Rättsmedicin och sakkunnigförhör – så behärskar du rättsintyg, förundersökning, slutdelgivning, egna utlåtanden och förhör

Datum
Omfattning
30 timmar
Plats
Zermatt, Schweiz
Kursavgift
19 800 kr

Rättsmedicin och skidåkning i de schweiziska alperna

Få en robust rättsmedicinsk grund och slipa dina färdigheter i sakkunnigförhör. Kursen stärker dig i försvararrollen och undanröjer onödig osäkerhet och kunskapsluckor.

Rättsläkare Martin Csatlós lotsar dig genom den allmänna rättsmedicinen och klargör dess gränser, och advokat Johan Eriksson leder delarna med försvarartänket och förhörstekniken.

Vi bor och konfererar på Hotel Alex i högklassiga schweiziska skidorten Zermatt och erbjuder för dem som vill fin skidåkning under de lediga timmarna. Varje kursdag innehåller sex utbildningstimmar med början 14.00, så förmiddagarna är fria för skidåkning och andra aktiviteter. Hotellet kan erbjuda transport tillbaka från kabinbanan och bjuder kursdeltagarna på förstärkt fika vid hemkomst på eftermiddagen.

Hotellet ligger intill en av tågbanorna till pisterna. Även övriga kabinbanor nås enkelt och snabbt. Zermatt är helt bilfritt och transporter till liftarna sker med elbuss och taxi för de som önskar. Hotellet har gym, pool, spa, tennisbana, squashbana, vinkällare m.m.

Zermatt och Matterhorn delar skidsystem med italienska Cervinia och är snösäkert med skidåkning 3 800 m.ö.h. Byn tillhör de mer exklusiva i Alperna och erbjuder shopping och gott om restauranger.

 

Kursledare

Advokat Johan Eriksson

Johan Eriksson – Försvarsadvokaterna, Stockholm – en av våra mest erfarna och kända brottmålsadvokater som försvarat i många uppmärksammade och svåra mål.

Följ Johan Eriksson

Rättsläkare Martin Csatlós

Rättsmedicinska avdelningen, Stockholm

Martin Csatlós har arbetat som rättsläkare sedan 2001 och har en gedigen erfarenhet såväl av komplicerade rättsmedicinska utredningar som av föreläsningsverksamhet. Han har de senaste åren regelbundet föreläst för polis och åklagare om strategier och metoder vid utredning av grova våldsbrott.

Tider och innehåll

Varje kursdag innehåller sex utbildningstimmar med början 14.00

De flesta advokater har känt osäkerhet inför hur den rättsmedicinska utredningen ska hanteras

 • Vad betyder egentligen det rättsläkaren skriver?
 • Kan det vara så att skadebilden är förenlig även med klientens beskrivning av händelseförloppet?
 • Känner rättsläkaren till din klients berättelse?
 • Vad kan en rättsläkare egentligen uttala sig om?
 • Går det att få en ”second opinion” av en annan rättsläkare?

Osäkerhet kan leda till felaktig passivitet eller risktagande
Två sätt att processa som inte är bra för din klient

Under kursen försöker vi gemensamt råda bot på denna osäkerhet. Martin Csatlós lotsar oss igenom den allmänna rättsmedicinen, lära oss om rättsmedicinens gränser och förklarar noggrant hur ett rättsintyg skall läsas.

Vi diskuterar också genom praktiska exempel hur en försvarare kan agera såväl under förundersökningen som i samband med slutdelgivningen, för att ta tillvara sin klients intressen. Vidare diskuteras ingående möjligheterna till egna rättsmedicinska utlåtanden samt möjligheterna till yttrande från socialstyrelsens rättsliga råd i rättsmedicinska frågor.

Vi genomför ett träningsförhör med Martin Csatlós och analysera det tillsammans innan vi går in på momentet att förhöra sakkunniga vittnen.

Kursprogram

Kursdag 1, 14.00–20.00

 • Presentation av kursledning och deltagare
 • Några allmänna principer för försvarare i mål där
 • rättsmedicinska frågor kan bli av betydelse
 • Allmän rättsmedicin.

Kursdag 2, 14.00–20.00

 • Allmän rättsmedicin.

Kursdag 3, 14.00–20.00

 • Allmän rättsmedicin.
 • Förberedelser inför det träningsförhör som ska genomföras.

