• Longyearbyen, Svalbard, Norge
 • 18 800 kr
 • 18 timmar

Avancerad ansvarsrätt – principer och juridisk argumentation i civilprocessen

Under ledning av professor Mårten Schultz djupdyker vi i den avancerade ansvarsrätten under en långweekend i Longyearbyen på Svalbard.

Du får en fördjupad förståelse för relevanta civilrättsliga principer och verktyg att stärka din juridiska argumentation i civilprocesser. Fokus ligger på civilrättens ansvarsfrågor, som inkluderar inte bara skadeståndsrätt utan även mindre etablerade civilrättsliga ansvarsnormer, bl.a. principen om obehörig vinst.

Vi bor och konfererar i Longyearbyen, världens nordligaste stad, i midnattssolens och isbjörnens rike. Staden har ett förvånansvärt stort utbud av kulturella aktiviteter och flera barer och restauranger som håller en mycket högre standard än vad man skulle kunna tro. Ett oförglömligt veckoslut i arktisk miljö, med upplevelser långt utöver det vanliga!

 

Kursledare

Professor Mårten Schultz

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Han är bl.a. författare till Kausalitet (2007), Kränkning (2008) och Adekvansläran (2010). Han är verksam vid Stockholm Centre for Commercial Law och ansvarig för Centrets skadeståndsavdelning. Mårten är ordförande för Institutet för Juridik och Internet, en organisation som arbetar med att ge stöd och råd till personer som utsätts för hot och hat på internet.

Kursbeskrivning

Kursdag 1 Grundläggande ansvarsrätt

 • Culparegeln och andra ansvarsformer: Vad finns det för ansvarsgrunder i svensk rätt? Hur görs en culpabedömning? Högsta domstolens senaste praxis. Internationella utblickar.
 • Orsaksbedömningar i teori och praktik: Orsakslärorna, HD:s teoretiska gir och betydelsen av teoretisk analys.
 • Särskilt om underlåtenhetsansvar: Om den s.k. Landskronadomen och det ”nya” ansvaret för underlåtenhet. Hur kan det användas i kommersiella sammanhang (jmf. hovrättens dom i det stora Prosolvia-målet)
 • Skadebegreppen, särskilt om ekonomisk skada: Skadeståndslagens skadebegrepp och skadekategorier utanför lagstiftningen. När är en skada färdig? Hur värderas en skada mot ett ekonomiskt intresse, där värderingen fluktuerar med marknaden?
 • Skadevållarens B52-metod: Vad innebär den allmänna skadebegränsningsplikten? Nedslag i Bringwell-domen (NJA 2017 s. 9). Medvållandebedömningen – när får den skadelidande själv bära ansvar för att ha orsakat (en del av) sin skada? Compensatio lucri cum damno – när ska ersättningen sättas ned med hänsyn till att den skadelidande haft fördelar?

Kursdag 2 Rättigheter och civilrätt

 • Svensk rätt och mänskliga rättigheter: En obekväm historia. Om den teoretiska kritiken mot rättighetsbegreppet och det svaga skyddet i konstitutionell rätt.
 • Hur skadeståndsrätten ställdes i rättigheternas tjänst: Bakgrunden. Utblickar till andra rättsordningar.
 • Europakonventionen och ansvarsrätten: Rättsutvecklingen för det skadeståndsrättsliga skyddet för Europakonventionens fri- och rättigheter. Genomgång av Högsta domstolens praxis.
 • Regeringsformen och skadeståndsrätten.
 • Rättighetsperspektivet och den kommersiella rätten, särskilt i ljuset av NJA 2015 s. 899 (Byggnadsmålet).
 • Framtidsspaningar kring rättighetsskyddet och ansvarsrätten: Den ”mjuka” horisontella effekten. Regeringsformens betydelse. Barnkonventionen?

