & Alfred Hotel (****)

Vårt kurshotell är beläget mitt i Waterfront, Kapstadens renoverade och livliga hamnområde. Här finns allt – shopping, restauranger och ett färgstarkt folkliv!

Dagsprogram

Torsdag 4 januari

Avresa på eftermiddagen från Arlanda, Landvetter och Kastrup med SAS till London och vidare därifrån med South African Airways nattflyg till Johannesburg. Flygtid drygt 10,5 timmar och avståndet är 950 mil.

Fredag 5 januari

Ankomst till Johannesburg på förmiddagen och vår svenska vinter har bytts mot södra halvklotets högsommar! Men tidsskillnaden är bara plus en timme. Efter sydafrikanska inreseformaliteter möter kurs- och reseledning och tillsammans går vi över till inrikesterminalen och flyger vidare 160 mil, vilket tar knappt två timmar, till Kapstaden och landar kl. 14.15.

På väg till hotellet gör vi en kort introducerande stadsrundtur genom Kapstadens centrum och kommer sedan till kurshotellet, Victoria & Alfred Hotel.

Resten av dagen ledig för acklimatisering och vila.

Lördag 6 januari

Kursdag 1. 14.00–20.00

Vi börjar dagen med att bjuda med alla till ett besök på Taffelberget, något som bäst görs på morgonen innan den berömda dimman (som kallas ”bordsduken”) lägger sig över berget. Obs! Turen är väderberoende, så vid dåligt väder stänger linbanan. I så fall får turen göras vid senare tillfälle.

Den roterande kabinen tar endast fem minuter att nå Taffelbergets topp på 1 087 meter!

Taffelberget gör verkligen skäl för namnet – den tre kilometer breda toppen är platt som en bordsskiva. Bättre introduktion till Kapstaden kan man knappast få. Vi återvänder sedan till hotellet och innan kursstart kan man äta lunch på någon av Waterfronts många restauranger.
Efter kursen erbjuder vi på kvällen en välkomstmiddag på legendariska hamnrestaurangen Panama Jacks, seafood-specialisten nummer ett i Kapstaden.

Söndag 7 januari

Kursdag 2. 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet båtutflykt till f.d. fängelseön Robben Island. Vi promenerar till piren varifrån båten avgår kl. 13.00. På Robben Island ges en guidad rundvandring under ledning av en f.d. fånge. Vi är tillbaka ca 16.30.

Måndag 8 januari

Kursdag 3. 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet beger vi oss till Wine Lands och vinorten Stellenbosch för lunch och vinprovningar. Bussresan dit tar en knapp timme, så vi inleder med lunch och besöker därefter två av områdets välrenommerade vingårdar och avsmakar deras produkter.

Tisdag 9 januari

Ledig dag.

Heldagsutflykt till Kaphalvön med Godahoppsudden och pingvinkolonin i Boulders Beach.

Inledningsvis åker vi söderut längs Atlantkusten och vackra Chapmans Peak Drive. Vid Kapudden, platsen där Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma vatten, görs en promenad upp till utsiktspunkten och därefter besöks Godahoppsudden, som ligger bredvid.

Hemfärden går längs False Bay till Simonstown där lunch serveras på en trevlig restaurang vid havet. Därefter hälsar vi på i pingvinkolonin Boulders Beach innan vi återvänder till Kapstaden under eftermiddagen.

Onsdag 10 januari

Kursdag 4. 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet utflykt till kåkstaden Khayelitsha strax utanför Kapstaden för ett synnerligen intressant besök. Khayelitsha är hemvist för en halv miljon människor och efteråt är det lättare att förstå dagens Sydafrika, ett land med 11 olika officiella språk, olika kulturer som lever sida vid sida, olika religioner, olika förutsättningar m.m. I Khayelitsha får man ta del av den hårda vardag som gäller i en kåkstad där traditionella medicinmän, gatuförsäljare, marknader, kyrkan, shebeen (lokal krog där vi serveras lunch) är viktiga faktorer, men också den glädje och det framtidshopp som gryr. Därefter besöker vi det intressanta museet ”District Six” i Kapstaden, vilket åskådliggör apartheidtidens tvångsförflyttning av svarta.

Torsdag 11 januari

Kursdag 5. 08.30–15.30 med avbrott för lunch

Inget organiserat program, men vi står gärna till tjänst med tips på aktiviteter.

Fredag 12 januari

Deltagare i förlängning till Victoriafallen avreser på morgonen enligt program nedan. Hemvändande resenärer lämnar hotellet ca kl. 14.00 med buss till flygplatsen. Hemresa med South African Airways via Johannesburg till London.

Lördag 13 januari

Efter flygbyte i London på morgonen sker ankomst till Arlanda, Landvetter och Kastrup på förmiddagen.