Kursdag 4, 14.00–20.00

 • Försvarets agerande
 • Yttrande från rättsliga rådet
 • Egna utredningar
 • Träningsförhör
 • Gemensam analys av förhöret.

Kursdag 5, 14.00–20.00

 • Förberedelse av ett sakkunnigförhör
 • Genomförandetekniker
 • Avslutande frågor.

Förbehåll görs för eventuella ändringar i kursprogrammet

Zermatt, Schweiz

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB, 556557-2251, vars allmänna resevillkor gäller för resan.

Välkommen till en härlig kursvecka bland Alpernas högsta och vackraste toppar i en av Schweiz mest glamorösa orter! Med sin berömda ”Tobleronetopp” Matterhorn i fonden bjuder bilfria Zermatt på en synnerligen inspirerande och välgörande kursmiljö. Luften är klar, torr och ren då endast elbilar tillåts i denna klassiskt gemytliga alpby med knappt 6 000 bofasta invånare. Prisnivån är generellt sett högre jämfört med andra alpina resmål då Zermatt räknas som en av de mest exklusiva orterna i Schweiz.

Mellan kurspassen sörjer skidåkning eller vintervandring för en god och helande friskvård! För skidåkaren är Zermatt vida känd som en av Alpernas mest snösäkra destinationer! Liftsystemet leder upp till högalpin skidåkning nästan 4 000 meter över havet varifrån man ger sig hän åt världens längsta sammanhängande utförsåk – nästan 15 km från Klein Matterhorn ner till Zermatt – med en fallhöjd på drygt 2 200 meter! Backarna i ”Matterhorn Ski Paradise” är formidabelt preparerade och erbjuder totalt ca 350 km pister i olika nivåer och själva byn Zermatt är belägen på 1 620 meters höjd. Läs mer om skidåkningen nedan.

För de som inte åker skidor kommer vi att erbjuda storslagna guidade vintervandringar med snöskor i de vackra omgivningarna. Det finns speciella vintervandringsvägar med fantastiska vyer över de närliggande bergstopparna. Europas näst högsta bergbana når Gornergrat på drygt 3 000 meters höjd och längs dess bergskam kommer vi t.ex. att göra en snöskovandring.

Läs här om snöskovandring: www.zermatt.ch/en/winter-hiking-snowshoeing/Snowshoe-trails

Vi erbjuder även linbanetur till ”Matterhorn Glacier Paradise” och besöka det osannolika ”Glaciärpalatset”, som är en gigantisk isgrotta, en blåskimrande sagovärld, med iskristaller och isskulpturer inuti glaciären på 3 800 meters höjd! En annan sevärdhet är museet Zermatlantis, som ligger i själva byn och bl.a. berättar historien om Edward Whymper, som år 1865 blev den förste att bestiga Matterhorn. Zermatt har åtskilligt att erbjuda även den som inte fokuserar på skidåkning. Och den som inte vill åka skidor varje ledig stund kan ju variera och delta i vintervandringar. Liftkorten gäller ju på områdets samtliga linbanor.

Skidåkning

Zermatt består av tre sammanhängande system med nästan 350 km pister: Rothorn, Gornergrat och Matterhorn Glacier Paradise. Det senare erbjuder även sommarskidåkning. Utöver detta är Zermatt sammanlänkat med den italienska skidorten Cervinia och tillsammans utgör de bägge orterna världens sjunde största liftsystem. Därtill Europas högsta åkhöjd på nästan 4 000 m! Totalt räknar man 70 km blå pist, 210 km röd och nästan 60 km svart pist! Utbudet av längdskidåkning är däremot ganska glest. Det finns drygt 12 km spår i byns omgivningar.

Kurstiderna är kl. 14.00 – 20.00, vilket ger utrymme åt välgörande friskvårdsaktiviteter som skidåkning eller vintervandring under förmiddagarna.

Förbeställning av liftkort/skidhyra/skidtransport

Meddela oss om ni önskar förbeställa liftkort. Info om priser finner ni här:

https://www.matterhornparadise.ch/en/winter/tickets-skipasses/skipasses-winter

https://www.matterhornparadise.ch/en/winter/tickets-skipasses/peak-pass

För icke skidåkande kan det löna sig att lösa ett ”Peak-pass” som gäller på Zermatt Bergbahnen (inkl. Gornergrat-banan) samt alla kabinliftar. Prisexempel för fem dagar 270 CHF.