Kursdag 3 Nya argumentationslinjer i ansvarsrätten

 • Obehörig vinst som lära och princip: När kan vinstprincipen användas som ansvarsgrund eller som rättspolitiskt argument? Hur förhåller sig vinstargument till skadeståndsrätten och kontraktsrätten? Komparativrättsliga iakttagelser. Vinstargument i transnationella tvister.
 • Condictio indebiti: Om misstagsbetalningar och möjligheten att återkräva.
 • Komparativrättsliga argument: När kan ett rättsjämförande argument användas? Hur används de av Högsta domstolen idag?
 • Komparativrättsliga källor: Om betydelsen av ”färdiga” komparationer i formen av modellagar eller liknande förslag. Särskilt om Draft Common Frame of Reference (DCFR). Hur används DCFR av Högsta domstolen – och i underrätterna?
 • Avslutande diskussion.

Förbehåll görs för eventuella ändringar i kursprogrammet.

 

Svalbard

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Även i år har vi glädjen att hälsa välkomna på kursdagar under den arktiska polarvåren i isbjörnens rike vid latitud 78 grader nord, precis mittemellan Nordnorge och Nordpolen!

 

Packa vinterkläderna och följ med Limhamnsgruppen till världens nordligaste stad vid den fascinerande tidpunkt då den fyra månader långa polarnattens ständiga nattmörker under en dryg månad övergår till fyra månaders midnattssol.

Kring 10 mars brukar solen för första gången på fyra månader synas över Svalbardhorisonten under några minuter. Sedan ökar antalet ljusa timmar med stormsteg: Vid vår ankomst den 4 april går solen upp vid halv fem-tiden på morgonen och lyser till halv tio på kvällen. På avresedagen den 9 april går solen upp redan kvart i fyra på morgonen och ner vid halv elva på kvällen!

Två timmars skillnad per dygn på bara några dagar!

Redan 20 april infaller midnattssol på Svalbard och solen går sedan inte ner igen förrän slutet av augusti. Från oktober till maj är Svalbard täckt av snö och temperaturen i april bjuder på mellan tio och fem minusgrader, men p.g.a. Golfströmmens inverkan är fjordarna på syd- och västsidan isfria.

 

Från Nordkap är det drygt 70 mil norrut över Norra Ishavet till Svalbards huvudö Spetsbergen där vår kursort Longyearbyen är belägen och där huvuddelen av Svalbards ca 3000 invånare bor. En stor del av befolkningen sägs bytas ut vart femte år eftersom få kommer för att stanna för evigt. Det finns inga pensionärer och inga socialbidrag, inga barn får födas och ingen begravs i den ständiga permafrostens jord. Sedan traktatet av år 1925 lyder Svalbard direkt under norska regeringens representant som bär titeln sysselmann och även fungerar som polischef, notarius publicus och hjälpdomare. Sysselmannen skall också garantera Norges rättigheter enligt traktaten och att Norge fullgör sina förpliktelser.

Trots sin ringa storlek briljerar Longyearbyen med ett antal topprestauranger. Se här:
http://www.visitsvalbard.com/?id=2141676456

Svalbard är delvis skattebefriat varför en del märkesvaror samt alkohol och tobak är billigare än i Sverige! I övrigt är Norge som bekant dyrt och vissa varor är på Svalbard ännu dyrare. Ett kilo tomater kostar över hundralappen medan alkohol är billigare än på fastlandet. Mycket förbryllar på Svalbard, så välkomna på några kursdagar förlagda till ett av Europas märkligaste samhällen.

 

Kurshotell

Scandic Partner Spitsbergen Hotel

Andlöst vacker natur, överraskningar och total avslappning. Luta dig tillbaka eller ge dig ut, men se upp för isbjörnar.

 

 

Dagsprogram

Onsdag 4 april

Avresa på morgonen från Arlanda eller Kastrup via Oslo till Longyearbyen. Deltagare från Landvetter erbjuds busstransport Landvetter–Göteborg C–Oslo Gardermoen varifrån flyget avgår 09.45. Efter ankomst till Longyearbyen 13.05 möter kurs- och reseledning med transferbuss för ca 15 minuters transfer till kurshotellet. Efter incheckning samlas vi igen 16.00 för en två timmars guidad introduktionstur i Longyearbyen och dess omedelbara omgivningar. Här ges en historisk presentation av Svalbard och gruvdriften, som var grunden för de första bosättningarna.