I priset ingår

 • Flyg i ekonomiklass från Arlanda/Kastrup till Kapstaden och åter med SAS/South African Airways
 • Sju övernattningar med frukost i dubbelrum på Victoria & Alfred Hotel i Kapstaden
 • Flygplatstransfers i Kapstaden
 • Stadsrundtur i Kapstaden samt linbanefärd till Taffelberget
 • Lokala skatter och avgifter
 • Reseledare från First Class Travel (Jörgen Westerhov).

Förlängning till Victoriafallen med safari i Zambia, Zimbabwe och Botswana.

12–17 januari 2018

Följ med på en förlängning till en av världens vackraste platser, de makalösa Victoriafallen på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe, där vi tillbringar fyra nätter på det trevliga hotellet Avani Victoria Falls Resort som ligger på zambiska sidan av Zambezifloden och alldeles intill Victoriafallen. Vi gör utflykt till Zimbabwe och promenerar(!) med lejon, går på noshörningsafari i Zambia och gör en dagstur till naturreservatet Chobe i Botswana där vi gör flodtur och ser Afrikas största elefant – Kalaharielefanten.

Hotell

Avani Victoria Falls Resort (****)

Dagsprogram förlängning

Fredag 12 januari

Tidig avresa från Kapstaden via Johannesburg till Livingstone i Zambia. Efter ankomst och inresa i Zambia möter buss för kort transfer till Avani Victoria Falls Resort.

På vägen gör vi en introducerande rundtur i staden Livingstone, huvudstad i brittiska kolonin Nordrhodesia fram till 1935 då Zambias nuvarande huvudstad Lusaka övertog rollen. Livingstone är förstås uppkallad efter Dr David Livingstone, som vid sitt besök vid vattenfallen år 1855 lär ha sagt: ”No one can imagine the beauty of the view from anything witnessed in England. It had never been seen before by European eyes, but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight”.  Det lokala namnet på fallen är ”Mosi-oa-Thunya” som betyder ”Röken som dånar” men Livingstone uppkallade dem efter sin drottning. Staden Livingstone, 11 km från fallen, har en bedagad brittisk kolonial charm och närheten till Victoriafallen har gjort den till en livlig turistort med avspänd atmosfär. Emellanåt förirrar sig elefanter och zebror in på stadens gator. Redan ett par mil innan man når fram till fallen syns ”röken” från vattenkaskaderna vid horisonten. Efter incheckning ger vi oss under eftermiddagen ut på promenad längs de olika gångstigarna och njuter av de fantastiska vyerna mot ravinen och de majestätiska fallen som är 100 meter höga och drygt 1,5 kilometer breda.

Lördag 13 januari

På morgonen gör vi en kort båttur till Livingstone Island i Zambezifloden och den som vill tar ett dopp utöver det vanliga! Ett besök i januari innebär att den lägre vattennivån möjliggör besök (och bad!) vid en av Afrikas absolut mäktigaste platser, The Devil’s Pool, en naturbassäng vid fallets topp! www.youtube.com/watch?v=rVN9KnWy-H8

Även om man väljer att inte bada i ”djävulspoolen” är besöket invid fallen hisnande! Sedan återvänder vi till hotellet och har lite tid för lunch och avkoppling innan det på eftermiddagen är dags för nästa begivenhet, en flodkryssning på Zambezifloden med gamla klassiska ”African Queen” och kanske slår man sig ner med tropikhjälm på huvudet och en gin & tonic i handen och njuter av symfonin av ljud när mörkret lägger sig över Afrika.

Som alternativ till flodkryssning kan man välja en lyxig ”ångtågskryssning” på land med Royal Livingstone Express, ett gammalt renoverat tåg som kör längs floden. Under resan avnjuts en femrätters gourmetmiddag med vin/öl inkluderat. Se mer här: www.royal-livingstone-express.com

Söndag 14 januari

Tidigt på morgonen beger vi oss den korta biten till gränsbron över Zambezifloden, som förbinder Zambia med Zimbabwe. Dagsvisum till Zimbabwe utfärdas på plats och kostar 30 USD (måste betalas kontant, men inget foto behövs!) och efter inreseformaliteterna besöker vi Victoria Falls Lion Park där man uppfostrar föräldralösa lejonungar till att klara sig själva. Tillsammans med lejonen och deras skötare gör vi en minnesvärd vandring (!), en unik chans att komma dessa djur riktigt nära och ”kela” med lejonungarna. Sedan återvänder vi till staden Victoria Falls och njuter av den enastående vy man har över Victoriafallen från Zimbabwesidan. Tid för lunch på egen hand i Victoria Falls innan vi lämnar Zimbabwe och återvänder till Zambia. Här väntar Mosi-oa-Tunya National Park som ligger strax utanför Livingstone längs Zambeziflodens norra strand och består av skogar och små slättområden. Parken är känd för sitt bestånd av vit noshörning och giraffer. Bland övriga djur hittar vi sabelantilop, impala, vårtsvin, gnu, babianer, kafferbuffel, lejon samt elefant. I sällskap med en beväpnad ranger får vi under en ”Rhino Walk” verklig ”närkontakt” med noshörningarna!