Önskar man hyra skidor/snowboard bokas detta av resenären själv. Bra uthyrare finns i hela Zermatt. PDF på skiduthyrare finner ni här.

Ni som önskar ta med egen utrustning måste anmäla detta till oss så vi kan boka detta på SAS för 300 SEK per väg.

Resort Hotel Alex Zermatt (****)

www.hotelalexzermatt.com

Hotellet har swimmingpool (20x25m) med bubbelpool, bio och finsk bastu, tropiska duschar, sanarium, ångbad, fitnessstudio med Technogymutrustning, badminton, bordtennis, squashhall och tennisbana inomhus.

Dagsprogram

Lördag 17 mars

Avresor på morgonen med SAS direktflyg från Arlanda/Kastrup till Genève. Deltagare från Landvetter ansluter via Kastrup och efter ankomst till Genève vid lunchtid väntar kurs- och reseledning med transferbuss för kort färd till ett lunchstopp. Efter lunch på egen hand fortsätter vi förbi Lausanne och Montreux in i schweiziska Rhônedalen och kanton Wallis. Totalt 230 km att färdas med buss, vilket tar tre timmar. Färden är dock mycket vacker och vid Visp lämnar vi Rhônedalen och följer Matterdalen upp mot Schweiz högsta bergstoppar. I byn Täsch är det vägs ände för bilar och bussar, så vi åker de sista kilometrarna upp till buss- och bilfria Zermatt med speciella minibussar.

Bagage och eventuell medhavd skidutrustning transporteras separat direkt till kurshotellet, som är beläget vid Bahnhofplatz i Zermatts absoluta centrum. Vi beräknas vara framme vid 17-tiden och checkar in för sju nätter. Lite senare samlas vi i kurslokalen för genomgång av den kommande veckans kursprogram och aktiviteter. Vi bjuds på välkomstdrink och skidåkare får sina förbeställda liftkort samt information om skidåkning och liftsystem. Program för den kommande veckans olika vintervandringar delas ut och gås igenom varpå vi gör en kort orienterande promenad i Zermatt.

Välkomstmiddag 20.30. Pris per person SEK 1 100 inklusive fyrarätters gourmetmiddag och drycker.

Söndag 18 mars

Kursdag 1: 14.00–20.00.

Gemensam avresa för sidåkarna där Bengt Matthiesen visar er upp i liften till toppen. Skidliftarna öppnar kl. 08.30, så lämplig avmarsch från hotellet kl. 08.00.

Jörgen Westerhov erbjuder medresenärerna alternativa friluftsaktiviteter.

Med en enda gondollift är vi uppe på 3 000 m.ö.h. på under 20 minuter. Ytterligare en lift tar oss upp på över 3 800 m.ö.h. Lämplig tid att börja åka ner till byn är vid 12.30-tiden. Det går även bra att ta kabinen ner.
Jag provåkte samma datum i år och han åka en hel del innan jag åkte ner i god tid för lunch. Liftköerna lyste med sin frånvaro, mycket kanske för att Zermatt är lite exklusivare med mycket effektivt liftsystem. 2017 var det generellt ont om snö i alperna men i Zermatt gick det att åka hela vägen ner till byn i mars.

Inför kursstarterna 14.00 serveras kaffe/te med olika sandwichar, frukter och juice och ytterligare en kaffepaus 17.00, med bakverk och frukt. Efter kursslut 20.00 kan man hänge sig åt kombinerad ”after ski/after meetings” där ett otal topprestauranger välkomnar med schweizisk kvalitet och elegans. Ett stort utbud av barer och diskotek finns för den hågade.

Måndag 19 mars

Kursdag 2: 14.00–20.00.

Tisdag 20 mars

Kursdag 3: 14.00–20.00.

Onsdag 21 mars, Ledig dag.

Skidåkare kan denna dag satsa på en heldags skidsafari. Zermatt och den italienska grannbyn Cervinia har fått smeknamnet ”Europas tak” och är sammankopplade i ett gigantiskt liftsystem. Mot ett tillägg av CHF 42 på ordinarie Zermatt-skidpasset får man tillgång till den italienska delen och kan ägna dagen åt vad som kallas ”Matterhorn Ski Safari”, från Zermatt till Cervinia och Valtournenche.