 

 

Longyearbyen är uppkallad efter amerikanske affärsmannen John Munro Longyear som 1906 grundade staden och inledde eran av kolbrytning. Under turen ser vi också det berömda ”domedagsvalvet” som invigdes 2008 i en nedlagd gruva och där ett par miljoner fröprover från hela världens viktigaste grödor lagras för framtiden. Ingår i grundpriset.

På kvällen erbjuder vi en välkomstmiddag på Funktionær-messen restaurant, en av Longyearbyens toppkrogar, där vi avnjuter avsmakningsmenyn.

 

 

Torsdag 5 april

Kursdag 1, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en fyra timmars tur med hundsläde till Bolterdalen.

Vi hämtas vid hotellet och får transport till hundgården där vi bekantar oss med de bedårande huskyhundarna. Sedan delas vi upp två och två och kan skiftas om att köra respektive hundspann. Beväpnad guide tar täten. Alla utflykter utanför Longyearbyen måste ha beväpnad eskort p.g.a. isbjörnarna, av vilka man uppskattar antalet på Svalbard till ca 3 000 och de kan uppenbara sig.

Hundspann är ett fantastiskt sätt att uppleva den arktiska miljön. Vi tar oss till Bolterdalens spännande och varierande landskap och får kanske se svalbardrenar och polarräv längs vägen. Så småningom återvänder vi till hundgården och hjälper till med att mata hundarna efter deras insats. Själva serveras vi varma drycker innan vi transporteras tillbaka till hotellet.

Heltäckande skyddskappa, stövlar och vantar ingår.

 

 

Fredag 6 april

Kursdag 2, 08.30–12.30 samt 18.00–20.00

Under kursuppehållet erbjuder vi en tur till Isgrottan.

På hotellet hämtas vi med bandvagn som tar oss upp till Longyearglaciären en bit utanför staden. Sedan trär vi på ”glaciärkedjorna” på kängorna och beger oss in i isgrottan. Med lyktförsedd hjälm utforskas så smältvattenkanalerna i glaciärisen och fascineras av de speciella formationerna. Emellanåt är ispassagerna trånga, säkerheten är rigorös och guiderna mycket erfarna. Efter detta ovanliga äventyr under isarna sker återfärd med bandvagn till hotellet.

 

Lördag 7 april

Ledig dag. Vi erbjuder två olika heldagsutflykter.

Snöskotersafari till ryska gruvsamhället Barentsburg

Efter upphämtning vid hotellet ges en introduktion till snöskoterkörning. Turen till Barentsburg kräver ingen föregående erfarenhet av snöskoter, men är ganska krävande med flera timmars skoterkörning. Körkort för bil/motorcykel krävs för att få framföra snöskoter, så glöm inte att ta med ”lappen”. Snöskoteroverall, handskar, hjälm och stövlar tillhandahålls och sedan styr vi ut på snövidderna. Terrängen är något kuperad och vi kör sex mil till Barentsburg, som bebos av knappt tusentalet ryska och ukrainska gruvarbetare sysselsatta i kolbrytning. Gruvsamhället grundades av Sovjetunionen 1932 och sovjetiska spår märks fortfarande i arkitektur och den ännu kvarvarande Leninstatyn. Vi gör rundtur i Barentsburg och äter en härlig rysk lunch.

 

 

På såväl dit- som återresan passerar vi övergivna bosättningar och njuter av det enastående landskapet. Har vi tur ser vi valross. Och kanske isbjörn, som dock lever större delen av sitt liv ute på isen och jagar säl. Ensamma, kringströvande isbjörnar kan man emellertid träffa på var som helst på Svalbard. Ser vi en fågel är det ganska sannolikt svalbardripa, den enda fågel som lever på Svalbard året runt. Alla andra fåglar, som spetsbergsgrissla, alkekung, olika måsar och skärsnäppor, är flyttfåglar. Under dagen görs lämpliga pauser. Det serveras ”expeditionslunch” och på sena eftermiddagen är vi tillbaka i Longyearbyen efter att ha kört drygt 140 km på snöskoter genom ödemarken av is och snö.