Därefter återvänder vi till hotellet.

Måndag 15 januari

Tidig morgon ger vi oss iväg för en timslång färd med buss längs Zambezifloden till platsen där fyra länder möts – Zambia, Zimbabwe, Namibia och Botswana. Efter fem minuters båttur kliver vi iland i Botswana och fortsätter till Chobe National Park för en heldags safari. Vi inleder med båttur på Chobe River, gränsen mellan Namibia och Botswana, och räknar med att träffa på krokodil och flodhäst. I Chobe finns den högsta koncentrationen av elefanter i Afrika och under torrperioden uppehåller de sig vanligtvis längs floden. Dessa Kalaharielefanter är storleksmässigt de största i Afrika. Efter lunch på en lodge fortsätter vi under eftermiddagen i safaribilar och spanar efter fyra av The Big Five – alltså elefant, lejon, leopard och buffel. Nummer fem, noshörningen, har vi redan sett under gårdagens safari. På sena eftermiddagen sker återfärd till Zambia och hotellet i Livingstone.

Tisdag 16 januari

Ledig förmiddag och kl. 11.00 hämtar flygplatstransfern för färd till Livingstones flygplats varifrån South African Airways avgår kl. 13.00 till Johannesburg. Flygtiden är drygt 1,5 timme och efter ankomst är det ca fyra timmars väntetid innan South African Airways avgår mot London.

Onsdag 17 januari

Efter flygbyte i London hemkomst till Arlanda, Landvetter och Kastrup under tidig eftermiddag.

I priset ingår

 • Flygtillägg till och från Livingstone i Zambia
 • Fyra övernattningar i dubbelrum med frukost på Avani Victoria Falls Resort (****)
 • Safaris, aktiviteter och entréer enligt program
 • Reseledare från First Class Travel samt lokala naturguider
 • Lokala skatter och avgifter

Det finns också möjlighet att göra förlängningsprogrammet före kursdagarna i Kapstaden.

Utresa 30 december innebär ankomst till Livingstone på nyårsafton kl. 12.20.

En nyårsgalamiddag kan då avnjutas på hotellet i Livingstone (ingår ej) och programmet blir en dag längre än ordinarie förlängning eftersom 1 januari är helgdag i Zambia och det mesta är stängt. Priset blir lite högre på grund av detta och hamnar på 21 900 SEK per person och 5 775 SEK för enkelrumstillägget.

Själva förlängningsprogrammet blir 2–4 januari och den 5 januari flyger man till Kapstaden och ansluter till övriga gruppen. Första kursdag 6 januari enligt programmet.

Anmälan

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.
Anmälan ska göras senast den 9 juni 2017. I mån av plats tar vi även emot anmälningar efter detta datum. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726.
Slutbetalning ska erläggas senast 1 oktober 2017. Obs! Läs rese- och avbok­ningsvillkoren, som finns på ‹www.limhamnsgruppen.se› under Kurser – Villkor, eller kontakta oss så skickar vi över dem per post eller fax.

 

Kursavgift (SEK. På kursavgiften tillkommer moms.)23 900
Reskostnader (grundpris del i dubbelrum, frukost)
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare 21 800
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär 31 420
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär) 12 180
Tillägg (SEK)
Enkelrum9 620
Flygskatter Stockholm/Kastrup(kan komma att ändras)5 500
Flygskatter Göteborg(kan komma att ändras)7 000
Obligatoriskt avbeställningsskydd 1 390
Välkomstmiddag780
Båttflykt till Robben Island680
Utflykt till Wine Lands och Stellenbosch970
Heldagstur till Godahoppsudden1 200
Utflykt till kåkstaden Khayelisha750
Förlängning till Victoriafallen (del i dubbelrum) (SEK) 17 990
Enkelrumstillägg under förlängningen6 160
Obligatoriskt avbeställningsskydd (under förlängningen)1 200
Ångtågskryssning på land med Royal Livingstone Express1 200
Flygskatter till Livingstone (kan komma att ändras)1 500
Visum till Zambia80 USD
Visum till Zimbabwe30 USD
Förlängning före kursen (del i dubbelrum)(SEK) 30 december till 4 januari21 900
Enkelrumstillägg under förlängningen före kursen5 780
Obligatoriskt avbeställningsskydd (under förlängningen)1 200

Med förbehåll för force majeure.