Läs mer här: www.matterhornparadise.ch/en/winter/ski-area/ski-safari

Icke skidåkande kommer, om vädret medger, att erbjudas en glaciärvandring längs ”Matterhorn Glacier Trail”. Inledningsvis åker vi kabinliften till Trockener Steg och vandrar sedan till Schwarzsee, varifrån kabinliften tar oss åter till Zermatt. Totalt ca fem timmar.

Läs mer här: www.matterhornparadise.ch/en/winter/winter-walks-and-snow-shoe-hiking/snowshoe-tour

Torsdag 22 mars

Kursdag 4: 14.00–20.00.

Fredag 23 mars

Kursdag 5: 14.00–20.00.

Lördag 24 mars

Utcheckning och avfärd 09.30. Bagaget tas om hand och transporteras separat och vi åker först med minibussarna den lilla biten ner i dalen till Täsch och bänkar oss för bussfärden tillbaka till Genève och hemvändande flyg. Paus för lunch på egen hand längs vägen och flygavgångar från Genève till Kastrup resp. Arlanda vid 18-tiden. Deltagare till Landvetter reser via Kastrup. Hemkomst till Kastrup vid halv åtta på kvällen och till Arlanda/Landvetter runt halv tio.

Förlängning av vistelsen i Zermatt är möjlig, såväl före som efter kursveckan! Detta måste dock bokas i god tid då både flyg och hotell snabbt blir fullbokade.

Det finns dagliga flygförbindelser till och från Genève men flygtiderna kan variera olika dagar. Vi kan även inkludera privat transfer mellan flygplatsen i Genève och hotellet i Zermatt eller vice versa. Kontakta oss på Limhamnsgruppen.

Grundpris inkluderar:

 • flyg i ekonomiklass Kastrup/Arlanda–Genève och åter
 • flygskatter
 • sju övernattningar med frukostbuffé på Alex i Zermatt
 • flygplatstransfers från och till Genève
 • lokal turistskatt
 • reseledare från First Class Travel.

Allmän info

Arrangemanget består av två delar, dels utbildning, dels resa.

Utbildning

Arrangör av utbildningen

Arrangör av utbildningen är Limhamnsgruppen AB (org. 556671-6709). Limhamnsgruppens villkor gäller för utbildningen, se www.limhamnsgruppen.se.

Kursavgift

Kursavgiften är 22 900 kr. På kursavgiften tillkommer moms.

Resa

Researrangör, reseledare

Arrangör av resan är First Class Travel i Höllviken AB (org. 556557-2251), vars allmänna resevillkor gäller för resan, se www.firstclasstravel.se. Limhamnsgruppen är återförsäljare av resan. Läs om villkoren för resan här.

Från First Class Travel medverkar den kunnige och bereste reseledaren och guiden Jörgen Westerhov. Jörgen finns till hands för våra medresenärer under tiden vi andra är upptagna med kursen.

Reskostnader

Grundpris (del i dubbelrum, frukost)SEK
Kursdeltagare – del i dubbelrum med annan kursdeltagare 23 900
Kursdeltagare – del i dubbelrum med medresenär 34 680
Medresenär – del i dubbelrum med kursdeltagare (gäller enbart en medresenär) 13 120
Tillägg (SEK)
Flygtillägg Göteborg970
Enkelrum10 780
Obligatoriskt avbeställningsskydd 1 390
Välkomstmiddag1 100
Juniorsuite per person5 000
Liftkort 6-dagar380 CHF
Liftkort 5-dagar330 CHF
Liftkort 4-dagar272 CHF
Liftkort 3-dagar211 CHF
Tillägg för Italienska sidan på liftkortet42 CHF

Anmälan och betalning

Anmälan ska göras senast den 20 november 2017. I mån av plats tar vi även emot anmälningar efter detta datum. Anmälan till resan kan göras antingen till First Class Travel eller till Limhamnsgruppen, men enklast anmäler du dig till både utbildning och resa på limhamnsgruppen.se eller genom att du ringer till oss. Samtidigt med anmälan till Limhamnsgruppen inbetalas anmälningsavgiften 10 000 SEK/resenär på bankgiro 5903-0726. Slutbetalning ska erläggas senast 15 december 2017.

Med förbehåll för force majeure.