Transporter, fullständig skoterutrustning, rysk lunch på restaurang i Barentsburg, försäkringar och expertguider, ingår.

 

Båttur till Pyramiden och Nordenskiöldglaciären

Vi inleder med en fantatstisk båttur över Isfjorden och vidare upp i Billefjorden. Här ligger en av klotets allra märkligaste platser, nämligen den övergivna ryska gruvstaden Pyramiden. Namnet kommer av ett pyramidliknande berg i närheten och ursprunget var ett svenskt gruvsamhälle, grundat 1910. Sverige sålde det till Sovjetunionen år 1927 och kolbrytning pågick fram till Rysslands ekonomiska krasch 1998 då landet inte längre hade råd att hålla igång verksamheten.

 

 

Hela befolkningen evakuerades och sedan dess är det en tvättäkta spökstad mitt i ödemarken. Allt finns kvar, kulturhus, världens nordligaste Leninstaty, övergivna bostäder åt det tidigare tusentalet invånare där fåglar nu byggt bon, anläggningarna för gruvdrift och allt naturligtvis märkt av tidens tand. Men vilken stämning. Ett fåtal ryska entusiaster har stannat kvar och vinnlagt sig om att bevara spökstaden till eftervärlden. De guidar besökare och driver ett litet hotell med restaurang. Under återfärden njuter man av vyerna över den mäktiga Nordenskiöldglaciären. En enastående dag är till ända när man i kvällningen återvänder till Longyearbyen.

Söndag 8 april

Kursdag 3, 08.30–15.30

På kvällen erbjuder vi en vildmarksafton i Camp Barentz.

 

 

18.30 sker upphämtning vid hotellet och färden går ca 10 km österut från Longyearbyen till Camp Barentz, uppkallat efter den holländske upptäcktsresanden som under en expedition år 1596 upptäckte Svalbard. Huvudöns taggiga berg döpte Barentz då till Spetsbergen, medan namnet Svalbard härrör från gamla isländska 1100-talsannaler och betyder ”kall kust”. Willem Barentz anlade ett övervintringsläger som har rekonstruerats som Camp Barentz och där vi tillbringar vildmarksaftonen. Här serveras mat och dryck och vi får en föreläsning om ”Kungen av Arktis” och livet på Svalbard. Och efter det beger vi oss åter till hotellet efter en härlig afton i vildmarken.

Måndag 9 april

Ledig förmiddag och vid 13-tiden avgår den korta flygplatstransfern. Flygavgång från Longyearbyen 14.45 och via Oslo hemkomst till Arlanda/Kastrup på sena kvällen. Deltagare från Landvetter erbjuds bussanslutning från Oslo till Göteborg C–Landvetter.

För medresenärer kommer vi under kurstiderna att anordna utflykter, t.ex. besök i en gammal kolgruva och det väl-renommerade Svalbardmuseet.

 

I grundpris ingår

 • Flyg i ekonomiklass med SAS från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Longyearbyen
 • Fem övernattningar med frukostbuffé på Scandic Partner Spitsbergen Hotel
 • Flygplatstransfers på Svalbard
 • Lokala skatter och avgifter
 • Guidad rundtur i Longyearbyen
 • Reseledare från First Class Travel i Höllviken, som är teknisk researrangör.

Reskostnader

Grundpris (del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare 17 200
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär 25 100
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär) 9 300
Tillägg (SEK)
Enkelrum7 900
Obligatoriskt avbeställningsskydd 1 230
Välkomstmiddag1 260
Tur med hundsläde, 4h1 530
Tur till isgrottan980
Snöskotersafari3 730
Båttur Pyramiden och Nordenskiöldsglaciären2 475
Vildmarksafton1 255

Anmälan

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa. Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB, 556671-6709. Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se. Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan.

Anmälan ska göras senast den 6 november 2017 (för fri avbokning), efter detta datum gäller våra vanliga avbokningsregler. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 29 december 2017.